Šta je novo?

Odrzavanje i ciscenje klime

Ma gde kosta 200e ugradnja, toliko je mene kostala sa 7m instalacije i to sto sam preko uvoznika ugradjivao, dakle najskuplje.
Ugradnje su najcesce 100-120e.

Od proslog leta 16-17 ugradjenih-premestenih klima sto kod mene sto kod prijatelj i rodbine. U pocetku svakome a i sebi sam rekao da nemam vakuum pumpu da vakumiram, sve sto mogu da uradim je isto sto i lokalni monteri koji takodje bez vakumiranja. A imao sam priliku da vidim kako ugradjuju. Ono sto ja pedantnije uradim, znam kako sam uradio i proverio da ne objasnjavam oko ugradnje. A oko ustede neke recimo prijateljima i rodbini je mnogo znacilo jer znaju cene pogotovo dodatni metar vise koliko kosta 10e vs 680din sa posebno Armaflex izolacijom, 3m cevi, Nosaci farbani vs preklopni za 18ticu. + antivibracini distanceri, itd, itd....
Ne nisam naplacivao nikome, to sto se zamezi i popije to je to.

Od proslog leta 16-17 ugradjenih-premestenih klima sto kod mene sto kod prijatelj i rodbine. U pocetku svakome a i sebi sam rekao da nemam vakuum pumpu da vakumiram, sve sto mogu da uradim je isto sto i lokalni monteri koji takodje bez vakumiranja. A imao sam priliku da vidim kako ugradjuju. Ono sto ja pedantnije uradim, znam kako sam uradio i proverio da ne objasnjavam oko ugradnje. A oko ustede neke recimo prijateljima i rodbini je mnogo znacilo jer znaju cene pogotovo dodatni metar vise koliko kosta 10e vs 680din sa posebno Armaflex izolacijom, 3m cevi, Nosaci farbani vs preklopni za 18ticu. + antivibracini distanceri, itd, itd....
Za klimu od 300 eura čovek i da rizikuje, ali za uređaj od 1000 nije isplativo, ne samo zbog garancije, već i zbog vakumiranja.

Za klimu od 300 eura čovek i da rizikuje, ali za uređaj od 1000 nije isplativo, ne samo zbog garancije, već i zbog vakumiranja.
da potpuno si u pravu i sebi ne bi bez vakumiranja da je skuplja, ove klime su bile do 50k a polovne i neke premestane na drugu lokaciju ne racunam,
mislim 9k za vakuum pumpu i napraviti mono manometar sa ventilom i crevima mozda moze ispod 4k, nije nesto nedostizno.
Bar u mom slucaju ma samo jos ovu i necu vise a onda ajde pravimo rostilj naidji ponesi samo alat :) i tako jedna po jedna.. da neuvredim prijatelje njemu si uradio meni neces, a ubedjujem ih nek se ugradi kako treba po pravilu sve, al dzaba..

Podelio bih i moje iskustvo sa ciscenjem klime.
Imam Beko klimu staru 20-ak godina, koja se koristi u nepusackoj prostoriji. Uvek su majstori dolazili da ciste i nikada nisam ni dovodio u pitanje da li su to dobro odradili.
Sticajem okolnosti, prosle godine su cistili, ali klima nije koriscena i zbog toga odlucim da ove sezone sam pokusam da je ocistim.
Ono sto sam unutra zatekao me je zaprepastilo.
Sudeci po stanju turbine, rekao bih da nikada nije skidana. Gotovo da je bila skroz zapusena kombinacijom insekata, prasine i budji.
Sve iznad turbine je bilo prekriveno crnom budji i tacno su se videli tragovi krpe gde su ovi brisali, ali samo dokle je ruka mogla da dosegne pored turbine.

Turbinu sam prvo pokusao odmascivacem i jos nekim sredstvima da operem, ali ni trljanje cetkom nije pomoglo u skidanju budji. Na kraju sam natopio sa varikinom i jedino je to uspelo da unisti budj.
Naravno da sam posle tog tretmana detaljno isprao.
Ostatak klime sam ocistio sa odmascivacem i parocistacem.

Zao mi je sto nisam ufotkao stanje kakvo je bilo, ali ubuduce definitivno sam rasklapam i cistim klimu.

koliko je relevantan video?
komentar ispod videa

"Super, pre 10 i vise godina sam naisao na tu foru na nekom forumu, i sa caletom vise svojih klima sam tako skidao, sto zbog fasade, premestanja u druge prostorije, objekte... s tim sto ja nemam ni manometre vec je pustim sa zavrnutim ventilom da radi 2min, zavrnem i veci i to je to. Nikad nikakav problem, sve rade bez ikakvog dodatnog servisiranja godinama kasnije :)"

vidim da je skidanje klime oko 50e

Poslednja izmena:
Nekad se i akumulator u autu menjao tako što izvadiš stari i staviš novi. Danas i to postala nauka. Sve je postala nauka i komplikacija. Veš mašina mi ima samodijagnostiku, te proverava ono, te proverava ono. Još samo WC šolja da počne isto da radi i hodaću usran.

>koliko je relevantan video?
da to je to iz prvog videa sto Deki radi. nije potreban manometar znaci ne skidas cep za servis. Cuce se po zvuku opterecenje kompresora kad je pred kraj tako 2 min zavisi od klime valjda.
Nema greske ako su ventili ok ne bi trebalo da izlazi freon. Uslikaj kablove-redosled da nema greske. Ko je smouk u zivotu, ono kreci, gletuje, malterise, betonira, postavlja laminat, malo cacka oko struje, salteri, prekidaci, usisivaci,... vodovod, kanalizacija sve sto bi trebao neki majstor nema problema da ovo odradi :) sala mala. Sa svojih 50 godina sam naucio svasta sem sitne elektronike, amaterski jer radim za sebe, profesionalno bi za drugog i onda morao naplatiti ali se ne bavim time za lebac. Zivim u kuci i selu zivot me nije mazio da mogu lako odvojiti novac.
malo off ali hocu da bodrim one kao sto sam ja ;)
samo polako kao kod nas u Vojvodini i nakrivis sesir ako malo zapne ;)

da to je to iz prvog videa sto Deki radi. nije potreban manometar znaci ne skidas cep za servis. Cuce se po zvuku opterecenje kompresora kad je pred kraj tako 2 min zavisi od klime valjda.
Nema greske ako su ventili ok ne bi trebalo da izlazi freon. Uslikaj kablove-redosled da nema greske. Ko je smouk u zivotu, ono kreci, gletuje, malterise, betonira, postavlja laminat, malo cacka oko struje, salteri, prekidaci, usisivaci,... vodovod, kanalizacija sve sto bi trebao neki majstor nema problema da ovo odradi :) sala mala. Sa svojih 50 godina sam naucio svasta sem sitne elektronike, amaterski jer radim za sebe, profesionalno bi za drugog i onda morao naplatiti ali se ne bavim time za lebac. Zivim u kuci i selu zivot me nije mazio da mogu lako odvojiti novac.
Jos da nadjemo video uputstvo kako se montira ista ta polovna klima i to je to.. Spremi za sezonu 😅

Odakle si?

Sto se održavanja tj servisa ili ugradnje klime tiče.

Mislim da mogu da se nadju ok cene na KP.

Za klime koje su izašle iz garancije i za klime koje su u garanciji.

Video sam par servisa za koje su mi ljudi preporucivali da su dobei da se reklamiraju i na KP

Mislim da u toj sekciji KP ne moze niko da se oglasi kao fizičko lice vec mora da ima firmu.

1000020192.jpg

Neki oglašavaju cene bez materijala, dakle, samo usluga (ruke) ugradnje.

Imaju KP poruke pa ljudi mogu da pitaju sve detaljno.

Neki ne znaju šta da pitaju, kao što nisam znao ni ja kada sam se prvi put susreo sa klima uređajem.

Zato nam sluzi forum, da razmenimo iskustva, da ljudi znaju na sta da obratite pažnju, da znaju sta da pitaju.. I na kraju krajeva.. Da prodjemo sto jeftinije.. Jer da serviseri mogu.. Naplacivali bi skuplje.. Da korisnici mogu.. Placali bi jeftinije.. Treba naci neku zlatnu sredinu.

Inace nije potrebno da bi garancija bila vazeca da isti servis koji je ugradio klimu vam radi i servis. Bitno je samo da je ovlascen od strane uvoznika.

Данас сам одрадио по први пут мало детаљније прање климе пред зимску сезону.
Од додатних уређаја сам набавио две баштенске прскалице под притиском, мада сам комотно могао и само једну да користим. Средство за чишћење измењивача је наводно само за унутрашњу јединицу, па нисам знао шта да купим за спољну. Сва универзална средства за кухињу и купатило имају упозорење да нису за месинг, алуминијум и сл. па сам искористио најобичнији Ајах али се није сјајно показао. Ако неко има добра искуства са неким средством за прање нек' напише. Размишљао сам и о шампону за ауто као алтернативи.

Предња маска унутра се лако скида, горе су жабице, а доле свега три шрафа. Прошло чишћење је било у августу 2020. Измењивач је прашњав, али не нешто претерано.
20230923_125750.jpg
Прање
20230923_130106.jpg
Испирање
20230923_132244.jpg
Готово
20230923_132852.jpg
Успут сам лепо пребрисао са унутрашње стране поклопац и пластичну маску.
Не заборавите да вратите сензор температуре на место после завршеног чишћења!
Турбину нисам скидао, то ћу можда у следећој тури, ова је била довољно едукативна.

Спољну сам мало збрзао јер ме ухватила киша, па ми се није дало да скидам предњи панел, једном од прскалица нанео Ајакс, а испрао сам са баштенским цревом јер би са овим прскалицама ишло превише споро.
20230923_141028.jpg
20230923_141021.jpg
Толико од мене за DIY активности овог викенда.

Jel si uspeo dobro da isperes i onaj zadnji deo izmenjivaca unutrasnje jedinice, koji ide do zida ( ako ga ima, a verujem da ima )
Pitam jel sam se ja dobro pomucio sa time. Mada, Kod mene je unutrasnja oko 10 cm od plafona, kod tebe, cini se, ima vise.

Само са горње стране, добро испрскао и испрао, то ваљда исто заврши у кадици. Проблем је део испод и око турбине и турбина. Коме клима служи за хлађење вероватно мора и то да одради, можда не сваки пут, али бар повремено. Моје климе малтене само греју, па мало прашине на турбини и на том делу није страшно, неће се убуђати.

Pa da, samo se slije preko izmenjivaca, i ode dole u kadicu. Tako sam i ja kontao da uradim za koji dan kad je po drugi put u zivotu budem prao.
Ovog puta cu probati i bez skidanja maske, pa da vidim rezultate, jel mi je cilj da uhvatim jedan sto laksi sablon, posto je, u mom slucaju svakako moram oprati 2x godisnje.
Turbina meni nije problem, bas lepo se ispere, uz malo strpljenja, jeftinom bastenskom prskalicom. Vidis sta radis, Za razliku od tog zadnjeg izmenjivaca.
Inace koristim Axel Sgrasso, koji, nadam se, nije stetan po izmenjivac. Koliko vidim, mnogi ga ovde koriste za to. Nanesem, sacekam jedno 15-20 minuta, isperem sa dosta vode, i to je to, bude kao nova.

Ja sam za turbinu kupio neki nastavak za usisivac sa cevcicama,
ja time usisavam turbinu i svo djubre sa nje bez ikakvog pranja, jak usisivac sasvim dobro ocisti.

Ima na aliexpresu to da se kupi.

Budj se pravi samo na hladjenu, na grejanju je nema.
Inace vec par zadnjih klima koje sam kupio ima "health mode"
kad zavrsi sa radom 20 minuta susi turbinu.

Nazad
Vrh Dno