Šta je novo?

OnePlus 13

Imaju sve bandove, ide punjač, radi e-sim...

Ja bih pre uzeo Indiju.

Meni je prodavac sa KP rekao da sa global verzijom nije imao reklamacije, a da je čuo od kolega da su indijski modeli imali problema sa ekranom.

Još sam naišao na par razlika dok sam istraživao, npr da se prikazuju indijske promocije na OP prodavnici i još neke sitnice kojih se sad ne sećam, a sa druge strane je bogatije pakovanje.

Prodavac sa KP bi da uvali global, pa kupi punjač posle, pa kupi maskicu... :)

Moguće, mada smo to pričali kad sam došao da preuzmem telefon. Svakako treba pretražiti reddit, forume itd. pa doneti odluku.

Poslednja izmena:
Ja možda budem uzeo jednog Indijca kad stigne Redmi Turbo 4 Pro pa ću javiti utiske

Ja imam indijsku varijantu. Nikakvih problema za sada nema. Pokrivenost mrežom identična kao na Samsungu. Esim radi, ekran odličan. U pakovanju se dobija i punjač i kabal i futrola. Ima nekoliko softverskih razlika u odnosu na evropsku varijantu, ne može kamera da se uključi sa duplim klikom na power dugme što na evropskoj može, ali zato može dupli klik na volume dugmiće! Evropska verzija kada uđete u recents pokazuje slobodnu memoriju, ovaj ne, tako još 2-3 sitnice kojih se sad ne mogu ni setiti. Iskreno, ne vidim zašto bi se platilo stotinjak evra više za evropsku verziju. Ostvarivanje garancije je svakako upitno za bilo koju verziju.

Jel pratio neko Oneplus 13T/s?
Deluje zanimljivo, ali nesto vidim nece biti global verzije, samo kina i indija...

Ja imam indijsku varijantu. Nikakvih problema za sada nema. Pokrivenost mrežom identična kao na Samsungu. Esim radi, ekran odličan. U pakovanju se dobija i punjač i kabal i futrola. Ima nekoliko softverskih razlika u odnosu na evropsku varijantu, ne može kamera da se uključi sa duplim klikom na power dugme što na evropskoj može, ali zato može dupli klik na volume dugmiće! Evropska verzija kada uđete u recents pokazuje slobodnu memoriju, ovaj ne, tako još 2-3 sitnice kojih se sad ne mogu ni setiti. Iskreno, ne vidim zašto bi se platilo stotinjak evra više za evropsku verziju. Ostvarivanje garancije je svakako upitno za bilo koju verziju.
jel ima reklama indijskih i može li se ukloniti bloatware?

Nema nikakvih reklama pa ni indijskih. Od bloatware aplikaciju su tu app picks i theme store koje ne mogu da se normalno deinstaliraju ali mogu da se onemoguće i još dve aplikacije koje se ne sećam koje su jer sam ih deinstalirao normalno i to je to.

India I prva dobija OTA update, global pa EU kasne nedelju i više.

RC Update za Indijca. Potrebno je kod ažuriranja odabrati beta program. Obično je to i final kroz koji dan.

Prilozi

• IMG_20250508_091748_307.jpg
    IMG_20250508_091748_307.jpg
    50.8 KB · Pregleda: 38
  • Screenshot_2025-05-08-09-18-45-68_9492aa3750dca76abb7c25b39a5f1e8e.png
    Screenshot_2025-05-08-09-18-45-68_9492aa3750dca76abb7c25b39a5f1e8e.png
    112.8 KB · Pregleda: 36
Nakon nekog vremena koriscenja OP13 vreme je za jedan duzi post i poredjenje sa prethodnikom. Na starom poco f3 baterija je odavno oslabila a u zadnje vreme je poceo i povremeno da gubi signal, odnosno nakon gubitka signala na nekim mestima (tunel npr) nece da se ponovo automatski poveze na mrezu nego sam morao da ga resetujem ili da ukljucujem/iskljucujem airplane mode da bi uhvatio mrezu opet. Poceo sam da razmisljam o novom telefonu i hteo sam nesto iz najvise klase. Izbor je pao na op13 jer sam smatrao da je najzaokruzeniji telefon i najbolji ulozeno/dobijeno flagship android uredjaj. Pa da pocnemo polako ...

Indijska verzija je u pitanju i kao sto su kolege iznad rekle u pakovanju se dobija punjac,kabl, maskica i ono sto su zaboravili da pomenu a to je screen protector. U danasnje ludo vreme ne moze bolje od ovoga. Nisam neko koga dizajn previse zanima ali telefon skroz ok izgleda i lepo lezi u ruci. Tu je negde po tezini kao f3 a ekran je malko veci a ne bih imao nista protiv i da je jos veci. Maskica lezi u ruci a gledam u ekran tako da me ne zanima dal je zadnja strana telefona od metala,plastike,papira ili gume.

Ekran je jako dobar ali lagao bih kad bih rekao da je nesto mnogo bolji od f3. Drzim ih jedan pored drugog i gledam slike i snimke na yt-u i kvalitet prikaza je odlican na oba. Da su iste dijagonale u nekim trenucnima ne bih imao pojma koji je koji. Glavna razlika je u osvetljenju. F3 sam drzao na 60-70% a op13 na 30-40%. Sve u svemu dva odlicna 120hz amoled ekrana. Ne interesuje me koliko biliona boja ima op13 ili sta displaymate kaze, pisem samo ono sto moje oci vide.

Mislio sam da ce zvucnici biti dosta bolji i glasniji na op13 ali ne da nisu nego su cesto i tisi. F3 gura svom snagom sta god da pustis i pojacas dok op13 kao da smanjuje odredjene tonove da bi kvalitet zvuka bio sto bolji. Na kraju svega op13 ostavlja bolji utisak ali bilo bi lepo da ima glasnije i mocnije zvucnike. Preko slusalica je zvuk iz nekog razloga solidno tisi. Kad uzmem iem plus usb c dac na f3 drzim zvuk na 30-40% i probija glavu a ovde na op13 mogu i preko 50%. Treba jos da skontam sta se ovde desava.

Ultrasonic fingerprint radi skroz ok ali desi se da i on zabrljavi. Misljenja sam da je side mounted na f3 i slicnim telefonima bolja i pametnija opcija od ovoga ali sta je tu je. Sto se tice brzine otkljucavanja identicni su. Razlika je u tome sto sa mokrim/vlaznim prstom bez problema otkljucas op13 a ako ti nije suv prst f3 ces otkljucati 0 od 100 pokusaja. Ali sa druge strane skener na f3 je dovoljno samo malkice brzo da pipnes i on odmah reaguje dok na op13 moras kratko da pritisnes prstom na ekran. Minimalna razlika ali eto da navedem.

Kamare su fantasticne i ovo je nebo i zemlja razlika u odnosu na f3. Glavna, ultrawide ili telephoto rezultati su neverovatni. Napravio sam brdo 10x, 20x i 30x fotografija i nmg da verujem kako je zoom dobar. Nocne fotografije isto imaju jako puno detalja i nenormalno prirodno deluju. Izgledaju nekako bas onako kako ja svojim ocima vidim pre fotografisanja. Ovakvo odusevljene sam ocekivao da osetim i kod jos nekog segmenta telefona ali to je nazalost izostalo.

Sto se tice baterije dosta prica sam cuo u fazonu "8-10sota i dva dana koriscenje lagano" ali ja nisam ni blizu toga. Neki na reditu kace slike sa 11-12 sati sot-a. A opet sa druge strane ima i onih koji nisu nesto odusevljeni baterijom. Meni posle 6h koriscenja ostane oko 20-30%, a da je praznim do kraja bilo bi 8 i nesto sati sot-a. Osvetljenje je konstantno na 30-40% a rezolucija i refresh rate na auto select. 70% je wifi a 30% mobilni podaci. Ovo je dan kad ne igram nijednu igru. Naglasio bih i da imam dve sim kartice u telefonu. Ne mogu da kazem da je ovo lose ali da je fantasticna baterija i ne bas. Puni se jako brzo ali navikao sam na to na f3 pa ne padam u trans previse.

Sto se tice performansi i OS-a sve lepo, jako brzo i fluidno radi kako bi i ocekivali od flagship uredjaja sa najnovijim i najjacim cipom. Sto se tice ovih najcescih aplikacija razlika u ucitavanju je mala u poredjenju sa f3. Tek u nekim vecim igrama se vidi nekoliko sekundi razlike. SD 870 u f3 se odlicno drzi i dalje nema sta. U nekim retkim trenucina nesto i brze ucita od op13. Wifi signal je solidno bolji na op13 a cini mi se i bluetooth. Odlicna stvar je sto ima IR blaster ali morao sam da instaliram xiaomi remote app jer ova OP aplikacija ne moze stb da prepozna.
Scrolling screenshot je super kao i ona auto rotate ikonica sto se pojavi pri dnu ekrana prilikom okretanja. AI u photos ume da bude koristan i da napravi dobre stvari.
Par stvari kod os-a koje su me iznervirale. Prvi mali problemcic sam imao sa google discovery. Kad skrolujem levo necu da mi otvara onaj debilni prozor sa reklamama i skontao sam da moram da odradim disable google app da bih sklonio to za sva vremene. Nakon toga ne radi mi circle to search ali nema veze. Posle toga sam dosao u drugi problem a to je da ne mogu ikonice da prebacim na levu stranu. Nema veze prebacicu sve sa glavnog home screen-a desno pa cu ga staviti da on bude default ali ne moze ni to da se odradi jer ne moze da se menja default home screen na ovom OS-u. Treba mi 3rd party launcher za ovakvu glupost. Znaci hocu glavni home screen u sredini i levo i desno ekran sa ikonicama. Na xiaomi ili samsung telefonima zadrzis prstom na ekran i pritisnes lepo na set as default home screen i kraj. Treci problem o kome mi je cudno da niko ne prica ovde je velicina fonta. Zasto fontovi u odredjenim aplikacijama izgledaju ovako veliko ? Chrome tek kad sam stavio na 90% izgleda kao na f3. Gsmarena, bankovne aplikacije, mobilni provajderi,galaxy wearable jednostavno slova i brojevi su dosta veci. Vidim i na internetu da ima odredjen broj ljudi koji se zali na font. A opet sa druge strane aplikacije kao sto su google messages, phone ili viber skroz normalno izgledaju. Ono sto je resenje za ove aplikacije koje ne izgledaju dobro je da se ode u podesavanja pa display i da se promeni display size sa standard na small ali problem nakon toga je sto aplikacije koje su normalno izgledale na standard premale su na small. Neverovatno kakva glupost i koliko me je ovo frustriralo prvih par dana koriscenja telefona. Nikad u zivotu nisam razmisljao o fontu na f3 jer je sve po difoltu izgledalo kako treba.

Sve u svemu da nije baterija otisla u persun na f3 mogao je on da gura jos godinu dve bez problema, Jeste da, ko zna kad je poslednji update dobio, ali who cares kad radi sve odlicno.
Dobar je OP13 nema sta, nastavicu da ga koristim i ne planiram da ga menjam ali mogao sam bez problema da ustedim par stotina evra i uzmem f7(kad izadje), f7 pro, ili x7 pro i dobio bih odlicne telefone sa kojima osim kamera nista ne bih izgubio u poredjenju sa op13.

Laku noc 🍺

Baterija na F3 je mogla da se promeni za pet minuta ako ti je to jedini problem bio sa njim :D

Što se tiče zvučnika mora Dolby mod, razlika je dramatična. Od svih telefona što sam imao, ovaj ima najbolje zvučnike (sa modom).

Malo kad te smori odradis root I ima gomila modula modula za poboljšanje.

Ovako, dosta se dvoumim između MP7 i OP13.
Iskreno mrtva trka između modela. Jedino što me oko OP13 brine je pojava zelene linije preko ekrana,to je baš bzvz,jer ganjam indijsku verziju preko KP.
Za MP7 vidim da su mišljenja dosta podeljena - ili se ljudima kamera sviđa ili ne. Iskreno,ja jako slabo snimam tako da mi je video snimanje najmanji prioritet.
Oba modela preko KP koštaju 750e tako da mi odluka još teže pada.

Bcf3sdd.jpeg
UltraM8's OP13 OOS DETOX

A small module with essential components for oneplus 13 OOS. Started as a personal side-project, but in case someone finds it useful I decided to release it to public.

Battery

Disabled various OPlus logging/tracking mechanisms
GMS doze
Disabled various GMS services to reduce drain

Charging
UFCS (9.5A) charging support for non-cn models
PPS (40-55W/5A-6A) charging for all models
Fixed missing PPS charging temp control

Miscellaneous
Disabled WiFi country code restrictions & enabled lowlatency mode
Added cellular config from fx8u (experimental)
Merged LTPO config from fx8u
Disabled launcher swipe left for google newsfeed
Added more music apps to dynamic island

Requirements
  • OOS15 (Should likely work on COS as well, but its untested)
  • Root (KSU/APatch/Magisk forks (delta/kitsune)

DOWNLOAD

Project Github

OP13 ColorOS Android 16 Beta 3

PJZ110_16.0.0.3(CN01)

Download

OP13 OxygenOS Android 16 Beta 3

Vrh Dno