Šta je novo?

Opera 10 - pitanja i odgovori

Ja isto planiram da predjem na drugi browser. Verovatno hrom. Pocela je i mene opera da smara posle 5-6 godina vernog koriscenja. Ima stvari koje mi se mnogo svidjaju i uvek je bila brza, ali uvek isplivaju neki novi problemi.

Evo sad poslednje sto sam provalio na 10.62 jeste ogromno zauzece memorije. Kad otvorim isti broj tabova u firefoxu ili hromu, zauzima trecinu manje memorije, nekad i duplo. A nejveci problem je sto kad krenem da gasim tabove zauzece ostaje isto i moram da restartujem browser onda!? to mi se nikad nije desavalo ranije

Da Vas razocaram posto sam ja planirao i pokusao pre 6 meseci pa odustao... :)

Firefox je manje/vise isti bloatware kao Opera samo sto ima dobrih add-ona.
Chrome je OK, ali sam se navikao na Operine shortcute i kako rade stvari pa jednostavno ne mogu da se menjam, a mrzi me da pokusam da ga podesim da bude like Opera.

Rezime:
Opera 10.10 kod kuce, firefox za neke sajtove gde mi trebaju addoni i ie za ebanking.
Na poslu Opera automatic update-da vidim kako rade najnovije verzije i Firefox za sajtove koji ne rade sa Operom.

Mmm... otkad je Opera bloatware? I FF?

Od kad ljudi koji drže otvoreno 10-15 tabova vide da Opera zauzme i 200MB+ memorije :)

A ja bio u ubedjenju da je bloatware 1 koristan program zapakovan sa još 10 nekorisnih. :)

Evo sad sam uradio test. 10 tabova u operi 455 Mb, isti broj tabova u ff 190 Mb! Katastrofa.
Definitivno je Opera postala bloatware.

A ako neko drzi otvoren 1 tab moze da se vrati slobodno na IE6, mislim da ne zauzima vise od 100Mb u bilo kom momentu.

Poslednja izmena:
Ja sam na v10.61, 11 otvorenih tabova, pola sa flash i 214 MB zauzeće.

Onda def nesto nije u redu kod mene. Sad su mi ukljucena 3 taba a memorija i dalje stoji na 450Mb...

10 tabova, 253MB...

Imas li ukljucen neki adblock?

Chrome koristi 90 MB memorije sa istih otvorenih 10 tabova !?

Pokusaj, mada zavisi od toga sta je otvoreno (tj. koje stranice) i koliko reklama i banera imaju.

10 tabova, 153.656 K zauzeca.
Sasvim zadovoljan, sve radi OK osim sto i dalje nece pa nece da otvara pdf makoliko mu vremena dao da odradi. :mad:

probaj ovo,
tools, options, preferences, advanced, downloads, tu pod quick find kucaj PDF i deštikliraj Hide file types opened with Opera. Dva klika na dobijeni rezultat, zatim klikni na Show download dialog, klikni na OK, izađi iz Opere, zatim uđi i to bi trebalo biti to.

Ne pitajte zasto... ;)

Prilozi

• opera zauzece memorije.png
    opera zauzece memorije.png
    90.7 KB · Pregleda: 136
a imaju 512MB RAMa :)

Ne znam šta takvi očekuju :)

Ako ima neka fora da se Opera podesi da koristi i 1GB memorije a da ne drlja po HD i radi momentalno brzo (nije da već sada nije brza kao munja) ja ću to i uraditi :)

Ako ima neka fora da se Opera podesi da koristi i 1GB memorije a da ne drlja po HD i radi momentalno brzo (nije da već sada nije brza kao munja) ja ću to i uraditi :)
Probaj da kreiraš RAM disk i prebaciš cache folder na njega.

U Operi 10.70 beta nemam vise problema sa curenjem memorije, dodje do nekih 400MB i ne ide dalje koliko god je drzao podignutu. Jedino sto ne rade back i forward tasteri na misu, sve ostalo fercera odlicno.

Opera mi često beskonačno ostvara strane iako je strana učitana ili ih uopšte neotvori.

Zna li neko u čemu je problem?

Još jedan problem: ažurioranja na novu verziju na disku ostaju i stra npr. 10.60; 10,61; 10,62
Kad se stare verzje denistaliraju u najnovijoj se u potpunosti poremeti izgled što se rešava novim ažuriranjem na postojeću verziju u popom je sve ok

Od sinoć ne radi Gugletova pretraga slika. Evo šta dobijem svaki put.

attachment.php

Kod mene radi, upravo probao.

Heh, nema veze, znam u čemu je fora :d neće uticati ni na koga.

Ako nekom smetaju sveprisutne flash zezalice, evo resenja:
opera:config/user prefs/Enable On Demand Plugin (ticked)/Enable On Demand Plugin Placeholder (ticked)
Cena je dodatni klik koji je potreban da bi se pustili zeljeni flash sadrzaji.
S obzirom da je za vecinu nas ovde izgleda teze da promenimo pretrazivac nego religiju, pozvao bih sve koji imaju neki zgodan trik ili korisno podesavanje da ih podele.
Kod mene, recimo, nema problema sa brojem tabova sve dok ne spustim operu na taskbar. Ako je ostavim minimalizovanu i probam da je podignem posle rada u nekom drugom programu, toliko ce usporavati sistem da je restart jedino resenje.

minimizovana opera oslobadja resurse, tako da ako imas milion tabova i vracas je posle koriscenja nekog drugog programa treba joj malo vremena da se oporavi, tj da vrati nazad u memoriju sve sto je izbacila.
minimizovani firefox ne oslobadja nista

Vrh Dno