Šta je novo?

Opera 11 - Final

I neko ko sedne za tvoj racunar moze sa 4 klika videti sacuvane lozinke :wall: Slazem se sa tobom da je brz (nista brzi od Opere, jedino sto se brzo startuje) i da odlicno radi, ali zato pokrece mali milion procesa. Bookmarks bar ima i Opera, ali panel sa strane je za mene daleko prakticnije i preglednije resenje. Inace, pojedini sajtovi zaista bolje rade u Chrome-u (citaj developere zabole da optimizuju svoje strane za Operu).
Ako je neko namerio da ti uzme lozinke to ce moci da uradi iz svih browsera. I zasto ti je bitan broj procesa?

Kao sto rekoh...eno google drive, iz nekog razloga u Operi ne moze da se nakaci fajl, ubedjen sam da su to namerno onemogucili. Zanimljivo, u docs je moglo...

Ma generalno je Opera spora sa Googlovim servisima - GMail, Docs, Drive....
Verovatno zbog HTML5 podrske i hw akceleracije....

Opera loše radi sa Google servisima, jer ih Google ne podržava.
A što se tiče velikog broja procesa, to samo može da bude poželjno, a i opera će to dobiti.

Ako je neko namerio da ti uzme lozinke to ce moci da uradi iz svih browsera.
Samo sto ce morati da se malo potrudi. Ovako browser ostavlja mogucnost da bukvalno svako ko ume da koristi misa pogleda vase lozinke dok ste vi u wc-u :d
I zasto ti je bitan broj procesa?
Stvara se memory/process overhead sto nije strasno ako imas 5 otvorenih stranica i 2-3 instalirana dodatka. Dobro je sto se ostavlja korisniku mogucnost da to promeni.

Ma generalno je Opera spora sa Googlovim servisima - GMail, Docs, Drive....
Verovatno zbog HTML5 podrske i hw akceleracije....
Pa ja generalno nemam problema sa performansama google servisa, koristim gmail, books i docs/drive, doduse ne koristim ih za editovanje dokumenata vec samo za pregled tako da ne mogu da pricam o tome. Medjutim neke stvari s vremena na vreme jednostavno ne rade.
A što se tiče velikog broja procesa, to samo može da bude poželjno, a i opera će to dobiti.
Kod Opere u zaseban proces idu samo pluginovi (java, flash, silverlight itd)

Ne znam jel flash u pitanju ili Opera ali zadnja 3-4 dana you tube radi katastrofa!!

mislim da je problem flash plugin, meni on dosta cesto puca

I meni na operi yt poslednjih par dana radi ocajno (kada pustim preko ie 8 ili 9 nemam pojma koji je, sve radi super). Secka, usporava ceo komp, strava i zasu. Ali ne mogu da se naviknem ni na jedan drugi browser, probao vec par puta da predjem na chrome.

Poslednja izmena:
Opera loše radi sa Google servisima, jer ih Google ne podržava.

Nisu samo u pitanju Google prooizvodi gomila stvari jednostavno nije podržana u Operi. Meni je default browser ali je tako

Nisu samo u pitanju Google prooizvodi gomila stvari jednostavno nije podržana u Operi. Meni je default browser ali je tako
A sta jos ne radi?
Ovima sto se zale na youtube - proverite da niste upali u html5 trial mode - hoce youtube da pocasti njime na svim browserima. Daleko je to jos od upotrebljivog - koriscenje procesora na 360p u html5 odgovara 1080p na flashu sa hardverskom akceleracijom.

Izašla nova verzija - 11.64!

Fixes and Stability Enhancements since Opera 11.62
General and User Interface
Stability improvements
Resolved a handshake failure on https://autoupdate.opera.com
Network and Site-Specific
Fixed an error where an on-demand-plugin placeholder could lower the security status of a secure site to insecure
Fixed an issue with some secure pages not loading - PayPal, Ebay
dojotoolkit.org: Errors when using the dojo amd loader have been resolved
rts.rs: A JavaScript error has been resolved :p
Security
Fixed an issue where certain URL constructs could allow arbitrary code execution, as reported by Andrey Stroganov; see our advisory

Opera je prevrsila svaku meru. Koci kao blesava, veliki procenat procesorskog vremena, i evo sada 4 taba 1GB rama! Sto je mnogo mnogo je.

Prilozi

• Clipboard01.jpg
    Clipboard01.jpg
    18.5 KB · Pregleda: 80
Pa imas jos 3, nije bas da ti je zafalillo :d

Slazem se, na desktopu se cesto ni ne primeti, jer ima dosta "rezerve", ali na laptopu mi se cesto desi da moram da zatvaram tabove, jer se "vuce", sto je kriminalno, jer sam svojevremeno redovno imao i po 50 tabova, a ponasala se kao da je otvoren samo jedan. Memory leak u svakoj drugoj verziji, a i kad ga doteraju, opet to bude pristojna cifra, kao kod tebe.

dato je to, sad mi Youtube radi ok

ko god ima problem:

http://www.youtube.com/html5
imate ispod "Укључите/Напусти се у пробни режим за HTML5"
ja sam "Напустиo" i sad je sve ok

Mislim da Opera sve posećene strane čuva u memoriji. Zato ima najbrže back-forword kretanje. U opcijama može da se ograniči potrošnja memorije, ali dok sam bio na mašini sa 512 MB RAM, nisam primetio razliku. Chromium mi je najbolje radio, odmah je oslobađao resurse.

Pa ne znam. Gora tesko da moze da bude. Opera nije vise ni O od one Opere koju smo svi voleli.

Sta bre facebook?
Operu koristim otkad znam za internet, i sad ce da stave plavo slovo f na njega? A mislio sam da tesko sta moze da me natera da promenim browser...

Za vecinu ce to biti sjajna vest, ali ce mnogi odustati od opere

Kad nisu hteli/uspeli da je prodaju Guglu, tesko da ce i Fejsbuku. Doduse, ako su za jedan Instagram dali milijardu dolara, tesko da ce slicnoj basnoslovnoj cifri moci da se odupru, ukoliko su glasine uopste tacne. Mada licno ne vidim svrhu ovakve transakcije. Jedino ako ce programeri Opere da usavrsavaju FB - ako smer bude suprotan, i ja cu teska srca morati da im se zahvalim na dosadasnjoj saradnji.

Opera je odlična u mobilnom tržištu a Facebook tu treba da traži kvalitetniji način za širenje i plasiranje reklama, tako da bi to mogla da bude odlična kupovina za FB. Koliko bi to bilo dobro za samu operu i nas, korisnike, tečko je reći.

Kad nisu hteli/uspeli da je prodaju Guglu, tesko da ce i Fejsbuku. Doduse, ako su za jedan Instagram dali milijardu dolara, tesko da ce slicnoj basnoslovnoj cifri moci da se odupru, ukoliko su glasine uopste tacne. Mada licno ne vidim svrhu ovakve transakcije. Jedino ako ce programeri Opere da usavrsavaju FB - ako smer bude suprotan, i ja cu teska srca morati da im se zahvalim na dosadasnjoj saradnji.

Ja nikada nisam čuo da je neko nešto loše pričao o facebook developerima, već samo o politici kompanije, kada se misli na bezbednost i privatnost podataka.

Mene je ovo izuzetno obradovalo i ovo može biti jedina stvar koja će uzdignuti operu u status bitnog browsera. Ja sam teška srca ove godine prešao na hrom. Na operu bih se vratio samo ako dosta napreduje.
A te priče ja je koristim xy godina okačite mačku o rep.
Ja makar, nemam nikakav brand loyalty kada se radi o browserima i koristiću samo najbolje.

Ma kakav brand loyalty, koristim operu godinama jer mi je najbolja.
Evo sada sam probao chrome, i posle dva minuta ga obrisao. Ne moze da se otvori novi tab srednjim dugmetom misa na toolbar, to sam prvo primetio, a drugo sto je dovoljno da ga obrisem, je da auto scroll kada se klikne srednjim dugmetom misa na stranu nije fluidan kao na oper, secka, uzas zivi.

Ja nikada nisam čuo da je neko nešto loše pričao o facebook developerima, već samo o politici kompanije, kada se misli na bezbednost i privatnost podataka.

Pa valjda si koristio facebook, neces mi reci da znas za ijedan drugi iole popularan sajt, cak i osrednje popularan, koji ima toliko propusta, bagova i gresaka?

Mislim da Opera sve posećene strane čuva u memoriji. Zato ima najbrže back-forword kretanje. U opcijama može da se ograniči potrošnja memorije, ali dok sam bio na mašini sa 512 MB RAM, nisam primetio razliku. Chromium mi je najbolje radio, odmah je oslobađao resurse.
Opera ima najbrze back-forward kretanje jer ne radi u tim slucajevima refresh strane a drugi browseri to cine. I meni je Opera default browser evo vec 13 godina cini mi se ali neke stvari pod linuxom bi trebalo da poprave. Opera 12 beta je brza ali..poslednje bete se smrzavaju na 30 ak sekundi dok su alpha verzije radile odlicno. Zvanicna 11.64 verzija ima problema ako npr hocu da pustim neki youtube video (spot npr) i da u drugim tabovima citam novine, ovaj forum bilo sta drugo radim. Tada se desava da flash video jednostavno pukne i Opera me pocasti belim pravougaonikom tamo gde je bio video. Thumbnail tab view ondosno thumbnail windows meni (desni klik + skrol) na aktivnom video prozoru dovode do pomeranja istog u gornji levi ugao ekrana i nestajanje pri povratku na tu stranu. Zapravo, kada malo bolje razmislim..95 odsto svih problema na Operi povezano je na neki nacin sa flash-om. Na windowsu takvih problema uopste nema. Doduse, svi browseri se losije ponasaju na linuxu. Firefox 12 zna da restartuje x graficki server bez razloga, na Chromiumu ne rade mouse gestures kako treba, itd..Sve ovo na 64-bitnom Linux operativnom sistemu. Verzija 11.64 uz nekoliko ekstenzija je vrlo upotrebljiv i stabilan browser ne windowsu. Verzija 12 ce biti svakako dobra na winu..poslednje bete na Linuxu bas i ne obecavaju.
Sto se Opere i FB tice - mislim da od toga nece biti nista a i ako bude bice neka vrsta saradnje na Operi Mobile a ne na desktop varijanti.

Poslednja izmena:
Meni danas uopste nece da ucita FB na Operi.

Opera ima najbrze back-forward kretanje jer ne radi u tim slucajevima refresh strane a drugi browseri to cine. I meni je Opera default browser evo vec 13 godina cini mi se ali neke stvari pod linuxom bi trebalo da poprave. Opera 12 beta je brza ali..poslednje bete se smrzavaju na 30 ak sekundi dok su alpha verzije radile odlicno. Zvanicna 11.64 verzija ima problema ako npr hocu da pustim neki youtube video (spot npr) i da u drugim tabovima citam novine, ovaj forum bilo sta drugo radim. Tada se desava da flash video jednostavno pukne i Opera me pocasti belim pravougaonikom tamo gde je bio video. Thumbnail tab view ondosno thumbnail windows meni (desni klik + skrol) na aktivnom video prozoru dovode do pomeranja istog u gornji levi ugao ekrana i nestajanje pri povratku na tu stranu. Zapravo, kada malo bolje razmislim..95 odsto svih problema na Operi povezano je na neki nacin sa flash-om. Na windowsu takvih problema uopste nema. Doduse, svi browseri se losije ponasaju na linuxu. Firefox 12 zna da restartuje x graficki server bez razloga, na Chromiumu ne rade mouse gestures kako treba, itd..Sve ovo na 64-bitnom Linux operativnom sistemu. Verzija 11.64 uz nekoliko ekstenzija je vrlo upotrebljiv i stabilan browser ne windowsu. Verzija 12 ce biti svakako dobra na winu..poslednje bete na Linuxu bas i ne obecavaju.
Sto se Opere i FB tice - mislim da od toga nece biti nista a i ako bude bice neka vrsta saradnje na Operi Mobile a ne na desktop varijanti.
Koristim Opera Next (12) na Zenwalk 7 u virtuelnoj mašini i radi bolje nego 11.62/64 na Windows 7. Možda je već Win zreo za reinstall (iako je opera jedini simptom, ako jeste to u pitanju), možda je problem u nebrojnim automatskim nadogradnjama još od v10, možda zayebava neka od instaliranih ekstenzija, možda je sve zajedno...

Nazad
Vrh Dno