Šta je novo?

OpenAI ChatGPT

Da li ste videli ovo ?

Evo i neka rang lista, ne znam koliko je merodavna.
ova druga lista, nemam empirijski dokaz, ali praktično iskustvo govori da Cloude Sonnet 3.7 ako nije najbolji je sigurno u top 3 i odlično radi. Ali imao sam situacije gde o3-mini reši što ovaj ne uspe ili čak samo pređem na 3.5 i dobijem rešenje za nešto što 3.7 nije uspeo... tako da sve zavisi od kontexta... ali ukupno gledno 3.7 je odličan.

Izašao je Gemini 2.5 Pro 05-06, izgleda da je najbolji model za programiranje trenutno

Kako ce da mlate pare od tih AI chat botova. Za 2 godine najvise, nece postojati free verzija da ce necemu da valja. Za to vreme ce da usavrse sve to, pa kad to odrade polako ce da ogranicavaju free verzije da bi se placale PRO. Tj vec tako i finkcionisu samo sto za sad i te free nesto urade, ali samo zato jer jos nisu usavrseni za sve radnje.

Dosao rodjak iz Svajcarske i pokazuje mi kako na S23 prica sa placenom(cini mi se da rece 15chf mesecno) verzijom GhatGPT-a.
Rekoh mu pokazi mu mog haskija u boxu i pitaj koja je to rasa, okrene ovaj kameru prema Hakiju i upita ga, ovaj odmah rece da je u pitanju sibirski haski(na srpkom su razgovarali). Kaze rodjak da naravno zna svajcarski nemacki, a i neki temo dijalekt koji se govori samo u tom delu svajcarske.
E kad smo kod dijalekta, pitaj ga zna li da prica vranjanskim dijalektom. Ovaj prvo poce da objasnjava karakteristike vranjanskog dijalekta, a rodjak ga prekide i rece pricaj to sve na tom tom dijalektu, ovaj rece dve recenice na vranjanskom i vrati se na standdni srpski.

Kako ce da mlate pare od tih AI chat botova. Za 2 godine najvise, nece postojati free verzija da ce necemu da valja. Za to vreme ce da usavrse sve to, pa kad to odrade polako ce da ogranicavaju free verzije da bi se placale PRO. Tj vec tako i finkcionisu samo sto za sad i te free nesto urade, ali samo zato jer jos nisu usavrseni za sve radnje.
ja sam ubeđenja da oni imaju interno mnogo, mnogo jače modele, a da nama običnim smrtnicima puštaju što bi se reklo na kašičicu ili slamku, kada konkurencija ponudi bolje i oni puste ponešto za takmac i tako u krug. Deepseek je, čini mi se dosta ubrzo lansiranje boljih modela ai asistenata...

Deepseek može potpuno lokalno bez neta da se pokrene pošto je otvorenog koda, ali za punu preciznost i kvalitet nekvantizovanih modela treba vam izuzetno moćan AI GPU.
nešto nisam primetio da padaju cene. Doduše plaćao sam mesečne plus pretplate. Nisam pro level ni enterprise korisnik.

Nazad
Vrh Dno