Šta je novo?

onLive i cloud gaming uopste

ne obracash paznju na chinjenicu da ja koji sam 84to godishte, nisam kao klinac imao u 8mom razredu:
....
shto sada klinci u 8mom razredu itekako imaju.

I sad su ovi osmaci srecniji... jeah right... shuma je i dalje shuma... mislite o tome :D

Ovaj OnLive je genijalna stvar, jedva cekam. :)

takodje delim misljenje sa wolfom da je ovo buducnost definitivno, iako sada mozda ne deluje tako.

Dao Bog da ovo zazivi... necu nikad morati da kupim bolju masinu :D Al' onda moram da predjem na brzi net :wall:

Poslednja izmena:
Što se neta tiče, 1.5Mbit je potrebno za SD, a 5Mbit za HD rezoluciju. Najsporiji flat paket kod SBBa je 1.5Mbit (prepaid), 2Mbit (postpaid) ili 4Mbit (ugovor), ista cena za sva 3 paketa. Brzine definitivno nisu nedostižne, čak ni za Srbiju :)

Samo računaj da ova usluga neće biti jeftina :)

Pa ako hoce da privuku narod mora da bude jeftinije od toga da kupis igricu na disku. Sta vise posto izdavacu ide mnogo veci % nego kod prodaje preko diska(pogledati video za ekonomske detalje :d) mozemo ocekivati pristojne cene.

Naravno, mora da bude jeftinije nego na disku, ali opet sve je to relativno :d

S obzirom na to koliko većina ljudi u Srbiji trenutno plaća igrice, i jeftino može da bude skupo.

U svakom slučaju podržavam ovaj servis jer mislim da neće potpuno zameniti klasičnu distribuciju, makar ne u skorije vreme. Ti njihovi serveri su opet PC platforma, pa ne vidim zašto developeri ne bi štancovali diskove uporedo sa puštanjem igara na OnLive. Jedino što može vrlo lako da nestane su konzole (good riddance :D ), a firme tipa sony i nintendo će se samo prebaciti na štancovanje igara umesto da vode ratove ko će više konzola prodati.

Al' opet se vraćamo na to da nisu rekli šta podrazumevaju pod tom HD rezolucijom za koju treba 5Mbit-a.
Ako je u pitanju 1280x720@30fps, a verujem da jeste, to je primetno lošije od onoga što većina ljudi sa iole normalnim konfiguracijama standardno koristi.

Istina, mada koliko je nešto lošije je opet, kao i cena usluge, relativan i subjektivan pojam. Mislim da će gomili "običnih" ljudi, ne-entuzijasta, takav kvalitet biti sasvim dovoljan. BTW negde sam pročitao da obećavaju 720p u konstantnih 60fps.

Eto još jednog razloga da se igre i dalje štancuju na diskove uporedo sa OnLive, za entuzijaste :)

Al' opet se vraćamo na to da nisu rekli šta podrazumevaju pod tom HD rezolucijom za koju treba 5Mbit-a.
Ako je u pitanju 1280x720@30fps, a verujem da jeste, to je primetno lošije od onoga što većina ljudi sa iole normalnim konfiguracijama standardno koristi.

Za 5 godina ce 100mbita internet veza biti sasvim normalno imati.. vec sada kod sbb-a imate 60mbita vezu, jeste da je skupo ali za par godina ce biti sasvim prihvatljivo.. :D

Ama svi smo/ste zaboravili najbitniji problem koji je neko skoro pa spomenuo u prici :d

Nije veza problem, problem je masina/e koja ce da radi rendering igara.
Zamislite par miliona korisnika koji istovremeno igraju Crysis i svima treba da se posalje sazvakani streaming :crash:

Ako zaista budu imali par miliona igrača, mislim da im mašine neće biti problem jer će imati sasvim dovoljno love za to.

A i plus, kada se radi neka igra, ako se radi specijalno za jedan hardwer moze mnogo bolje da se optimizuje i mnogo bolje da radi nego kad se pravi da radi na svemu od igle do lokomotive.. :p

nisam procitao thread ali bilo je vec price ovde na forumu o game streamingu pre koju godinu...

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=160692

odo sad da odgledam klip i da procitam thread :)

---

btw nnnn jel ti se javio onaj "drug"? jedan od ona dva iPhonea je nepopravljivo ****** (cak sam bezveze pukao jos love na "popravku" SIM citaca...)

Jeste samo da bi me *****ao ja mu kaparisao 6 iphonova 3gs po veoma lepoj ceni, i to je bilo to. Propao u zemlju obrisao facebook, kuci mu nema nikog, mada saznao sam da ga juri nekoliko ljudi i to zbog mnogo vise para..

Posalji mi na priv sta je bilo sa phonom molim te..

ajde molim te ti meni posalji email postoje meni iskljucen PP a tebi email preko foruma :)
ne mogu da pronadjem tvoju email adresu u inboxu...

http://www.towninn.com/

U ovom hotelu sam bio u februaru 2008 godine. Imao je dzojstik iza TV-a, povezan na neki mali multiplexer koji je u zid isao preko coax-a. Probao sam neku voznju, ne mogu da se setim kako se zove igra jer stvarno ne igram igrice... Radilo je perfektno. Ne znam koja je konzola u pitanju i sta je, sve sam narucio preko daljinskog od TV-a. Dzojstik nije izgledao kao od Play Stationa, za njega jedino znam kako izgleda.

Ono sto je sigurno jeste da je ceo sistem bio u samom hotelu, i isti sistem je sluzio za prodaju gledanja filmova kao i za te igrice... Internet je bio wireless.

Ko ne veruje, neka ih zove :)

evo nesto sveze sa Ars Technice ne temu:

The future of gaming: up the beanstalk and into the cloud

"With the impending launch of services like OnLive, Gaikai, and the new InstantAction, Ars takes a look a trend that has the potential to end game piracy, extinguish the console wars, and change the way we play: cloud-based gaming."

link

ovo je toliko extra stvar

kad 20mbit net bude koštao 10e i pretplata na ovaj servis 10e prema današnjim standardima ja ću prvi da se ubacim, ali cenim da će biti mnooooooogo skuplje. nažalost

Nisam stigao da izcitam sve komentare, ali da dam svoje misljenje :D

Nije problem u bandwidth-u, on je jeftin. Problem je u lag-u i on koliko god blizu server bio mora osetiti. A te price 1000km/80ms i da igras neki fps nema sanse.

Ovo moze zaziveti, iz istog razloga sto ljudi i dalje misle da je 30fps dovoljno za igranje i sto vole da igraju fps igre na joypadu iz fotelje :d

Ajd cloud computing nekako, al cloud gaming... nikako. Ping, protok, kvalitet veze.... nece to nikad zaziveti.

Vidim nesto te je sprechilo da koristish krsh softver i krsh hardver :d

E, isto tako novi klinci koji prvo vide cloud mislice da je to vrh jer nisu videli bolje, i koristice ga :) Chist primer zashto na ovom svetu danas lampom treba da trazish kvalitet :)

Poslednja izmena:
Po prvim komentarima, stvar odlicno radi, ako imate dobre uslove.

Da, ako imash ping kao da si u sobi sa serverom :d

E, isto tako novi klinci koji prvo vide cloud mislice da je to vrh jer nisu videli bolje, i koristice ga :) Chist primer zashto na ovom svetu danas lampom treba da trazish kvalitet :)
Driver = Diogen kiničar IT sveta :D

P.S. nisam mislio ništa loše i slažem se da je u maniji da sve bude ekstra jeftino kvalitet takoreći otišao u istoriju.

@topic
U zavisnosti od internert veze i snage računara meni je i google documents nekad na granici upotrebljivosti, a kamoli video igre.

Verujem da će jednog dana cloud gaming sigurno biti moguć, al' od tog danas nas možda deli i više od 10 godina.

Nije mi jasno da li se ljubitelji igrica razlikuju po ljubavi prema igranju ili ljubavi prema igrackama? Sto se mene tice nije mi bitno da li cu se igrati preko lokala ili putem stream-a dokle god igracka funkcionise. Svejedno mi je ako je igranje zabavno.
A sto se tice sudbine igranja i uopste sudbine neta jasno je da ce se usluge seliti prema pay per view realizaciji. Prodaja pojedinacnih fizickih kopija je suvise komplikovana i predstavlja prepreku do svakog usera. Internet na kojem ce se nalaziti i televizija pruzace usluge i igranja izmedju ostalog i verujem da ce interes za lokalnim apikacijama biti smanjen jer ce biti skuplji a davace isto. I televiziji odgovara da smanji troskove zbog poseda nad prenosnicima signila. Obrtace iste pare a troskovi padaju znaci profit raste.
Pay per view sistem na internetu ce se obracunavati na mesecnom nivou. Kao sa mobilnim telefonima danas - koliko impulsa potrosis toliko platis. Indexirace svaku uslugu putem indexnih poena po jedinici vremena upotrebe. Na kraju meseca dobijes racun kao za infostan:d

Poslednja izmena:
Nije mi jasno da li se ljubitelji igrica razlikuju po ljubavi prema igranju ili ljubavi prema igrackama? Sto se mene tice nije mi bitno da li cu se igrati preko lokala ili putem stream-a dokle god igracka funkcionise. Svejedno mi je ako je igranje zabavno.

Razlika je u tome što je igračka sa kojom se danas igraš tvoja a igračka sa kojom ćeš se igrati ako ovo zaživi je pozamljena tj. vlasništvo tvog "najboljeg" druga koji je sin onih bogatih komšija od preko puta. Igranje tuđim igračkama je zabavno samo ako ih ne vratiš ili ih pokvariš kada ti ih drugar zatraži nazad :D. Ovde nemaš te opcije na raspologanju tako da takvo igranje će biti manje zabavno.

Razlika je u tome što je igračka sa kojom se danas igraš tvoja a igračka sa kojom ćeš se igrati ako ovo zaživi je pozamljena tj. vlasništvo tvog "najboljeg" druga koji je sin onih bogatih komšija od preko puta. Igranje tuđim igračkama je zabavno samo ako ih ne vratiš ili ih pokvariš kada ti ih drugar zatraži nazad :D. Ovde nemaš te opcije na raspologanju tako da takvo igranje će biti manje zabavno.

Samo sto je igracka bogatog komsije dostupna uvek i u celosti u svako vreme... nema tu sta da se vraca niti kvari, krajnji efekat je po meni identican. Ne vidim nikakva ogranicenja osim sa tehnicke strane ali igranje putem streama ce zaziveti samo ako ne bude problema a stremom i sve bude islo glatko...niko nije lud da izbaci igru koja secka ili pravi probleme ili u svakom drugom smilsu je losija nego igre danas pa mislim i da nece dokle god sistem ne dovedu do upotrebne funkcionalnosti a to podrazumeva kvalitet neta i dostupnost na nivou dostupnosti telefona ili struje...do tada igranje u lokalu ce dominirati...

Poslednja izmena:
prosto mi je neverovatno da neko podrzava ovo, a josh neverovatnije kad je taj neko iz Leecher-ske srbije koja ne placa softver, i nece ga placati dok je sveta.

ConsoleComparisonFlat.jpg

boxopen.jpg

http://arstechnica.com/gaming/news/2010/11/the-99-gaming-pc-the-onlive-microconsole-in-pictures.ars

prosto mi je neverovatno da neko ne moze da prihvati ovo ;)

da, svet ce uskoro izgledati kao Sunova vizija buducnosti :D (terminal, server)

Vrh Dno