Šta je novo?

Optički internet i tehnička pitanja

Zdravo,

@magicna_ruka Da li je reč o Netflix app na WebOS platformi? Ukoliko je to slučaj zamoliću te da nam pošalješ verziju sistema na pametnom televizoru i verziju Netflix app kako bismo ovo proverili detaljnije :)

~Sara

Evo slika sa Telenor interneta, nadam se da nisu na pogrešnom mestu..
Mobilni telefon, wi-fi mreža
Screenshot_20220122-203538-381.pngScreenshot_20220122-203302-191.pngScreenshot_20220122-203210-117.png

Imam hipernet vec nedelju dana i od pocetka imam problem sa wifijem na mobilnim uredjajima.Nebitno dal se nakacim na 2g ili 5g imaju konstantni prekidi konekcije koji traju od 10 sekundi pa do pola minuta, i tako svakih par minuta
Unapred hvala na pomoci
Inace internet preko lan-a radi perfektno

@magicna_ruka Hvala na slanju, biće mi potrebno samo malo vremena da proverim sve, pa se javljam ovim putem sa više informacija.

@Kuka21 Da li si pokušao već da restartuješ ruter i uradiš Factory reset? Svakako predlažemo to kao početni korak, pošto si već testirao na 2G i 5G režimu. Da bismo ipak mogli da proverimo sve detaljnije, zamoliću te da nam u privatnoj poruci proslediš svoju adresu na kojoj koristiš Hipernet usluge 🙂

~Mila

Jeste.
WebOS verzija 04.30.55, Netflix verzija 1.5.36
Zdravo,

Nakon provere smo dobili informaciju da na modelu OLED55B9SLA uz WebOS verziju 05.20.06 sve funkcioniše ispravno, pa je svakako preporuka da ažuriraš verziju WebOS-a kao i Netflix aplikacije, pa nam javi kakva je situacija i da li je pomoglo.

~Mila

Jedni potanje za hiprnet pakete sa televizijom.
Ako vas ruter povezem sa svojim koji koristim kuci(moj ruter deli ip adrese svim povezanim uredjajima), i preko njega dalje distribuiram mrezu i wifi da li mogu normalno da koristim vase smart box uredjaje ?
I da li je moguce dobiti 4 smart box uredjaja ?

Zdravo,

Nakon provere smo dobili informaciju da na modelu OLED55B9SLA uz WebOS verziju 05.20.06 sve funkcioniše ispravno, pa je svakako preporuka da ažuriraš verziju WebOS-a kao i Netflix aplikacije, pa nam javi kakva je situacija i da li je pomoglo.

~Mila
Moguce da zavisi od modela, meni je autoupdate svakako ukljucen i nemam noviji update ni jednog ni drugog.

Nema veze, mozda proradi samo od sebe, kao sijalice u Fiatu. :D

Koristim Hipernet dva meseca.. Sad tek vidim u opisu funkcionalnosti rutera da podržava i 2.4 GHz i 5.0 Ghz. Medjutim kod mene je podešeno da nudi samo 2.4 GHz (u ponudi WiFi mreža sa ovog rutera imam samo jednu ponudu). Majtor koji je vršio instaliranje nije mi ostavio User i Password pod kojim se prijavio na ruter, tako da ne mogu da pristupim ruteru. Ako bih uradio Faktory reset na ruteru da li bi time mogao da odreditm novi User i Password? I da li bi nakog toga bilo komplikovano izvršiti setovanje rutera, odnosno koje sve parametre treba podesiti? Ako može neko da pomogne, unapred hvala.

Default-ни креденцијали за приступ су telenor - telenor па пробај тако (или са великим првим словом, већ сам раздужио опрему после 2 мјесеца па не могу да провјерим), не вјерујем да је инсталатер мијењао било шта на своју руку, а да ти није дао информацију.

Default-ни креденцијали за приступ су telenor - telenor па пробај тако (или са великим првим словом, већ сам раздужио опрему после 2 мјесеца па не могу да провјерим), не вјерујем да је инсталатер мијењао било шта на своју руку, а да ти није дао информацију.
Da li ti nesto tehnicke prirode nije odgovaralo pa si razduzio opremu?

Не, све је било у најбољем реду, али просто са оваквим цијенама и без мобилног пакета у некој врсти бокса не могу да се такмиче са МТС-ом јер је разлика у цијени озбиљна (у мом случају у комбинацији са мобилним телефоном је преко 25.000 динара за период од 2 године, и то после ових 12 мјесеци за 1 динар које су увели као модификовану понуду). Иначе, за неки следећи пут ћу се опет врло радо бавити математиком и упоређивати понуде, јер је сама услуга интернета стандардно стабилна и добра, а тв апликација је копље испред Ириса, са огромним потенцијалом... Сума сумарум - похвале и препоруке за Теленор/Јетел за квалитет услуге и хвала им на 2+ мјесеца бесплатне услуге током пробног периода:)

Ima priče ovde na forumu kako je hipernet mnogo skup. I naravno da ćemo svi da stavimo na papir i da se presaberemo šta i koliko košta. Isto sam i ja uradio pre nego sam podneo zahtev za idp, i evo kako sam ja odlučio da pređem, gledano sa finansijske strane:

Neka vrsta box-a postoji, ja sam na njoj. Hipernet+telefon.
Imao box 4 u MTS, plaćao 6700, i to samo zato što mora fiksni u bilo kom paketu, sa brzinom neta od 400/160.
Prešao u hipernet gde mi je cena 4000+1575 bez fiksnog telefona, sa fiksnim je 300 din+, dakle 5875 'box4', a brzina neta je 500/250.
Da ne poredim sad šta se tačno daje ovde i tamo, u hipernetu imam sve kanale koje sam gledao na irisu. HBO go imam preko Telenor mobilnog, tako da je i to pokriveno... I imam 12meseci za dinar, pretpostavljam da nih isto dobio i u MTS da sam produžio na dve godine ugovor..
E sad, meni je računica ovde dobra. Ne znam kako je sa drugim jeftinijim paketima...

Neću da kucam o mogućnostima IrisVsHipernet, osim da je hipernet svetlosnu godinu ispred irisa.

I još jedna stvar, eon radi u fullu za sad, i mislim da je ovo jedini način (pored kbcNet ako ne grešim) da se gledaju arene+sportklub ili oni drugi informativni kanali..

Све стоји, познате су свима доступне услуге и једних и других, па сад свако у свој ексел или на папир... Ево опет конкретно мој случај: мени лично тај фамозни фиксни који се спомиње у свакој теми није никакав параметар. Не констатујем да постоји, не размишљам као да га плаћам, нисам ни имао број до увођења оптике, дакле интернет+тв+мобилни у Бокс 4 плави лајт ме кошта 4.599 динара мјесечно, а еквивалентан Хипернет дуо M са већом брзином нета (300/150 наспрам 200/80) + ГоДата+ са одговарајућом количином мобилног интернета за моје потребе би био 2.999+1.899=4.898 динара. Разлика у брзини интернета ми не игра превелику улогу, ових 200/80 је без замјерке, иако би 300/150 свакако било боље, али 299 динара разлике мјесечно је на крају уговорне обавезе 7.176 динара. То је само база, на коју се даље додају друге ставке и уштеде. Мобилни телефони су им осјетно скупљи него код МТС-а, па ко узима телефон мора да рачуна и то. Још једна (некима) јако битна ствар - 100GB мобилног интернета за дијељења на 5 бројева - опет у мом случају брат и 2 сестре су узели најјефтиније могуће пакете са потребним бројем минута за разговор, неко чак и без уговорне обавезе, па сви користе наш нет из бокса за дијељење и то је још 3 пута по неколико стотина динара мјесечне уштеде на нивоу породице. Све може бити нека математика, свако према личном нахођењу и потребама. Похвалио сам тв апликацију, као што рекох копље изнад Ириса, али ми за гледање Арена канала чак ни то не игра превелику улогу, основна телевизија ми долази са ЕОН тв апликације из уговора са друге адресе...

Извињавам се што издетаљисах у овој теми, свакако би прикладнија за покренуту дискусију била она друга https://forum.benchmark.rs/threads/ponuda-hipernet-paketa-promocije-i-korisnička-podrška.484113/

@cuksi Trenutno u ponudi nemamo na raspolaganju paket koji obuhvata samo usluge digitalne televizije bez optičkog interneta, pa bih svakako predložila da razmisliš o našim Hipernet Duo paketima (digitalna TV + optički internet), a uz jedan ugovor za Duo pakete se dobija jedan STB uređaj, uz mogućnost iznajmljivanja do 6 uređaja. Iznajmljivanje dodatnog uređaja je 350 dinara mesečno, s tim što postoji dodatna naknada u slučaju da se uzima 4 i više uređaja. Predlažem i da baciš pogled na sledeću temu u okviru koje možeš pročitati nešto više o samim paketima.

@hercplus Možeš da probaš sa Factory resetom kako bi se vratili fabrički parametri za pristup, a nakon toga samo isprati naše YouTube uputstvo za podešavanje rutera i u istom klipu imaš sve informacije o povezivanju na 2.4GHz i 5GHz.

~Mila

Tako je. Radi. Hvala.

Jedno jako tehnicko pitanje :D

Odlepila mi se ona crna kutijica sa zida, izludecu koliko nijedna vrsta lepljive trake ne moze da je zalepi nazad.

Imate li neku preporuku sta da kupim da moze da se zalepi na zid kako treba, a da ne osteti aparat?

Uzeo sam hipernet pre nedelju dana, i imam problem (psihicke prirode).

Vise vasih operatera a cak i momci koji su instalirali uslugu (svaka im cast, bili su odlicni i sve uradili kako smo dogovorili) nisu imali lepe reci za SBB i sluzili se onom vec standardnom "ma sbb koristi koaksijalni kabl, to je djubre" i slicne stvari.

Ja iskreno nemam nista protiv SBB, cak sam bio vrlo zadovoljan tokom 4 godine kod njih, imao sam premium paket, net od 500mbps. Presao sam iz finansijskih razloga, tj jedno me kosta 120k za dve godine a drugo 40k, razumljivo nije mala razlika.

Speedtest nikad nije pokazao ispod 500 za tih 4 godine, cak je mnogo puta isao 20-30% a 99% vremena je bio na 530mbps preko koaksijalnog djubreta.

Onda pustam hipernet preko optickog kabla i evo za nedelju dana ni jednom nije prisao 300mbps, vec je jako cesto i ispod 250 a uglavnom je na 270, sto je cistih 10% ispod onoga sto treba biti.

P2P isto radi katastrofalno, ako predje 10mbs vristim od srece al uglavnom je ispod 5mbs, dok kod SBB je cesto bio zakucan 52-3mbs. Sto znaci to vise nije skidanje filma od 60tak gb za desetak minuta vec je davljenje od par sati, nesto sto sam iskreno zaboravio kako izgleda tokom prethodnih 4 godine.

Moje prvo pitanje, zasto brzina nije ono sto treba da bude preko fenomenalne optike?

Drugo pitanje, kada cu moci da zakupim staticku IP, jer od ovog ocito 'leba nema?

Zdravo,

Ukoliko imaš poteškoće u korišćenju našeg interneta, savetujem ti da nam se javiš privatnom porukom, rado ćemo proveriti o čemu je reč, što se tiče Statičke IP adrese, za nju će u narednom periodu biti moguć zakup. @s16

~Nemanja A.

Da dam i kratko mišljenje i o internetu posle TV-a.
Internet je posle PoštaNet-a kojeg smo do sada koristili kao nebo i zemlja. Jedino što me malo čudi je kada se radi speedtest brzine malo osciluju, prvo krene oko 400 mbps pa padne na 200 mbps i onda se uglavnom drži na oko 270-280 (paket 300/150). Uređaji mi se čine kvalitetnim i sviđa mi se što su crni. Takođe i mesh radi dobro (jedino što je na malo većoj udaljenosti od rutera pa mu svetlo treperi i to ume da smeta kad je noć), čak i ako je na većoj razdaljini (dva armirana zida između rutera i mesh-a) daje jako dobre rezultate (ping na speed testu je oko 5 ms) i download brzina oko 260 mbps. Takođe je super što mesh ima dva lan porta tako da nisam morao da uzimam usb wifi karticu za PC.

Uzeo sam hipernet pre nedelju dana, i imam problem (psihicke prirode).

Vise vasih operatera a cak i momci koji su instalirali uslugu (svaka im cast, bili su odlicni i sve uradili kako smo dogovorili) nisu imali lepe reci za SBB i sluzili se onom vec standardnom "ma sbb koristi koaksijalni kabl, to je djubre" i slicne stvari.

Ja iskreno nemam nista protiv SBB, cak sam bio vrlo zadovoljan tokom 4 godine kod njih, imao sam premium paket, net od 500mbps. Presao sam iz finansijskih razloga, tj jedno me kosta 120k za dve godine a drugo 40k, razumljivo nije mala razlika.

Speedtest nikad nije pokazao ispod 500 za tih 4 godine, cak je mnogo puta isao 20-30% a 99% vremena je bio na 530mbps preko koaksijalnog djubreta.

Onda pustam hipernet preko optickog kabla i evo za nedelju dana ni jednom nije prisao 300mbps, vec je jako cesto i ispod 250 a uglavnom je na 270, sto je cistih 10% ispod onoga sto treba biti.

P2P isto radi katastrofalno, ako predje 10mbs vristim od srece al uglavnom je ispod 5mbs, dok kod SBB je cesto bio zakucan 52-3mbs. Sto znaci to vise nije skidanje filma od 60tak gb za desetak minuta vec je davljenje od par sati, nesto sto sam iskreno zaboravio kako izgleda tokom prethodnih 4 godine.

Moje prvo pitanje, zasto brzina nije ono sto treba da bude preko fenomenalne optike?

Drugo pitanje, kada cu moci da zakupim staticku IP, jer od ovog ocito 'leba nema?
Druže čitam tvoj post i kao da sam ga ja napisao. Imam identične probleme plus to što hostujem personalni cloud i web servise sa servera koji je neupotrebljiv na Hipernet-u jer ni jedan jedini port ne mogu da otvorim zbog strukture mreže (ne postoje javne IP adrese za korisnike).

Preko SBB sam kao gospodin imao dinamičku IP adresu (javnu) mogao da koristim SVOJ internet na koji sam način želeo, dok ovde treba da čekam i molim se da omoguće statiučku adresu kako bi je dodatno platio i imao isto što sam imao na SBBu.

Opekao sam se gadno, jer će me Hipernet koštati više nego da sam ostao na SBBu (obzirom da moram i SBB imati paralelno). Kriv sam što nisam pročitao ovaj forum do kraja, ali opet ko bi sumnjao da ćemo u 2022. godini biti NAT-ovani.

Nazalost da, meni je sbb i dalje tu, i trenutno mi moja finansijska logika iza prelaska, i meni samom sve manje jasna :ROFLMAO:

Pa raskinite ugovor sa telenorom ili kako se vec zovu posto to sto prodaju nije internet, niste u kini da imate nat.
Da li vam je negde u ugovoru navedeno da cete biti NAT-ovani ? Trazite ljudi javne IP adrese, ne mora staticka, ali JAVNA IP adresa je MUST. To cak i MTS daje.
Pri raskidu ugovora navedite:
Internet mi ne radi za sta mi treba, pristup IP kameri kod kuce.

Pa ni to nije isključena opcija, jer da, ovo nije internet...

To je hipernet 😂
Šalim se naravno. Sramota je za jednog ozbiljnog provajdera da nema ni mogućnost dobijanja javne IP adrese.

Meni je ostalo još par dana do 14 dana od dana aktivacije po kojima imam zakonsko pravo da raskinem ugovor. Ako mi ne daju neki oficijalni udogovor kada dobijam javnu IP adresu, u ponedeljak dolazim sa opremom u poslovnicu da se razdužimo.

Druže čitam tvoj post i kao da sam ga ja napisao. Imam identične probleme plus to što hostujem personalni cloud i web servise sa servera koji je neupotrebljiv na Hipernet-u jer ni jedan jedini port ne mogu da otvorim zbog strukture mreže (ne postoje javne IP adrese za korisnike).

Preko SBB sam kao gospodin imao dinamičku IP adresu (javnu) mogao da koristim SVOJ internet na koji sam način želeo, dok ovde treba da čekam i molim se da omoguće statiučku adresu kako bi je dodatno platio i imao isto što sam imao na SBBu.

Opekao sam se gadno, jer će me Hipernet koštati više nego da sam ostao na SBBu (obzirom da moram i SBB imati paralelno). Kriv sam što nisam pročitao ovaj forum do kraja, ali opet ko bi sumnjao da ćemo u 2022. godini biti NAT-ovani.
Апсолутно сви провајдери у Србији обећавају оптику, а продају коаксијалне каблове и оптику, па где је шта и ко има оптику а ко има коаксијалу је тешко ући у траг.
Жао ми је што ти се то десило, надам се да ће се стање поправити у сваком смислу.
Ако желиш да останеш на Јетелу, пробај да се прикључиш преко кабла и да измериш брзину. Ако је ниска брзина преко кабла, слободно зови техничку подршку и рекламирај брзину, дужни су да ти дају брзину преко кабла коју си платио.
Once upon a time. Samo optika kod mts-a još nije natovana. xDSL natovan, Supernova nema gde nema nata (pokušavaju sada nešto sa ipv6)... Čak i drugi tabor; SBB skoro ceo natovan.
МТС се и није нешто показао са оптиком, користи коаксијалу као и сви, а кренуо је да шири мрежу и продаје причу да су људи у неким селима на оптичким кабловима. Јетел бар не продаје маглу да по селима уграђује оптику, МТС то ради без пардона.
Meni je ostalo još par dana do 14 dana od dana aktivacije po kojima imam zakonsko pravo da raskinem ugovor. Ako mi ne daju neki oficijalni udogovor kada dobijam javnu IP adresu, u ponedeljak dolazim sa opremom u poslovnicu da se razdužimo.
Припази ако ти истекне законски рок, нећеш моћи да раскинеш уговор.

Nazad
Vrh Dno