Šta je novo?

OnePlus 7 / Pro

Da nisam poredio prošle nedelje 7 Pro i Mi 8 pa i da poverujem u ovo što pišeš. Bukvalno jedino su boje lepše na 7 Pro a oštrina, senke, detalji, HDR bolji na Mi 8. Night sight nisam isprobavao, tu može samo još lošije slike da pravi. Ništa čudno, flagship vs midrange senzor.
Suprotno samo laik ili fanboy može da priča.

Kamere na OP7 pro i na Mi8 su prosečnog kvaliteta za današnje pojmove.
Nema tu velike razlike. OP7 pro pravi korektne slike po danu, u low light uz GCam je i te kako upotrebljiva. Sve zavisi i od podešavanja GCam-a.

Velika je razlika između dobro i upotrebljivo.
Ono što sam video nije bilo dobro, samo upotrebljivo.
Teško da je kamera na Mi 8 prosečnog kvaliteta, bez problema se nosi sa svim novijim telefonima. Evo i Pixel 4a ima isti senzor, slika razbija. Upravo je to glavni razlog zašto ne prelazim na Mi 10 ili OP8. Planirao sam ili 7T Pro ili 8 da pazarim ali kad sam isprobao i stock i Gcam na 7 Pro odustao sam od toga.

Dajte neki proveren gcam sa integrisanim podešavanjima za 7t pro.
Imam utisak da su mi bolje slike bile na op6

Iskreno, sa GCam ja sam bolje slike pravio sa Mi A2 nego na 7T...

Sent from my HD1903 using Tapatalk

Teško da je kamera na Mi 8 prosečnog kvaliteta, bez problema se nosi sa svim novijim telefonima. Evo i Pixel 4a ima isti senzor, slika razbija. Upravo je to glavni razlog zašto ne prelazim na Mi 10 ili OP8. Planirao sam ili 7T Pro ili 8 da pazarim ali kad sam isprobao i stock i Gcam na 7 Pro odustao sam od toga.
Načekaćeš se, zbog toga što su senzori zaključno sa imx363 udarili u tehnološki plafon i posle njih nije bilo pravog napretka. A kad će ga biti neizvesno je.
Tržište zahteva da novi senzori izlaze, a niko nema interes da kaže situaciju, i tako ćemo i dalje imati 100 megapikselne senzore koji su u suštini inferiorni. Bolji su za softverski zoom/telefoto i to je sve.

Nije to toliko do tehnickih karakteristika senzora (IMX363 cak moze da se vodi i kao relativno ''zastareo'') vec do softvera, odnosno gcam/hdr+. Npr. Nexus 5X i 6P imaju ''zastarele'' senzore pa i dalje snimaju vrhunske fotografije (za smartfon standarde) i samo im fali OIS i malo brzi/precizniji AF. Da ne spominjem Nexus 5 iz 2013. godine, sa prilicno starim i malim 8MP 1/3.2'' senzorom + OIS, koji i dalje snima odlicne fotografije.

E sad, u medjuvremenu su se pojavili dosta napredniji i veci senzori, sa raznim ultra-brzim i preciznim AF, DRAM memorijom i ostalim tehnicki savrsenijim karakteristikama (u kombinaciji sa odgovarajucim softverom) ali je problem sto Google jos uvek nece da predje na neki takav senzor. Mada postoji realna sansa da predju na neki noviji 12MP, npr. 1/1.7'' pdaf/dpaf, sto bi bio vise nego solidan napredak i te kamere bi sigurno bile bolje od svih kinesko-korejskih 48-64-108MP (12MP) upravo zbog post-processinga.

Poslednja izmena:
@hsv.stoned Imaju najbolje algoritme i samo je jedan razlog zašto su godinama koristili isti senzor za kameru, čekali su da izađe bolje. Ove godine može da se desi da pod pritiskom situacije pređu na neki drugi senzor.
I ja bih rekao da će biti neki ~12mpx jer su se sveukupno najbolje pokazali (nijedan senzor nije najbolji u svim aspektima).

Zadrzace se na rezoluciji 12MP, 100%, jer se takvi moduli po opstim karakteristikama i ''brzini'' najvise uklapaju sa Guglovom filozofijom kamere na telefonu. Samo da predju na vece senzore (1/1.7''), sa jos brzim i preciznijim AF i to je to.

Pa ipak ima veze, mnogi koriste ''dvanaestice'' ali samo Pixeli sa fabricki implementiranim hdr+/gcam (a takav post-processing i aplikaciju je dosta lakse ''upariti'' sa 12MP modulom), Apple ima nesto slicno ali ipak je Guglov hdr+ nesto posebno.

To sto sam napisao da se takvi 12MP senzori najvise poklapaju sa Google filozofijom ne znaci da samo Google moze da ih koristi, vec svaka kompanija koja ima slican cilj. Slican pristup ima Apple, jednim delom Samsung a od prosle godine i Sony. Akcenat je na opstoj brzini, od preciznog fokusiranja do sto brze obrade i snimanja fotografija i za to su 12MP senzori za sada najbolje resenje. A s obzirom da je Gcam/HDR+ najkompleksniji post-processing utoliko se takvi moduli vise uklapaju u njihovu filozofiju kamere na telefonu. Tehnicki kompleksniji, veci i napredniji senzori od IMX363 svakako postoje vec 3 godine a posebno u prethodnih 12 meseci.

Poslednja izmena:
za to su 12MP senzori za sada najbolje resenje.
A i ostaće slična situacija nadalje, jer fizika se ne može zaobići. Koliki god velik senzor da uspeju napraviti i da ugrade u telefon uvek je kvalitetnije rešenje veći pikseli, to jest manji broj njih na istoj površini.
Kako god se stvari budu razvijale meni posao radi bilo koji solidan senzor, i poslednja stvar u životu mi je da se opterećujem kamerom na telefonu.

Ništa strašno za ovo doba godine. Mada zbog veka baterije, izbegavaj to brzo punjenje kad god je moguće [emoji6]

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Ništa strašno za ovo doba godine. Mada zbog veka baterije, izbegavaj to brzo punjenje kad god je moguće [emoji6]

Jedino punjac slabiji da nabavim. Ja kablo nabavio neko jeftino u nadi da ce sporije punit kad on nece uopste da ga puni ni brzo ni sporo vec samo hoce preko njegovog oneplus crvenog.

Puni preko kompjutera ili laptopa [emoji6]

Poslednji samsung sam imao neki iz A serije pre dve god imao je u podesavanje baterije da izaberes fast ili obicno punjenje. A huawei i OP nemaju.

Ja punim telefon noću na punjačiuod 10w, dok za dopunjavanje preko dana koristim brzo punjenje. Mislim da je tako najbolje. Punjenje noću brzim punjacem nema smisla

Život je previše kratak da bi' razmišljali o sporom punjenju. Koristite oriđiđi punjač i nema frke. Evo oneplus3 kod burazera, izvlači 4h sot posle 4 godine.

Sent from my GM1910 using Tapatalk

Imam gcam 7.3 a model telefona je 7T. Nekad bolje slike pravi gcam nekad stock kamera. Dok naprimer kad sam imao Oneplus 6 uvek je Gcaam bolje pravio fotografije i bas je razlika primetna bila uvek u korist Gcaam-a.

I ja mislim da je pored ovakvog stock-a gcam jako malo potreban..

Sent from my OnePlus 7T Pro using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno