Šta je novo?

Opteron 165 i 170

dAnijeL

Čuven
Učlanjen(a)
24.05.2002
Poena
609
Koji je bolji za overclocking? Ne samo zbog krajnjih dometa vec vise zbog magistrale i memorije. Kod slabijeg je mnozilac 9 a kod jaceg mislim da je 10. E sad citava prica je zbog memorije, slabijeg moram zbog zakljucanog mnozioca sa magistralom vise da poteram da bi radio na 2,5-2,6ghz sto je za memoriju teze da isprati nego za jaci model kome magistralu podesim na 250. A memoriju ne bi da spustam vec bi je ostavio na 250. Da li se isplati uzimati skuplji ili ne?

ono shto ti je blize dzepu je bolje!necesh osetiti razlike u sinhronom i asinhronom modu rada memorije.
Poz

Ako se ne oseca razlika, isplativije je uzeti 165, mislim da je krajnji domet i jednog i drugog priblizan... Doduse, mozda se i varam. Morao bih malo vise prekopati testove po net-u.

ja bih tako slatko uzeo 165-icu :banana: ,po onome shto sam ja chitao slichni su dometi mada se 165-ica ipak malo bolje klokovala ;) btw za kolko zelenih ili plavih novchanica si ga nashao?

Nasao sam ga za 327$ s obzirom na mogucnosti mislim da je dobra cena. Vise bih voleo 170 ali mi se ne daje skoro 400$ samo zbog mnozioca sto je zgodniji za overclocking. A i za ovo moram videti sta cu... imam jos neprodatih komponenti a treba da ulozim pare.

Narucio sam 165 pa sad kako bude. Nadam se da ce stici neki solidan primerak...

Koju si plocu izabrao za njega?

Ji 4Tze je napisao(la):
pqi hoce (kao i na venice-u gde je sad) na 255, a na toj masini drzim taj hynix koji je eto losiji, mada mi nije neka panika zbog toga :)
Probao sam par razlicitih gigabajtnih modula (OCZ, Mushkin, Corsair) ali ni jedan se nije proslavio. Imali su ostra setovanja ali samo dok rade na magistrali od 200. Svi su bili sa CL2 ali jednostavno nisu bili za overklokovanje. Malo su se mogli ubrzati a i vrlo brzo bi krenuo sa spustanjem setovanja... Zamenio sam OCZ i doplatio za Crucial Balistix module koji su im susta suprotnost. Sad se nadam da cu uspeti lepo da ih iskombinujem sa procesorom. Ako sve bude ok danas mi stize :)

Crucial Balistix su, koliko sam pre gledao, najraspolozeniji za visok klok od svih mogucih brendova (sto se 1GB modula tiche, naravno), mada je po meni to bacanje para, al stvar izbora. Ja sam ostavio slabiji hynix na jachem procesoru i stavio jachi pqi na slabijem procesoru, eto, bez nekog spec. razloga :)
javi obavezno stepping i nedelju proizvodnje i max klok opterona ;)

Moduli su me kostali oko 210-220eura. Mislis da sam ih puno platio?

javi obavezno! kako radi Balistix, ja se nesto premisljam sta da uzmem.
ovo bi mi pasovalo. samo sto ja imam venice 3200+ na istoj ploci.

emaniac je napisao(la):
javi obavezno! kako radi Balistix, ja se nesto premisljam sta da uzmem.
ovo bi mi pasovalo. samo sto ja imam venice 3200+ na istoj ploci.

Za sada dobro mada nisam ispitivao krajnje granice...
Ali me je jedan clan foruma malo uplasio za njih. Kaze da su ljudi imali problema sa ovim modulima, da su otkazivali, da su im vremenom preformanse opadale. Jesu izuzetni ali su i cudljivi. Valjda su i povuceni iz prodaje zbog problema...? Ne znam. To me malo zabrinulo.

mislim da je to jerryNS.
hoces da se dogovorimo pa da probamo nesto zajedno da izmuvamo?
ako si voljan...ne bih da dajem tolike pare za nesto sto nece ni da mi boot-uje !
ps. ako sam ok shvatio, ti si uzeo 2x1gb Crucial Balistix ?

2x1Gb model je z503
Ono sto sam dosad probao je bilo na 250mhz i bilo je ok.
Ako imas vremena pogledaj review na ovom sajtu. Mozda ti pomogne u odluci.
www.legitreviews.com/article/262/1/
U svakom slucaju, nije lose znati kako je prosao prethodni vlasnik i koliko dugo je koristio module (ako uzimas polovne). Doduse, cuo sam da ako imas problema sa njima, mozes ih poslati nazad i zamenjuju ti drugim modulima (ali ne znam kojim modulima ih zamene). Morao bih to proveriti.
Malo sam u guzvi ali cim isprobam sa Opteronom, javicu sta sam uspeo.

ok. evo citam clanak i cekam tvoje iskustvo...

dAnijeL je napisao(la):
Za sada dobro mada nisam ispitivao krajnje granice...
Ali me je jedan clan foruma malo uplasio za njih. Kaze da su ljudi imali problema sa ovim modulima, da su otkazivali, da su im vremenom preformanse opadale. Jesu izuzetni ali su i cudljivi. Valjda su i povuceni iz prodaje zbog problema...? Ne znam. To me malo zabrinulo.

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=100922

nije to bio jerryNS, nego CAR
postovi 2 i 4

tako je, ali bije ih glas da posustaju posle mesec-dva-tri, nazalost...
da li ti to kazes iz licnog iskustva?

Ne, nemam licnog iskustva sa tim modulima,ali bih voleo da ih posedujem bez obzira na eventualne probleme koje mogu praviti.Ipak je 300 Mhz - 307 Mhz koje mogu ostvariti lepa cifra sa setovanjima na 3-3-3-7 1T.

Ji 4Tze je napisao(la):
javi obavezno stepping i nedelju proizvodnje i max klok opterona ;)

CCB1E 0609
Nocas cu da ga isprobam. Koliko sam video sa ovim steppingom bi trebao da daje dobre rezultate. Videcu kakav je ovaj primerak.

dAnijeL je napisao(la):
Koji je bolji za overclocking? Ne samo zbog krajnjih dometa vec vise zbog magistrale i memorije. Kod slabijeg je mnozilac 9 a kod jaceg mislim da je 10. E sad citava prica je zbog memorije, slabijeg moram zbog zakljucanog mnozioca sa magistralom vise da poteram da bi radio na 2,5-2,6ghz sto je za memoriju teze da isprati nego za jaci model kome magistralu podesim na 250. A memoriju ne bi da spustam vec bi je ostavio na 250. Da li se isplati uzimati skuplji ili ne?
170-ica je nesto overklokabilnija sto se tice kranjeg dometa, mada to zavisi od primerka do primerka. Evo, ja sam imao prilike da se poigram i sa jednim i sa drugim. Opteron 170 moze da radi na 2.75-2.8 Ghz sa Hyper6+ kulerom, a 165-ica iz slicne serije je radila na 2.7 ghz bez problema, na 1.55v+4%. To ipak nece raditi tako sa BOX kulerima, mada bi mogao da postignes u najgorem slucaju 2.66 ghz sa BOX-om.

Evo trenutno kucam ovaj post na Opteronu 165 @2.7 ghz koji radi na 300 Mhz i memorija Gskill FF sa TCCD chipovima radi takodje na 300 Mhz - DDR600, tako da neces imati nikakvih problema oko dizanja HTT-a, jer on najvise zavisi od ploce, a ako imas Lanparty NF4 Ultra D ima da sljaka ko lood. Jedino na sta ti savetujem da obratis paznju je hladjenje naponske sekcije na ploci, jer pri full opterecenju i overkloku ume da se zagreje i do 70 -tak stepeni posle cega sledi nestabilnost. Ugradjivanje ventilatora u stranicu sa usmerivacem vazduha - Fan Duct, ce resiti problem grejanja. Sto se samog procesora tice, ne mogu reci da je preveliki grejach, s' obzirom da se radi o dvojezgarnom procesoru uradjenom u 90nm. Recimo da je za 4-5 stepeni topliji od Venice-a identicno overklokovanog, sto i nije preterano s' obzirom da ovaj CPU ima 2x1 MB L2.

Ipak, do 2600 Mhz na default naponu nece biti nikakvih problema sa grejanjem ploce.
Opteron 165 radi sa vodenim hladjenjem stabilno i na 2.8 ghz, ali delilac za memoriju mora da se poveca - t.j. da se klok memorije smanji. DC opteroni su nesto probirljiviji sto se tice memorija za O.C. nego sto je to slucaj sa Venice ili San Diego procesorima. Izuzetno dobro rade sa BH5/UTT chipovima, mada i TCCD ce raditi jako dobro.

Sto se tice Crucial Ballistix 2x1GB modula, DC Opterona 165, ubedljivo najbolja ploca za takvu kombinaciju je Lanparty Expert SLI-DR. Takvi moduli ce bez problema raditi dobro overklokovani, na 1T, a pored toga Expert ima 4-phase naponsku sekciju, pa se dosta manje zagreva pri overkloku ovog procesora.

Poslednja izmena:
Kakav si kuler imao uz 165-ticu? Ovaj koji sam dobio u paketu mi ne lici na klasicne kulere. Ako se ne varam, dno je bakarno sa cevima a gornja polovina je klasicna i u nju ulaze cevi iz podnozja kulera. Uz AMD 3800+ dual core mi je, koliko se secam stigao klasican kuler, po mojoj laickoj proceni.

dAnijeL je napisao(la):
Doduse, cuo sam da ako imas problema sa njima, mozes ih poslati nazad i zamenjuju ti drugim modulima (ali ne znam kojim modulima ih zamene). Morao bih to proveriti.
Pa onim sto imaju u proizvodnji - PC3200 modulima! :)
Bas sam prosle nedelje citao prepisku nekog tipa sa covekom koji radi u tehnickoj podrsci (ili RMA odeljenju? ma, nije ni bitno) Crucial-a... naravno, tip je imao problema sa svojim Ballistix-ima i hteo je da ih vrati... ovaj iz Crucial-a mu je rekao "nema problema, samo da pogledam - oooops, izgleda da nemamo vise PC4000 modula (normalno kad se ne proizvode! :D), mozemo da vam zamenimo za 2GB PC3200". Naravno da kupac to nije hteo da prihvati, cak je i rekao nesto u stilu "da mi zamene ove sto sam platio xxx$ za ove jeftine?! - aha, vazi.", pa je trazio povracaj novca.

Inace, moduli izuvaju, gaze 300MHz bez problema (ne gledajte onaj thread na xtremesys-u, davno je to prestalo sa update-ovanjem... prosarajte malo po ostalim stranama tog topic-a), ima slucajeva gde su stizali i do 320-330MHz.
Nesto samo za slikanje, nesto sa izvrsenim SuperPi 32M testom... ali ima ;)

dAnijeL je napisao(la):
Kakav si kuler imao uz 165-ticu? Ovaj koji sam dobio u paketu mi ne lici na klasicne kulere. Ako se ne varam, dno je bakarno sa cevima a gornja polovina je klasicna i u nju ulaze cevi iz podnozja kulera. Uz AMD 3800+ dual core mi je, koliko se secam stigao klasican kuler, po mojoj laickoj proceni.
Upravo tako, uz Opteron ide heatpipe kuler, kao i za Athlon FX.

CAR je napisao(la):
Pa onim sto imaju u proizvodnji - PC3200 modulima! :)
Bas sam prosle nedelje citao prepisku nekog tipa sa covekom koji radi u tehnickoj podrsci (ili RMA odeljenju? ma, nije ni bitno) Crucial-a... naravno, tip je imao problema sa svojim Ballistix-ima i hteo je da ih vrati... ovaj iz Crucial-a mu je rekao "nema problema, samo da pogledam - oooops, izgleda da nemamo vise PC4000 modula (normalno kad se ne proizvode! :D), mozemo da vam zamenimo za 2GB PC3200". Naravno da kupac to nije hteo da prihvati, cak je i rekao nesto u stilu "da mi zamene ove sto sam platio xxx$ za ove jeftine?! - aha, vazi.", pa je trazio povracaj novca.

Inace, moduli izuvaju, gaze 300MHz bez problema (ne gledajte onaj thread na xtremesys-u, davno je to prestalo sa update-ovanjem... prosarajte malo po ostalim stranama tog topic-a), ima slucajeva gde su stizali i do 320-330MHz.
Nesto samo za slikanje, nesto sa izvrsenim SuperPi 32M testom... ali ima ;)
Hehehe, pa i tamo ima prevaranata kao i ovde. Taj ko' da je menjao memoriju u Srbiji. :d To mi lici vise na APP - Ako Prodje Prodje :D

drfedja je napisao(la):
Hehehe, pa i tamo ima prevaranata kao i ovde. Taj ko' da je menjao memoriju u Srbiji. :d To mi lici vise na APP - Ako Prodje Prodje :D
Naravno... pa nismo ni mi najgori :d:d:d

Vrh Dno