Šta je novo?

Otrov u malom - Biostar AMD 690G

A ja ima da se pohvalim, vratih se iz lutanja sa Intelom opet na moj lepi AMD, od druga kome sam prodao X2 3800+ i TA690G dobih nazad moje stvari a on lepo ode sa Intelom, neka mu je sa srecom. AMD Zauvek!

Au ljudi... citanje ove teme je trajalo 3 sata!!!! :S: I dosao sam do zakljucka da ne uzimam ovu plocu jer bi odma uzeo grafu a nisam neki overkloker... dvoumio sam se se izmedju ove i MSI K9N V3 nf560.... 3 sata...

780G ima bolju integrisanu grafiku (i podršku za K10)- ako hoćeš integrisanu grafiku (razlika je 500din)
Ako ćeš da uzmeš "diskretnu" grafu odmah - onda ti je najbolji izbor TA770.

A ja ima da se pohvalim, vratih se iz lutanja sa Intelom opet na moj lepi AMD, od druga kome sam prodao X2 3800+ i TA690G dobih nazad moje stvari a on lepo ode sa Intelom, neka mu je sa srecom. AMD Zauvek!

Hehe . . . :)
Stara ljubav zaborava nema.
Nisam imao u svojoj "karijeri" mnogo matičnih ploča - al' ova TA690G mi je prirasla za srce. Evo sad držim na njoj LE-1600 na 3.15GHz na default naponu - ne gasim komp nikad - stabilniju mašinu nisam imao.

da ne otvaram novu temu: jel imao neko problema sa integrisanim ethernet adapterom na ploci? odjednom posle instalacije viste, XP mi prijavljuje da je pronasao novi hardware, instalacija drajvera prodje ali poruka 'device cannot start' me doceka, isto se desava i pod Vistom!?! Any clues?

da ne otvaram novu temu: jel imao neko problema sa integrisanim ethernet adapterom na ploci? odjednom posle instalacije viste, XP mi prijavljuje da je pronasao novi hardware, instalacija drajvera prodje ali poruka 'device cannot start' me doceka, isto se desava i pod Vistom!?! Any clues?

pa jel ti radi sad mrezna ?
Kada sam prvi put uzeo ovu plocu integrisana mrezna nije radila i ista poruka kao kod tebe,dam je na reklamaciju i stigne druga nova na kojoj nije radio TV out:S:

Sada radi ali posto sam intervenisao uz pomoc realtek-ovog programceta i vratio device id na default vrednost. Ako neko ima isti problema, neka kuka, poslacu link.

Bolje postavi odmah link, da ubacim u bookmarks ako ikad zatreba.

Imam nekoliko "malih" pitanja a posto postoji masa valasnika ove ploce na forumu ocekujem i neki savet.;)

1.Gde prikljuciti onaj mali bazer(zvucnik) na ovoj ploci?

2.Uspevate li da iskontrolisete obrtaje CPU ili sist. ventilatora ,pokusavao sam nesto sa SMART fan opcijom u BIOS-u ali nista od toga.Verzija BIOS-a je od 12/13/2007.Prema uputstvu reklo bi se da meni fali jedna opcija(CPU fan off).

3.U kojim slucajevima povecavate napon HT linka i severnog/juznog mosta(NB/SB voltage regulator)?Pretpostavljam da se za HT povecava voltaza kada frek.prelazi 1000MHz ali ,da li tek kada se jave nestabilnost ili obavezno kad se podize FSB bez spustanja mnozioca HT linka?

4.BIOS definitivno baguje kada je odredjivanje vcore u pitanju...Naponi su stabilni ,bez preteranih oscilacija,bar tako prijavljuju programi,na platinumu je setao i po 0,1V gore-dole.
Cudno je to sto ,da bih dobio 1.40-1.41V(koliko mi je potrebno za stabilnost na 3.2GHz) moram da setujem voltazu na 1.37V+0.62?!Tek tada BIOS( i pogrami iz win-a)prijavljuje 1.4V,taj napon u full load-u pada na 1.39V(sto nije strasno).
Sta mislite ,da li je to do BIOS-a ,nemoguce je da ploca ima toliki downvolt.

5.Cime da pratim temperaturu CPU-a u Win okruzenju?CPU temp u BIOS-u deluje realno ali ni Speedfan ni Everesth ne ocitavaju dobro(mislim ,nije ligicno da kada upalim kompjuter i pogledam u BIOS temperatura procesora bude 33c a nakon toga u win-u programi prijavljuju 28-29.

Nije to sve ,imam ja jos pitanja...:D

2. fan mora da ima 4-pinski priključak, ako ima, onda je do BIOS-a, flash-uj nanjnoviji.

3. nema potrebe za povećanje napona HT Link-a, samo gledaj da bude oko 1000, tj. ako OC-uješ stavi HT množioc na "x3".

4. moguće da ploča ima downvolt, ništa strašno, ne bitno ako ti je 1.4V tek na 1.45V.

5. Everest + RivaTuner.

2. fan mora da ima 4-pinski priključak, ako ima, onda je do BIOS-a, flash-uj nanjnoviji.

U pitanju je 3-pinski prikljucak.OK,malo me je to zbunilo,na MSI-u mi je SMART fan radio bez tog cetvrtog pina...

3. nema potrebe za povećanje napona HT Link-a, samo gledaj da bude oko 1000, tj. ako OC-uješ stavi HT množioc na "x3".

Da,radim ja tako,samo me zanima kada ,konkretno, treba podici napon za HT i NB/SB voltage regulator.Koliko sam ja shvatio voltazu chipseta bi trebalo podici kada se jave nestabilnosti prilikom podizanja FSB-a,jesam li u pravu?

Nisi me razumeo,koristim ja everesth ,ali mi je njegovo ocitavanje CPU temperature skroz nerealno .Npr,kada iskljucim orthos, temperatura u trenutku pada za 15-20C,to bas i nije realno_Opet kazem,najrealnije ocitavanje je ono u BIOS-u ali njega ni jedan program ,koji ja imam(speedfan4.34,everesth 4.20) , ne vidi...A onaj Biostarov utility,tek on nema veze sa zivotom(non stop pokazuje 25C )

Poslednja izmena:
Da,radim ja tako,samo me zanima kada ,konkretno, treba podici napon za HT i NB/SB voltage regulator.Koliko sam ja shvatio voltazu chipseta bi trebalo podici kada se jave nestabilnosti prilikom podizanja FSB-a,jesam li u pravu?

Teško da će to pomoći kod AMD 690G (kao i kod starijih AM2 ploča...)
Samo drži HT Link na razumnoj vrednosti (~1000) i to je sve što treba da radiš.
Napon dodaješ samo CPU-u i memari.

Poslednja izmena:
OK...U uputstvu sam procitao da postoji mogucnost oporavka obrisanog ili ostecenog BIOS-a ploce.Kaze se da ,ukoliko nesto podje po zlu prilikom update-a,prilikom sledeceg boot-a na ekranu ce se pojaviti poruka u kojoj se trazi flopy sa flash utility-em i BIOS-om.
Radi li ovo u stvarnosti???

I da ,jos jednom,gde da zakazim biper?:D

Da si rekao poslao bih ti ja jedan speaker imam ih viska par komada, mada su oni golemi kao zvucnjaci :D...
Sto se tice flash-ovanja, imas BIOS Update programcic koji ti je na CD-u, sasvim fino radi posao iz Win OS-a, a ako zakaze u toj meri da nece da se boot-uje onda naravno Floppy ako si to nekada radio nije tesko, ako nisi daj nekome ko jeste, sve se to da opraviti...uglavnom :)

...e, sad ne znam jesam li te dobro razumeo...fali ti speaker ili ne znas gde da ga nakacis? Kacis ga na set pinova na koje si kacio Power, Reset, HDD Led i PowerLEd diode i kablice. Imas 4 pina pa udri na njih...ponavljam, ovo je ako te nisam dobro razumeo :)

Poslednja izmena:
OK...U uputstvu sam procitao da postoji mogucnost oporavka obrisanog ili ostecenog BIOS-a ploce.Kaze se da ,ukoliko nesto podje po zlu prilikom update-a,prilikom sledeceg boot-a na ekranu ce se pojaviti poruka u kojoj se trazi flopy sa flash utility-em i BIOS-om.
Radi li ovo u stvarnosti???

I da ,jos jednom,gde da zakazim biper?:D

Radi provereno,probao licno na M2N-SLI-Deluxe ploci sa floppy-em + awdflash + bios,puako bio bios pa sam stiskao -insert- taster i pojavi se program koji automatski trazi cd-rom ili floppy.

poz

Radi provereno,probao licno na M2N-SLI-Deluxe ploci sa floppy-em + awdflash + bios,puako bio bios pa sam stiskao -insert- taster i pojavi se program koji automatski trazi cd-rom ili floppy.

poz

Lepo,da ne moram posle da se lomim trazeci programator...:)

@ obi van,to je ovo g*vance...:p Znaci,ona cetiri slobodna pina...

Prilozi

• Picture 009.jpg
    Picture 009.jpg
    178.6 KB · Pregleda: 83
Ona 4 redno što su ostala (ako si sve ostalo povezao), uboti te 2 žice na krajnja 2 pina.

Da li moze neko da mi da neke linkove, za neki dobar bios za ovu ploce, trenutno koristim cini mi se 605(mislim da je to ujedno i najnoviji...), i nesto mi ne ide OC...

Ma nema šanse da spališ CPU, pre će da rikne ploča, tj. naponska jedinica, CPU ima i termo i naponsku zaštitu...

Imam ovu ploču nekih 10-tak meseci.Još uvek sa originalnim biosom, valjda iz marta 07.Sve radi ok. pa nisam imao ni potrebe za flashom osim što nema fan control iz samog biosa.E sad me zanima koja je najbolja varijanta biosa od ovih novijih (sa regulacijom brzine ventilatora) po pitanju performansi.Kompatibilnost sa novijim procesorima nije mi toliko bitna.

Nazad
Vrh Dno