Šta je novo?

Oneplus 8 / Pro

ma svajp i tap nije isto. i ne kuca svako isto. moja zena uzela telefon i kuca savrseno. ali ona pritiska slovo p blize slovu o, a ja pritiskam slovo p blize drugom kraju, tacno na mestu gde je kriv ekran... da ne bih slucajno pritisnuo o umesto p. na samoj ivici ekrana osetljivost nije ista kao na ravnom delu. i to su namerno napravili tako da bi smanjili slucajno pritiskanje ekrana, na sta su se ljudi masovno zalili...
Skineš SwiftKey i podesiš širinu tastature i nećeš imati problema sa slovom P.

znam da je do mene :D

hvala za predlog za swiftkey! ja sam trazio nacin da suzim gborad :d

Koliko znam Gboard ne može da se suzi, može samo po visini da se podešava.
Msm kao i sve druge Gugl aplikacije - pola mogućnosti koje druge aplikacije imaju Guglove nemaju. :d

realno nije mi vise problem... navikao sam gde treba da pritisnem p da bi radilo kako treba. samo mi je fascinantno da se ovde toliko trubilo o tome kako se ekran slucajno aktivira, a niko da pomene da je osetljivost ekrana na ivici smanjena. mislim logicno je da je smanjena, jer to je zapravo i bio fix, ali niko nije primetio efekat toga.

inace 8t ce da bude ravan... eh sudbino prokleta, kud sam se zaleteo...

Msm kao i sve druge Gugl aplikacije - pola mogućnosti koje druge aplikacije imaju Guglove nemaju. :d

Kao i sve druge gugl aplikacije - osim Chrome-a koji je prebagovan: stabilne su, odradjene su 100% po Material Design-u, clean su (isto kao i stock Android) i UX je 78 puta bolji od kineskih sistema/aplikacija.

Poslednja izmena:
Koliko znam Gboard ne može da se suzi, može samo po visini da se podešava.

Gboard je jedna od najboljih Guglovih aplikacija, ima i dovoljan broj podešavanja. Ostale su uglavnom spartanske i manje funkcionalne, i postoje dosta bolje alternative za njih.

M$ SwiftKey https://www.networkworld.com/article/3031011/why-did-microsoft-buy-swiftkey-hint-its-not-about-keyboards.html

Chrome radi perfektno ali je u pitanju neka starija verzija koju namerno nisam hteo da ažuriram.

Ja tebe skroz kapiram, ipak si ti Gugl i patkometrijska paljevina.
Samo mi nije jasno zašto koristiš Xiaomi telefone? Zašto ne koristiš "izvorne" stock telefone? Zašto se mučiš?
Aplikacije su dizajnerski (donekle) ružne i zastarele (novije verzije su i ok), određene su bagovite (poput Business, Chrome), phone i messages po funkcionalnosti su na nivou Nokie 3310 (stare). Nije ni čudo što OP pokušava više da "kolorizuje i kartonizuje" UI jer vide da od full stock Androida nema leba i da se neće prodavati kao ludi jer većina ljudi i ne preferira stock Android.
Kad su već doveli skoro sve na flagship nivo što da ne porade na UI-u i da ga malo našminkaju a da ne upropaste brzinu i fluidnost + dodaju još korisnih opcija? Neće valjda da se ograniče na nekoliko stotina hiljada ljudi koji vole stock Android?
Od Google aplikacija koristim fazon 6 i to jer me mrzi da tražim adekvatnu zamenu (Fit - Samsung Health dosta bolja, Mi Fit takođe plus su lepše, Gmail - može da prođe, Maps - nema adekvatne zamene, Here može da posluži ali nije to to, translate - nisam tražio, business - mora ta, kalendar - svejedno bitno da radi).
^nasikirao sam se što će M$ da me špijunira ionako uvek sa sobom nosim lokator, 2/3 života mi je svakako u njemu. Jedino da kupim Nokiu 3310 pa da je uključim kad hoću da zovem nekoga i odmah nakon poziva da je isključim da me kojim slučajem ne nahvataju velike korpotacije i Bil GejC pa da me špricaju protiv koronice i ubace čip za praćenje.

Poslednja izmena:
nemam ja nista protiv toga da izmene i unaprede ui. ali ce ui tad da postane tezak i trom, i ceo telefon ce losije da radi. to je problem.

U tech svetu je opšte poznato (a i neko nepisano pravilo) da M$ sve što dotakne upropasti pa ću svakako uvek maksimalno izbegavati ''njihove'' aplikacije i servise, delom i iz principa, a ne zato što tripujem da će mi Gejc ušpricati čip u mozak kroz telefon :d

SwiftKey leak sends users’ email addresses, phone numbers to strangers
Microsoft's SwiftKey suspends sync after keyboard leaks strangers' contact details

Meni je Gboard sasvim solidna tastatura u svakom smislu, zato je i koristim. Ostale Gugl aplikacije uglavnom ne koristim jer su previše ogoljene, manje praktične i postoje dosta bolja rešenja. To i treba da bude suština smartfona (mogućnost izbora) a ne forsiranje određenih aplikacija i servisa.

Poslednja izmena:
SwiftKey nisu upropastili, čak šta više. I dalje je bolja od Gboarda.

Sent from my OnePlus 8 using Tapatalk

Probao (jer je uvaljena u softver telefona), deaktivirao, prebacio na Gboard. Meni nije bolja.

Ja sam takođe vrlo, vrlo skeptičan kada se radi o M$. Koristim SwiftKey od LG L9 (izuzetak S7, tamo sam koristio Samsungovu neko vreme) i sve je bolja i bolja (imalo je par verzija koje su bile kanal, pa sam obrisao i instalirao stariju verziju). Još uvek je nisu pokvarili (za divno čudo) i dokle god je ovakva nemam nameru da je menjam jer ima bukvalno sve što čoveku treba. Dosta toga što ima na njoj na Gboard ne postoji.
Gboard ne mogu da koristim jer ne mogu 100 godina da ubace nakon tačke razmak i veliko slovo. Koliko vidim sad može na US samo. Što je velika glupost. Takva kompanija ne sme takve gluposti sebi da dozvoli ali koliko vidim u nekim segmentima nisu ništa bolji od M$. Većina njihovih aplikacija izgleda i ima funkcije kao da su rađene na Gingerbread, a ne za 10 godina noviji i upeglani Android.

nemam ja nista protiv toga da izmene i unaprede ui. ali ce ui tad da postane tezak i trom, i ceo telefon ce losije da radi. to je problem.
To je važilo za nekadašnji touchwiz i slično druže, poslednjih 2-3 godine svi oni rade sasvim lepo i brzo! I što kaže crnja F, bolje da imam nešto i da ne koristim nego da hoću, a nemam...valjda se zato uvek i vratim samsungu (+ navika na njihovu galerija apk koju realno ništa ne može da mi zameni).

@korisničkoime znam da o ukusima i navikama ne vredi raspravljati, ali jel stvarno toliko problematično stisnuti 2x space (ujedno i najveći i pristupačniji taster na ekranu) i dobiti ujedno tačku, razmak i veliko slovo?! Da me ne shvatiš pogrešno, isti problem sam imao pre par god, ali posle par dana vrlo lako shvatiš da je ovo još brže, bolje i praktičnije. Čisto pokušaj i probaj, ništa drugo [emoji6][emoji56][emoji2772]

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ako imam već posebno tačku što bih sad lupao space bez potrebe? :d Upravo sam isprobao i uopšte mi se ne sviđa i nije mi korisno tako.
Neko je pisao u temi da se casting na OP isključuje za korak (ili 2) više nego na Samsungu, a eto i ja nemam neku želju da kad god hoću novu rečenicu da moram stalno 2x da pritiskam space. Nepotrebno dodavanje koraka, koliko god glupo zvučalo. Dođe mu nešto kao opcija na iOS kad imaš prečicu da isključiš blutut/wifi/data to ustvari nije to već moraš u podešavanjima. Pa zašto je onda ima? :) Samo komplikovanje nečega što je zamišljeno da bude jednostavno i brzo.
Plus je mana što ne može širina tastature da se podesi. A i visina ne može kako ti hoćeš već kako su ovi iz Gugla zamislili. Ograničenja kao iOS na sve strane u Guglovim aplikacijama. Ja to ne volim i nisam pristalica toga uopšte. I slažem se sa crnjom, bolje da imam opciju pa makar je ne koristio nego da je uopšte nemam. Nikad se ne zna kad će da zatreba. A često su dodatne opcije korisne i Gugl ih implementira generacijama nakon pojavljivanja kod drugih proizvođača.

To je važilo za nekadašnji touchwiz i slično druže, poslednjih 2-3 godine svi oni rade sasvim lepo i brzo! I što kaže crnja F, bolje da imam nešto i da ne koristim nego da hoću, a nemam...valjda se zato uvek i vratim samsungu (+ navika na njihovu galerija apk koju realno ništa ne može da mi zameni).

@korisničkoime znam da o ukusima i navikama ne vredi raspravljati, ali jel stvarno toliko problematično stisnuti 2x space (ujedno i najveći i pristupačniji taster na ekranu) i dobiti ujedno tačku, razmak i veliko slovo?! Da me ne shvatiš pogrešno, isti problem sam imao pre par god, ali posle par dana vrlo lako shvatiš da je ovo još brže, bolje i praktičnije. Čisto pokušaj i probaj, ništa drugo [emoji6][emoji56][emoji2772]

Ja se ne slazem za galeriju nikako. kako bre nesto moze da bude bolje od google photos? ja imam (trenutno) 400 gb slika na google photos. taj broj konstantno raste. kakva samsung galerija, pa trebao bi mi telefon sa 4tb memorije, a i njega bi napunio, google photos ne mogu da napunjm - nikad.

sto se tice samsungovog touch wizz-a.... i to se ne slazem. zasto bih imao nesto sto ne koristim? ako mi treba - instaliracu ga. i ovaj oxygen os ima kojekakve gluposti koje mogu da se uklone. ljudi uzmu 300 djavola instaliraju na telefon i posle koci mi... pa koci ti kad imas 30 mesendzera, instagrama, kojekakvih bljuvotina. ja bre viber necu da instaliram na 8pro da mi ne optereti sistem :d

inace za swiftkey mad ste vec pokrenuli pricu... probacu je, mozda mi nestane ova retardirana strelica na dole na koju ste se vec zalili :D (ali koliko vidim i pixeli je imaju). jel se swiftkey placa? nesto se kroz maglu secam da sam je uzeo na amazon storu jer je tamo bila jeftinija... ali ako mi ne daju apk vec moram da instaliram amazon store, i nju cu da kupim na play store :d

@Skankhunt42 šta bre oxigen os ima, mrtvu strelicu ispod tastature ne mogu da sklonim!?!

Inače imam i ja onedrive sa 400+ gb bez problema, sinhronizuje se samo ono sto ja hoću, kad hoću i kako hoću. Da ne pominjem jednostavnost copy-paste u samoj galeriji, infos samo swajpom na gore, mogućnošću izbora slike na albumu, redosleda albuma itd [emoji6] ...naravno, svako koristi šta mu više godi i savršenog nema

ne mozes ni na pixelu da je sklonis :D

elem, samsung galerija se sinhonizuje sa one drive? nisam znao. od kad? sve i da to radi, ne odgovara mi jer ne zelim da placam cloud na one drive, kad imam google neogranicen besplatno. pritom sam jedno vreme placao i one drive, ali su brzine uzasne. na google ide 20mb/s bez problema, a na one drive par mb/s, da poludis... mozda se nesto promenilo, u svakom slucaju da placam one drive zbog slika ne pada mi na pamet... recimo kad slikam aparatom, 40mpix raw, jedan fajl je 80mb, znas koliko prostora treba za to... ja sam naveo 400gb sto imam sad, bice to terabajti i terabajti. i u svakom trenutku su ti dostupni u telefonu...

Poslednja izmena:
@Skankhunt42 znam da ne može, izmenih i p4xl, p3xl i p3 između ostalog...i nemaš pojma koliko me nervira što im teško pola sata da posvete ubacivanju jednostavne on/off opcije ;)

Što se samsunga tiče, duže vreme radi bez problema sa one drajvom (brat i ja smo na family mada može do 5 uređaja win, android i ios; tako da ako uplatiš sa nekim izađe smešno povoljno), sa tim da od nedavno samsung skroz ukida njihov klaud i vrši tranziciju svega na onedrive [emoji6]

znam, izuzetno je retardirano sto ne daju opciju da se ugasi taj bar ispod tastature. samsungu kapa dole sto je ubacio tu opciju, ali oni su to uradili na svoju ruku. oneplus jednostavno tera klot android, i ne diraju te stvari. a slazem se da bi trebalo. moze preko adb da se ugasi koliko sam video.

taj porodicni paket za 5 osoba sam i ja imao. ali tu imas nekoliko tb samo klaud, nema neograniceno :/

inace im je dobro sto su se uortacili sa ms-om za klaud, ali da bi mogli da pariraju guglu moraju da ponude neograniceno.

edit: inace sto se ekrana tice... da se razumemo... nemam ja nista protiv da staklo na ekranu bude zakrivljeno, lepo je dizajnerski skroz... ali zasto i ekran ispod stakla mora da bude kriv? sta fali da ekran ispod bude ravan, a staklo preko da ima krivinu, ne bas ovoliku kao na osmici, ali malo manju... i vuk sit i koze na broju... koja je prednost toga da i ekran bude kriv? ja znam milion i jednu manu, ali ne znam ni jednu prednost, osim sto je eto lepo na izgled...

inace mi punch hole u uglu uopste ne smeta, i vise bih voleo da je pill style kao kod p40pro, ali da se dobije i senzor za prepoznavanje lica za otkljucavanje....

Poslednja izmena:
Da ne bude samo negativnih strana, evo jedne pozitivne (kamera je OK)
IMG_20200907_185411.jpg
IMG_20200906_204621__01.jpg

kamera je odlicna, glavni senzor nije najveci na trzistu, ali je dovoljno veliki da stigne i prestigne nokie od pre 10 godina koje su postavile standard za kameru u mobilnom telefonu. wide senzor je iste velicine kao na drugim telefonima glavni i ima af, kao i prilicno upotrebljiv makro mod. ja sam prilicno zadovoljan. nasao sam i dobru futrolu, narucicu ovih dana - poetic guardian. ici ce u kombinaciji sa whitestone staklom, pa ako se ne slazu, ne slazu se, sta sad... krivina na ekranu dobro dodje za swipe gestures, mada su mogli da iskuliraju sa krivljenjem samog ekrana. moj primerak nema sa problema sa sivom bojom. nacrniste telefon, a ja ne mogu ni jednu manu da mu nadjem osim tog ekrana. radi kao zmaj. brzi telefon nisam probao do sad.

razmisljam se samo da se vratim na neki stariji fw na kom radi ir kamera

Stigao novi update
52d1d6be967fc95e8f91d780188d1523.jpg

uzas :/ ako nesto mrzim to su ti update-ovi. samo nesto zeznu.

inace kako to da sam ja na 10.5.13, a ti sad dobijas 10.5.11?

Ček ladno ads i prilikom softverske nadogradnje?!? Šta bi sa android 11?

Zato što ti imaš OP8 pro a ja OP8.

a, izvini nisam video. a zasto onda nisu iste sw verzije, ta dva telefona su hardverski apsolutno identicna?

Ček ladno ads i prilikom softverske nadogradnje?!? Šta bi sa android 11?

jeza brate. reklame ne mogu da smislim. ja ih ne vidjam, ne znam sta je ovo u pitanju.

a po cemu se rzlikuje taj oxygen updater od ovog obicnog?

Nazad
Vrh Dno