Šta je novo?

Otrov u malom - Biostar AMD 690G

komp mi je vracen sa reklamacije u roku od sat i po... telix... prednji panel kucista nije valjao... mislim sta reci... made in china.. goes to hell

Pazi se tih frontpanel-a, ja sam uspeo da spalim jedan usb flash sa kinskim kucistem :(

nisi jedini :) chestitam na MOD statusu ;)

OFFTOPIC

Nisu samo kineska kucista kriva , nego i nasi 'strucnjaci' u 'fabrikama' za 'proizvodnju' racunara , koji ne ubodu pravilno pinove u osnovnu plocu ...

O zashto lepo nemaju svi to uradjeno kao reci chieftec? Nabodesh i kraj.

Spaljivale su se ploče i na Chieftec front panelima ;)

270 za fsb i nema nista od bootovanja...
jos jedna stvar, za FSB na 200MHz memoriju (Kingmax DDR800 5-5-5-18) sam stavio na DDR800 4-4-4-12 1T u BIOS-u a ono sto sam dobio je DDR800 4-4-4-12 ali 2T... ako memoriju stavim kao DDR667 iste latencije 1T, dobijem to sto sam i postavio ali za DDR800 stavlja uvek 2T... Mislio sam mozda je do latencija, pa sam stavio na deklarisanih 5-5-5-18 1T i dobio 5-5-5-18 2T... Zatim stavim PQI DDR800 koji kod mene radi opusteno na 1000MHz na 2,2V i opet ista prica... DDR800 i uvek 2T... Da se radi o Intelu, pa i da zazmurim na jedno oko, ali AMD-u bas godi taj 1T... odustao sam od OC-a i svega, vratio standardni fsb, zategao mem na 4-4-4-12 2T i tako dao masinu coveku.. jedino sto mi se svidja u celoj stvari su temperature..
IDLE 19-22C
LOAD 33-34C (Orthos, Smal FFTs, priority 9)
BOX cooler se pod punim opterecenjem vrti na ~3000RPM

.. jedino sto mi se svidja u celoj stvari su temperature..
IDLE 19-22C
LOAD 33-34C (Orthos, Smal FFTs, priority 9)
BOX cooler se pod punim opterecenjem vrti na ~3000RPM
Pa jel umesto kucista ima frizider?
Nema sanse da su temperature nize od sobne temperature, a tesko i iste.
Meni je u provetrenom kucistu 31-33 idle i 45C pod max opterecenjem posle 16h Prime95 torture testa, fsb je 280, napon je default.

Uzeh neki Titan veliki kuler, vrti se na 2150rpm i ima klasicna tri pina koja se ubodu u plocu. Ja bih hteo da mu kontrolisem obrtaje iz BIOS-a, da li je neko ovo uspeo da uradi sa ovim kulerima koji dolaze sa tri zice, koliko vidim, konektor na ploci ima cetiri nozice pa mi dodje da isprobam drugacije povezivanje (ima u uputstvu sema konektora) ne bi li uspeo da BIOS nateram da kontrolise fan, da li je neko mozda ovo probao?

Ili bas moram da trazim kuler sa cetiri zice?

Poslednja izmena:
270 za fsb i nema nista od bootovanja...
jos jedna stvar, za FSB na 200MHz memoriju (Kingmax DDR800 5-5-5-18) sam stavio na DDR800 4-4-4-12 1T u BIOS-u a ono sto sam dobio je DDR800 4-4-4-12 ali 2T... ako memoriju stavim kao DDR667 iste latencije 1T, dobijem to sto sam i postavio ali za DDR800 stavlja uvek 2T... Mislio sam mozda je do latencija, pa sam stavio na deklarisanih 5-5-5-18 1T i dobio 5-5-5-18 2T... Zatim stavim PQI DDR800 koji kod mene radi opusteno na 1000MHz na 2,2V i opet ista prica...

onda nesto nisi uradio kako treba.

Prilozi

• cpuz.gif
    cpuz.gif
    66.7 KB · Pregleda: 92
Poslednja izmena:
nema tu sta da se ne uradi kako treba....

E imam jos i ja jedno pitanje u vezi sa audio ulazima:
Povezao sam na doticnu plocu kod drugarice TV-Tuner preko Line-In konektora (plavog) pozadi na ploci, tj izlaz sa tunera povezan sa time, onaj Realtekov program se javlja i kaze da je video povezivanje kao line-in sve lepo stiklirano ali nema zvuka.
Zvuk izlazi iz tunera jer sam spojio zvucnike direkntno na njega i radi, ali nece preko kartice, probao sam par kablica za povezivanje ali opet nista.
Pomalo mi je sumljivo sto je u Realtek programu nemoguce podestiti jacinu Line-in jer je posivljen slajder i ne moze da se pomera? Da li je moguce da je nesto do drivera?
Da li da skidam novi driver i odakle i gde mogu da nadjem i onaj drajver za Microsoft UAA (Universal Audio Architecture), a i da li to koristiti ili to nekako disableovati u BIOS-u (jer ima nekih par opcija za audio)
Inace stavljen je AMD X2 4000+ i malo klonknut na 2400Mhz FSB 230 cisto da bi i DDR2 radio na 800Mhz, jer njoj ne treba brze...

Podigao bih Vistu, koji BIOS da stavim? Na sajtu vidim da je poslednji R69AMB15 od 22. nov.
CPU je X2 4200+

Mnogo se opterecjujete biosima ...naravno sa svim cje normalno da ti radi, samo tit rebaju drajveri za vistu...imash na sajtu....

Mozda ima nesto sto vecina ne zna ;)
Inace ja sam na Rebels Haven forumima nasao neki bios sa oznakom B26 koji bi trebalo da je oeficijelni ali ga nisam nasao ni na jednom Biostar sajtu.
Radi skroz ok, jedino sto sam morao da izbrisem cmos da bi se komp bootovao...

Hajde, ljudi, upomoc!
Imam ovu plocu, jedan PATA WD 160GB, i Samsung 500GB SATA.

1. Vezem samo SATA disk. Bios ga uredno vidi. Nece da pokrenu instalaciju ni WinXP ni Vista, nece da butira ni Hiren.
2. Vezem i PATA i SATA (na Pata imam WinXP instaliran). Svaki od ona tri butabilna disk krece, sve je normalno. Uspevam da instaliram Vistu na SATA, ali joj je boot na PATA, jedino sa njim hoce da se podigne.

Molim vas, naucite me ono sto ne znam.
Unapred hvala :)

Vidi u bios-u kako ti je setovan prioritet za hdd-ove, ako hoces da instaliras sistem na sata, trebalo bi njega da postavis na visi prioritet.
Ako imas pata i sata, bios postavi pata kao boot.

Da, gledao sam i to.
Pazi, kada stavim samo SATA disk, PATA razvezan, BIOS ga vidi, instalacioni softveri ne (kao ni Hiren).
Kad su oba vezana, a PATA prioritetan, ove je OK.

Sad jos i ovo:
Reinstalirao sam (na PATA, mada je to nebitno) WinXP, I sada ne mogu da instaliram LAN kartu, ovaj realtek. Probao sam sve drajvere, meni dostupne ( i sa Biostar i sa Realtek sajtova ). Ni jedan ne prihvata :wall::wall:

Pomozite, ko moze :(

Da, gledao sam i to.
Pazi, kada stavim samo SATA disk, PATA razvezan, BIOS ga vidi, instalacioni softveri ne (kao ni Hiren).
Kad su oba vezana, a PATA prioritetan, ove je OK.

Sad jos i ovo:
Reinstalirao sam (na PATA, mada je to nebitno) WinXP, I sada ne mogu da instaliram LAN kartu, ovaj realtek. Probao sam sve drajvere, meni dostupne ( i sa Biostar i sa Realtek sajtova ). Ni jedan ne prihvata :wall::wall:

Pomozite, ko moze :(

meni nije radila mrezna i USB port iznad nje ,pa sam morao da menjam plocu:S:

Pod XP-om - kao, prihvati drajver za LAN, instalira ga, ali stavi žuti uzvičnik - "the device cannot start"... I ne radi :(

Hm...skini drajvere sa neta za XP samo za LAN...

Ma, radio sam to, i uvek isto. Skidao i sa Realtek sajta, i sa Biostar sajta. I ni jedan ne radi...
Evo šta me muči:
Kada je instaliram pod Vistom, uredno se prijavljuje kao Realtek RTL8111B, što i stoji u specifikacijama ploče.
Koji god drajver da sam ponudio XP-u, ni jednom se karta nije prijavila kao B varijanta, bude ili 8111, ili 8111C, što, po Realtek-u, nisu isti LAN adapteri.
Jel te ne mrzi da mi kažeš kako je prijavljena u tvom XP-u? :)

Najgore od svega: XP mi je, na istoj mašini (sav hardver isti) uredno radio (uključujući i LAN), od kako sam kupio ploču. A onda sam rešio da radim reinstall...

Kod mene se LAN prijavljuje kao : RTL8168/8111

Hm, probaću, onda, ponovo, to ovaj drajver. Javiću.

A evo šta Vista prijavljuje:

Prilozi

• RTL.jpg
    RTL.jpg
    40.2 KB · Pregleda: 69
Evo kako je u XP-u:

Prilozi

• Realtek.JPG
    Realtek.JPG
    33.8 KB · Pregleda: 67
Poslednja izmena:
Vrh Dno