Roy Batty
Poznat
- Učlanjen(a)
- 01.05.2021
- Poena
- 35
Nešto mi nije jasno.
Pratim vlagu u kući od jula meseca (jer je nova kuća i primetio sam problem sa vlagom) i najveći problem kod mene je bio leti, jer u kući mi ujutru znalo biti 70%, otvorim prozore, napolju klasičan letnji dan, a vlaga ni makac dole, čak ode i gore par procenata.
A sad zimi mi je vlaga oko 60%, otvorim prozore i za 3 minuta se spusti na 45%, jer je napolju suv vazduh.
Sad ispadne da se zidovi bolje suše zimi, nego leti, što mi nekako ide protiv logike![]()
Zimi je vazduh hladniji što znači manje "pare" u vazduhu a više kondenza na "spoljnim" zidovima i prozorima (a zidovi obično upijaju taj kondenz pa to rezultira pojavom buđi). To se posebno dešava na onim najhladnijim zidovima koji su "spoljni" (kojima je s jedne strane unutrašnjost stana/kuće, a s druge strane spoljašnjost).
Dakle, što je hladniji vazduh to će ti pokazivati manji % u stanu, iako zapavo nema ništa manje vlage/vode. Odvlaživač tu pomaže jer kroz njega konstantno cirkuliše isti vazduh, iz njega izvlači vodu i vraća suvlji nazad. Mada, dobra izolacija na zidovima je ključna za izbegavanje buđi. Ako se kvalitetno odradi, onda zidovi neće biti toliko hladni a samim će biti manje kondenza koji će upijati, a to znači da su manje šanse da se stvori buđ.
Ako je zgrada loše odrađena, tj. nema izolaciju ili je izolacija loša, onda će biti tih hladnih ćoškova koji su problematični: