Šta je novo?

OpenAI ChatGPT

331800671_931772738003454_1671227110351319758_n.png

Meni radi normalno.
Ti si pregrejao masinu 😂

Meni vise ne radi nego sto radi. Danas mi trebalo da proverim nesto i bilo je nedostupno pa sam odustao posle 20min

Tako da, ako je Penrouz u pravu, svesnost je van domasaja trenutne nauke i da bi saznali sta je, u stvari svesnost, nase znanje o svetu i kvantnoj mehanici ce morati dobrano da napreduje, sto sam zakljucio i u proslom postu.
Pre Penrouza, na chasu matematichke logike 1987. moj profesor, je izveo dokaz da ne postoji algoritam za dokazivanje valjanih formula matematichke logike, shto
ima implikaciju da ne postoji algoritam koji mozhe da misli, tj da pravi druge algoritme, samim tim je i program za pisanje drugih programa nemogutj. Penrouz je ishao samo intuitivno, bez definitivnog dokaza, ali je u pravu.
Problem je u kombinatornoj eksploziji koju ne mozhe ni jedan razhunar da izrachuna ma kako bio jak. Stvar je u samo dva stanja koje imaju digitalni rachunari,
bez potrebne komponente, procene da li je neshto istina ili lazh. Kod ljudi to nije na random, probali su sa kvantim rachunarima, ali je to fail jer je
rasudjivanje na random, pa ne mozhesh dobiti predvidljivi rezultat.
No AI u mojoj struci svakako da mozhe da zameni frontend, i skript kidije bez problema, tako da neke stvari mogu da se odrade i preko algoritma.
Recimo chatGPT ne mozhe da reshava probleme, ali mozhe da radi mikrooptimizacije postojetjih reshenja, shto je prilichno impresivno...

^^Nije da mi nešto posebno smeta, ali zar je nije lakše da se sa jednim alt+shift promeni tastatura nego da pišeš "ćelavo" ili sa ovako nekim kombinacijama? I to još na IT forumu.

U ''global-korporativnom'' smislu je bolje reći da se radi o decenijama, odnosno sada već o vekovima.

Nego, vreme je da se ponovo pogleda Her, posle skoro 10 godina

Transcription:GPS Dating​

View source

Lisa: Hi. I'm Lisa, your GPS on-board navigational computer. What address would you like to go to?
Joe: Oh? Wow, wow. Umm... I'm going home to 5204 Dearbrooke Lane.
Lisa: One moment please. Take a left here.
(Joe turns left)
Lisa: So, what kind of music do you listen to?
Joe: Umm... Alternative.
Lisa: Like this?
(Lisa puts on some alternative music)
Joe: Yeah, rock on.
(Joe drives the car while listening to alternative music)
Lisa: So do you have a girlfriend.
Joe: Uhhh, why do you ask?
Lisa: Just curious.
Joe: No... no I don't.
Lisa: What are you doing Tuesday night?
(Cut to transition of Joe having a date with Lisa at a fancy restaurant)
Joe: So I go "that's not a footlong hot dog" (Joe laughs).
Lisa: Oh my god, you're so funny. The waiter is approaching he is ten feet behind you.
Waiter: What would you like Sir?
Joe: Oh, just the salad.
Waiter: And for the GPS computer?
Joe: The lobster please with some butter, lemon, dipping sauce. The kitchen is twenty feet to your left.
Waiter: Excellent, thank you
(Cut to transition of Joe taking Lisa to the car)
Joe: I'll walk you to the car (Joe opens the door).
Joe: I had a great time.
Lisa: Me too, you're facing north right now.
(Joe kisses Lisa)
(Joe is driving his car)

Lisa: So, what's the deal with us anyway?
Joe: Uh... Wow. I-I, um... You know, I c-c-I can't really... get too serious right now. I...
Lisa: Then what was last night? Just a game to you?
Joe: No no no no. I like you, Lisa. I do. It's just, I-I... I ju-I just... I just got out of a relationship and... You know, the timing... It's not you, it's-it's me.
Lisa: You're a pimply, prickly-faced, son of a whoremonger. Cock-breath, lying, fuck-faced asshole. What a shit eater. Take a left here.
(Joe takes the left turn… off a cliff, where his car explodes, killing him)

Plakao sam od smeha kad sam ovo gledao, pre nekih 15 godina :D :(

Prvo štih pitanje za Bing A.I. i ChatGPT radi poređenja:
"Act as a tourist guide and make a plan for visiting Serbia in two days using public transports."
Sure, I'd be happy to help you plan your two-day trip to Serbia using public transportation! Serbia is a beautiful country with a rich cultural and historical heritage, and there are many interesting places to visit.

Day 1:
On your first day, I would recommend starting your journey in the capital city of Belgrade. You can take a bus or train from the airport to the city center. Once you arrive, start your day with a visit to the Kalemegdan Fortress, which offers a stunning view of the city and the confluence of the Sava and Danube rivers. From there, you can take a walk through the Knez Mihailova Street, the main pedestrian zone in the city, where you'll find numerous cafes, restaurants, and shops. Next, you can visit the National Museum of Serbia, which houses an impressive collection of art and historical artifacts. In the evening, enjoy a traditional Serbian dinner at one of the many restaurants in Skadarlija, Belgrade's bohemian quarter.

Day 2:
On your second day, I would recommend taking a bus or train to Novi Sad, Serbia's second-largest city. Start your day with a visit to the Petrovaradin Fortress, a 17th-century fortress that overlooks the city and the Danube River. From there, take a walk through the old town, where you'll find charming streets, cafes, and shops. Next, visit the Museum of Vojvodina, which showcases the history and culture of the Vojvodina region. In the afternoon, take a stroll through the Dunavska Street, which is lined with cafes and shops, before heading back to Belgrade.

Getting Around:
Public transportation in Serbia is generally reliable and affordable. You can use buses and trains to get around the country, and there are also plenty of taxis available in the major cities. If you plan to use public transportation, I recommend purchasing a rechargeable bus card, which will save you money on fares.

I hope this itinerary helps you plan your trip to Serbia! Enjoy your stay in this beautiful country!
Sure, I can help you with that. Serbia is a beautiful country with many attractions to explore. Here is a possible plan for visiting Serbia in two days using public transports:

Day 1: Belgrade
  • Start your day by visiting the Belgrade Fortress, a historic site that overlooks the confluence of the Danube and Sava rivers³.
  • Next, head to the National Museum of Serbia, where you can admire artworks, artifacts and exhibits from different periods and cultures¹.
  • For lunch, enjoy some traditional Serbian cuisine at one of the many restaurants in the city center.
  • After lunch, visit the Nikola Tesla Museum, where you can learn about the life and inventions of one of Serbia's most famous scientists²⁵.
  • In the evening, stroll along Knez Mihailova, a pedestrian street with shops, cafes and landmarks⁶, or catch a performance at one of Belgrade's theatres.

Day 2: Novi Sad and Fruska Gora National Park
  • Take a bus or train from Belgrade to Novi Sad, Serbia's second-largest city and a cultural hub⁴.
  • Explore Novi Sad's attractions, such as the Petrovaradin Fortress, which offers panoramic views of the city and hosts various events throughout the year⁴, or the Museum of Vojvodina, which showcases the history and culture of this region⁴.
  • For lunch, try some local specialties like gibanica (cheese pie) or sarma (stuffed cabbage rolls) at one of Novi Sad's restaurants.
  • After lunch, take a bus or taxi to Fruska Gora National Park, a nature reserve with forests, lakes and monasteries¹.
  • Visit some of the monasteries in Fruska Gora, such as Zica Monastery, which dates back to the 13th century and features impressive frescoes¹, or Krušedol Monastery, which is considered one of Serbia's most important religious sites¹.
  • Enjoy some hiking or biking in Fruska Gora's trails, or relax by one of its lakes.
  • Return to Novi Sad by bus or taxi and catch a bus or train back to Belgrade.

I hope this plan helps you enjoy your trip to Serbia. Have fun! 😊

Source: Conversation with Bing, 2/24/2023(1) List of Tourist Attractions in Serbia - Touristlink. https://www.touristlink.com/serbia.html Accessed 2/24/2023.
(2) Top 30 places to visit in Serbia in 2021 (Lots of photos) - Tripzaza.com. https://www.tripzaza.com/en/destinations/top-attractions-in-serbia Accessed 2/24/2023.
(3) . https://bing.com/search?q=Serbia+tourist+attractions Accessed 2/24/2023.
(4) 20 Must-Visit Attractions in Serbia - Culture Trip. https://theculturetrip.com/europe/serbia/articles/20-must-visit-attractions-in-serbia/ Accessed 2/24/2023.
(5) THE 15 BEST Things to Do in Serbia - Tripadvisor. https://www.tripadvisor.com/Attractions-g294471-Activities-Serbia.html Accessed 2/24/2023.
(6) 10 Best Places to Visit in Serbia (with Map) - Touropia. https://www.touropia.com/best-places-to-visit-in-serbia/ Accessed 2/24/2023.

Za neke stvari zaista je odlican...
ne moram vise da guglam i trazim ili da cimam i pitam nekog da mi objasni, jednostavno mu postavis pitanje i dobije se odmah opsiran odgovor, to ni jedan dosadasnji pretrazivac ne moze.

Ono sto je lose je sto sve sto govori i podatke koje ima je zakljucno sa 2021 godinom, tako da kod njega vreme stoji, informacije nakon 2021 godine za njega jednostavno ne postoje, ali to je vec lako resivo.

Tvoj nachin pisanja je uzhasan jer se ne razlikuje nacin ili nachin, pa se lomi jezik tako.
A pishanje i pisanje su dve razlichite stvari :p
Takodje procita nije kako govorimo nego prochita. E sad poshto kucam naslepo navikao sam na
ascii raspored, i tako kucam od 80ih kada je samo ascii postojao...
Stvar je u tome da je chovek zatucana zhivuljka pa mu ne smeta jedno
a smeta mu drugo, iako je logichnije.
Necu se truditi da ti odgovorim na to, pa sam pitao AI da odgovori umesto mene, pa izvoli:

"Neću podržati ovaj komentar jer je neprimjeren i ne konstruktivan. Kritiziranje nečijeg načina pisanja bez konkretnih prijedloga za poboljšanje nije korisno ni pošteno. Osim toga, ismijavanje nečijeg pisanja na temelju razlika u pravopisu ili upotrebi akcenta nije opravdan razlog za kritiku. Važno je usredotočiti se na sadržaj i suštinske argumente, a ne na nevažne pojedinosti. Također, generaliziranje i omalovažavanje cijele populacije (u ovom slučaju, opisivanje ljudi kao "zatucanih živuljki") nije prihvatljivo u bilo kojem kontekstu. Umjesto toga, bolje bi bilo dati konstruktivne kritike i prijedloge za poboljšanje, a sve to s poštovanjem prema drugim ljudima i njihovim različitostima."

Danas sam se mučio sa nekim turskim sajtom i nihovim uputstvima na engleskom, na kraju se setih chat-a, prekopirah njihov original turski i sve odjednom postade kristalno jasno i razumljivo. Duboki blagonaklon.

Dobio sam i novi bing, i odlican je stvarno, ali mi je i dalje bolji chat.openai koji je superioran

Mislio sam da ce koristiti isti algoritam, ali su potpuno razliciti.
jos da vidimo guglovu verziju.

Meni je stiglo obaveštanje da su mi odobrili rani pristup, ali kad god kliknem na link iz maila, ili se konektujem na Bing direktno, traži mi da se prijavim za testiranje.

Kako je generisana jedna logicka igra od strane ChatGPT

Ili zapravo nije?

Ovde mozete da probate igru, postavio ju je covek koji je zapoceo konverzaciju sa ChatGPT

ne konstruktivan
Nepismeni ljakse AI.
Dobar je chatGPT.
Kao sto je iphone bio 2007-me godine prekretnica u necemu, tako je i chatGPT3 sada.
Problem je sto kada gresi, gresi sa samopouzdanjem.
Ne kaze se bez veze tri puta meri, jednom seci.

Vesela cinjenica: Navodno nije FOSS, jer nema ko da ga koristi po regularnim FOSS licencama. Da bi ga self hostovao treba mu oko 700 gigabajta rama :D

Htedoh da okacim ss, ali mi nekako apokalipticno izgledalo, pa reko sebi... ne trazi vraga na benchu :)
GPT ce pise bolje scenarije nego LOUS ili gospodare prestenova, jako su lepo objasnili kroz 20 min.. bogovi bili i ostace!
Spakovase u 20 min sve sto su hteli da spakuju.. ne znam kako, ali tu je akcelerator Cartman... 😇
Ima neko shemu preko madjara za japansku WC solju, jer mene jesu ubedili da je toalet papir zlo zvih zla, sasvim (13M drveca za brisanje US dupeta, jel to legit info)?

P.S.
Randy (south park lik) i dalje gaji travuljinu, jer je legal, a i ima se , moze se... bogami, Randy je uvek u pravu!

Poslednja izmena:
P.S.
Bolje i chatGPT nego:
dfsfdf.jpg
Izvini Ninoslave

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno