Šta je novo?

Oprema i zaštita automobila

Ne znam ali ovde je tako, plus razmisli malo ne radi svako u isto vreme tehnički i kasko u isto vreme?

Prilozi

• Capture.PNG
    Capture.PNG
    1.4 MB · Pregleda: 83
Razmisli sta tehnicki uopste znaci i zasta uopste sluzi. Pod tehnickim ti je dovoljna saobracajna na tvoje ime koju ne mozes dobiti bez tehnickog, tu su svi podaci koji su potrebni osiguranju.
I da vozis najtrulijeg golfa 2, to osiguranje ne zanima.
Njih zanima u slucaju aktiviranja uzrok aktivacije, okolnosti, izvestaj saobracajne i katalosko/trzisna vrednost. Tacka.
Sve van toga su gluposti koje ne smes tolerisati aka zaobidji u sirokom luku.

Apple AirTag nij loša zamena(ne baš ali ajde) za gps tracker. Za cenu od 20ak evra se isplati i kad zaboraviš gde si parkirao.

Ne znam. Ni meni nema logike. U pitanju je ganc nov Golf 7. Da stvar bude još zanimljivija, ne možeš da ga ugrađuješ gde ti hoćeš, nego ti oni kažu gde moraš da odeš, jer u suprotnom ne važi fabrička garancija na auto.

Jel su u pitanju novi ili polovni automobili? Moj auto je isto kasko osiguran, i niko mi nikada ništa nije tražio.

I takvi sa sobom uvek imaju GPS ometač. Tako da ako neko misli da će se spasiti ugradnjom GPS trackera, grdno se vara.
I novi i polovni. Poslednji polovan koji sam kupio prošle godine osiguranje nikad nije ni videlo niti ih je zanimalo.

Koja ti je to osiguravajuća kuća? Ja koliko god poznajem neke ljude ipak mi svaki put traže da mi slikaju auto!?
Pomisli samo koliko bi se moglo ovo zloupotrebiti da je stvarno tako?
Generali. Do dana današnjeg nisu videli auto, a produžavam uredno kasko - nepotrebno doduše. Njima vrh, leže kinta, ne rade ništa.

Da li se isplati uzeti Sumex sigurnosne srafove za Opel Astra J, ili juriti originalne? Koga god pitam za originalne nove, nema.

Za rizične grupe automobila većina osiguravajućih kuća traži barem dve zaštite. Samo je Uniqa htela da osigura auto samo sa izmeštenim OBD, dok su ostali tražili bar još jednu - alarm, ili mehaničku zaštitu. Mehanička zaštita na izmešten OBD i alarm bi dodatno smanjila polisu.

Šta se desi ako ukradu, isplate kasko i posle nadju auto?

Generali. Do dana današnjeg nisu videli auto, a produžavam uredno kasko - nepotrebno doduše. Njima vrh, leže kinta, ne rade ništa.

A Đenerali ... neka hvala...a vidi ima raznih OS kuća tako i uslova ... negde prvi put samo slikaju, negde kod nekih svaki ...
A to koliko kod nekih vredi ona "full kasko" i šta sve ljudi misle da im se može ili ne desiti možete videti i iz primera:

Da li se isplati uzeti Sumex sigurnosne srafove za Opel Astra J, ili juriti originalne? Koga god pitam za originalne nove, nema

Vidi cenu originala i tih Sumex, pa ako ti nije puno uzmi njih.. mislim da bi ti i ti Sumex radili posao? Njih ne smeš stezati previše
onim pneumatskim pištoljem mada to vulkanizeri znaju... Ja sam za moj uzeo original ono šjz. bili su malo nešto ispod 7000 din.
a izgledaju kao ovi sa slike (ps nije moj komplet ali je identičan).

Prilozi

• s-l1600.jpg
    s-l1600.jpg
    203.3 KB · Pregleda: 64
Potpuno delimično je neki drugi vid osiguranja, koji ja nemam. Imam puno osiguranje, koje se umanjuje svake godine za 10% u odnosu na novonabavnu vrednost sa fakture. U šestoj godini je to pola vrednosti, što je trenutno mnogo manje nego što vozilo vredi na ovom suludom tržištu polovnjaka. Kako god, u slučaju krađe ili totalne štete, kasko je tu da umanji štetu, ne može to nikad da se iskompenzuje, kao i neki veći popravak, uvek to na kraju izađe maltretiranje i dodatno vremenski ili finansijski klepi čoveka. Dobiješ neke pare i teraš dalje. Najbolje je plaćati uludo i da se ništa ne desi nikad, koliko god to zvuči sumanuto.

Što Nidža reče, osiguranje bilo kakvo nije zamena za zaštitu od krađe.

Ako vam osiguran auto ukradu, gotovo nikako nećete dobiti dovoljnu količinu novca da uradite ravnopravnu zamenu, ono, da kupite drugi automobil koji je u rangu onog što su vam ukrali a da ne budete nekako na gubitku. Pogotovo sada kada se novo vozilo čeka mesecima, ili kada su cene (pogotovo novijih) polovnjaka odlepile. Da ne pominjemo smaranje, izjave u policiji, osiguranju, čekanje na novac, kupovanje novog vozila... Čak i da imate odmah svoj novac da kupite drugi auto i da vam novac u životu nije skup, zna sve to da se otegne nedeljama, a vi ste bez kola.

Znam troje ljudi kojima su ukrali kola u poslednjih 20-ak godina. :(
Jednom od njih su ukrali noć pred polazak na more, na full uplaćen smeštaj, sa 90% stvari za put već utovarenih u kola.
Nema osiguranja koje to može da nadoknadi.

edit: Sada se setih i četvrtog. Rođeni teča, ukrali mu kola u Grčkoj, tamo negde '95-'96. Vraćali se autobusom sa troje dece.

Poslednja izmena:
Mozda ici putem Tesle?

Car Safety and Security Features​

Najbolje neki daljinski prekidac a da auto bude regularan bez prevelike i preskupe zastite,
pa mu samo uradis "faktori reset" negde na drumu, dog ga vozi a ti se slatko smejes.

Jer je u narodu poznato da se najsladje smeje onaj ko se smeje slatko.

korenko-sa-R.jpg

Da li se isplati uzeti Sumex sigurnosne srafove za Opel Astra J, ili juriti originalne? Koga god pitam za originalne nove, nema.
Isto ti je koje god da stavis, cisto tebi da bude mirnija glava, ali ti koji kradu, imaju alate da odviju sta god hoces. Malo bolji vulkanizer pa ima alat za sve to. Uzmi bilo koje sigurnosne cisto da odbijes klince ako dodju

Mozda ici putem Tesle?

Najbolje neki daljinski prekidac a da auto bude regularan bez prevelike i preskupe zastite,
pa mu samo uradis "faktori reset" negde na drumu, dog ga vozi a ti se slatko smejes.

Svaki iole ozbiljan lopov nosi sa sobom GPS/GSM ometače.
A kada već dođe do neke garaže, zna on kako da poskida zaštite, koje god da su.

Razmisli sta tehnicki uopste znaci i zasta uopste sluzi. Pod tehnickim ti je dovoljna saobracajna na tvoje ime koju ne mozes dobiti bez tehnickog, tu su svi podaci koji su potrebni osiguranju.
I da vozis najtrulijeg golfa 2, to osiguranje ne zanima.
Njih zanima u slucaju aktiviranja uzrok aktivacije, okolnosti, izvestaj saobracajne i katalosko/trzisna vrednost. Tacka.
Sve van toga su gluposti koje ne smes tolerisati aka zaobidji u sirokom luku.

Pretpostavljam da ne govoriš o iskustvima iz Srbije?

I novi i polovni. Poslednji polovan koji sam kupio prošle godine osiguranje nikad nije ni videlo niti ih je zanimalo.

Koji auto/model/godište? Osiguran ful kasko? Bez fotografija u Srbiji?

Šta se desi ako ukradu, isplate kasko i posle nadju auto?

Pre isplate štete, potpisuje se sporazum, u kome se navodi da ukoliko se pronađe vozilo vozilo prelazi u vlasištvo osiguranja, ali da osiguranik ima pravo da otkupi vozilo.

Isto ti je koje god da stavis, cisto tebi da bude mirnija glava, ali ti koji kradu, imaju alate da odviju sta god hoces. Malo bolji vulkanizer pa ima alat za sve to. Uzmi bilo koje sigurnosne cisto da odbijes klince ako dodju
Tako sam i ja mislio, samo mi je nedoumica da li je navoj isti i slično, da ne bude nesigurno za vožnju?
A Đenerali ... neka hvala...a vidi ima raznih OS kuća tako i uslova ... negde prvi put samo slikaju, negde kod nekih svaki ...
A to koliko kod nekih vredi ona "full kasko" i šta sve ljudi misle da im se može ili ne desiti možete videti i iz primera:

Vidi cenu originala i tih Sumex, pa ako ti nije puno uzmi njih.. mislim da bi ti i ti Sumex radili posao? Njih ne smeš stezati previše
onim pneumatskim pištoljem mada to vulkanizeri znaju... Ja sam za moj uzeo original ono šjz. bili su malo nešto ispod 7000 din.
a izgledaju kao ovi sa slike (ps nije moj komplet ali je identičan).

Ako se pak preslabo zategne, jel nije problem? A ako je prejako, osteti navoj u d8sku ili pukne šraf? Jel razlika sa originalnim samo u pogledu krade (lakše ili teže) ili ima razlike i u navojima, dužini i ostalo?

Naravno da navoj, oblik i dužina šrafa moraju biti odgovarajući.

Koji su za koje vozilo, znaju već prodavci koji valjaju te šrafove.

Tako sam i ja mislio, samo mi je nedoumica da li je navoj isti i slično, da ne bude nesigurno za vožnju?

Ako se pak preslabo zategne, jel nije problem? A ako je prejako, osteti navoj u d8sku ili pukne šraf? Jel razlika sa originalnim samo u pogledu krade (lakše ili teže) ili ima razlike i u navojima, dužini i ostalo?
Samo kad kupujes kazes za koji model i nemas brige. I kad zavijas, oseti se kako ide. Ja sam pre 4 god uzimao za insigniju jer sam stavljao 20ice pa kao da mi bar malo lakse bude posto je auto napolju, zavija se kao obican sraf i ne sme da zapinje ni nista. Samo se pazi da se pistoljem ne zategne jako, ali to vazi i za obican sraf ili maticu. Vulkanizer mi je tako jednom zategao da sam bio na korak od secenja, tek posle 4 vul. radnje jedan uspeo da odvije.

Pretpostavljam da ne govoriš o iskustvima iz Srbije?
Koja je poenta da pricam o nemackim iskustvima? Kada bih poceo, spalili bi me na lomaci...
Ne znam kakve se prevare sada rade kada osiguranja gnjave ljude ovakvim glupostima. To nikada nisam ranije imao kao uslov.

@DeonTuck
Pa kada stežu pištoljom kao sivonje, niko neće da uloži 150€ u dobar moment ključ.
Obično sila stezanja šrafova na točkovima je u rasponu 100-110 Nm.

Koja je poenta da pricam o nemackim iskustvima? Kada bih poceo, spalili bi me na lomaci...
Ne znam kakve se prevare sada rade kada osiguranja gnjave ljude ovakvim glupostima. To nikada nisam ranije imao kao uslov.
Fotografisanje automibila, prilikom sklapanja kasko osiguranja, se ne vrši isključivo kod novih automobila, koji pre nisu bili registrovani. Kad kažem novi, mislim da vozila iz salona.

@DeonTuck
Pa kada stežu pištoljom kao sivonje, niko neće da uloži 150€ u dobar moment ključ.
Obično sila stezanja šrafova na točkovima je u rasponu 100-110 Nm.
Zatezu ko sivonje a sto je najgore imaju kljuc jer je velika radnja, ozbiljna, ali dzabe kad radnik treba da se okrene i ode po kluc, a ovako pistoljem izroka cas i teraj. Rekao sam im i bili u fazonu doteraj, a ja nisam mogao jer nisam bio blizu, skinuo 24 srafa i bas taj ostao poslednji, pa sam u okolini jurio ko moze.

Fotografisanje automibila, prilikom sklapanja kasko osiguranja, se ne vrši isključivo kod novih automobila, koji pre nisu bili registrovani. Kad kažem novi, mislim da vozila iz salona.
Imao i nove i polovne, nikada nisu bili fotografisani niti trazene dodatne zastite. No to je period pre 2014-te, zato rekoh, verovatno se nesto zesce promenulo.

Koji su za koje vozilo, znaju već prodavci koji valjaju te šrafove.
Tako je, plus nismo napisali da je neko nepisano pravilo mislim da "ako imaš fabričke alu felne sa tim šrafovima možeš da stegnuti i čelične",
ili "ako imaš fabričke čelične felne, a staviš alu, onda ti treba novi set šrafova za njih".

Imao i nove i polovne, nikada nisu bili fotografisani niti trazene dodatne zastite. No to je period pre 2014-te, zato rekoh, verovatno se nesto zesce promenulo.
Osiguranje pokušava sebe da osigura pre svega, a onda i krajnjeg kupca. Iskreno, nemam ništa protiv toga dok god se ne narušava garancija vozila. Bolje imati nešto, nego ništa.

Tako je, plus nismo napisali da je neko nepisano pravilo mislim da "ako imaš fabričke alu felne sa tim šrafovima možeš da stegnuti i čelične",
ili "ako imaš fabričke čelične felne, a staviš alu, onda ti treba novi set šrafova za njih".
Šrafovi/matice odgovaraju za oba tipa felni ako su OEM, ali ako ide aftermarket felna onda možda mora i drugi set šrafova, možda čak i drugi set sigurnosnih.

Kao sto je napisao Santa, samo vozila iz salona se ne slikaju za kasko, sto je logicno, nova su, ali svaki sledeci put se detaljno slika vozilo, broj sasije itd... prosto toliko prevara je bilo da je to nesto normalno sasvim jer kako drugacije da znaju da neko nije imao totalnu stetu i posle par dana uplatio kasko i dobio pare, kada znamo sa cime se sve mulja u Srbiji... isto je u Londonu, nismo mi izsmilili prevare sa osiguranjima...

Šrafovi/matice odgovaraju za oba tipa felni ako su OEM, ali ako ide aftermarket felna onda možda mora i drugi set šrafova, možda čak i drugi set sigurnosnih.
Pa jel možda ili mora? Možda si mogao rečenicu da počneš i sa možda, tako niko ništa ne bi mogao da zaključi jel mora ili je možda? :unsure:

Na aftermarket alu felnama oem šrafovi mogu da odgovaraju a možda i ne mogu, zavisi od same rupe na felni.

Apropo teme, imam izmešten OBD, Zeder i alarm.

Nazad
Vrh Dno