Opera ima najbrze back-forward kretanje jer ne radi u tim slucajevima refresh strane a drugi browseri to cine. I meni je Opera default browser evo vec 13 godina cini mi se ali neke stvari pod linuxom bi trebalo da poprave. Opera 12 beta je brza ali..poslednje bete se smrzavaju na 30 ak sekundi dok su alpha verzije radile odlicno. Zvanicna 11.64 verzija ima problema ako npr hocu da pustim neki youtube video (spot npr) i da u drugim tabovima citam novine, ovaj forum bilo sta drugo radim. Tada se desava da flash video jednostavno pukne i Opera me pocasti belim pravougaonikom tamo gde je bio video. Thumbnail tab view ondosno thumbnail windows meni (desni klik + skrol) na aktivnom video prozoru dovode do pomeranja istog u gornji levi ugao ekrana i nestajanje pri povratku na tu stranu. Zapravo, kada malo bolje razmislim..95 odsto svih problema na Operi povezano je na neki nacin sa flash-om. Na windowsu takvih problema uopste nema. Doduse, svi browseri se losije ponasaju na linuxu. Firefox 12 zna da restartuje x graficki server bez razloga, na Chromiumu ne rade mouse gestures kako treba, itd..Sve ovo na 64-bitnom Linux operativnom sistemu. Verzija 11.64 uz nekoliko ekstenzija je vrlo upotrebljiv i stabilan browser ne windowsu. Verzija 12 ce biti svakako dobra na winu..poslednje bete na Linuxu bas i ne obecavaju.
Sto se Opere i FB tice - mislim da od toga nece biti nista a i ako bude bice neka vrsta saradnje na Operi Mobile a ne na desktop varijanti.