Šta je novo?

OpenAI ChatGPT

Da li ste videli ovo ?

Evo i neka rang lista, ne znam koliko je merodavna.
ova druga lista, nemam empirijski dokaz, ali praktično iskustvo govori da Cloude Sonnet 3.7 ako nije najbolji je sigurno u top 3 i odlično radi. Ali imao sam situacije gde o3-mini reši što ovaj ne uspe ili čak samo pređem na 3.5 i dobijem rešenje za nešto što 3.7 nije uspeo... tako da sve zavisi od kontexta... ali ukupno gledno 3.7 je odličan.

Izašao je Gemini 2.5 Pro 05-06, izgleda da je najbolji model za programiranje trenutno

Kako ce da mlate pare od tih AI chat botova. Za 2 godine najvise, nece postojati free verzija da ce necemu da valja. Za to vreme ce da usavrse sve to, pa kad to odrade polako ce da ogranicavaju free verzije da bi se placale PRO. Tj vec tako i finkcionisu samo sto za sad i te free nesto urade, ali samo zato jer jos nisu usavrseni za sve radnje.

Dosao rodjak iz Svajcarske i pokazuje mi kako na S23 prica sa placenom(cini mi se da rece 15chf mesecno) verzijom GhatGPT-a.
Rekoh mu pokazi mu mog haskija u boxu i pitaj koja je to rasa, okrene ovaj kameru prema Hakiju i upita ga, ovaj odmah rece da je u pitanju sibirski haski(na srpkom su razgovarali). Kaze rodjak da naravno zna svajcarski nemacki, a i neki temo dijalekt koji se govori samo u tom delu svajcarske.
E kad smo kod dijalekta, pitaj ga zna li da prica vranjanskim dijalektom. Ovaj prvo poce da objasnjava karakteristike vranjanskog dijalekta, a rodjak ga prekide i rece pricaj to sve na tom tom dijalektu, ovaj rece dve recenice na vranjanskom i vrati se na standdni srpski.

Kako ce da mlate pare od tih AI chat botova. Za 2 godine najvise, nece postojati free verzija da ce necemu da valja. Za to vreme ce da usavrse sve to, pa kad to odrade polako ce da ogranicavaju free verzije da bi se placale PRO. Tj vec tako i finkcionisu samo sto za sad i te free nesto urade, ali samo zato jer jos nisu usavrseni za sve radnje.
ja sam ubeđenja da oni imaju interno mnogo, mnogo jače modele, a da nama običnim smrtnicima puštaju što bi se reklo na kašičicu ili slamku, kada konkurencija ponudi bolje i oni puste ponešto za takmac i tako u krug. Deepseek je, čini mi se dosta ubrzo lansiranje boljih modela ai asistenata...

Deepseek može potpuno lokalno bez neta da se pokrene pošto je otvorenog koda, ali za punu preciznost i kvalitet nekvantizovanih modela treba vam izuzetno moćan AI GPU.
nešto nisam primetio da padaju cene. Doduše plaćao sam mesečne plus pretplate. Nisam pro level ni enterprise korisnik.

Скоро сам инсталирао ChatCPT, највише због цртаних слика.
Колико се може слика урадити бесплатно?
На ком временском периоду се могу поново урадити?

Да ли има још неки начин за то а да је бесплатно?

Ne znam za vas, ali moram reći da se ovaj što je free opametio u odnosu na ranije. Baš mu dolazi do glave ono što ja pričam i baš mi je drago zbog toga.
I dalje zna malo da pretera ali dobar je lik.

1747988089533.png
Pre nekih 2 nedelje sam otkrio da chatgpt ima funkciju da mu das pristup kontekstu neke aplikacije. I otprilike postao sam duplo produktivniji. E sad mana je sto moze da pristupi samo jednom fajlu. Da li koristite nesto sto moze da ima pristup vecem kontekstu? Ali hteo bih da izbegnem da menjam editor tipa cursor i slicno, posto sam navikao na jetbrains rider.
Takodje koristim neki windsurf free varijantu kao plugin u jetbrainsu, ali ga koristim samo kao autocomplete.

Inace koristim samo chatgpt, nekako sam navikao na njega i sad mi mrsko da probam bilo sta drugo.

Nisam, sad vidim da ima u nekoj free varijanti. Probao sam malo ovaj windsurf van autocomplet-a, i jos pre copilot i nekako mi je uvek gpt bio bolji.

Ja u IntelliJ koristim GitHub Copilot i to kombinujem Claude i Gemini modele, ne sećam se kad sam poslednji put koristio chatGPT.

Claude je definitivno najbolji za coding.

Igrao sam se malo prethodnih dana i sa Jetbrains AI, čini mi se da može i on fino da se koristi.

Mada iskreno, za velike projekte (nažalost radim na jednom takvom, gigantski projekat, milion fajlova, klase od 2000+ linija koda), čini mi se da niti jedan taj IDE plugin nije sjajan, jer ne može da pohvata kontekst, a dok ja njemu kroz prompt objasnim šta hoću, lakše mi je da odem na Claude sajt, i prosledim mu delove koda koje treba da koristi.

Trenutno ga maksimalno koristim za frontend, posto ne volim to da radim. Onda rucno iskodiram bekend, a za front deo napravim novi fajl i onda samo kazem gpt, e uradi mi to i to, pozovi taj api i on to sve lepo skocka, tako da ne gubim tu vise vreme, pogotovo sa mincanjem css-a. E sad imam slucajeve, kad treba da imam neke manje komponente u glavnoj stranici i onda mi znacilo da mogu da mu dam kontekst od 2-3 fajla i da on moze to da ukomponuje. Ili cesto imam potrebu da mu kazem e uradi to kao na nekoj drugoj stranici. Pa mi je zato ogranicenje samo jedan fajl.

Mozda bih mogao da platim opet copilot jedan mesec da vidim kako ce ici sa njim. Posto vidim da windsurf sad u free varijanti ima 25 kredita.

Za tu upotrebu realno Cursor i nastaviš rad u Jetbrains, pošto ga preferiraš

Mislis bekend deo radim u Jetbrains a front u Cursor? Ili te nisam rauzmeo.

Trenutno ga maksimalno koristim za frontend, posto ne volim to da radim. Onda rucno iskodiram bekend, a za front deo napravim novi fajl i onda samo kazem gpt, e uradi mi to i to, pozovi taj api i on to sve lepo skocka, tako da ne gubim tu vise vreme, pogotovo sa mincanjem css-a. E sad imam slucajeve, kad treba da imam neke manje komponente u glavnoj stranici i onda mi znacilo da mogu da mu dam kontekst od 2-3 fajla i da on moze to da ukomponuje. Ili cesto imam potrebu da mu kazem e uradi to kao na nekoj drugoj stranici. Pa mi je zato ogranicenje samo jedan fajl.

Mozda bih mogao da platim opet copilot jedan mesec da vidim kako ce ici sa njim. Posto vidim da windsurf sad u free varijanti ima 25 kredita.
Jel koristiš paid ChatGPT, pošto ja na paid Claude imam opciju da kreiram Projekat unutar njega i da mu ubacim dosta fajlova, koje će koristiti za obradu?

Ja mislim da i paid ChatGPT ima tu opciju. Tako bi mogao da mu poturiš više fajlova.

Ali da u principu, najbolje bi ti bilo da uzmem Copilot ili da pređeš na Cursor.

Jel koristiš paid ChatGPT, pošto ja na paid Claude imam opciju da kreiram Projekat unutar njega i da mu ubacim dosta fajlova, koje će koristiti za obradu?

Ja mislim da i paid ChatGPT ima tu opciju. Tako bi mogao da mu poturiš više fajlova.

Ali da u principu, najbolje bi ti bilo da uzmem Copilot ili da pređeš na Cursor.
Da, korisitm paid varijantu. Vec koristim tu opciju za projekte, ali deluje mi da to bas i nije prakticno. Evo sad sam probao malo Jetbrains AI Asisstent, nesto se gubi malo, ali opet je odradio dosta stvari koje bih morao rucno.

Mozda uzmem cursor da probam jedan mesec, pa ako vidim da ide.

Приметио сам да су убацили "Native speech generation", или ти "Текст у Аудио" AI STUDIO TTS
Ради дијалоге, и моно текст, за класичан текст изабрати опцију за једног спикера. Више различитих гласова у избору, шљака и на нашем језику. Про и Флеш модели доступни за генерисање аудиа. Приметно мање роботизован глас од азур неурал енџина (edge-tts) и домаћег Алфанум-а. Наравно да погреши акценат повремено, али је симпа и слушљиво.
напишите му у инструкцији на почетку за емоцију и стил нарације како да чита....

Izvinjavam se na duplom postu, istekao edit:
Test primer muškog i ženskog glasa, flash model.... Pro je još bolji
Prompt:
Hum the lyrics in a completely relaxed tone: Jednog jutra ispod moga prozora, Desila se frka neopisiva, Znam da nisam spavô, mada mi se malo zevalo, A čet'ri i po milijarde napolju je pevalo, Ne verujem, gledam, ustajem iz kreveta, Sve zvuči kao Betovenova "Deveta", Ja ih pitam: "Ljudi, zar vam je do pevanja?",A oni kažu: "Jeste", bez oklevanja, I još ih pitam da l' je možda neki vrlo važan dan,,A oni kažu: "Nije, što si dosadan?"
Ima pregršt glasova za izbor....

Prilozi

• Бајага-20.век-женски-flash-temperatura 0.65.wav
    1.9 MB
  • Бајага-20.век-мушки-флеш-температура 0.65.wav
    2 MB
I još jednom se izvinjavam, i molim da moderator spoji.:

Hahahaha, precrko sam.
Ostavio sam pro modelu da mi otpeva "Kad sam bio mlad" u rok fazonu i izašo napolje. Vraćam se posle 10 minuta ono sve pišti!!!
ja preuzeo snimak da vidim da mu nije pozlilo, možda mu nisam zadao dobar prompt, pustim snimak i imam šta da čujem.
Oplako sam.... ovo je skraćena verzija jer je napravio 10 minuta snimka :D hahahahahhaahahhahaah

Prilozi

• KAD SAM BIO MLAD - ROBOT KAD PEVA lol.wav
    949.9 KB
Екстра.

Гугл само штанца моделе. Само нек тако наставе. Овај нови је одличан.

Prilozi

• gemini-2-5-pro-variants-compared-side-by-side-v0-ln45hxrep75f1.jpg
    gemini-2-5-pro-variants-compared-side-by-side-v0-ln45hxrep75f1.jpg
    118.7 KB · Pregleda: 75
  • kvrvt0mwm65f1.png
    kvrvt0mwm65f1.png
    415.1 KB · Pregleda: 66
  • hwtoipo0p45f1.jpeg
    hwtoipo0p45f1.jpeg
    73.4 KB · Pregleda: 50
  • 52sl681rz45f1.jpeg
    52sl681rz45f1.jpeg