Šta je novo?

OpenAI ChatGPT

Odličan tekst o istoriji, tehničkim stvarima, finansiranju… OpenAI:

Hajde baš ga pitajte kako da pročitate ovaj tekst koji se nalazi iza paywall-a besplatno? :D

Ako ne zna, pitajte mene… :D

Ja ga posmatram kao Google v_2, ono što sam nekada guglao sada pitam ChatGPT.
Izuzetno moćno oružje može da bude što se tiče proširivanja znanja, pogotovo na poslu.

I verujes mu?

Nije bitno sto gresi (Google AI) oko trivijalnih stvari ali samo zamislite na sta bi licio svet kada bi jedan entitet govorio sta je istina a sta ne (?!?) a upravo je to Eric Smidth 2005. naveo kao cilj Googla:

“When you use Google, do you get more than one answer?” asked Schmidt to Charlie Rose in a 2005 interview. “Of course you do, well that’s a bug. We should be able to give you the right answer just once, we should know what you meant, we should look for information, we should give it exactly right, we should give it to you in your language, and we should never be wrong.”

Naravno da nije dovoljno to sto cenzurisu rezultate pretraga…

Ne može da se zamisli scenario u kojem će vladajući slojevi moći da sede mirno i puše tompuse u udobnim foteljama ako nezaposlenost dođe do npr. 50%. U toj situaciji sve postojeći ekonomski zakonitosti i politika jednostavno prestaju da važe.

Upravo si objasnio potrebu za “zlatnom milijardom” i to sto pre! ;)

Medjutim, danas mnoge stvari zavrsavas preko google translate, nekada su ljudi angazovali prevodioce i za najmanje sitnice.
…Ka sto nema ni "onaj mali" sto je prevodio nemacke papire za dzeparac.

Mislim da sam vec pisao… ali :)
Da li znas kako radi Google translate?
Isto kao i ovi “AI” alati danas: Google uzima POSTOJEĆE prevode sajtova, knjiga, tekstova… koje se LJUDI napravili i na bazi statistike pravi nove prevode.

Dakle Google Translate nije algoritam za prevod poput onih koje su decenijama IBM i ostali pokusavali da naprave i nisu uspeli, ali su zato Google translateu potrebni novi ljudski prevodi.

Kada ljudi prestanu da prevode, srozace se kvalitet i Google prevoda.

Ispratite malo sta Jaron Lanier ima da kaze na temu:

Ni ja nikada nisam rekao da ce AI da zameni sve ljude, ali kriticno ogroman broj ljudi po svakom zanimanju hoce.

Na udaru ce biti svi, od korisnickog servisa, do lekara opste prakse. Ko je upucen u nemacko zdravstvo, recimo, zna da vec sada zabrinjavajuci broj lekara ne koristi svoje znanje pri davanju dijagnoza i lecenju pacijenata, vec koristi zajednicke forume za konsultacije. Tacnije "konsultacije", gde ti to neko sazvace umesto tebe, a na tvoju lekarsku logiku se odavno ne oslanjas. Naravno, pricam za lekare opste prakse, da ne skoci neko kao "a hirurg, kako hirurg".
Ovaj primer nije slucajan, jer se medicina dozivljava kao nesto elitno ljudsko, uostalom kao i umetnost sto je bila. Hiperinflacija umetnosti je u toku (i ako je to samo kic), ali to je, nadam se, jasno. Nikome ni u ludilu ne bi palo pre 10 godina da bi takva neka elitno ljudska zanimanja pala pre auto mehanicara ili frizera recimo. Zapravo frizer je jedno od najmocnijih future-proof zanimanja kojeg trenutno mogu da se setim.

Poslednja izmena:
@kovacm Ne posmatram ChatGPT iz filozofskog ugla, kao što se time ne bavim kada trebam nešto da izguglam.
Apstrahujem neku moguću apsolutnu istinu i fokusiram se na konkretan problem oko koga mi je potrebna pomoć.

Na moj upit doneo mi je član i stav zakona, naveo koji je zakon u pitanju i u kom službenom glasniku je objavljen.
Na kraju odgovora sledi rezime u kome se fokusira na logičku primenu prethodnog saveta.
U svakom slučaju zanimljivo i korisno, ovo je zaista naučna fantastika koju su nekada najavljivali u emisiji Posle dvehiljadite 🙂

ML sistemi (čini mi se baš VNN) su i pre 30 godina davali bolje dijagnoze nego lekari. Samo niko nije spreman (i dalje) da svoj život poveri algoritmu.

Koliko ChatGPT i slični sistemi "uzmu" poslova, toliko će i doneti. Zapravo neke procene su da AI generiše 10-15% više novih poslova nego što ih menja. Tj. to ne znači veću nezaposlenost, već promenu tržišta rada (i prekvalifikaciju). Ili kako neko reče - Tvoj posao neće zameniti ChatGPT, već ljudi koji koriste ChatGPT

ML sistemi (čini mi se baš VNN) su i pre 30 godina davali bolje dijagnoze nego lekari. Samo niko nije spreman (i dalje) da svoj život poveri algoritmu.
Kao neko ko potiče iz lekarske porodice, samo da ti kažem da su ove i slične tvrdnje teška glupost a vi kako hoćete.

Poslednja izmena od urednika:
Zapravo sam ga video na nova.rs, i navodno je izvor njujork tajms, svi mediji su preneli isti tekst
Tekst totalno neistinit/

^ Pa Nova S i jeste Kurir, ali za uRbAnE :D

Video sam juče na nekoliko portala, čak sam i pokušao da ga pročitam ali sam odustao ubrzo. :D

Ја сам прочитао цео и схватио да је Терминатор близу 😁

Količina fake news proturenih kao legitimna informacija postaje zaista zabrinjavajuća, i to najblaže rečeno. :(

Još ako su vesti "...ono nešto sa zapada ili što je mainsteram je loše/zlo..." prima se zabrinjavajuće dobro, i betonira u glavama ljudi.
Neće to na dobro izaći... :(

Nisu krive fake news kao takve, nego količina ljudi koja u njih veruje.

Ali koji je smisao?

Ceo tekst nema veze sa realnim stanjem

Količina fake news proturenih kao legitimna informacija postaje zaista zabrinjavajuća, i to najblaže rečeno. :(

Još ako su vesti "...ono nešto sa zapada ili što je mainsteram je loše/zlo..." prima se zabrinjavajuće dobro, i betonira u glavama ljudi.
Neće to na dobro izaći... :(
Ut sementem feceris, ita metes.

Koliičina verujućih polako (i ne tako polako) postaje sada već zabrinjavajuća većina.

Ali koji je smisao?
Smisao je da se sve obesmisli i da se nemam pojma šta... ali želja mase za rušenjem sadašnjeg, oni kažu poretka, intenzivno se podgreva.

Ut sementem feceris, ita metes.
Samo što kada ona većina poseje, svima ostaje samo to da se žanje...

edit: I sorry svima, ali ta tema nije tema ove teme pa da ne idemo dalje, u tu temu... :p

Ми се сад зезамо, али ја стварно мислим да ова AI технологија није шала. Сад можда није опасност, али, велике се паре упумпавају у то, ко зна...

Poslednja izmena:
Svako vreme je nosilo neke svoje izazove. Sad kad smo zaštićeni od prirode (uglavnom), gladi, zime, tj. preživljavanje, pismenost i neke osnovne stvari su difolt, vreme je za neke nove borbe i način vaspitavanja dece. Bolje da nauče da se nose sa AI umesto da ga se plaše, a isto važi i za lažne vesti.

Одувек је било тако, само су друштвене мреже и портали са 'коментарима' омогућили 'верујућој' јавности простор за изражавање што они обилато користе.
Најједноставније је прећи на другу страну улице у дигиталном смислу, тј. избегавати поменуте Курире, Нове С и сл. Ја сам нпр. очекивао нешто свеснију масу у развијеној европској 'башти' али сам се прилично разочарао кад сам увидео да су куриролики таблоиди главни извор информисања.

Svako vreme je nosilo neke svoje izazove. Sad kad smo zaštićeni od prirode (uglavnom), gladi, zime, tj. preživljavanje, pismenost i neke osnovne stvari su difolt, vreme je za neke nove borbe i način vaspitavanja dece. Bolje da nauče da se nose sa AI umesto da ga se plaše, a isto važi i za lažne vesti.

Možda ovo stavim u potpis... :unsure:

Suština je da će oni koji decenijama organizuju i kontrolišu globalni haos, podele, ideologije, lažne vesti i sulude teorije zavere u oba tabora (i PC/lib-woke i ravnozemljaško-guštersko-šejpšifterski) zloupotrebiti i mogućnosti AI.
Ali da, deca svakako treba na vreme da prihvate nove tehnologije, i da ih koriste na pravi način.

Ali da, deca svakako treba na vreme da prihvate nove tehnologije, i da ih koriste na pravi način.
Deca već uče i prihvataju nove tehnologije. Svi su naoružani najnovijim mobilnim telefonima i svi imaju TikTok, Instagram, Facebook i ostale naloge. Cyber socialization at its finest. Primitivni AI je već prisutan na tim platformama. Jedva čekam da ovaj napredan AI implementiraju u sve te platforme. Biće to jedna predivna cyber utopia.

Suština je da će oni koji decenijama organizuju i kontrolišu globalni haos, podele, ideologije, lažne vesti i sulude teorije zavere u oba tabora (i PC/lib-woke i ravnozemljaško-guštersko-šejpšifterski) zloupotrebiti i mogućnosti AI.
Decenijama? Pre milenijumima, ali to nas ne ogranicava da nas ne zanimaju i da uzivamo u malim stvarima a oni neka kontrolisu svest

Počeo sam da koristim ovo za cover letters i bilo koja druga pitanja prilikom apliciranja za posao jer mi je to uvek bilo takvo smaranje da nemam reči.

Decenijama? Pre milenijumima, ali to nas ne ogranicava da nas ne zanimaju i da uzivamo u malim stvarima a oni neka kontrolisu svest
U ''global-korporativnom'' smislu je bolje reći da se radi o decenijama, odnosno sada već o vekovima.

Nego, vreme je da se ponovo pogleda Her, posle skoro 10 godina

Nazad
Vrh Dno