Šta je novo?

onLive i cloud gaming uopste

ja ne znam kako ovo moze da sprechi pirateriju.

to shto su fajlovi stream-ovani za igru, ne znachi da neki tamo Andrej Vasiljev iz rusije nece moci da ih skine na hard, upakuje i pripremi kao cracked igru, i da je ocas posla portuje na PC

Očigledno nisi shvatio kako ovo zapravo funkcioniše. Ti ovde u stvari imaš samo strimovani interaktivni film koji ti se prikazuje na monitoru. Sama igra nikada ne dolazi do tvog hard diska.

Očigledno nisi shvatio kako ovo zapravo funkcioniše. Ti ovde u stvari imaš samo strimovani interaktivni film koji ti se prikazuje na monitoru. Sama igra nikada ne dolazi do tvog hard diska.

aaaa, ok, izvinjavam se, predugachak je klip.

shta znam, ako se obezbede uslovi, ovo mu mozda i dodje izvodljivo - shto definitivno zavrshava moju gejmersku karijeru. takav nachin igranja mi ne pada napamet. pogotovo ne u ovoj zemlji.

MAlo starija populacija se možda priseti Mad Dog McCree...mislim da je PC verzija zauzimala, u to vreme, frapantnih 150MB i neprijatelji su se uvek pojavljivali na istom mestu i potezali pištolje na isti način, jer je to zapravio bio video fajl :)

Jedina razlika će ovde biti što video neće uvek biti isti, već će tamo neki server da generiše stream u zavisnosti od reakcije korisnika i AI same igre.

Update: LOL kako se izija nismo omdah setili :d

^^ jes vala. :d samo je maleeeeesna razlika izmedju 1 izzy, 1 igrac u SD vs. n izzyja, n igraca u HD gde n moze da se broji milionima. jes linearna funkcija, ali i ona je kucka za velike brojeve. :D

da znate da sam se ja prijavljivao na tog izija sa forge-ovanim godishtem, i da nishta to nije valjalo :d ja kliknem 4 za levo - a izzy u rupu pravo, i onda:

[youtube]u0ae7zIGQMs[/youtube]

Mozda su te provalili :D koleginicina cerka se prijavila pre par godina, bila je malo starija ali ne odrasla (12-13 godina) i pokidala Izzija :D dobila racunar i digitalac.

Koliko se ja secam Hugo je bio prvi kod nas.

Ima jedna bitna stvar, mnogi se stavljaju u poziciju CS ili jos lepse Crysis igraca, ali zaboravljate da najigranija igra danas nije ni jedna od navedenih vec je to FarmVille, u sustini on line igra, gde igrac ima reprezentaciju u flash-u. Iako nije isti koncept, najigranija igra je on-line, ne zahteva velike resurse, uzasno je glupava ali privlaci veliki broj igraca.

Verujem da ovakvim sistemima sigurno nece u prvoj dekadi gadjati da zamene CS, vec ce se ici na to da se smisli neki novi FarmVille koji ce biti prost, prijemciv velikom broju igraca, tipa prosecne domacice u USA.

Kinta je zagarantovana...

Ne oni ovakvim sistemom gadjalju ljude koji imaju prosecnu masinu i hoce da igraju crysis u HD-u.. :p

Realno gledano da živim u USA, imam dobar volan za vožnje, malo stariji komp i izađe vožnja koju svi dižu u nebesa, a ja ne mogu ni da je pokrenem platio bih ovaj servis makar da probam igru, naravno ukoliko cena bude prilagođena korisniku. Tako da ovo već sada može imati veliku upotrebnu vrednost.

ово би значило престанак потребе за сталним upgrade-om хардвера, ако цене буду приступачне. зашто бих куповао нову графичку од 300е, ако ми и geforce4 ради посао. све што ми треба је велики леп монитoр.

I jako brz net :p
Ne znam... morao bih da vidim ovo u stvarnosti da mogu da ocenim, ali kapiram da bi meni kao picajzli sigurno smetali artefakti kompresije, a iz onog videa nisam saznao koja brzina je potrebna za 1920x1080@60fps. Sigurno nije samo onih 5Mbps koje pominju.

Procitah sve ovo i jedino sam dosao do zakljucka da jedino mogu napraviti neki nov tip igara i novi vid igara za ljude koje dodju kuci sa posla i cisto oce da se prozezaju malo ili domacice u pauzama... O ubijanju piraterije ili nesto tako mislim da nema reci. A niko jos nije spreman da se odrekne "punokrvnih" monstruma od igara. A pitanje je da li uopste industrija igara, programeri i dizajneri imaju zelju da se upuste u ovako nesto, jer mi se nesto cini da je ovo tezi nacin.

Ovo mozda u potpunosti zazivi u nekom trenutku u buducnosti, ali do tog trenutka cemo vec imati i streamovan OS i potpuno prebacivanje aplikacija na net, pa tek nakon toga igre.

Procitah sve ovo i jedino sam dosao do zakljucka da jedino mogu napraviti neki nov tip igara i novi vid igara za ljude koje dodju kuci sa posla i cisto oce da se prozezaju malo ili domacice u pauzama... O ubijanju piraterije ili nesto tako mislim da nema reci. A niko jos nije spreman da se odrekne "punokrvnih" monstruma od igara. A pitanje je da li uopste industrija igara, programeri i dizajneri imaju zelju da se upuste u ovako nesto, jer mi se nesto cini da je ovo tezi nacin.

Ovo mozda u potpunosti zazivi u nekom trenutku u buducnosti, ali do tog trenutka cemo vec imati i streamovan OS i potpuno prebacivanje aplikacija na net, pa tek nakon toga igre.

Jel si pogledao video? Covek je na sub-prosecnom laptopu igrao crysis sa full detaljima koji se izvrsavao na 250 milja dalekom serveru..

jel je meni promaklo nesto ili (skoro) uopste nije pomenuto rendanje? mis'im svaka cast za realtime HD streaming, sve je to cool, ali kamo gpu???

skoro sam testirao neke 3D naocare i 120Hz monitor i frame rate je padao vise nego duplo u 3D modu. dakle za tako malu promenu perspektive (levo vs. desno oko) moraju da se rendaju posebni frejmovi, a onda, iz ko zna kog razloga, ima jos nesto da se "plati".

uglavnom, firmi treba da se isplati po 1 gpu (maltene) za svakog korisnika i to ne bilo kakav ako ce da zadrze tu "full details" pricu. i opet treba sve to izrendati...

mada nije zackoljica ni u isplativosti ni u izvodljivosti, nego u vracanju paradigme na nesto od pre pola veka. a toga nece biti, kao sto rekoh, bez ogromnih, revolucionarnih skokova u tehnologiji. takvih da razbiju murov zakon.

Kakvo rendanje?
Ako misliš na obradu slike koja se šalje, to radi dedicated čip koji su isprojektovali i koji je relativno jeftin.
Ako misliš na rendering u samoj igri, onda si u pravu. Potreban im je jak komp sa serverske strane. Mada i tu može da se radi balansiranje i da postoji više klasa hardvera u zavisnosti od igre koja se izabere. Ma generalno ima to potencijala, vidi se da su razradili priču, ali nigde nisam video da se pominje cena servisa, što će verovatno biti najveći faktor u tome da li će uspeti ili ne.
Ovo mu zapravo dođe kao jedna velika globalna igraonica. Ako se igraonicama isplati da drže kompove dovoljno jake za nove igre, onda će i njima.

moje mishljenje - bilo kakva vrsta cloud bilo chega - nece da uspe.

ovo je uzasno veliki skok od toga da korisnik sam chachka svoju matichnu, procesor, ram i ostalo, do nivoa gde on to uopshte ni nema. nema nikakav medju korak.

a ne moze da uspe -

1. zbog prodaje hardvera. tu ce neko da se sa nekim dogovori da se shtancuju naslovi takve vrste da su za desktop varijantu, gde ce sami proizvodjachi softvera i hardvera da pristanu na pirateriju, ne bi li podaelili deo kolacha od prodaje delova. a da intel, nvidia, AMD/ATI ostanu bez para, koje realno - gomilaju ko kristijano ronaldo - to nece da se desi.

2. tehnichka izvodljivost projekta - moze ovo da radi, teoretski, ali peglanje procesa koje hronoloshki ide uporedo sa manufakturom hardvera kao konkurentom - fail.

3. upotreba PC-a za stvari pored igranja - neko da placa krdo para, da bi mu lepo radile aplikacije, a da ne moze da instalira igru ? jok. tu ce neko jednostavno da se naljuti - korisnici, proizvodjachi softvera, ili ko vec, i doci ce do nekih drastichnih koraka koji ce da prekolju ovu suludu ideju.

Ja bih samo zamolio kolege forumaše da pogledaju video pre nego što krenu sa komentarima u stilu nevernog Tome tipa "ovo neće zaživeti jer će biti potrebna 100Mbit-na konekcija"

Kada sam malo razmislio zapravo mislim da ovo ima dosta potencijala, mada ne kao primarno rešenje za igranje već kao alternativa.
Znam dosta ljudi koji su išli u igraonice da igraju neke igre za koje nisu imali dovoljno jak komp kod kuće. Ovo je identičan princip.

Pogasio sve procese sem najbitnijih MS-ovih i odgledao deo klipa. Po meni lagovanje je vise nego primetno, niko iz pudblike nikada nije igrao crysis, ogranicenje od 1K milja.... kao sto drugi rekose bice samo alternativa.

A sta ako budu postojali lokalni gaming serveri blize tebi? Ping tipa 20-30 ;)

Ja ne mogu ni da zamislim buducnost interneta (ako se uopste tada bude tako zvao) kada svi u stanovima budemo imali opticki kabl debeo ko stub sa protokom od 2TBps. Ko je gledao film surrogates mozda je video paralelu sa jacanjem bandwitha po domovima i totalne ascoijalnosti tj. neizlaska iz kuce :)

Pre tri godine broadband je bio misaona imenica u Srbiji. Tada smo za 256/64 Kb/s plaćali oko 1450 dinara. Sada za te pare imamo 1024/128 Kb/s uz činjenicu da i dalje Telekom drži veliki monopol. Kada padnu barijere sledeće godine verujem da će cene otići dole a brzine gore. Primer je Nemačka, kolega ima 16 Mbit/s koji plaća smešnih 14,90€. Pa neka bude duplo manji protok (8Mbit/s) za dve godine kod nas pa ću biti srećan. Rumuni to imaju već danas.

A za proizvođače hardware-a se ne brinem. Trebaće neki Xeoni i Fermiji da guraju sve to. Dobar deo zarade se može preliti odatle. Opet, ljudima će trebati računari i za druge stvari osim igara. Neko mora i da radi :)

Jes da odosmo u debeli offtopic, al nisam siguran da cu to doziveti... moja deca mozda i nekako. :)

ne obracash paznju na chinjenicu da ja koji sam 84to godishte, nisam kao klinac imao u 8mom razredu:

mobilni telefon
internet jachi od 56k
google koji zapravo radi
facebook
Mp3 format
TFT displeje za common upotrebe

shto sada klinci u 8mom razredu itekako imaju. a pritom urbanizacija i tehnologija napreduju geometrijskom progresijom.

hell, pre 2 godine smo kao korisnici SBB-a imali ekstazu kad se diglo sa 256 na 512 za iste pare.

Vrh Dno