Šta je novo?

Oficijelni Socket AM2 tred

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Misko je napisao(la):
to sto ti zoves je OC za devojcice...
ja volim takmicenja u sportu, u oc-u, u cemu god...
sad je era DDR2 sinhrono je 400, pozdrav.

Ako su devojčice zrelije od tvojih idola prihvatam :d

Misko je napisao(la):
to sto ti zoves je OC za devojcice...
ja volim takmicenja u sportu, u oc-u, u cemu god...
sad je era DDR2 sinhrono je 400, a posto volis sinhrono ti se slazes sa mnom, sto je dobro, pozdrav.

Ovaj, sinhrono vise ne postoji? :d

Paradigma je napisao(la):
Ako su devojčice zrelije od tvojih idola prihvatam :d

cheers ljudi stvar ukusa, ja volim malo jace da ocujem neko to ne voli, nemojmo zbog toga da se raspravljamo, poz.

genijalcin@23 je napisao(la):
Ovaj, sinhrono vise ne postoji? :d

Ako je ram na 400 i HTT 400 to je asinhrono jel tako? ustvari rekao sam da se povlacim, priznajem lupam. necu vise.

Poslednja izmena:
Misko ja sam uz tebe!! Ali 100 odsto!

Naravno da je "linija manjeg otpora" CPU sa dovoljno visokim multiplikatorom, ali kao sto Misko rece, to nije to!

Sto se Croshaira tice, ploca je katastrofa u aktuelnoj verziji beta BIOS-a! Kada dignes HTT preko 254 MHz uz mnozilac 9, ploca vraca default vrednost procesorskog delioca (mozete zamisliti paniku kada sam uspeo uci u BIOS i video da mi X2 radi na 3.6GHz - HTT=300, a ploca vratila mnozilac 12 - naravno BIOS je smrzao!
kada se predje 270 MHz sa mnoziocem 8, ploca vraca na default delilac (u konkretnom slucaju 12), kada se predje 304 MHz za HTT uz mnozilac 7, ploca vraca na default mnozilac!
Znacu zzasu!! Naravno ovakve BUBETINE u biosu mozes da otkrijes samo ako se bas dobrano "igras" sa plocom, a to vecina testera i "overklokera" koji kupuju ovu shminkersku plocu, jednostavno ne rade.
LM, do sada se pokazalo da nF590 SLI ne moze da izvlaci znacajno preko 300!
Cak i najvecim majstorima uz definitivno najbolju nF5 plocu to ne polazi za rukom:
http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=1672121&postcount=40

Doduse, to i nije toliko bitno, jer je on izuzetno nacinculirao sve parametre, a to je po meni najbitnije kod overkloka. Poenta overkloka je u dizanju CPU-a i memorije. Generalno fleksibilnost HTT-a tu dosta pomaze i iz tog razloga je bitno da ide sto vise. U coolearovom slucaju ovih 335 je "svitspot"! Sta reci za DDR2-1000 CL3!!? DFI Rulez ponovo!

Poslednja izmena:
Misko je napisao(la):
Ako je ram na 400 i HTT 400 to je asinhrono jel tako? ustvari rekao sam da se povlacim, priznajem lupam. necu vise.
Pa sad, jeste asinhrono. Sinhrono bi bilo da radi na 2-3 GHz na koliko CPU radi. Memorija nema veze sa HT-om.

Vojkan je napisao(la):
Pa sad, jeste asinhrono. Sinhrono bi bilo da radi na 2-3 GHz na koliko CPU radi. Memorija nema veze sa HT-om.

nemoj sad i ti da zezas.

Nedjo je napisao(la):
Sto se Croshaira tice, ploca je katastrofa u aktuelnoj verziji beta BIOS-a! Kada dignes HTT preko 254 MHz uz mnozilac 9, ploca vraca default vrednost procesorskog delioca (mozete zamisliti paniku kada sam uspeo uci u BIOS i video da mi X2 radi na 3.6GHz - HTT=300, a ploca vratila mnozilac 12 - naravno BIOS je smrzao!
kada se predje 270 MHz sa mnoziocem 8, ploca vraca na default delilac (u konkretnom slucaju 12), kada se predje 304 MHz za HTT uz mnozilac 7, ploca vraca na default mnozilac!
To je poznata osobina Asusa da ako se malo jace nakasljes u blizini ploce, setovanja u biosu se resetuju, pa onda najbolje da primenis staru skolu - Jumper Mode ! :d Sto je sigurno sigurno je ! :d :d

Nedjo je napisao(la):
LM, do sada se pokazalo da nF590 SLI ne moze da izvlaci znacajno preko 300!
Cak i najvecim majstorima uz definitivno najbolju nF5 plocu to ne polazi za rukom:
http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=1672121&postcount=40

Doduse, to i nije toliko bitno, jer je on izuzetno nacinculirao sve parametre, a to je po meni najbitnije kod overkloka. Poenta overkloka je u dizanju CPU-a i memorije. Generalno fleksibilnost HTT-a tu dosta pomaze i iz tog razloga je bitno da ide sto vise. U coolearovom slucaju ovih 335 je "svitspot"! Sta reci za DDR2-1000 CL3!!? DFI Rulez ponovo!
I onda reci sta ce ti vise od tih 335 Mhz HTT-a, kada ploca ima sve moguce memorijske parametre i delicoe i tera memoriju najbolje od svih.... Uostalom, svi novi X2 procesori ce raditi na vecim multiplikatorima od 9x. Ko kupuje 590 SLI plocu taj ima CPU koji ima mnozilac sigurno bar 10x ili jaci.
Ko hoce da klokuje semprone, neka uzme lepo NF4 Ultra za AM2, ionako mu se ne isplati da uzima plocu od 200 i kusur evra.
Verovatno ce kasnije verzije NF5 chipsetova moci da teraju veci HTT od 350 Mhz, pa ce Misko biti zadovoljniji. :d

P.S. Nismo ni sumnjali da DFI opet rula! 😉

Poslednja izmena:
ivanbo2003 je napisao(la):
Ako nije greska(sumnjiv je cpu-z date of manuf.),onda je AMD usao na velika vrata u mem. biznis 😀
Coolaer dobija HW od proizvodjaca. Ne bi me cudilo da AMD ima odredjene kolicine modula sa svojim potpisom u SPD-u, koje daje uz eng sampleove proizvodjacima ploca, kako bi radili sa njima... u svakom slucaju priceless 😉

Blago njemu! :d
Nego, svi ovde nesto mlatimo, a Rusi lepo pisu o K8L i unapredjenjima koja slede. Izgleda da ce se Conroe zestoko "preznojiti" sa ovim procesorom.

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/amd-k8l.html

FP SSE performanse ce izgleda biti impresivne, ali su mogli da porade jos na prefetchingu. Sto se tice integer performansi bice opasnog "klanja" sa Conroe-om, s' tim sto K8L ima jednu prednost - IMC.

Poslednja izmena:
Ja se nadam da ce na predstojecem MPF-u javnosti biti prezentovano malo vise detalja iz prve ruke!

Ovako to izgleda na papiru, ali najbitnije je kako ce to raditi. Sigurno je da ce u nekim stvarima K8L mnogo brzi od K8. Potencijalni nedostatak 4-tog dekodera mozda i nije toliki hendikep, ako se uzme u obzir da je K8L jedini procesor sposoban za 2x128-bit loads. Praxa ce pokazati sta je najbolje.
Gotovo da je sigurno da K8L nece bolovati od cache trashing-a, sto je najveci problem Yonaha i Conroe-a.

Charli ili se netrezni danima :d ili je uspeo da iskopa zaista dobro cuvane tajne:

http://theinq.com/default.aspx?article=33936

U svakom slucaju, ako je ovo istinito, onda svi oni planovi na koje smo se oslanjali i koji su navodno bili zvanicni, mogu da se okace macku o rep, jer ocigledno nisu tacni. AMD nigde nije pominjao da ce praviti QuadCore CPU zasnovan na aktuelnoj verziji K8 jezgra! Jedini QuadCore koji je bio u igri je bio K8L. S tim na umu, zaista je diskutabilno sve ovo sto Charli pishe! No videcemo...

Charlie je izgleda pusio neku gadnu gandzu kad je ono pisao.Po onome sto je AMD rekao u Junu,ovo sto je Charlie napisao nema veze sa zivotom.

AMD-ovi ljudi su isto svašta govorili. Originalno se nova arhitektura trebala pojaviti tek 2008. Sad dal su se požurili ili će prvo ipak biti neka QuadCore međurevizija na postojećoj tehnologiji vdjet ćemo.

AMD je u JUnu jasno i glasno rekao:QC i DC parts based on RevH in mid 07'.
To je ono sto je zvanicno receno investitorima a sa njima nema igranja.

Čekaj, ako je istina ovo o čemu se govori u ovim tekstovima, da li to znači da svi oni podaci o kojima ste ti, drfedja i ostali upućeniji članovi raspravljali ne piju vodu? :trust:
Ako je tako, onda je to od strane Intela dosta nizak udarac. Maltene su naškrabli što šta, ubedili ljude da to treba da izađe i...
Sada kada AMD izbaci QC zasnovan na postojećoj (unapređenoj) arhitekturi, biće: "AMD nije uspeo to da napravi. Sve je to bila šarena laža. Sram ih bilo. Vidite da mi nismo najgori".:-devil-: Ccccccccccccccc.
Ako je i od Intela , mnogo je.:trust:
Pozdrav.:wave:

Ma najgore je sto je 'napusheni' Charlie rekao da ce AMD verovatno izbaciti MCM - dual chip 65nm verziju, kvazi quad core, sto bas mnogo ne drzi vodu. Teoretski, moguce je dva jezgra u jednom PGA pakovanju povezati HTT linkovima, pa da dele jedan memorijski kontroler, ali u praxi, to bi znacilo ogromno sakacenje performansi.

drfedja je napisao(la):
Ma najgore je sto je 'napusheni' Charlie rekao da ce AMD verovatno izbaciti MCM - dual chip 65nm verziju, kvazi quad core, sto bas mnogo ne drzi vodu. Teoretski, moguce je dva jezgra u jednom PGA pakovanju povezati HTT linkovima, pa da dele jedan memorijski kontroler, ali u praxi, to bi znacilo ogromno sakacenje performansi.

Onda bi jedan core bio "slave" sto bi kao sto si rekao bilo lose sa stanovista perf.
Pre ce biti da Charlie ima neki los izvor(mozda iz Intela ? :d)

Poslednja izmena:
Vidim da se FUD siri po netu ogromnom brzinom, pa sad i sajtovi poput Digitimes-a izjavljuju kako nece biti K8L pre 2008, zato sto su proizvodjaci maticnih ploca rekli da AM3 nece izaci pre pocetka 2008, pa to po njima implicira odlaganje jezgra. Neko je pogresno zakljucio da je AM3 striktno vezan za K8L. Po ovoj http://www.benchmark.co.yu/forum/attachment.php?attachmentid=15510 roadmapi, AMD ce izbaciti prvo DDR2 Hound, pa tek 2008. DDR3 verziju, koja ce se zvati Zamora, Greyhound ili kako vec.

Poslednja izmena:
Zanimljiv(mada malo mator) clanak

http://www.itjungle.com/breaking/bn031506-story01.html

Po ovim informacijama(sa nezvanicnog standa AMD-a u blizini IDF-a gde je intel predstavljao core mikroarhitekturu),k8l se interno zvao RevG(bar kad je deerhound u pitanju) i to je bas onaj k8l koji je prikazan na Junskoj prezentaciji!
Sta je onda RevH ako ne ddr3 varijanta sa mogucim(modularnim) poboljsanjima ,zar ne?Ovo znaci da je moguce da je RevG ipak nesto drugaciji od dumb 65nm shrink-a o kojem se dosta spekulisalo.
Vec za par nedelja cemo definitivno znati.

A ako je RevG K8L, sta je onda RevF 65nm shrink ?
Nego, kako prenosi Inq. AMD ima dosta problema sa 65nm. Core mora da radi na 1.4v, sto je zaista mnogo. Sve mi se vise cini da sam bio u pravu kada sam rekao da ce prve serije 65nm procesora iz AMD-a biti novi TBred A ! Sudeci po tome da po roadmapu prve verzije 65nm procesora nece raditi na vise od 2.4~2.6 ghz, kao i to da ce FX64 @3.0 Ghz biti 90nm, implicira da su prvi 65nm procesori bulja.
Prema slikama 65nm procesora objavljenih sa onog kineskog sajta, doticni CPU je dual core na 2Ghz i ima TDP 65W, sto nije napredak u odnosu na 90nm.

Poslednja izmena:
http://www.amd.com/us-en/assets/content_type/DownloadableAssets/DarylOstranderAMDAnalystDay.pdf

10. strana:
65nm Volume Production On Track for Second Half 2006

Technology transfer to Fab 36 has been completed
Jointly developed by IBM and AMD in East Fishkill, NY and Dresden, Germany
SRAM yields at mature defect densities
Internal Revision G samples generated and production ready
Use of 90nm-proven, high-performance SOI transistor
Next generation transistor in 3 months
Seamless production transition

Onda na strani 11 :
Continuous Transistor Improvement throughout the technology generation
Shared Transistor Technology for seamless technology introductions with lowered risk
Last 90nm trans = First 65nm trans

Zatim,strana 12:

Na kraju,pretpostavljam da su to pocetni problemi i da ce AMD da resi to vrlo uskoro(ako je "vest" uopste tacna naravno).

Poslednja izmena:
Pa za ocekivati je da se prvi macici uvek bacaju u vodu. Prelazak na 90nm je bio vrlo diskutabilan. Winchesteri su radili na max. 2.2 Ghz, a u to vreme je veci bilo 130nm FX-eva na 2.6 Ghz. Winchesteri su bez problema radili na 2.5 Ghz overklokovani, mada je bilo primeraka koji nisu hteli ni na 2.4.

IT paparazzo "Charlie" ima sličnu priču:
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=34147
Prvi 65nm procesori do kraja godine, a onda početkom 2007. 65nm sa smanjenom voltažom.
Pitanje: Ako AMD ide postepeno, malim koracima ... hoće li do polovice 2007. zbilja predstaviti unaprijeđenu jezgru ili će do QC dogurati na "staroj" jezgri. Po ovom planu oni bi trebali imati dual core K8L već negdje na proljeće? Koliko je vjerojatno da će biti nova (unaprijeđena) jezgra i QC u isto vrijeme?

Moze da se desi da izbace QC i zasnovan na starom, a za "gledaoce sa dubljim dzepovima" i na novom K8L jezgru, s' obzirom da su usvojili princip modularne arhitekture.

Sve u svemu, K8L ce se pojaviti sredinom 2007 godine, ali daljih unapredjenja arhitekture ce biti u 2008. godini.

Sto se tice procesa proizvodnje, 65nm ce zahtevati 1.35v, mada tvrde da to nije neki problem, s' obzirom da SOI proces sprecava znacajnije curenje elektrona. Uostalom, Intelovi 65nm procesori rade na 1.3 v sada, posle godinu dana.
Pretpostavlja se da ce revH procesori raditi na samo 1.1v !

Prednost AMD-a je sto ne poseduje jednoobrazni proces proizvodnje kao Intel, pa su unapredjenja moguca u letu, daleko brze nego sto to svi mislimo. Prve serije procesora ce sigurno biti losi overklokeri, mada, ne bi trebalo da bude problem da rade na 2.6 - 2.8 Ghz.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno