Šta je novo?

Osvezavanje TFT-a ? 60 \ 75 Hz

Pozdrav svima.

Da li je to tacno da ako stavis na nekoj manjoj rezoluciji recimo 1024x768 i 75hz moze da dodje do ostecenja monitora naravno pricamo o LCD-u. Posto na maximalnoj razoluciji i nemoze da se stavi vise od 60hz.

Hvala svima unapred.

...

mene interesuje sledeca stvar. Ja ne primecujem apsolutno nikakvu razliku u slici na 60 i 75 Hz. Imam 19'' lcd samsung 930BF, kome u specifikaciji pise da radi na 1280x1024 na 75 Hz. Medjutim kad stavim njegove drajvere on mi nudi maximalno 60 Hz. Kad skinem drajvere (pise samo plug&play monitor u device manageru) onda mi nudi i 75 Hz. Ja sam skinuo drajvere od monitora i drzim ga na 75 Hz, jer kontam kao laik da veca frekvencija osvezavanja kod lcd monitora produzava njegov radni vek, jer "stedi pixele" da tako kazem.
Voleo bih da mi neko kaze da li gresim i da li ovo skodi samom monitoru, posto u slici stvarno ne vidim razliku. Imam graficku 6600GT

Ja sam skinuo drajvere od monitora i drzim ga na 75 Hz, jer kontam kao laik da veca frekvencija osvezavanja kod lcd monitora produzava njegov radni vek, jer "stedi pixele" da tako kazem.

:zgran: odakle ti to da veca frekvencija osvezavanja "stedi pixele" ???:wall:

Evo ja sam malo pre zvao oveasceni servis KIMTEC sa istim pitanjem i rekli su mi da nije preporucljivo drzati preko 60hz jer moze da dodje do ostecenja monitora tj. duze ce ti trajati ako drzis na 60hz. Evo i da dodam u vezi MagicTune-a da je taj los program i da kad uspes da ga jednom instaliras ne diraj ga, a posto sam zvao i Erc Commerc kaze da lik koji tamo radi da je ako ti rikne monitor na 75hz to ne podleze garanciji jer moze da dodje do pregoravanja elektronike i to garancija ne podrzava sve sto je preko 60hz.

Poslednja izmena:
Evo ja sam malo pre zvao oveasceni servis KIMTEC sa istim pitanjem i rekli su mi da nije preporucljivo drzati preko 60hz jer moze da dodje do ostecenja monitora tj. duze ce ti trajati ako drzis na 60hz. Evo i da dodam u vezi MagicTune-a da je taj los program i da kad uspes da ga jednom instaliras ne diraj ga, a posto sam zvao i Erc Commerc kaze da lik koji tamo radi da je ako ti rikne monitor na 75hz to ne podleze garanciji jer moze da dodje do pregoravanja elektronike i to garancija ne podrzava sve sto je preko 60hz.

Omg, pa ja sam bash laik! Ja moj 940BF drzim na 75Hz u max rezoluciji vec 2 meseca! Znaci idem kuci pod hitno da ga vratim na 60 Hz... Dobro sam i citao ove postove pa sam se opametio da ne kazem naucio nesto novo... :crash:

@luka-d, caloss & Raksa:
A kako vam je instaliran windows? Ako ikonica za login nije gitarica onda windows moze da pokvari LCD monitor ako ga ukljucite izmedju 11.55 i 11.59 pre podne svake druge srede u mesecu.

Auuuuuu pa nije gitarica nego sahovske figure dobro da si mi rekao na vreme da znam za to u buduce i za taj period kada nesme da se pali monitor znaci posle 11:59.:shock: :shock: :shock:

@luka-d, caloss & Raksa:
A kako vam je instaliran windows? Ako ikonica za login nije gitarica onda windows moze da pokvari LCD monitor ako ga ukljucite izmedju 11.55 i 11.59 pre podne svake druge srede u mesecu.

Ja nemam login ikonicu :D

1

loodilo :-devil-: :zgran: :d

....

meni stoji na 75 Hz vec godinu i po dana i monitor radi savrseno, znaci te price o crkavanju su malo preterane. Mada, vraticu na 60 Hz, ako je to vec optimalna vrednost.

Dark Angel
kao sto rekoh, to mi je palo na pamet kao laiku da veca frekvencija stedi pixele, jer ih cesce "osvezava", i ne interesuju me nagadjanja, voleo bih da neko strucan kaze da li ima istine u tome ili ne. Ono u sta nisam siguran ni ne govorim samouvereno o tome, ovde su se neki nalupetali samo zvoni, i pri tom samouvereno brane svoje pogresne stavove...

yooyo
pazi nije gitarica, kod mene je astronaut, a za njega sam cuo da steti monitoru samo cetvrtkom, tako da nije frka, cetvrkom nikad ne palim komp...

Priče o crkavanju, kao i o "štednji piksela", su čista nebuloza. Zato su i reakcije bile sarkastične. :p Pored toga, ova tema je postavljena na vrh podforuma da bi se izbeglo višestruko ponavljanje iste priče, tj. "mlaćenje prazne slame". Na prethodnim stranicama je dosta toga već rečeno.
Ako te baš zanima problematika, prouči detaljnije materiju pa postavi konkretno pitanje, a ako ne, onda stavi na 60Hz & be cool. ,)

mislim da 75hz sluzi samo kao opcija zbog gledanja filmova od 24-25fps sa Vsync-om. Trebalo bi da je fluidnije i da nema "reckanja" u brzim kadrovima zbog sinhronizacije video karte, monitora i fps-a od filma. 3x25 =75. Tako da se frejmovi podjednako dugo zadrzavaju na ekranu tj svaki frejm se zadrzava tacno 3 puta duze u jednoj sekundi, dok 60/25 = 2.4 sto nije okrugao broj pa ce se stoga neki frejmovi zadrzavati duze, a neki krace, pa otud i pojava blagog "rezanja".

PS. Dobar trik na 1280x1024 native monotiru pri gledanju filmova (divx) je ponekad i forsovanje 1024x768 rezolucije da ublazi surovu ostrinu LCD-a samim time i prikrije malo kompresiju...Naravno, za DVD je bolje native rezolucija mada...stvar ukusa.

mislim da 75hz sluzi samo kao opcija zbog gledanja filmova od 24-25fps sa Vsync-om.
Ja mislim da 75Hz služi samo da bi specifikacije monitora bile što "besnije", slično poput extra brzine i mega-turbo kontrasta (2000:1 na TN panelu :)). Ono što piše na kutiji često nema mnogo veze sa onim šta je unutra.

http://www.behardware.com/articles/641-1/1rst-lcd-at-100-hz-the-end-of-afterglow.html
We logically came to ask ourselves about the optimum frequency of normal LCDs. Most support 60 or 75 Hz. We did a blind test of 6 monitors at the two frequencies. In the first case, there is theoretically one image every 16.7 ms and for the other this figure is 13.3 ms. Compared to our example of increasing from 50 to 100 Hz, we should logically get closer to the reaction time of 100 Hz at 75 Hz with our LCD monitors….but this isn´t what we found.
We found the following:
- 2 didn´t support 75 Hz and we would have a black or unstable image.
- 2 said that they supported 75 Hz, but when we measured the time between images we realised that they were in fact at 60 Hz.
- Finally, the last two really ran at 75 Hz…partially. In fact the monitors really displayed four images and then skipped the fifth. The sixth one was displayed normally. When we looked at the results, we realised that this skipped 5th image was to resynchronise the monitor at 60Hz. In fact, it really displayed 4 images in 67 ms whether it was at 60 or 75 Hz.
We should test this function with more monitors as some may support 75 Hz.
. . .
But to be honest manufacturers told us that none of the current LCDs would be able to support 75 Hz. We don’t always believe them, but out of 6 monitors this was actually the case. We hope that they aren´t right and we invite you to test this at home.

ok, ja sam samo rekao sta bi trebalo da radi 75hz po pitanju sinhronizacije, i to je nevezano za ono sto monitor moze/ne moze da prikaze, vec je vezano za sam output graficke kartei sta ce ona pustati. E sad ako monitor to ne moze da prikaze onda - dzaba smo krecili :)

ok, ja sam samo rekao sta bi trebalo da radi 75hz po pitanju sinhronizacije, i to je nevezano za ono sto monitor moze/ne moze da prikaze, vec je vezano za sam output graficke kartei sta ce ona pustati. E sad ako monitor to ne moze da prikaze onda - dzaba smo krecili :)

Ja imam LCD Monitor Belinea 10 17 11,i fantomku grafiku MX440(eagle).Nudi mi 60,70,72 i 75 herca.S tim da najbolju(bez podrhtavanja) sliku prikazuje na 72 i 75 Hz

Poslednja izmena:
e ljudi ja moj samsung 940n drzim na 70hz i radi super. a sa osvezavanjem od 75hz i nisam bio bas zadovoljan.

Ja imam LCD Monitor Belinea 10 17 11,i fantomku grafiku MX440(eagle).Nudi mi 60,70,72 i 75 herca.S tim da najbolju(bez podrhtavanja) sliku prikazuje na 72 i 75 Hz

ne bi smelo da bude nikakvog podrhtavanja ni na jednom osvezavanju. Moze slika da bude samo ostrija/manje ostra ili da ima neke linijature...drhtanje bilo kog tipa znaci da je nesto neispravno, ili monitor ili graficka ili kabel od graficke do monitora.

ne bi smelo da bude nikakvog podrhtavanja ni na jednom osvezavanju. Moze slika da bude samo ostrija/manje ostra ili da ima neke linijature...drhtanje bilo kog tipa znaci da je nesto neispravno, ili monitor ili graficka ili kabel od graficke do monitora.

U pravu si.Pogreshno sam se izrazio,posto sam mislio,dok sam to pisao,na onaj predjashnji CRT monitor samsung 753dfx,kojeg sam posedovao do pre par meseci.Njemu je podrhtavala slika na svim rezolucijama koje nisu bile 1024*768(a i na toj ispod 70Hz),imao sam grdnih problema.Ovde(Belinea) je samo u pitanju oshtrina slike...mada...neki se chude kako ova moja matora grafika uopshte podrzava to.

meni stoji na 75 Hz vec godinu i po dana i monitor radi savrseno, znaci te price o crkavanju su malo preterane. Mada, vraticu na 60 Hz, ako je to vec optimalna vrednost.

Dark Angel
kao sto rekoh, to mi je palo na pamet kao laiku da veca frekvencija stedi pixele, jer ih cesce "osvezava", i ne interesuju me nagadjanja, voleo bih da neko strucan kaze da li ima istine u tome ili ne. Ono u sta nisam siguran ni ne govorim samouvereno o tome, ovde su se neki nalupetali samo zvoni, i pri tom samouvereno brane svoje pogresne stavove...

yooyo
pazi nije gitarica, kod mene je astronaut, a za njega sam cuo da steti monitoru samo cetvrtkom, tako da nije frka, cetvrkom nikad ne palim komp...
Ne naravno, pa zdrava logika valjda pomaze nekad...

Kupio sam LG1952s pre par dana. Povezan je analognim prikljuckom(jedino tako i moze). Jedino na 70Hz daje normalno sliku. Inace, imam i 60 i 75Hz. Onda uzmem User's Guide i vidim da ima Phase opciju sa kojom mogu da nastelujem i na 60Hz i da bude svuda ostra. Evo sta kaze LG za moj monitor:

Prilozi

• Clip.jpg
    Clip.jpg
    55 KB · Pregleda: 202
Poslednja izmena:
Evo sinoc mi je stigo isti taj monitor, 1952s i slika je perfektna u 60hz :) Tako da....Verovatno ti je do neceg drugog (recimo graficke karte). Stavi ga na 60hz i pritisni na njemu dugme iznad power dugmetai nastelovace ti sliku sam (i phase i sharpness i sve ostalo). E sad izvini ako si to vec znao, nisam mislio da si "neznalica" isl. ali bilo je dvoje ovde koji nisu provalili da monitor ima auto-adjust slike :D

PS. Inace bas je naglaseno u papiru/uputstvo koji ide uz monitor da je 60hz optimalno za 1280x1024

Poslednja izmena:
E sad izvini ako si to vec znao, nisam mislio da si "neznalica" isl.
Ne, ne ljutim se, samo vas molim da pre nego odgovorite procitate sta gore pise
ima Phase opciju sa kojom mogu da nastelujem i na 60Hz i da bude svuda ostra
Sada mi je na 60Hz. Auto-adjust se samo pronaslo kada sam pritiskao na slepo posto nisam imao osecaj gde je koji taster. Mada koliko se secam ni auto-adjust nije ispelo da mi samo "nadje" sliku. U svakom slucaju moze na svim osvezenjima da bude OK. Ipak sam stavio kako su mi relki momci iz LG-a, na 60.
Treba malo vremena dok se provali novi hardver a i dok se naviknu oci na TFT, ali da dobro se lako navikne. Pozdrav

da, kontrole su definitivno mogle biti postavljene blize oznakama istih...ili na samom ramu umesto iza ali nije problem sobzirom da kad jednom namestis nema puno potrebe za njima...eventualno sharpnes i brightnes za tekst/igre

Do sada bio ubedjen da je sve jedno koliko je osvezenje tft monitora i da je najbolje da stavis sve na auto podesavanja.

Zlatno pravilo kaze:
Za CRT monitore sto veca frekvencija osvezavanja slike to bolje.
Za LCD monitore vazi obrnuto pravilo.Dakle bolje je 60Hz.

Meni se cini da je isti efekat.
Imao sam 2 TFT monitora i apsolutno mi je bila ista slika i na 60 i na 75 Hz !!!

tako je gledam gomila postova kao tft na 75hz moj cak nemoze ni da se stavi na preko 60

Poslednja izmena:
Danas tft nije ni postigao napredak da moze ne znam kakav refresh da napravi, uvrh glave 75-85Hz, a da nema razlike izmedju 60 i 75Hz, to nije tacno, da nema, ne bi ni pravili takvu organizaciju:D Sala na stranu, ima velike razlike, i svako sa dobrim okom to odmah vidi, treperenje slike na 60Hz, na bilo kom modelu, a stvarno mislim da nije resenje furati najjacu rezoluciju i zamarati oci sa 60Hz. Ja licno drzim 17" na 85Hz i oci me ne bole ni posle velikog blejanja u monitor. Pa ako su vam drage oci, zaboravite 60Hz;)

Danas tft nije ni postigao napredak da moze ne znam kakav refresh da napravi, uvrh glave 75-85Hz, a da nema razlike izmedju 60 i 75Hz, to nije tacno, da nema, ne bi ni pravili takvu organizaciju:D Sala na stranu, ima velike razlike, i svako sa dobrim okom to odmah vidi, treperenje slike na 60Hz, na bilo kom modelu, a stvarno mislim da nije resenje furati najjacu rezoluciju i zamarati oci sa 60Hz. Ja licno drzim 17" na 85Hz i oci me ne bole ni posle velikog blejanja u monitor. Pa ako su vam drage oci, zaboravite 60Hz;)
Da li si ti uopšte pročitao šta su drugi napisali u ovoj temi, ili makar njen naslov, pre nego što si ovo napisao?

decko ima 25 postova
treba mu oprostiti ;)

Nazad
Vrh Dno