Šta je novo?

Odrzavanje laptopa

Odradjen mali servis za pomenuti laptop.

Za CPU i GPU koriscen CM MGZ-NDSG-N07M-R2, a umesto termalnih padova koriscen UPSIREN UTP-8.

Temperatura na CPU je manja 18c pod opterecenjem, a na GPU 9 (cerkica igrala crash n.sane trilogy po otrpilike pola sata pre i posle zamene paste, nije neko opterecenje). Secam se onako kroz maglu da su i pre temperature bile prilicno vece kad je laptop bio nov nego sad posle zamene.

Sto se tice CM paste, jedva sam je razmazao, izgleda je trebalo da je prvo zagrejem. Ovaj Upsiren putty sam se isto pomucio dok sam naneo oko GPU. Poprilicno sam vremena proveo oko ovoga. Ventilator koji je bio blize CPU je bio prepun prasine, tepih se stvorio.

Laptop sada uopste vise nije bucan, a znao je i pri listanju slika da podivlja. Posle 5 godina, pravo osvezenje za ovu vec matoru masinicu.

Jedina nejasna stvar mi je baterija kojoj je wear level bio 44%, a sad posle ovoga 73%. Cim sam otvorio laptop, prvo sam raskacio bateriju, ali mislim da to ne bi trebalo da ima veze.

Jel neko stavljao u TG padove u laptope, kako su se oni pokazali? Hocu svoj thnikpad t480s malo da osvjezim pa razmisljam o svim opcijama

Sto se tice baterije kod danasnjih laptopova, na koji nacin odrzavati bateriju ako se LT koristi kao desktop?
Na svom starom LT skinem bat.ispraznjenu na oko 40% i ostavim je mesec dana van, nakon mesec dana dopunim i ispraznim do oko 40% i opet je odlozim.
Kako to raditi danas, LT ima bat.u sebi ne sme otvarati zbog gar.da bi se bat.isklj.
Kako danas kod Lenova odrzavati bat.tj. produziti joj zivotni vek ako LT koristite zicano na kablu?

Trebalo bi da postoji opcija u Lenovo Vantage softveru da podesis u kom opsegu ce da se puni i prazni baterija. Imam neki t450s star x godina a konstantno je na doku zadnjih 5-6 godina a obe baterije su mu i dalje u korektnom stanju. A cak mislim da mu nisam ni podesavao taj opseg.

Evo sta se desi kad pretegnes srafove i kad stavis veci sraf nego sto treba i budes nasilan

20250601_193041.jpg
U pitanju je kineski laptop Cepter pravljen za Skandinavsko trziste , posle 2 sata koriscenja sam ga otvorio i zaboravio raspored srafova i bio nesto nervozan i haos :) Ta 2 veca srafa su sigurno trebali da idu gore na gornju stranu kucista , mada opet da je kvalitetnije kuciste verovatno se ne bi ovo desilo ocigledno da je meksa plastika bila i moja nepaznja nije bas ovako izrazeno uzivo , mogu neke nalepnice da zalepim ili nesto slicno videcu.

Dal je normalna temperatura procecora oko 50-60 u toku rada u ovim vrelim ljetnjim danima?

Vrh Dno