Šta je novo?

Orion Telekom (nije tema za Orion TV aplikaciju)

Ja sam još odavno na Eltex-u menjao user i šifru a oni posle dan dva resetuju, pozovem ih i kažu da ne mogu sam da menjam već oni, i tada sam im izdiktirao kako hoću i evo ne menja se već odavno...

Uspeo sam da se ulogujem na ruter. Promenili su mi naziv wifi mreže u nešto Orion-, a šifra je bila ona sa kojim se logujem na ruter.
Vratio sam pa ćemo da vidimo. Inače pokušao sam da ih dobijem, čekao sam 20 minuta na operatera.

Da, imas automatski dve wifi mreze koje se zovu OrionTelekom_XXXX-5G/2.4G gde su XXXX poslednja 4 znaka iz sifre koju koristis

Zdravo društvo forumaško, trebalo bi da pređem kod Oriona u decembru na trio paket od 2,5 giga neta, pa me zanimaju Vaša iskustva sa uslugom. Posebno me zanima kako stvari funkcionušu na Novom Beogradu (ja sam u bloku 62 sever) i kakva su iskustva sa Laki boxovima, tj. jel to fluidno radi. Promena kanala, brzina, stabilnost boxova, da li se zaglupljuju i ako neko zna poređenje u odnosu na iskustvo na EONu, koji sada koristim...
Takođe da li je konekcija na internet NATovana?
Dobijam daleko više sa Orionom, za manje novce, barem na papiru, pa pre nego što se upustim u menjažu, voleo bih da čujem iskustva u praksi. Znam da se o ovome sporadično diskutuje u temi i čitam je i pratim, međutim, sve je to vrlo raštrkano i značili bi mi odgovori na ova moja pitanja. Hvala svima i sportski pozdrav

Ja sam isto u 62s :)

Ja sam na paketu od 1Gbps i speedtest izbacuje oko 970Mbps ul i oko 210Mbps ul na kablu. Realno, nikakvu razliku ne vidim od kad sam presao sa 500/50 jer nista ne moze da "povuce" toliko, jedino kada skidam igrice preko PS5 (eventualno jos Steam na desktopu).

Pre nego sto potpises za 2.5Gbps raspitaj se koju opremu daju, jedno vreme (a verovatno i dalje) su davali obican gigabitni ruter koji ima podeljen saobracaj po portovima (1+1+0.5) a pretpostavljam da ti za kucnu upotrebu ne trebaju tri zasebna "linka".

Sve u vezi televizije ti je inferiorno u odnosu na EON, i ponuda kanala i sam kvalitet aplikacije. Nisam nikad koristio EON box ali koristim i Orion TV i EON na LG webOS-u i EON je bolji.
Laki box koristim jako retko jer me smara drugi daljinac a ovaj koji imam od televizora ima mali lag kada se koristi preko HDMI CEC/SIMPLINK funkcije, ali naravno i to je upotrebljivo.

U svakom slucaju best of both worlds ti je net kod njih i EON van mreze, mada posto skoro sav bitan sport prelazi na Arene onda bi valjalo imati i njih :D

Zdravo društvo forumaško, trebalo bi da pređem kod Oriona u decembru na trio paket od 2,5 giga neta, pa me zanimaju Vaša iskustva sa uslugom. Posebno me zanima kako stvari funkcionušu na Novom Beogradu (ja sam u bloku 62 sever) i kakva su iskustva sa Laki boxovima, tj. jel to fluidno radi. Promena kanala, brzina, stabilnost boxova, da li se zaglupljuju i ako neko zna poređenje u odnosu na iskustvo na EONu, koji sada koristim...
Dobijam daleko više sa Orionom, za manje novce, barem na papiru, pa pre nego što se upustim u menjažu, voleo bih da čujem iskustva u praksi. Znam da se o ovome sporadično diskutuje u temi i čitam je i pratim, međutim, sve je to vrlo raštrkano i značili bi mi odgovori na ova moja pitanja. Hvala svima i sportski pozdrav
Ja sam na paketu od 1Gbps i speedtest izbacuje oko 970Mbps ul i oko 210Mbps ul na kablu. Realno, nikakvu razliku ne vidim od kad sam presao sa 500/50 jer nista ne moze da "povuce" toliko, jedino kada skidam igrice preko PS5 (eventualno jos Steam na desktopu).
Ja sam na 2Gbps / 200Mbit paketu (upgradeovan 1Gbps/100Mbit) pre toga sam bio na 200/20. slazem se sa @shomiNBGD preko 500 je tesko "povuci". Vece brzine se postizu samo na speedtestu (kod mene je max 930Mbit i to da ne biram servere dalje od Beograda). Meni jedino znaci ovaj upload od 200Mbit. Testirao sam sa 2 racunara u isto vrme moguce je postici vece brzine u zbiru. Eltex ruter koji sam dobio od oriona ima gigabitne portove i GPON opticki port cija maksimalna propusna po jednom optickom vlaknu koju dele korisnici je oko 2.5 Gbps.
Za nove pakete milsim da orion koristi 10G-PON opticku tehnologiju čija je maksimalna propusna moć 10 Gbps, ali ne znam koju opremu daje. Da bi na jednom racunaru mogao da dobiješ više od 1Gbps morao bi da imaš internu mrežnu koja to može da "izgura" i Orionov ruter koji ima 10/5/2.5Gbps mrežni port.
Stabilnost interneta preko Orion otpike je odična. Po mom mišljenju najbolji izbor za kućni internet što se tiče i cene i kvaliteta. Na optici se dobija javna dinamička IP adresa koja se retko menja. Za 3 godine korišćenja Eltex ruter sam resetovao 5-6 puta što meni nije strašno, mada bilo je dosta žalbi na ovom forumu na oveuredjaje.
Ako prelaziš sa EONa imaćeš malo manji kvalitet slike, aplikacija je brza uređaji ne baguju. Možeš da testiraš kvalitet slike besplatno 30 dana koristeći Orion aplikaciju za Android TV, ako imas TV ili box sa Android smart TV OS.

@dragan.nbgd ja da sam na tvom mestu video bih sa njima nekako da smanje tu brzinu, za dzaba placas 2000/200 kada su novi paketi od giga 1000/200 a ne 1000/100 kao sto su ranije bili

Stanje kod mene u blokovima ovakvo vec neko vreme - Trebalo bi da imam Giga, al zamalo :)
12179419471.png

Mada, ovo nije uvek situacija, Steam i druge krstene aplikacije izvuku najcesce 80MBps.

Sto se tice optike, ja se stvarno ne secam kada sam poslednji put imao problem, isto sam tu u blokovima.

Hvala svima drugari, znači mi vaša pomoć u vidu iskustva!

Ja sam u okolini starog merkatora, do sada je radio savršeno net, jedino u poslednjih par dana je bilo par štucanja.
Nemam pojma koji sam paket, brzina na kablu je oko 1000/150.

Konekcija nije NAT-ovana u Orion Telekom (Sem ako se ne ide na Cambium mreže), a za ostalo bih čitao iskustva članova, a ima ih dosta :) .

Pozdrav svima. Imam Orion WiFi 30mb/s sve radi super, ostalo mi je još godinu dana do kraja ugovorne obaveze, pa me zanima da li ću da imam neku beneficiju ako tražim sada obnovu ugovora, da li će da mi daju neku pogodnost, tipa 6 meseci za 1 din ili tako nešto.
I ovo me zanima, kakvi su im Laki televizori, jel kupovao neko?
Hvala unapred na odgovorima

Mislim da mozes da pregovaras ako udjes u poslednjih 6m ugovora.

Ako je nekoga zanimalo koliki DL moze da povuce paket od 1Gbps

1634305266778.png

i ako bude problema rese brzo ja sam skoro imao prvi put packet loss na optici za zadnje 3 godine (Bezanija preko puta b63) za 5 dana su resili to (da kucnem u drvo)

@shamanNS Ti si beše na pripejdu? Koja beše fora sa izborom paketa kad uvodiš, moraš neko vreme da koristiš onaj za koji si se inicijalno opredelio?
Inače bi svi prvi mesec uzeli najskuplji, da što manje plate opremu, pa onda sledeći mesec prešli na jeftiniji...

@brzibg

Da, ja koristim 500/20 prepaid paket.
Nema menjanja brzine bez potpisivanja novog ugovora :) Tako mi je bar rečeno, a nije retkost da se od ZLOrion zaposlenih dobije pogrešna informacija :D Npr ja sam ih lepo i jasno kad su se pojavili "Gigant" paketi tj novi cenovnik 01.04.2021. pitao da li bi na mojoj adresi za "Net Start" bilo "pušteno" 500/100 ili 200/40 (ako bih imao neki napad ludila da zbog većeg uppload prelazim sa prepaid na postpaid sa UO 24 meseca :D ) i dobio odgovor "pa 500 naravno (vi imate optičkno vlakno, GPON Light je nešto drugo ne brinite)" da bi ovih dana njihovi promoteri delili flajere na kojima pišu brzine 200, 400 i 600 umesto 500 , 1 Gbps i 2.5 Gbps.
Ono nisam imao dilemu da li ovde na selu je oprema za GPON ili za X-GPON (naravno da nema X-GPON opreme) nego da li pod pojam "GPON Light" trpaju samo "fake optika preko WiFi antena" ili su i tu mesta sa GPON.. i kojom će ZLOrion logikom da se vodi: zdravom ili njihovom poslovnom. Jer bi totalno u duhu firme im bilo da prodaju nekome 2.5 Gbps paket a da vlakno koje ima ukupan protok 2.4 Gbps deli sa još gomilom korisnika.

Dakle, ja na ovom prepaid nisam menjao brzinu nikad niti imam potrebe za tako nečim. Pa samim tim nisam ni u toku kako bi u praksi izgledala procedura kad se neki prepaid korisnik odluči da hoće da menja brzinu na gore ili na dole. Samo mi je rečeno to da mora novi ugovor. Da li bi l*daci tražili i ponovo da platiš priključnu taksu da bi promenio / uzeo drugi paket/brzinu nemam pojma :D :D Ja nisam do sad ni preskakao da ne platim neki mesec pa ne znam ni u koje doba dana obustavljaju net kad istekne 30 dana koje si uplatio. Znači, ja plaćam svaki mesec i meni prepaid više odgovara zbog slobode da promenim provajdera kad počne ZLOrion mreža da se raspada (plus nisam hteo i sad ne bih da imam UO sa ZLOrion) nego li da sam neko kome je trebalo to što može da plaća samo po potrebi, tipa preko leta na vikendici i slične varijante.

A ja sam srednji paket izabrao zbog kombinacije prihvatljivije cene uvođenja (6.000 mi je bilo previše naročito što je postojala verovatnoća da ću posle mesec-dva da "raskidam" i menjam provajdera... toooooliko je komšiluk koji je već uzeo ZLOrion optiku pljuvao po tome da loše radi, prekida po kiši bla bla bla) & zbog upload-a, a manje to da mi baš baš treba 500 Mbps download.

To im je baš p*derski potez što jedino na prepaid paketima nisu podigli upload brzinu kad su u aprilu uvodili te nove pakete sa 5:1 odnosom download/upload (umesto 10:1 na starim postpaid paketima) + sve stare postpaid korisnike migrirali na paket iznad uz poskupljenje oko 100 din. Samo sam ja ostao na jadnom 25:1 odnosu download/upload :D :D

Hvala ti na odgovoru. Treba mi info za drugara.

Ja sam post 200/20 (pod UO) i nisu mi menjali brzinu u aprilu.

Da li neko zna, za Rakovicu (Prvoboraca), da li Orion ima optiku ili je nešto treće ? Pre 2 godine kada sam pitao, nudili mi wireless 😂..

SBB mi je dokurcio, zvali me da pružimo ugovor, da umesto 5000, plaćam 4500. A novi korisnici 15 meseci po 50% nižoj ceni. Pitao onog što me zvao kako to novajlije za dve godine da ostave 80 000 i kusur hiljada, a ja nakon 10 godina plaćanja, preko 100 000, kaže , nemam šta da Vam kažem . Rekoh, nemam ni ja više..
Tako da ih napuštam, a MTS želim da izbegnem kako znam i umem.

Možda je ovo glupo pitanje, ali čitam ovu temu i vidim da ovog operatera zovete ZLOrion. Zašto?

Samo ih shamanNS tako zove, mada on ih najcesce i hejtuje ovde

Bukvalno ih samo jedan član tako zove. Iz mog iskustva, bolji su i od SBB-a i od Supernove, mada ne znam kakva im je korisnička podrška jer ni jedan problem nisam imao do sada.

Polako, biće :D

I nisam samo ja fan "ZLOrion" imena :

@shomiNBGD Ne "hejtujem" ja nikoga.

Poslednja izmena:
Ako dobro razumem ti nisi vezan ugovorom kod njih, zbog čega koristiš to "zlo" ?
Tolika muka, pakao , laž i prevara, jedva se beži od njih .... ne znam, mazohizam !?

Ako dobro razumem ti nisi vezan ugovorom kod njih, zbog čega koristiš to "zlo" ?
Tolika muka, pakao , laž i prevara, jedva se beži od njih .... ne znam, mazohizam !?
Mozda nema druge kvalitetne opcije?

Ma nasledjeno iz doba Wi-Fi i aDSL-a.
Kao sto je to bio i Telekonj, pre pojave optike. Mada...

Može firma da bude zlo a sama usluga da radi korektno, da ima dobar odnos uloženo/dobijeno ;)

Za te pare ja sam zadovoljan (iako objektivno moglo bi ko hoće da kuka na ping 7-8 ms na optici kao i za to da očigledno limitiraju/ shape-uju download po single konekciji) ali to ne menja činjenicu da sam na prepaid samo zbog opravdane reputacije firme, a kod drugih "optičara" bih uzeo UO.

Alternative dostupne su Supernova optika (sa CG-NAT i smešnim brzinama kad se uzme samo net ugovor) i Telekom VDSL 50/8 (koji sam koristio pre ZLOrion).

Nazad
Vrh Dno