Šta je novo?

Opteron 165 i 170

Hm, evo ja sam pre neki dan uzeo 165icu, CBBWW 0551UPMW, koliko sam video na netu, ne radi se o nekoj raspolozenoj seriji. Pokusao sam da izvucem 2.6GHz sa box coolerom ali mi je OCCT (pokrenut na oba jezgra) pucao posle nekoliko sati, napon je 1.55V (BIOS meri 1.54). Preko toga ne bih isao a i greje se previse. Zato sam ga spustio na 283x9 i na 1.45V (realno nesto nize) mi je prosao 15h OCCT (na oba jezgra) tako da sam se zadrzao na ovoj kombinaciji jer su temperature OK (ler oko 30*C, 2xOCCT ide oko 48-50*C, stock cooler sa heatpipe-ovima). Sve u svemu, zadovoljan sam, +41% OC, bez previse buke (cooler me odusevio jer je prilicno tih i na 2700RPM) uparen sa 7600GT CO krcka GTR, GTL, LFS i ostale simulacije sa svim mogucim detaljima i AA i AF setovanjima :)

E da, predlazem za instalirate ovaj hotfix, ja sam imao problema sa nekim igrama:

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=81429

Vazi samo za korisnike sa SP2. Prelazno resenje moze biti i rucno podesavanje affinity-a za proces.

P.S. Obavezno ghostujte sistem pre instalacije hotfixa, za svaki slucaj.

Poslednja izmena:
CAR je napisao(la):
Inace, moduli izuvaju, gaze 300MHz bez problema (ne gledajte onaj thread na xtremesys-u, davno je to prestalo sa update-ovanjem... prosarajte malo po ostalim stranama tog topic-a), ima slucajeva gde su stizali i do 320-330MHz.
Nesto samo za slikanje, nesto sa izvrsenim SuperPi 32M testom... ali ima ;)

Gaze ali im treba struje :) stao sam na 3V. Nemam potreba da ih maltretiram toliko. Inace, cini mi se da im je minimum za normalno funkcionisanje, pa cak i preko 2,8V. I vrlo su zahvalni za podizanje magistrale sa malim podizanjima voltaze.
U vreme kad si mi rekao za probleme sa njima vec sam ih kupio. Ne znam dal bih rizikovao da sam znao celu pricu :)

Poslednja izmena:
Sa box kulerom ide preko 2,8 (magistrala 315). Nisam ga ozbiljnije testirao da vidim koliko stabilno radi. Za to ce mi trebati vise vremena koga sad bas i nemam previse. Na 320 magistrali (oko 2,88) nije bas bio pouzdan. Voltaza mu je bila 1,5. Nisam isao preko toga. Mislim da ce na default voltazi moci dosta da se overclockuje.

dAnijeL je napisao(la):
Gaze ali im treba struje :) stao sam na 3V. Nemam potreba da ih maltretiram toliko. Inace, cini mi se da im je minimum za normalno funkcionisanje, pa cak i preko 2,8V. I vrlo su zahvalni za podizanje magistrale sa malim podizanjima voltaze.
Vec si dotakao 3V?! Uuuuuu... jesi li spremio formular za RMA? :D:D:D

Salu na stranu - nemoj mnogo da se zezas. Stvarno ne bih voleo da te zadesi sudbina svih onih mucenika sto su propatili uz te module (dobro, prvo im je bilo lepo, pa se moze reci "to heaven and back"... ili bolje "fom heaven to hell":-devil-: ), zato vodi racuna.
Meni je bilo prosto ZAO tipa kome su riknuli moduli, a drzao ih je: a) na default-u, znaci na 250MHz, b) na 2.5V i pritom ih je c) aktivno hladio (ventilatorom uperenim u njih). Znaci, za neverovati.

Ali dobro, kad si se vec malo poigrao (znam, ne bih ni ja mogao da izdrzim ;)), reci mi, koliki si HTT izvukao max, kao i koji drzis za svaki dan (i sa kojom to voltazom)?
dAnijeL je napisao(la):
U vreme kad si mi rekao za probleme sa njima vec sam ih kupio. Ne znam dal bih rizikovao da sam znao celu pricu :)
******... da sam ja znao da nameravas da ih kupujes, odmah bi te odvracao od toga! :d:d

BTW, jesi li ih kupio kao nove ili polovne?

Opteron175 + DFI LP Ultra-D + Corsair TWINX 4400C25 = problemi

1. Nije moguce instalirati WinXP na gore navedenoj kombinaciji i default podesavanjima. Vise pokusaja verzija BIOS-a, razlicitih XP instalacija gotovo uvijek rezultuju plavim ekranom u toku instalacije OS-a, dok sa BH-5 sve prolazi glatko. Konacno XP instaliran sa BH-5 a nakon toga TwinMOS zamjenjen Corsair-om.
2. Default mnozioc 11 ali i 10 nije moguc (BSOD nakon podizanja XP-a). Sa mnoziocem 9x radi bez problema, dok opet sa TwinMOS BH-5 nema ovih problema.
3. Na 2800 MHz i 1.6V moguce je odraditi osnovne testove ali nista vise. S&M brzo pokazuje nestabilnost. Sistem je na 9x300=2700MHz i 1.552V (1.4+13%) stabilan (istine ne i Prime stabilan) u svakodnevnom ali i cesto zahtijevnom radu. Memorija DDR600 2.5-4-4-8-T1, BIOS 704-1.
Temperatura sa BigTyphoon-om u leru je 34-36C, ali kao sto je naveo drfedja mnogo veci problem je temp. naponske jedinice a kod mene i chipset-a sobzirom da je default kuler.
Interesuju me vasa iskustva sa dual core Opteron-ima i savjeti (slicne probleme-zapazanja je naveo drfedja u ovom i ranijim postovima).
- Ima li rjesenja za 1. problem
- Koji BIOS je preporucljiv (ili koji koristite) za Opteron 165-170-175-... i TCCD
- Da li je kod Corsair TCCD i problema mnozioca u pitanju nekompatibilnosti DFI-Opteron-TCCD ili uzrok nesto drugo
- Koja su podesavanja za ostrije latencije za navedenu kombinaciju Opteron-DFI-TCCD od onih datih defaultom 2.4-4-4-8-T1
- Da li bi CPU i sistem bio stabilniji zamjenom napajanja Antec True 430W, 20A na + 12V grani (20pin+adapter na 24 pina) sa nekim jacim ATX2.0 550-600W (npr. Seasonic S12-600). Ostatak sistema je Asus EN6800, 2xRaptor74, Seagate 250 GB, Liteon combo, NEC DVDRW, DVB-S SkyStar 1 + CI, flopy, 5x80 mm fan.

Ja drzim poslednji BIOS za Ultra-D (april 2006), koristim isto TCCD memoriju (PQI Turbo). Radi sve bez problema na 283MHz 2.5-4-3-7, verujem da moze i na 289MHz na 2.5-4-4-8 koliko je radilo i na Venice (20h Goldmemory). Ne znam samo zasto juris 2.7GHz i imas kvazistabilan ili neupotrebljiv sistem? Odrekni se kojeg MHz i nema glava da te boli. Recimo moj cilj je bio 2.6GHz sa Opteronom 165, medjutim nisam mogao da poteram stabilno 2x OCTT vise sati bez obzira koliko sam dizao napon (prime95 ne racunam, on je malo dete za OCCT). Spustio sam ga za 50MHz i napon na zdravih 1.45 i prosao 15h 2xOCCT, smatram da je prilicno stabilno, ostaje jos da se ispita. Memorija daje preko 7000MB/s u Sandri. Jednostavno razliku neces primetiti u realnom radu, mozda samo u sintetici, da ne kazem SuperPI (koji je beskorisno sra*je). Iskreno receno, gledajuci strane forume, ljudi prave veliki hype lozeci se kako im CPU-ovi rade tipa na default naponu na 2.8GHz na vazduhu , stabilno ....., misilm, moguce je da se zadesi samo je pitanje kako to oni testiraju? Onda kada probam i ja, i probam bateriju testova stabilnosti zakljucim ili da preteruju ili sam toliki baxsuz.

Tebi predlazem recimo 2.6-2.65GH, olabavi malo tajminge, na tim brzinama HTTa vec imas odlican protok, a i spasices plocu pregrevanja. Ako hoces brzo testiranje memorije, probaj S&M i njegov 4.ti test, jako je zaguljen, meni je pucao posle 1min sve dok nisam stavio 8icu da duva preko memorije:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=768466&postcount=11

Posle toga probaj Goldmemory, pusti ga preko noci, trebalo bi da bude ovako:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=770359&postcount=22

Sto se tice napajanja, predlazem ti da pozajmis od nekoga dobro napajanje od bar 500W, mada ne verujem da ces nesto dobiti. Ja imam Cooler Master od 550W ako ti nesto znaci, onaj merac pokazuje neku smesnu potrosnju (ako mu je verovati).
Takodje vodi racuna u koje slotove bodes memoriju, TCCD bi trebalo da ide u narandzaste slotove. Eventualno mozes da probas neki BIOS optimizovan za TCCD.

Sto se tice latencija, procitaj ovo:

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=57317

I kako poterati 2 instance OCCT-a:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=743536&postcount=30

Poslednja izmena:
Lukija je napisao(la):
(prime95 ne racunam, on je malo dete za OCCT).

Pa ne znam..... u mom slucaju, malo dete puca tamo gde OCCT prolazi.

Poslednja izmena od urednika:
NBM je napisao(la):
mnogo veci problem je temp. naponske jedinice a kod mene i chipset-a sobzirom da je default kuler.
Interesuju me vasa iskustva sa dual core Opteron-ima i savjeti (slicne probleme-zapazanja je naveo drfedja u ovom i ranijim postovima).

meni se isto greje naponska, ja sam to (kao) resio ovako (sa hyper6 kulerom i nekom levom 8-com > http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=776115&postcount=22

nisam ni pratio koliko se sad greje naponska, ali radi stabilno, ostalo me ne zanima :)

Misko je napisao(la):

Zavisi koji prime test i zavisi koliko si pustio OCCT. OCCT je vise CPU test, prime moze da optereti ili CPU ili RAM ili obadvoje.

Poslednja izmena:
Lukija je napisao(la):
(prime95 ne racunam, on je malo dete za OCCT).
Misko je napisao(la):
Paceri, 'ajde tisina tamo, S&M je i otac i majka za oba ova budjava programa! :D:D

I da... Nebojsa, ovaj put pricam za testiranje procesora S&M-om! :smoke:

CAR je napisao(la):
Paceri, 'ajde tisina tamo, S&M je i otac i majka za oba ova budjava programa! :D:D

I da... Nebojsa, ovaj put pricam za testiranje procesora S&M-om! :smoke:

Ne lupetaj. S&M je samo dobar za zagrevanje. Ja sam do juce mislio da je S&M zakon ali kada OCCT 30min test pukao odmah i kada sam morao da dodajem voltazu nekoliko puta, onda sam shvatio.

Poslednja izmena:
NBM je napisao(la):
Corsair TWINX 4400C25 = problemi

Memorija DDR600 2.5-4-4-8-T1, BIOS 704-1.

- Koji BIOS je preporucljiv (ili koji koristite) za AMD 3200+... i TCCD
- Da li je kod Corsair TCCD i problema mnozioca u pitanju nekompatibilnosti DFI-Venice-TCCD ili uzrok nesto drugo
- Koja su podesavanja za ostrije latencije za navedenu kombinaciju Venice-DFI-TCCD od onih datih defaultom 2.4-4-4-8-T1

malo offtopic ali...imam problem
imam i ja probleme sa TCCD memorijom Corsair XMS 4400 2.5
nece nikako u DualChanel i na 1T
izbacuje plavi ekren BSOD

probao sam 510-1Fix i 704-3 ali opet restart
koji bios jos da probam

oprostite na offtopicu

S&M stvarno je ste dobar za zagrevanje i tu je neprikosnoveni shampion :),pokazuje on donekle stabilnost ali ne 100% ;) a dobar je za testiranje memorije!

deshavalo mi se da S&M prodje a da prime i occt puknu!obrnuto nikad!

miki321 je napisao(la):

koji bios jos da probam

oprostite na offtopicu
TCCD SUX! :d
Nego, probaj nize voltaze,do 2.8v, Dram Response Time na SLOW ! Async Latency na 8 ili 9 i Read Preamble na 5, kod TCCD BIOS-a automatski stavi na 6.
DRAM Driving Strength radi na 7, a Data DRAM Driving Strength ide na 2 ili Auto.

Ja koristim 704-3 BIOS i prosao je na 2.7 Ghz 24h dual prime95, prime95 i superpi 32MB, sa memorijama Gskill FF i GeilOne S.

Usput, ako ste skidali BIOS-e sa techpowerup-a bios sa oznakom -3 je za TCCD, a oni su napisali da je za sve tipove memorije. Dakle zamenili su -1 i -3 . :d

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
TCCD SUX! :d
Nego, probaj nize voltaze,do 2.8v, Dram Response Time na SLOW ! Async Latency na 8 ili 9 i Read Preamble na 5, kod TCCD BIOS-a automatski stavi na 6.
DRAM Driving Strength radi na 7, a Data DRAM Driving Strength ide na 2 ili Auto.

Ja koristim 704-3 BIOS i prosao je na 2.7 Ghz 24h dual prime95, prime95 i superpi 32MB, sa memorijama Gskill FF i GeilOne S.

Usput, ako ste skidali BIOS-e sa techpowerup-a bios sa oznakom -3 je za TCCD, a oni su napisali da je za sve tipove memorije. Dakle zamenili su -1 i -3 . :d

opet se rusi windows(kada je idle ili kada je full load)
kod mene je bios 704-3 i probao sam na 200mhz, 275mhz i 300mhz prodje testove ali padne windows :wall:

a kada vratim u SingleChanel (2T) gubim na performansama(gubitak je osjetljiv pri radu) ali zato nema restarta

Probaj da olabavis voltazu na memoriji, ako vec nisi, ali ti ne savetujem nikako preko 2.9v.
Uzgred, Single Channel i 2T Command Rate nisu isto. ;)
miki321 je napisao(la):
opet se rusi windows(kada je idle ili kada je full load)
kod mene je bios 704-3 i probao sam na 200mhz, 275mhz i 300mhz prodje testove ali padne windows :wall:

a kada vratim u SingleChanel (2T) gubim na performansama(gubitak je osjetljiv pri radu) ali zato nema restarta
Ima jos jedna stvar! Ako si slucajno postavio delilac za memoriju na 180 Mhz, tesko da ces izvuci stabilan rad. Ipak, evo ja sam na DFI LAnparty NF4 SLI DR i jednom Venice 3200+ izvukao 100% stabilan rad na 275 Mhz na 2750 Mhz. Dakle, masina je prosla 24h prime 95, OCCT, kao i 24h loop 3D Mark2003.
To ne mora da znaci da ce tebi raditi kako treba. Ipak, savetujem ti da uradis kao sto rekoh i da stavis neko aktivno hladjenje na memorije, posto se zaista mnogo greju pri opterecenju.

Poslednja izmena:
animaN je napisao(la):
S&M stvarno je ste dobar za zagrevanje i tu je neprikosnoveni shampion :),pokazuje on donekle stabilnost ali ne 100% ;) a dobar je za testiranje memorije!

Ne pricaj gluposti. SadoMazo bas nije dobar za testiranje memorije. S&M je odlican za testiranje FPU stabilnosti i za zagrevanje procesora.
OCCT i Prime su dobri za testiranje generalne stabilnosti, narocito na relaciji CPU ->RAM.
Takodje, preporucujem da se zaobidje memtest86 ako se testira overklokovana memorija, barem kada je u pitanju AMD K8 sistem. Gold Memory je daleko pouzdaniji. U principu, ako ne prodje memtest nece proci nista. :d

evo izgleda da je sada sve OK
vratio sam bios koji je bio kada sam kupio plocu 623-2 i ostavio sve na auto podesavanja za mem.

evo testira se sada na 8*300MHz 1/1 napon na DDR sam stavio 2.8V(8cm fan)
ako sve prodje kako treba narednih dana probacu na 9*300MHz

drfedja je napisao(la):
Ne pricaj gluposti. SadoMazo bas nije dobar za testiranje memorije. S&M je odlican za testiranje FPU stabilnosti i za zagrevanje procesora.
OCCT i Prime su dobri za testiranje generalne stabilnosti, narocito na relaciji CPU

Lakse malo. 4ti test u S&M je kod mene pucao vrlo brzo (1,2 i 3 su prolazili). Da bi mi GM pukao trebalo je da cekam skoro pola sata (ima li smisla cekati x puta pola sata?). Problem je bio u pregrevanju memorije na 289MHz. Kada sam stavio 8icu da duva, S&M prodje, posle sam to potvrdio sa 20 prolaza u GM (11h). Starije verzije S&M nisu imale pouzdan test memorije, naime izbacivale su nasumicno preko 100k gresaka posle odredjenog vremena. Kao i uvek, testiranje ne vrsiti samo jednim programom.

miki321 je napisao(la):

koji bios jos da probam

oprostite na offtopicu

ja sam imao vrlo slican problem. izmenjao sam 7-8 biosa, nijedan nije bio posebno stabilan za memoriju.
nisam nikad isao na vise od 2.9v.
na kraju su oba modula crkla
tako da...

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
OCCT i Prime su dobri za testiranje generalne stabilnosti, narocito na relaciji CPU ->RAM.
Takodje, preporucujem da se zaobidje memtest86 ako se testira overklokovana memorija, barem kada je u pitanju AMD K8 sistem. Gold Memory je daleko pouzdaniji. U principu, ako ne prodje memtest nece proci nista.
Prochitaj ispod (ulete chovek ;))
btw pa sad kad sam malo bolje pogledao ti napisa isto kao i ja :D
P.S.Obrati paznju na boldovan deo jer sam na to mislio

Lukija je napisao(la):
Lakse malo. 4ti test u S&M je kod mene pucao vrlo brzo (1,2 i 3 su prolazili). Da bi mi GM pukao trebalo je da cekam skoro pola sata (ima li smisla cekati x puta pola sata?). Problem je bio u pregrevanju memorije na 289MHz. Kada sam stavio 8icu da duva, S&M prodje, posle sam to potvrdio sa 20 prolaza u GM (11h). Starije verzije S&M nisu imale pouzdan test memorije, naime izbacivale su nasumicno preko 100k gresaka posle odredjenog vremena. Kao i uvek, testiranje ne vrsiti samo jednim programom.
thanks ;)

animaN je napisao(la):
S&M stvarno je ste dobar za zagrevanje i tu je neprikosnoveni shampion ,pokazuje on donekle stabilnost ali ne 100% a dobar je za testiranje memorije!

Pa zar nisi prvo napisao da je dobar za testiranje memorije? A sad kazes kako nije dobar bas 100%. Pa odluci se, jel dobar ili nije... i za sta je dobar. Za testiranje memorije nije dobar...

P.S. Postao sam kao Audifreak :d

Poslednja izmena:
Lukija je napisao(la):
Lakse malo. 4ti test u S&M je kod mene pucao vrlo brzo (1,2 i 3 su prolazili).
4-ti test u S&M nije merodavan, jer puca na defaultu sa ispravnim memorijama, plocama i procesorima. Izbaci jednu gresku, brojevima 1 gresku.
Lukija je napisao(la):
Da bi mi GM pukao trebalo je da cekam skoro pola sata (ima li smisla cekati x puta pola sata?). Problem je bio u pregrevanju memorije na 289MHz. Kada sam stavio 8icu da duva, S&M prodje, posle sam to potvrdio sa 20 prolaza u GM (11h). Starije verzije S&M nisu imale pouzdan test memorije, naime izbacivale su nasumicno preko 100k gresaka posle odredjenog vremena. Kao i uvek, testiranje ne vrsiti samo jednim programom.
Testiranje treba vrsiti sa vise programa koji potvrdjeno rade kako treba. Uostalom, ne koristis samo jedan softver na racunaru pa da ti nije bitno da li ce ti raditi neki drugi.
Sto vise testova prodje, to si sigurniji da je masina stabilnija. Zar ne ?

A S&M sasvim sigurno nije dobar za testiranje memorije, u to sam sasvim siguran.

Koja verzija? Ponavljam, vec sam imao slicnih problema i vise ga nisam ni koristio osim kao zagrevaca CPU-a. Za sada mi 1.7.6 Beta sluzi kao brzi test i nista vise . Ocigledno je da program ima potencijal ali i da je nekonzistentan. E sad, ako izbacimo S&M, memtest86+ , ostaje nam samo GM? BTW, S&M ima i svoju DOS varijantu (koji nisam nikada ni probao).

CAR je napisao(la):
Ali dobro, kad si se vec malo poigrao (znam, ne bih ni ja mogao da izdrzim ;)), reci mi, koliki si HTT izvukao max, kao i koji drzis za svaki dan (i sa kojom to voltazom)?
BTW, jesi li ih kupio kao nove ili polovne?

Polovne, kaze da ih je imao dve sedmice.
Inace, probao sam da ih stavim na 2,5V :) i dobio brlje na ekranu pri butovanju :D tako da sam ih vratio na 2,8V a ploca doda jos malo pa je to blizu 2,9V i sad radi jako lepo :)
Jel ovo da racunam u los znak, mislim, sto ga drzim na 2,8V posto pominjes da mu je default 2,5?

U principu, ako ne prodje memtest nece proci nista.

Kod mene je skoro obrnuta situacija.Memtest ne prolazi na default frekvenciji.GM prolazi glat i ide do 560 i tada posle 2-3 kruga pocinje da prijavljuje greske(to je najverovatnije zato sto se memorija greje bas kao sto Lukija kaze)
S&M prolazi i na 680 i stvarno windows radi bez ikakvih problema, a probao sam da ga opteretim i sa occt-om i sa divx kompresijom i sve je proslo bez ikakvih problema, a osecam da bi memtest na ovoj frekvenciji odmah pukao(posto vec ume i na defaultu posle par minuta).

Ja prosto nemam pojma zasto se ovo desava...
Jedino razmiljam da to nema veze sa tim sto je ovo DDR2 memorija u pitanju, mada ne verujem da to ima neke veze.A i BTW ploca mi dize voltazu(po defaultu) na memoriji na skoro 2.1v(i ne moze se smanjiti u biosu, a moze u windowsu tako da GM i Memtest rade sa tom voltazom a i S&M sam isto testirao sa tom voltazom jer mi i ona dalje stoji) pa je mozda i to delimican uzrok moje situacije.

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
4-ti test u S&M nije merodavan, jer puca na defaultu sa ispravnim memorijama, plocama i procesorima. Izbaci jednu gresku, brojevima 1 gresku.
Moje iskustvo: napon 2.8V, GM prodje 7-8 krugova, S&M pukne na prvom prolazu cetvrtog testa (1 greska). Dignem napon na 2.9V i radi i S&M.

Lukija je napisao(la):
Ne lupetaj. S&M je samo dobar za zagrevanje. Ja sam do juce mislio da je S&M zakon ali kada OCCT 30min test pukao odmah i kada sam morao da dodajem voltazu nekoliko puta, onda sam shvatio.
Yeah right.
Evo tebi jedna ilustracija za ovo sto pricas: kako je sad otoplilo, i procesor je poceo vise da se greje, meni je palo na pamet da proteram ponovo celu bazu testova da vidim jel' ceo komp i dalje 100% stabilan. Dakle, uslovi su identicni kao zimus (CPU na 2.8GHz, memorija na ~255 sa 1.5-2-2-5, graficka na 600/650MHz... sve voltaze iste kao zimus).
Odmah probam S&M, posto mi je to "program of choice", pustim onaj najkraci - prodje. Probam "average" - prodje. Poteram "long" - bum, puce plavi ekran. Restartujem, probam jos jednom sve ispocetka - puca BSOD na "long" testu, ove krace prolazi. Naravno, rec je o FPU testu.
Odmah nakon ovoga pustim OCCT, onaj 30-minutni test - prodje bez problema. Pustim ga preko noci, 12 sati - prodje i to.
Opet S&M, long - BSOD.

How about that?

A sto se tice OCCT-ovog 30-minutnog testa, na osnovu dosadasnjeg iskustva mi se cini kao da bi taj test konkretno mogao da mi prodje prakticno uvek. Naravno, gresim sigurno, ali tako imam misljenje, na osnovu svega sto sam do sada isprobao...
Ne znam, jos uvek cekam da vidim neki error, BSOD, nestabilnost, pucanje samog programa... izazvano OCCT-om.

drfedja je napisao(la):
Meni recimo nikada nije izbacivao tu famoznu jednu gresku, kada su memorije bile na default-u (ono, pri isprobavanju raznih modula, pa prvi boot na default frekvenciji... dok jos ne svratim u bios ;)). Ali, pocela je da mi izlazi ta jedna greska nakon izvesnog vremena, tokom kojeg je sasvim normalno radilo - memorija mi je bila na 265MHz i 3.6V. Tako je radilo recimo mesec i po dana, bez problema, svi (ali apsolutno SVI!) testovi su prolazili... nakon izvesnog vremena, probam ponovo tih 265MHz, ista voltaza (ostala od prosli put) - 1 error.
Mlatio sam se dugo da vidim sta je, menjao slotove, biose, dizao voltazu... dok nisam probao da SPUSTIM Vdimm. Tek sa 3.4V, greska je nestala, a ja sam se zadovoljio nesto nizom frekvencijom od 260MHz.

Da li je to bilo nesto do memorijskog kontrolera, da li je nakon izvesnog vremena pocela da mu smeta ta voltaza od 3.6V... ne znam. Deluje mi tako, ali nisam siguran.
drfedja je napisao(la):
Testiranje treba vrsiti sa vise programa koji potvrdjeno rade kako treba. Uostalom, ne koristis samo jedan softver na racunaru pa da ti nije bitno da li ce ti raditi neki drugi.
Sto vise testova prodje, to si sigurniji da je masina stabilnija. Zar ne ?
Sa ovim se apsolutno slazem.

Nazad
Vrh Dno