Šta je novo?

Odrzavanje i ciscenje klime

kako ga je prao, nije morao ni da skida tu plastiku... 😐

Koji odnos vode i sredstva za ciscenja koristite? Npr. u pumpu od 5L sipate 4L vode + 1L ajax, bref, feri tecnosti ili je odnos drugaciji?

Moja klima nije toliko prljava bila ni posle 3 godine.
Imam neke koje dubinski nikada nisu oprane i mislim da za 5-6 godina nisu toliko prljave.

Axel sgrasso nije opasan za izmenjivac, koristim ga godinama. Naprskam dobro izmenjivac pa sacekam 10min pa opet i posle 10min isperem toplom vodom. Hladna voda ne ispere lepo tako da savetujem toplu do 40-45C.
Ko greje i hladi mora dva puta godisnje da opere.
Drugar oprao LU u lokalu kod supruge, detaljno rasklapao sve, nije prana od 2017, nema budji nigde ali je bila puna laka za kosu, morala kiselina i ribanje da se skine sve.

Juče očistih klimu. Pa, bar prvu od četiri. Ne sećam se da je ikada bila ovoliko zaprljana.
Pošto je nisam palio više od mesec dana, dođe red da je prebacim na hlađenje. Prvi dan je radila ok, ali već drugog dana miris smrdljivih čarapa koji je emitovala je isterao ukućane napolje. Nije mi ništa prostalo već kada sam došao sa posla odmah da se prihvatim rasturanju i pranju iste...

Maxy bukvalno identicna situacija i kod mene (Fujitsu LMCE 12). Sta si koristio za ciscenje ili je mozda bolje da serviser to uradi?

Pošto me jedan član već pitao u privatnoj prepisci, evo odgovora...

Искључим климу из утичнице. Скинем комплетан оклоп са унутрашње јединице. Затим оперем у туш кабини филтере и оклоп и оставим да се суши. Онда пребришем унутрашњост климе магичном крпом (не бришем измењивач већ пластичне елементе на којим уконим прашину и паукову мрежу...). Затим употребом фине четке исчеткам измењивач (мала дрвена четка из Икее са финим влакнима), при чему у другој руци држим усисивач како бих одмах усисао прашину.
После тога парочистачем перем измењивач. Пара треба да дубински отпусти све оне наслаге које су се наталожиле у измењивачу. Одмах после тога наносим одмашћивач (ја користим техноклинер, може и аксел...). Оставим пар минута да одстоји и онда опет уз употребу исте четке у смеру горе-доле добро изрибам измењивач (нити су фине и лепо упадају у простор између ламела). После тога иде фајталица са чистом водом (нпр. као она коју користе фризери) којом исперем измењивач. За ово је битно да кадица и даље буде на клими, тј. не сме се скинути док се не заврши овај поступак.
После овога иде скидање кадице (ако је неопходно). Ако на кадици нема електронике, може да се опере у туш кабини или напољу, где одговара, али уколико постоји електроника, онда се користи влажна крпа. Ако се не скида, довољно је парочистачем да се мало пређе.
Турбину не скидам, јер је код мог модела компликовано скидање (захтева да се растури комплетна унутрашња јединица). Ако није компликовано скидање, турбина се скине и опере у туш кабини и обавезно дезинфикује.

Ја турбину перем парочистачем. Обилно је натапам паром и крпом бришем све оно што цури.

На крају долази асепсол, којим попрскам све опране делове (кадица, турбина, измењивач). Оставим да асепсол одради своје 10ак минута, склопим климу и пустим на хлађење уз задату минималну температуру. Додатно обришем издув јер турбина избаци прљаву воду са себе и даље.

Све ово траје око један сат.

Код употребе парочистача битно је знати да се делови који су непосредно уз електронику (обично десни део климе) не смеју излагати врелој пари.

...користим техноклинер, може и аксел...

Jel ovo AXEL Sgrasso?

Prilozi

• 1719321370508.png
    1719321370508.png
    41.3 KB · Pregleda: 134
Nemoj samo preterivati sa odmašćivačem jer je posle teže da se ispere.

20240906_103511.jpg

Одрађен "мали сервис" на старој клими, спремна за још једну зиму. Нову нисам дирао, није се ни напрашила поштено. Нисам смео да скидам кадицу, и вадим турбину, има већ неколико сломљених пластичних жабица па гледам да не претерујем са расклапањем ако није неопходно...

Pogledajte prilog 456866

Одрађен "мали сервис" на старој клими, спремна за још једну зиму. Нову нисам дирао, није се ни напрашила поштено. Нисам смео да скидам кадицу, и вадим турбину, има већ неколико сломљених пластичних жабица па гледам да не претерујем са расклапањем ако није неопходно...
Sta od hemije koristis kad pravis rastvor za ovu prskalicu i prskas izmenjivac?

Imaš na tom vrhu prskalice da je okreneš da ne prska baš tako u jedno mjesto.

Имам неко локално средство "Tøffingen Varmepumperens", врло фино очисти ламелице. Са оном баштенском прскалицом испирам под малим притиском.
1725623851760.png

Imaš na tom vrhu prskalice da je okreneš da ne prska baš tako u jedno mjesto.
Одговара ми баш тако кад испирам, да млаз усмерим где треба.

Имам неко локално средство "Tøffingen Varmepumperens", врло фино очисти ламелице. Са оном баштенском прскалицом испирам под малим притиском.
Pogledajte prilog 456896

Одговара ми баш тако кад испирам, да млаз усмерим где треба.
Aha to je nesto norvesko. A sta je srpski pandan tome, jel odmascivac tipa Sgrasso ili nesto drugo

Не делује ми ово као класичан одмашћивач, мада Сграссо нисам никак користио, па не могу да упоредим.

Imate kod nas sredstva za ciscenje klima, guglajte, to je isto to sto Mitar koristi, nema tu neke specijalne nauke.

Imate kod nas sredstva za ciscenje klima, guglajte, to je isto to sto Mitar koristi, nema tu neke specijalne nauke.
Pa daj neku preporuku, znam da ima, al koje se pokazalo kao dobro, a ne da je secerna vodica. Mnogi preporucuju Sgrasso za odmascivanje i Asepsol za dezinfekciju pa reko dal ima nesto sto je bolje i namenski za klime.

Ja sam danas kupio Axel Sgrasso pa ajde da probam malo na filtere(Lidl 240.-din 750ml)
Filtere su zbog duvanskog dima na donjeg sprata zuti iako i perem sa Fairy izmedju 7-10dana dzabe i dalje su zuti
Danas poprskam sa Axel Sgrasso cekam 5min operem sa mlakom vodom oni beli skoro kao novi :oops:
Steta nisam slikao pre/posle

Poslednja izmena:
Ima li neka posebna četkica za turbinu? Kod mene s unutrašnje strane lopatica ostaje prašina posle upotrebe hemije i neke četkice koja izgleda nema tu moć da dotakne tu unutrašnju stranu.

Ima li neka posebna četkica za turbinu? Kod mene s unutrašnje strane lopatica ostaje prašina posle upotrebe hemije i neke četkice koja izgleda nema tu moć da dotakne tu unutrašnju stranu.
Ja za turbinu koristim cetku za farbanje kose, tanka lako se provuce, a dovoljno je cvrsta da izriba

Moze i ona kao cetka za sudove sa drskom, a ima i ona sto izgkeda kao mini toalet cetka koja sluzi za pranje flasa, obicno sa metalnom drskom.

Zatekao sam u stanu neku stariju Midea klimu, devetku, koja nije izgleda nikada bila očišćena i smrdela je strašno, obično čišćenje nije pomagalo. Pre dve godine sam našao neki servis, majstor je skinuo sve što je moglo sa zida, izribali i oprali sve u kadi. Do letos je bilo sve ok, ja je redovno čistio sam. Od pre mesec dana opet strašno smrdi, kao na trulo voće ili sirće, inače mi je u spavaćoj sobi, radi cele noći i strah me da se ne razbolim. Najmanje jednom nedeljno je očistim, naprskam asepsolom i sprejom za čišćenje klime, nema trunčice prašine i prljavštine ali to više ne pomaže. Broj od onog servisa koji mi je oprao klimu više nemam a na oglasima vidim da ta usluga sada košta najmanje 8.000 i to bez rastavljanja klime. Može li neko da mi preporuči nekog pouzdanog, ko će to da mi odradi kako treba. Može poruka i na PP.

Za taj problem sam vec pisao, ukljuci na najnizu brzinu hladjenje, skini filtere i dok radi klima isprskaj Axel Sgrasso i neka uvuce u sebe dobro. Onda spusti na najnizu temp otvori prozor i tako neka radi sat vremena.

Ja danas prvi put perem VOX IVA5 12JR komplet, do sad sam samo izmenjivac posto samo greje pa turbina nije prljava. Ista metoda kao i za Fujitsu, zalepim foliju ispod, dole je korito koje skuplja, naprskam turbinu Axelom celu i ispiram toplom vodom. Ista metoda i za izmenjivac s tim sto za ispiranje sipam malo Fairy za sudove i 3 litra tople vode i posle Axela dobro isperem.

Prilozi

• IMG_20240908_143107.jpg
    IMG_20240908_143107.jpg
    130.6 KB · Pregleda: 102
Doslo vreme da i ja pokusam kako treba da sam operem sve svoje klime. Ali bih ovog puta i turbinu skidao kod svih. Ne uspeh da pronadjem bilo kakav video gde se vidi kako se rasklapa Fujitsu LMCA, LMCE, LLC i kako skinuti turbinu. Ima li potrebe skidati sa desne strane i elektroniku ili ne ? Takodje bih skinuo i one glupave resetke ispred turbine, i da ih vise i ne vracam, ukoliko je to moguce. Ima li nekoga da linkuje neki video, ili ako je skidao turbinu, nekako opise postupak. Do sada sam klasicno bez skidanja turbina prao izmenjivace i kod unutrasnjih i kod spoljnih. Kod spoljnih sam bez problema i elisu skidao, te je izmenjvac mogao bas kako treba da se opere, ali kod unutrasnjih sve to radjeno ali bez skidanja turbine. A one resetke stvarno mnogo prave problem da bi se turbina kako treba ocistila. Hvala

Poslednja izmena:
Za video ne znam, ako ti pomaže servisno uputstvo - ima ga na netu.
Gledao sam, nije potpuno detaljno, može da se stekne uvid.

Pošto me jedan član već pitao u privatnoj prepisci, evo odgovora...

Искључим климу из утичнице. Скинем комплетан оклоп са унутрашње јединице. Затим оперем у туш кабини филтере и оклоп и оставим да се суши. Онда пребришем унутрашњост климе магичном крпом (не бришем измењивач већ пластичне елементе на којим уконим прашину и паукову мрежу...). Затим употребом фине четке исчеткам измењивач (мала дрвена четка из Икее са финим влакнима), при чему у другој руци држим усисивач како бих одмах усисао прашину.
После тога парочистачем перем измењивач. Пара треба да дубински отпусти све оне наслаге које су се наталожиле у измењивачу. Одмах после тога наносим одмашћивач (ја користим техноклинер, може и аксел...). Оставим пар минута да одстоји и онда опет уз употребу исте четке у смеру горе-доле добро изрибам измењивач (нити су фине и лепо упадају у простор између ламела). После тога иде фајталица са чистом водом (нпр. као она коју користе фризери) којом исперем измењивач. За ово је битно да кадица и даље буде на клими, тј. не сме се скинути док се не заврши овај поступак.
После овога иде скидање кадице (ако је неопходно). Ако на кадици нема електронике, може да се опере у туш кабини или напољу, где одговара, али уколико постоји електроника, онда се користи влажна крпа. Ако се не скида, довољно је парочистачем да се мало пређе.
Турбину не скидам, јер је код мог модела компликовано скидање (захтева да се растури комплетна унутрашња јединица). Ако није компликовано скидање, турбина се скине и опере у туш кабини и обавезно дезинфикује.

Ја турбину перем парочистачем. Обилно је натапам паром и крпом бришем све оно што цури.

На крају долази асепсол, којим попрскам све опране делове (кадица, турбина, измењивач). Оставим да асепсол одради своје 10ак минута, склопим климу и пустим на хлађење уз задату минималну температуру. Додатно обришем издув јер турбина избаци прљаву воду са себе и даље.

Све ово траје око један сат.

Код употребе парочистача битно је знати да се делови који су непосредно уз електронику (обично десни део климе) не смеју излагати врелој пари.
slicno i ja radim, stim sto parocistacem sve perem vise puta, samo otvorim poklopac, skinem filtere njih posebno perem.
Onda krene parocistac u kome stavim neko etericno. drzim ga da okrece turbinu
kada zavrsim alkohol i prskaj i tako ostavljam da se osusi 24h

Alkohol će ispariti već za par minuta. Nema potrebe da se suši 24 sata. Ako hoćeš da klima miriše, naprskaj malo eteričnog ulja na parče komprese i stavi iznad usisa klime.

Zasto skidate kadicu?
Prosle godine kada mi serviser cistio klimu nije skidako kadicu, rasturio turobinu, oprao ostatak sve isprskao i sva voda je otisla kroz kondenz crevo

Nisu sve kadice iste, neke su i profilisane malo neuobičajeno - tečnost otiče, štroka ostane.

Doslo vreme da i ja pokusam kako treba da sam operem sve svoje klime. Ali bih ovog puta i turbinu skidao kod svih. Ne uspeh da pronadjem bilo kakav video gde se vidi kako se rasklapa Fujitsu LMCA, LMCE, LLC i kako skinuti turbinu. Ima li potrebe skidati sa desne strane i elektroniku ili ne ? Takodje bih skinuo i one glupave resetke ispred turbine, i da ih vise i ne vracam, ukoliko je to moguce. Ima li nekoga da linkuje neki video, ili ako je skidao turbinu, nekako opise postupak. Do sada sam klasicno bez skidanja turbina prao izmenjivace i kod unutrasnjih i kod spoljnih. Kod spoljnih sam bez problema i elisu skidao, te je izmenjvac mogao bas kako treba da se opere, ali kod unutrasnjih sve to radjeno ali bez skidanja turbine. A one resetke stvarno mnogo prave problem da bi se turbina kako treba ocistila. Hvala
Pogledaj post iznad tvog sliku što sam okačio, tako isto sam postavio foliju i oprao turbinu na isti način na LLCA, rešetka smeta ali ne toliko da ne može da se opere, isto naprskam Axel i posle isperem toplom vodom.

Vrh Dno