Šta je novo?

OneDrive

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Srle22

Slavan
Učlanjen(a)
24.11.2012
Poena
225
Ne znam da li je pitanje glupo, ali ga moram postaviti.
Ako sam dobro shvatio, kada snimim neki fajl na OneDrive on istovremeno bude snimljen na disku mog racunara I "tamo negde" na cloud-u gde mu mogu pristupiti sa bilo kog mesta I bilo kog racunara ili drugog uredjaja koji koristi Win.
Ono sto me interesuje je da li mogu obrisati taj fajl sa mog racunara (da ne zauzima prostor) a da on istovremeno ostane zapamcen "tamo negde" da bih ga po potrebi mogao koristiti I, eventualno, ponovo vratiti I snimiti na komp ako mi je potreban?
Unapred hvala na odgovoru.

Nemoj da brišeš, desni klik na fajl ili folder pa "make available online only" ili tako nešto, pišem po sećanju

Probao sam desnim klikom ali ne nalazim tu ili neku slicnu opciju za pristupacnost.......ako neko zna, neka prijavi, necu mu nista.....🙂

Ostaje na OneDrive-u sve što tamo ostaviš u tom nekom konkretnom folderu na cloudu, a obrisaće se sa Clouda samo ako ga obrišeš iz tog foldera sa cloud-a, bilo sa računara ili online.
Npr. ako snimiš nešto iz foldera C:\Downloads u OneDrive:\Public pa potom obrišeš iz C:\Downloads - na cloudu ostaje.
2. ako snimiš nešto iz foldera C:\Downloads u OneDrive:\Public i obrišeš iz OneDrive\Public - nema ga više na cloudu.
A postoji opcija što kaže @nuk da ti ne sinhronizuje određeni folder na Local drive, tj. na računar. Dakle, postaviš fajl u taj folder i tamo ostaje sve dok ga ne obrišeš iz online aplikacije.
one.webp

Poslednja izmena:
Evo kakav prozor se meni otvara na desni klik......

OneDrive.webp

Ok. Mislim da tebi sinhronizacija nije uključena. Prvo to moraš da uključiš. Probaj da prebaciš neki file na onedrive iz FileExplorer-a i trebalo bi da dobiješ ikonicu u dole kod notification centra za onedrive. Otvori Settings i odaberi foldere za sync.
one1.webp

Ajde jos malo da pitam....
Sada sve radi, prebacio sam neke slike na OneDrive pa ih obrisao sa kompa i to je sve ostalo tamo na cloudu.
Koliko vidim raspolozivi prostor na cloudu je 15GB. Za prosirenje do 50GB trazi mesecnu doplatu od 189,00 RSD.....meni se cini da sam negde procitao da bi free prostor trebalo da je 100GB. Ili se to meni samo ucinilo?

To uz neke telefona dobijas promo kad kupis.

To je bila neka promocija.
A i sada je tih početnih 15GB smanjeno na 5GB.

Da ne otvaram novu temu:

stigao mail od Microslop-a

Od maja 2027-me menja se raspodela prostora za family paket.

Trenutno: 1TB prostora posebno ima svaki clan
Od maja: 2TB prostora ce biti na raspolaganju svim clanovima

Ja sam na Microsoft 365 Family Classic

Mail:
1791500230719.webp

Changes to Microsoft 365 storage applies to:
Microsoft 365 Family
Microsoft 365 Premium
Microsoft 365 Pro

1791500324613.webp

Microsoft cuts M365 Family and Premium OneDrive cloud storage from 6TB to just 2TB
38956.webp
According to an updated Microsoft support document, everyone on a Microsoft 365 Family or Premium subscription will share a single 2TB storage pool. This represents a 66.7% reduction in total available storage.
The Microsoft 365 Pro plan, which costs $99 per month, will offer a 5TB shared storage pool.

Užas, još kad navedu razlog: greater flexibility! 🙂

Poslednja izmena:
6x1TB je bilo bolje za pojedince koji zajedno kupuju paket, pa svako ima svoje. Ali za grupe koje koriste zajednički prostor, ovo bi bila bolja varijanta, da je više od 2TB.

Mi smo u firmi pre nekoliko godina tražili cloud provajdera koji nudi baš ovo, ali 5-10TB deljenog prostora za 30-40 korisnika i microsoft nam je rekao da OneDrive nije za to, platite sharepoint gde je dodatni prostor 5x skuplji od bilo koje konkurencije. A vidim da u business planovima i dalje nude 1TB po korisniku.

Da ne otvaram novu temu:

stigao mail od Microslop-a

Od maja 2027-me menja se raspodela prostora za family paket.

Trenutno: 1TB prostora posebno ima svaki clan
Od maja: 2TB prostora ce biti na raspolaganju svim clanovima

Ja sam na Microsoft 365 Family Classic

Mail:
Pogledajte prilog 556199

Changes to Microsoft 365 storage applies to:
Microsoft 365 Family
Microsoft 365 Premium
Microsoft 365 Pro

Pogledajte prilog 556200

Ako do tada još i dodatno poskupi, preći ću na iCloud+ 2TB koji je deljen između članova. Kada sam kupovao pre par godina OneDrive, pretplatili su me i na Office 365. Ne može samo OneDrive, iako je na MSFT sajtu pisalo "Upgrade storage". Na kraju sam dobio 5x Office 365 i 5x OneDrive 1GB, a hteo sam da kupim 1TB OneDrive.

To je tada koštalo 60 eura, sada je 120 eur.
Pošto ne koristim Windows, po svemu mi više odgovara iCloud. Office paket mi ne treba, to je bar lako rešiti.

Ako i Apple poludi do tada, otkačiću ih i jedne i druge i složiću cloud storage na Synology-ju.

Oni su stvarno deb*** najgore vrste majke im raspale!!...prvo mi ugase sinc sa samsung galerijom, sad ce i prostor da mi smanje, ma neka idu u tri da ne kazem cega!

Meni je OneDrive trenutno backup beckupa...pošto sam trenutno u familiji sa kolegama sa foruma i koristim oko 1/2 ovih 1TB, pretpostavljam da će od maja da bude gužvanjac, pa ću zato da se prebacim na neki drugi Cloud.
A najverovatnije neću da produžim pretplatu za Office 365, jer mi je upravo taj 1TB bio glavni benefit.
Ističe mi tamo negde u avgustu 2027., tako da ima vremena, možda se predomisle.

Office je ovde glavni što se mene tiče, inače ima i drugih rešenja od par TB.
npr. Google AI Plus 2TB za 875din mesečno, MEGA je 3TB za 8.33€ mesečno, IDrive 5TB za 7$ mesečno, pCloud 2TB za 8.33$ mesečno, a imaju i "lifetime" za 500€...

Microsoft 365 Family and Premium subscribers will soon be able to share Copilot AI benefits
Microsoft is finally fixing this limitation by allowing Microsoft 365 subscribers to share their Copilot AI benefits with family members.

Poslednja izmena:
Ne sumnjam da ima, ali ja ovde dobijam ceo Office paket za macOS, iOS, Windows, Android + 2TB za 20 EUR godišnje.
Ovako dobra alternativa trenutno ni približno ne postoji.

Ја сам већ годинама у породичној групи коју води колега са форума, за ситне паре сам имао свој налог и 1 ТБ доступног и солидно искоришћеног простора. Рачунам да од нове године морам да се осамостаљујем. Три пута мање места, али зато флексибилно. Мајкрош...

Kod mene je porodicna situacija, ja sam koristio 2 slota jer sam citao da znaju fajlovi da fale pa sam klonirao datu za svaki slucaj, al 4 slota su i dalje puna
tako da cu morati da vidim sta dalje.

Eto, ima nas dosta kojima će ovo 3x smanjivanje Cloud prostora da bude okidač za ukidanje pretplate.
Što se mene tiče, ako ostanu pri ovoj odluci oteraće me ponovo u ilegalu, ali neka.

Eto, ima nas dosta kojima će ovo 3x smanjivanje Cloud prostora da bude okidač za ukidanje pretplate.
Što se mene tiče, ako ostanu pri ovoj odluci oteraće me ponovo u ilegalu, ali neka.

Bas ljudi pisu na reddit-u, imaju po 3-4-5 TB i ne znaju sta da rade sad.
Ja im pisem za NAS, al' me pitaju, sta ako to izgori u pozaru ili ako im neko provali u kuci i mazne..
Napisem da onda upload na neki server sa najboljom cenom, raid zastitom itd.

Gledao sam cene, oko 10e je za 5TB neki jeftin server na mesecnom nivou, nije ni to lose ako os da sacuvas vazne stvari, poput slika, snimaka i ostalih fajlova.
Dok i oni ne dignu cene.

MS trazi 100$/pm za 10TB

Meni je upravo OneDrive bio idealno rešenje da zaokružim 3-2-1 pravilo backupa.
Imam oko 550GB onoga što "ne sme" da nestane, pa je glavni backup na NAS-u (RAID1), pomoćni na HDD-u koji je u ormanu, a sigurica na Cloudu. I ovo je praktično jedini način da budem siguran da to i ne nestane.
Ništa, sa Office paketom idem u ilegalu, a za Cloud ću da se snađem, najverovatnije ću da turim HDD od 1-2TB u burazerov komp, instaliram kod njega QNAP aplikaciju koja će da komunicira sa mojim NAS-om i da radi sinhronizaciju fajlova u realnom vremenu, jedino što moram da ga ubedim da više ne gasi komp.

Ista prica, bekap na NAS - raid 1, ssd od pc-a sam ubacio u enclosure > formatirao u ntfs > cold backup, i NAS sam povezao da radi odmah backup na one drive.
saljem ti poruku za ilegalu, odradili su reverse engineering za adobe alate kao i za ms office.

Poslednja izmena:
Hvala za tip, poigraću se malo, da vidim da li to radi baš kao i MS alati, pogotovo me zanima Excel clone, pošto Word kontam da će sigurno da šljaka.

Meni i dalje odgovara, 2Tb je sasvim dovoljno za 25e godišnje ali da su jaj*e, jesu.

Nazad
Vrh Dno