Uzeo sam hipernet pre nedelju dana, i imam problem (psihicke prirode).
Vise vasih operatera a cak i momci koji su instalirali uslugu (svaka im cast, bili su odlicni i sve uradili kako smo dogovorili) nisu imali lepe reci za SBB i sluzili se onom vec standardnom "ma sbb koristi koaksijalni kabl, to je djubre" i slicne stvari.
Ja iskreno nemam nista protiv SBB, cak sam bio vrlo zadovoljan tokom 4 godine kod njih, imao sam premium paket, net od 500mbps. Presao sam iz finansijskih razloga, tj jedno me kosta 120k za dve godine a drugo 40k, razumljivo nije mala razlika.
Speedtest nikad nije pokazao ispod 500 za tih 4 godine, cak je mnogo puta isao 20-30% a 99% vremena je bio na 530mbps preko koaksijalnog djubreta.
Onda pustam hipernet preko optickog kabla i evo za nedelju dana ni jednom nije prisao 300mbps, vec je jako cesto i ispod 250 a uglavnom je na 270, sto je cistih 10% ispod onoga sto treba biti.
P2P isto radi katastrofalno, ako predje 10mbs vristim od srece al uglavnom je ispod 5mbs, dok kod SBB je cesto bio zakucan 52-3mbs. Sto znaci to vise nije skidanje filma od 60tak gb za desetak minuta vec je davljenje od par sati, nesto sto sam iskreno zaboravio kako izgleda tokom prethodnih 4 godine.
Moje prvo pitanje, zasto brzina nije ono sto treba da bude preko fenomenalne optike?
Drugo pitanje, kada cu moci da zakupim staticku IP, jer od ovog ocito 'leba nema?