Nesto mi tu sad nije jasno. Sta ako mi komp gura igricu u 25 fps a ja ukljucim vsync? Zar nece onda dodatno da ga optereti pokusavajuci da postigne 60 fps?
Neeee... vsync neradi na taj nacin.
Kada graficka iscrta frejm u memoriji ima 2 nacina da ga prikaze....
1. odmah (vidi se rez na ekranu .. tzv. tearing)
2. da saceka da zrak koji iscrtava sliku na ekranu dodje u nevidljivo podrucje ekrana (to je vsync)
Kada kartica ceka onda se hladi...![]()
Neeee... vsync neradi na taj nacin.
Kada graficka iscrta frejm u memoriji ima 2 nacina da ga prikaze....
1. odmah (vidi se rez na ekranu .. tzv. tearing)
2. da saceka da zrak koji iscrtava sliku na ekranu dodje u nevidljivo podrucje ekrana (to je vsync)
Kada kartica ceka onda se hladi...![]()
Eto to sam očekivao da pročitam!
Što će reći da kod LCD-a ili TFT-a osveženje ne igra ulogu! S obzirom da se kristali "pale" i ne menjaju stanje, dok ne dobiju drugačiju komandu, osvežavanje i nije bitno kao kod katodne cevi, gde zbog tomosti ljudskog oka, frekvencija osvežavanja ne sme biti manja od 50Hz, da bi se dobila jasna slika... Brzina kristala nema nikakve veze sa osvežavanjem koje se podešava na Display Properties, i potpuno je nekonstruktivno razglabati dalje o tome!
OT objašnjenje: To su tako uradili ovi iz ID soft. Čitao sam kada je John Carmack rekao da je engine optimizovan za 60fps, da može da radi preko toga, ali onda će bagovati, recimo skočiš u igri pa padneš ranije, misliš da si pogrešio a u stvari izračunavanje fizike i drugih stvari u enginu je vezano za tu optimizaciju od 60fps. Oni su preporučili da isključiš vsinc iz drajvera za grafičku, a uključiš ga iz same igre. Zato Doom3/Quake4 obara osvežavanje na 60Hz.yooyo je napisao(la):Mene nervira kada u npr Doom3 dodjem do nekog dela nivoa gde postoji svetlo koje treperi. Bez vsynca dozivljaj je gadan, sa vsyncom je bas kako treba.
Nightwalker je napisao(la):OT objašnjenje: To su tako uradili ovi iz ID soft. Čitao sam kada je John Carmack rekao da je engine optimizovan za 60fps, da može da radi preko toga, ali onda će bagovati, recimo skočiš u igri pa padneš ranije, misliš da si pogrešio a u stvari izračunavanje fizike i drugih stvari u enginu je vezano za tu optimizaciju od 60fps. Oni su preporučili da isključiš vsinc iz drajvera za grafičku, a uključiš ga iz same igre. Zato Doom3/Quake4 obara osvežavanje na 60Hz.
Dakle kao sto je na prvoj strani Ilidan reako osvezavanje vazi za crt monitore a ne za tft pa mozes da stavis koji god, promene nece biti.Ekvivalent osvezavanju kod crt monitora je vreme odziva piksela kod tft-a tj. vreme koje je potrebno tranzistoru da namagnetise odnosno razmagnetise piksel.Sto je manje vreme odziva slabije se uocavaju *duhovi*.Interesuje me ima li razlike i sta je preporuka da se stavi za osvezavanje na TFT monitoru 60 ili 75 Hz ???
Ja razliku nisam primetio kada sam promenio sa 60 na 75 ( na koliko i sada drzim svoj Samsung 940N )
ispiti ispiti...zato nemam vremena,a pitanje za znalce zasto kod crt monitora uopste postoji osvezavanje ekrana(valjda cete onda razumeti zasto kod tft-a osvezavanje nema nikakvu ulogu)Moja je glupost sto sam mrzeo internet pa ga nisam koristio inace bih imao vise postova![]()
ispiti ispiti...zato nemam vremena,a pitanje za znalce zasto kod crt monitora uopste postoji osvezavanje ekrana(valjda cete onda razumeti zasto kod tft-a osvezavanje nema nikakvu ulogu)Moja je glupost sto sam mrzeo internet pa ga nisam koristio inace bih imao vise postova![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari