Šta je novo?

Opera 10 - pitanja i odgovori

Juče sam apdejtovao operu na verziju 10.51, i kad čekiram "Show Menu Bar", fontovi na Menu Bar-u su zamrljani. Isti slučaj je bio i sa verzijom 10.50. Nažalost, nisu ispravili ovaj bag ni u verziji 10.51.
kod mene je na 10.50 bila ista stvar, pa sam se zato vratio na 10.10.
znači i na 10.51 je isto, da ne instaliram bezveze.

Da li zna ko kako da personalizujem operu da mi se tabovi (tj. Favoriti) nalaze kao kod maxthon Browsera iznad web starnice, kao na slici npr. ?

Prilozi

• 2364313007.png
    2364313007.png
    48.8 KB · Pregleda: 82
Kako da namestim da sve tabove otvara u modu: 'private tab'?

Pa ne znam da li to moze da se namesti, ali svakako mozes da iskljucis istoriju, kolacice, cache i logine pa ce ti ti cela Opera biti private :p

Kako da namestim da sve tabove otvara u modu: 'private tab'?

probaj ovako...
0. ugasi operu
1. otvori fajl standard_toolbar.ini (kod mene se nalazi u c:\Program Files (x86)\Opera 10.50\ui )
2. pronadji sekciju [Customize Toolbar Browser.content]
3. ispod svih linija koje pocinju sa ButtonXX dodaj sledeci red:
Kod:
Button20, "New private tab"=New private page
kod mene je poslednji broj buttona 19 pa sam zato ovaj novi stavio kao br 20
4. pokreni operu pa idi desni klik na toolbar, pa customize, apperance, buttons, browser. tu bi trebalo da ti se nalazi poslednje dugmence koje si dodao. uhvati ga i prevuci na toolbar pored postojeceg dugmeta za new tab ili gde vec zelis.

a ako zelis i keyboard shortcut, onda idi na tools, preferences, advanced, shortcuts, pa pod keyboard setup stanes na aktivnu grupaciju precica (verovatno je kod tebe opera standard), pa ides na edit. stanes na application i ides na new. u levoj koloni upisi npr "y ctrl" bez navodnika, a u desnoj koloni napisi New private page. to znaci da ce novi private tab da ti otvara kad kliknes ctrl+y (izabrao sam Y samo zato sto se nalazi pored T :) )

Pa ne znam da li to moze da se namesti, ali svakako mozes da iskljucis istoriju, kolacice, cache i logine pa ce ti ti cela Opera biti private :p

To sam odavno uradio, ali stalno izmisljaju nove stvari tipa:
- pamcenja pretrage bookmarka (kao da ne znam sta hocu iz svog sopstvenog bookmarka vec mora da me podseti) - NE MOZE da se iskljuci
- pamcenje zatvorenih prozora (a zasto da pamti nesto sto sam zatvorio i ne treba mi, da mi treba snimio bi ga ili bi ubacio adresu u bookmark)- prvo nije moglo da se iskljuci, pa je moglo-naizgled ali nije radilo, pa je moglo, pa su sad uveli privatne tabove - pretpostavljam da sad opet ne moze da se iskljuci vec moraju da se koriste 'private tab'? - zato sam i postavio pitanje
- ostaje history posecenih stranica - odavno iskljucio, history ukucanih adresa - iskljucio odavno (kad mi nesto treba stavim u bookmark)

...

@operic tnx probacu sutra na poslu - ako kliknem stranicu iz bookmarka da li ce je otvoriti u private ili obican tab?

Poslednja izmena:
Radi ovo što je operic postavio, zgodna stvar.

Radi dugme - super, ali kod mene je namesteno da klik iz bookmarka otvara u novom tabu - a onda to nije private tab.

Takodje proverio sam moju teoriju da su opet zeznuli stvar:
'- pamcenje zatvorenih prozora .... - pretpostavljam da sad opet ne moze da se iskljuci vec moraju da se koriste 'private tab'?

I naravno da jesu :bottle:

Tako da sad imam istoriju zatvorenih prozora koja mi ne treba i koju ne mogu da iskljucim - osim ako ne koristim private tab koji moram za svaki prozor da ukljucujem posebno ... a ne treba mi ni jedno ni drugo.

pa otvoris New Private Window i sve sto radis u njemu je private

pa otvoris New Private Window i sve sto radis u njemu je private

Ajde objasni mi kako da otvorim jednim klikom adresu iz bokmarka u novom privatnom tabu (koristim podesavanje:'open new tab next to active')?
ili
Kako da iskljucim logovanje zatvorenih tab-ova?

@joojant200
kao što dusko_m reče - otvoriš new private window (ctrl+shift+n) i sve što radiš u tom prozoru je private, tj ništa se ne pamti - loguje ;)

što su uprskali stvar sa widget-ima, skoro više od polovine ne radi kako treba ili uopšte ne radi, iako sam ih ponovo skinuo i instalirao. Posebno mi je potreban universal curency converter, kojeg nikako da nateram da radi u 10.51

Da li ova poslednja opera ima autofill ili kako se vec zove opciju, to jest kad kucas na nekom sajtu nesto ako si vec kucao neki pojam da ti ona ponudi rechi na slova kojim pocinjes da kucas(kao u svim verzijama starim pa i novim firefox-a)

I mene isto to zanima da nadjem ali mislim da Opera to ne nudi, sto za mene veliki minus.

Ja sa Operom 10.51 imam jedan problemcic koji mi prilicno smeta.
Naime na pojedinim sajtovima, uglavnom forumima uopste ne mogu da refreshujem stranu ili da prikazem nove poruke posto kada kliknem na refresh ili na nove poruke u donjem uglu vidim poruku "Waiting for DNS confirmation of cookie domain(s)..."

Sta da cinim i kako da resim navedeni problem posto u firefoxu i cak i u IE8 nema tog problema!?

imam jedno pitanje pa ako može pomoć,kako da mi opera otvori direktno link iz msn konverzacije a da pre toga nije pokrentuta?dakle,neko mi npr da link u msn konverzaciji i kliknem na njega ali mi ne otvori taj link u operi odma samo mi pokrene operu(podešena je za default browser)

to je neki bug u operi koji zna da se manifestuje posle upgrade-a instalacije. snimi negde *.ini fajlove, deinstaliraj operu, pobrisi sve zaostale direjtorijume pa instaliraj od nule
Posted via Mobile Device

Meni se pa desava da kad kliknem na tako neki link, on otvori novu instancu Opere umesto da otvori novi tab u postojecoj :SS

to je neki bug u operi koji zna da se manifestuje posle upgrade-a instalacije. snimi negde *.ini fajlove, deinstaliraj operu, pobrisi sve zaostale direjtorijume pa instaliraj od nule
Posted via Mobile Device
znači to nije do podešavanja?
edit: gde se nalaze ti *.ini fajlovi?

Poslednja izmena:
Da li su napravili neki laki nacin za stavljanje custom slicica za speed dial? 10.51

Sto, pa i ovako je bas laganica: Configure -> Choose -> Apply i cao:)

(ako sam dobro skontao na sta mislis)

Ne, to je za promenu pozadine speed dial-a. Ja bih menjao one thumbnail-e.... ako ima neki ne previse komplikovani nacin.

moras da promenis ceo skin. zapravo odredjen deo koji se odnosi na speed dial.

kad sam instalirao 10.51 skin se malo promenio. to mi se desilo i prilikom prelaska sa 9 na 10. sada mi se ne svidja kako izgledaju tabovi u obicnom skinu. nasao sam samo jedan koji izgleda dobro, ali su thumbnails prekrivali veci deo slike speed diala. tako da sam napravio novi skin "super clear speed dial"

treba da uradis sledece:

1. C:\Documents and Settings\user\Application Data\Opera\Opera 10.50\skin
2. kopiraj skin koji zelis da preuredis negde i ekstraktuj sve u jedan folder
3. otvori skin.ini i nadji deo koji se odnosi na speed dial
4. promeni parametre koje zelis. ukoliko zelis da dodas svoju sliku moraces i tu sliku da prekopiras u odredjen folder(backgrounds, speeddial...). ne zaboravi i ime da promenis, da bi mogao da ga razlikujes
5. selektuj sve ekstraktovane fajlove i foldere i napravi novi zip sa imenom kojim zelis
6. prekopiraj zip nazad u skin

bilo bi dobro da je opera iskljucena sve vreme.
ime skina nece biti kao ime zipa vec kao ime navedeno u skin.ini

deluje komplikovano ali nije. ti ces verovatno samo da promenis odredjenu slicicu u background folderu skina.

Prilozi

• super clear speed dial.JPG
    super clear speed dial.JPG
    151.1 KB · Pregleda: 67
Ne, to je za promenu pozadine speed dial-a. Ja bih menjao one thumbnail-e.... ako ima neki ne previse komplikovani nacin.

otvoris slicicu u paint-u, idas na save as i snimis je kao png u tumbnails folderu (obucno u AppData\Local\Opera\Opera 10.50 Beta\thumbnails)
nije bas nesto najintuintivnije i mozes da se zeznes ako (kad podesis sve) kliknes na F5 u prozoru sa otvorenim Speed Dial.....ode mast u propast. ali opet, nije nesto ni mnogo komplikaovano

otvoris slicicu u paint-u, idas na save as i snimis je kao png u tumbnails folderu (obucno u AppData\Local\Opera\Opera 10.50 Beta\thumbnails)
nije bas nesto najintuintivnije i mozes da se zeznes ako (kad podesis sve) kliknes na F5 u prozoru sa otvorenim Speed Dial.....ode mast u propast. ali opet, nije nesto ni mnogo komplikaovano

Hvala. Odradio sam, putanja je ova koju si napisao. Napravio sam i backup foldera sa slicicama, upravo za slucaj slucajnog osvezenja:d.

@subtractor
Hvala takodje.:wave:

Kako da podesim da mi ne tretira tabove kao posebne prozore ? Ovo je krenulo da se dešava od poslednjeg update-a.

Da ti nije uključeno Open windows instead of tabs? To je pod Additional tab options.

gde se nalaze ti *.ini fajlovi?

Meni opera od kada sam sa 10.10 (koja je radila ko zmaj) prešao na 10.50 i 10.51 krešuje na tipa svakih sat vremena.

Ću izludim.

Nazad
Vrh Dno