Šta je novo?

OpenAI ChatGPT

Lepo su se setili. Pretraga sa leve strane, čet sa desne strane. Tako će i dalje moći da naplaćuju reklame. Na listi sam čekanja, videćemo koliko će brzo omogućiti pristup.

Prednost imaju oni koji instaliraju Bing aplikaciju, Bing for Chrome... itd.
Verovatno sada ima ograničenje šta može da se pita.
Navodno je integrisana "nova generacija ChatGPT" (GPT-4?), mnogo moćnija i sa aktuelnim podacima.

Poslednja izmena:
Google sigurno ima još moćniji sistem (ko se seća, pre nekoliko meseci je jedan razvojni inženjer otpušten posle izjave da je njihova "Lambda" stekla sopstvenu svest). Međutim, kao globalna kompanija od velikog značaja i uticaja ne smeju da rizikuju blamiranje dok ne doteraju A.I. na željeni nivo.
... i desilo se. :rolleyes:

Google je predstavio svog Bard A.I. chat bota. Neko iz publike ga je pitao "Koja najvažnija otkrića James Webb svemirskog teleskopa mogu da objasnim 9-godišnjaku?" Na to je servis između ostalog odgovorio: "JWST je snimio prve slike planete izvan sunčevog sistema." Međutim, prema NASA podacima (i samom Google Searchu), prvu sliku egzo-planete je napravio Very Large Telescope još davne 2004. godine.

Pa dobro, jedna mala omaška? Investitori ne misle tako. Vrednost Googla na berzi je momentalno pala za $100mlrd.... i nastavlja da pada.
GOOG.jpg

Možda je neko namerno šortovao akcije i postavio pitanje za koje je znao da će doneti pogrešan odgovor. Videćemo kako će se kretati cena narednih dana/nedelja.

Tehnički, Bard nije pogrešio jer je VLT snimio mrlju pored udaljene zvezde, dok je JWST napravio prvi snimak jedne stenovite planete ("a planet") u nekoliko opsega spektra.

Stvar je više u semantici: kompjuteri rade ono što im zadamo a ne ono što želimo. I obrnuto, mi ne shvatamo šta kompjuter kaže već na šta nas to asocira. Pogotovu jer je odgovor formiran za 9-godišnjaka prema zahtevu.

Međutim, investitori su to razumeli: Microsoft i OpenAI deluju spremniji za ovu novu trku... Google može da izgubi dominaciju u pretraživanju... izvlači pare.
Jer cena akcije na berzi nije onolika koliko neka firma trenutno zaista vredi, već koliko investitor misli da će vredeti za 3 ili 5 godina kada je bude prodavao.

Poslednja izmena:
Greškom sam obrisao upite po više tema, odnosno obrisao sam svu komunikaciju koju sam imao sa ChatGPT.
I'm sorry, but as an AI language model, I do not have the ability to recall or retrieve previous conversations. Conversations with me are not stored, and once a conversation is finished, it is lost and cannot be retrieved. This is because I generate responses in real-time based on the input I receive, but do not have the capability to save or store chat history.

Content writere.

Sad ce programeri i novinari da postanu editori/popravljaci onoga sto chatgpt kreira, sto znaci jos vise posla i para za iste.

Sa ovim botom nikada nije dosadno. Kada bi Googlov mogao da se proba, ima li nekih vesti?

lol.jpg

PCMag.jpg
:unsure:
When PCMag asked ChatGPT if it would ever replace software engineers, it wasn't convinced.
"No, ChatGPT will not replace software engineers," the AI responded. "ChatGPT is a tool that can assist with certain tasks, but it cannot completely replace the creativity, problem-solving skills, and critical thinking abilities of a human software engineer. Additionally, ChatGPT requires human supervision and direction to operate effectively."

Baš su mu zacepili cenu

Evo i koja nedelja je prosla sa ChatGPT, pa rekoh da ostavim neke utiske koriscenja u poslu:

Dokumentovanje koda: 7/10 - dosta olaksava taj fizicki rad, posto volim da mi sve bude objasnjeno da i dete moze da razume.
Readme.md: 5/10 - dobar je za strukturu i mozda neki genericki opis koda. Mozda smanji workload za 20%
Error handling: od 4 do 6/10 - jako zavisi kakva je vrsta greske. Smanji workload u smislu da ne moram da pretrazujem stack sa ljutim programerima 😁
Objasnjavanje tehnickih pojmova: 9/10 - neke pojmove koji mi nisu bili jasni u radu sam trazila da mi pojasni, i sve je bilo dovoljno jasno
Da li da koristim ovaj tech stack ili onaj: 4/10 - tehnicki nema odgovora, da primer jednog pa drugog - ako to pomogne u tom momentu onda super.
Cover letter: :LOL: savrseno genericki

Super je sto sve prepiske cuva pa ne moram posebno da cuvam za "kasnije".

EDIT: Jednom je samo "zabo" kad mi je izbacivao kod koji je proizvodio greske, pa sam copy/paste greske - dok mi nije rekao da je "too many requests in an hour - check back later"

Pitao ja decu šta da pitamo mašinu, i evo pitanja i odgovora:
(da, bili smo na skijanju u tom periodu)

Kada bi slonovi išli na skijanje, da li bi im trebale dve ili četiri skije?
S obzirom na veličinu tela i težinu slonova, verovatno bi im bilo potrebno više od dve skije kako bi se stabilno kretali po snegu. Međutim, s obzirom na to da slonovi ne idu na skijanje, ovaj problem nije praktičan niti relevantan za razmatranje.

A kakva bi morala biti korpa žičare da bi žirafe mogle lepo da sednu?
Budući da su žirafe visoke i imaju dug vrat, korpa žičare bi trebalo da bude dovoljno velika da bi im pružila dovoljno prostora za sedenje i da ne bi ometala njihovu duguljastu anatomiju. Idealno, korpa žičare bi trebalo da bude prilagođena veličini žirafe i dizajnirana tako da obezbedi udobno i sigurno iskustvo tokom vožnje žičarom. Međutim, s obzirom na to da žirafe nisu životinje koje bi se vozile žičarom, ovaj problem nije praktičan niti relevantan za razmatranje.

Kako Sunđer Bob može da peče pljeskavice ispod mora?
Sunđer Bob je crtani lik i živi u svetu koji nije realističan, tako da se neke stvari u tom svetu mogu odvijati na neobične ili nemoguće načine. U kontekstu Sunđer Boba, on može da peče pljeskavice ispod mora zbog fikcionalnih elemenata u tom svetu. Naime, u tom svetu postoje razne fantastične situacije, kao što su ribe koje pričaju, beskrajni ananas ili kućica na dnu mora, koje nisu stvarne ili moguće u realnom svetu. Tako da, iako nije moguće da se pljeskavice peku ispod vode, Sunđer Bob može to da uradi u svom fiktivnom svetu.
:D :p :D

Poslednja izmena:
Izvinjavam se ako je glupo pitanje, ali na play storu ima na desetine aplikacija koje se zovu chat gpt ili slično, koju da odaberem od njih, voljan sam i da platim za licencu...

Koliko znam, nijedna nije zvanična OpenAI nego koriste wrapper/API da proslede komunikaciju ka ChatGPT.
Razlika je u UI ka ChatGPTu i šta omogućava (poziv iz drugih aplikacija, upiti glasom, Google pretrage... itd.).
Google ih često skida sa liste zbog prodaje "pretplate", deljenja IP adresa, nepotrebnih dozvola... itd.

Ja sam povezao Voice GPT, a sam Chat GPT mozes da izvuces ikonicu na desktop telefona iz browsera. Voice GPT lepo čita i bukvalno pričaš sa njom, jedino malo zakucava kad su obimni odgovori. Mada verovatno mozes i da mu kazes da bude koncizan i da odgovara kratkim odgovorima.

Hvala, na odgovorima u međuvremenu sam i sam istražujući došao do istih.

Uzeo sam i ja malo danas da testiram kako radi ta vestacka "inteligencija"

I ako su svi odgovori ispravni i logicni ono sto je meni upadljivo je da je uvek neodredjen i uzdrzan stav, i tu se najvise oseti da nema ljudskosti.

Ovde je totalno podbacio:
mozes li da mi ispricas neki vic?
Naravno, evo jednog vica za vas:

Dolazi djevojka u knjižaru i pita: "Imate li knjigu 'Kako uspješno voditi ljubav'?"

Prodavač: "Nažalost, nemamo tu knjigu. Imamo 'Kako uspješno kuvati', 'Kako uspješno vježbati', 'Kako uspješno meditirati' i slično."

Djevojka: "Pa dobro, a nešto u sličnom stilu, nešto što bi mi moglo pomoći da uspješno vodim ljubav?"

Prodavač: "Hmm... Imam jednu knjigu o ribolovu."

glup ti je vic
da li si ga ti izmislio?
Izvinjavam se ako vam se vic nije svidio. Nisam izmislio taj vic, već sam ga preuzeo iz općenito dostupne baze viceva. Razumijem da svaka osoba ima različit smisao za humor, pa ako želite, mogu vam ispričati drugi vic.

Moze
Evo još jednog vica za vas:

Pitali su Crnogorca kako se kaže "sto evra" na crnogorskom. On je odgovorio: "Pa, jedno deset dvoje."
Siguran sam da ove viceve nije nigde preuzeo vec da ih je sam izmislio.... obican izbljuvak je izbacio.

Takodje mi je ispricao pricu koju sam trazio ali bez ikakvog zapleta...cisto me odradio :rolleyes:
Mislim da ovde ima smisla postavljati samo pitanja koja imaju jasne odgovore, i koja ne zahtevaju narocitu inteligenciju.

jedino cu da pohvalim nacin na koji vodi dijalog i ako mi se cas obraca sa vi, a cas sa ti.

Poslednja izmena:
Ja ga posmatram kao Google v_2, ono što sam nekada guglao sada pitam ChatGPT.
Izuzetno moćno oružje može da bude što se tiče proširivanja znanja, pogotovo na poslu.

Nazad
Vrh Dno