Šta je novo?

Odrzavanje i ciscenje klime

Zasto skidate kadicu?
Prosle godine kada mi serviser cistio klimu nije skidako kadicu, rasturio turobinu, oprao ostatak sve isprskao i sva voda je otisla kroz kondenz crevo
Upravo tako se pravilno i pere unutrasnja, samo sto se onda na kraju skine kadica i ona opere pod tusem.
Ko nece da rasklapa, moze samo isprskati izmenjivac i onda ga isprati, pa ako je moguce prici turbini bez rasklapanja, ista se isprska i ocetka, ali je to vise posla nego da se rasklopi :)

Ja nesto nisam uspeo da rasklopim jedinicu očigledno nisam pažljivo pratio prošle godine.
Isprskao Axelomn pa onda krenuo paročistačem.
Nisam baš zadovoljan kako sam oprao turbinu.
Sa strane je cista ali po sredini je ostala prljavstina.

Prilozi

• IMG_20240913_222747.jpg
    IMG_20240913_222747.jpg
    76.4 KB · Pregleda: 98
Ponovis prskanje Axelom, sacekaj 5min, isprskaj opet i odmah toplom vodom isperi.

Ima li potrebe skidati sa desne strane i elektroniku ili ne ? Takodje bih skinuo i one glupave resetke ispred turbine, i da ih vise i ne vracam, ukoliko je to moguce. Ima li nekoga da linkuje neki video, ili ako je skidao turbinu, nekako opise postupak.
Elektronika mora da se pomeri.
  • Posle skidanja prednjeg kućišta (poklopac može i pre, a može i posle), skinu se i krilca za usmeravanje vazduha.
  • Odvije se šraf koji drži kutiju elektronike (za zadnje kućište)
  • Otvori se kutija, potrebno je otkačiti konektor motora ventilatora.
  • Odviju se šrafovi koji drže motoriće krilaca (2 motora, 1 šraf po motoru)
  • Zaokrene se el. kutija (nekad i napojni kabl smeta), da bi moglo da se priđe šrafovima koji drže kućište turbine
  • Kućište ventilatora (sa kadicom, đuture) drži se na četiri šrafa i dve kopče (odozdo, na limu za kačenje)
  • Donji deo se povuče od zida (da se oslobodi od kopči) i onda prema dole, izlazi komplet, a isparivač ostaje na svom držaču
  • Kad se skine, posle je lako, i skinuti ventilator, i rešetku, i usmerivače

Dal treba da kažem - kad se vrće, sve isto, samo u kontra smeru.1000006815.jpg
Motorići se mogu skinuti i pre skidanja krilaca, čisto da smanjiš rizik da se oštete.
Nisam precizirao, ovo je LMCA.

Poslednja izmena:
^
Hvala mnogo na detaljnom uputstvu, nadam se da sam pokapirao i da necu imati visak srafova ako se odlucim :).

U medjuvremenu me popodne kontaktirao dalji rodjak u vezi neceg drugog. Covek sa kojim sam celog zivota uvek bio bas extra. On je inace majstor "za sve i svasta" :), ali se bas odlicno razume u struju. Radi privatno elektroinstalacije vec decenijama. On ima takodje nekoliko klima i u kuci i na poslu (doduse nijedan Fujitsu) te ga pitah izmedju ostalog kako ih cisti. Pretpostavljao sam da to sam radi. Rece da ima onaj "parocistac" za klime od pre neku godinu i da samo sada sa tim odradi kod sebe. Zbog toga ga je i kupio. Ranije je raslkapao cele unutrasnje, skidao i turbine, sada vise. Kaze da to tako dobro pod pritiskom ispere sve-da je sasvim ok. Ponudio se da neki dan dodje do mene i da to tako zavrsimo.

Ima li nekog da ima iskustva sa tim spravama ? Malo se posteno dvoumim oko temperature koju to cudo pravi, jer mi rece da je to oko 85-90C. Nije li to mnogo ? Znaci isto se isprska Axel Sgrassom ili nekim slicnim sredstvom, pa onda tom spravom vrela para i voda pod pritiskom. Dole ispod kesa koju takodje on ima. Kapiram da nema nista bolje nego rastaviti unitrasnju, pogotovo za detaljno ciscenje turbine i dela na kucistu koji se nalazi iza nje, ali ako mogu na ovaj nacin da ubrzam sve ovo i da poprilicno bude cisto...sto da ne.

Samo da javim, .. da ne ispadne pitam-pa odem da skitam
smile.gif

Detaljno sam pre mesec dana ocistio nekoliko Fujitsu klima, skidao kod prve dve LMCA i turbine prema uputstvu @vladimirperic. Tnx :). Tada skinuo zauvek i one glupave metalne resetke, pa i pvc usmerivace vazduha. Sve je kod prve islo mnogo sporo oko rasklapanja i sklapanja, kod druge mnogo brze. Ali su stvarno detaljno oprane. Ostale nisam komplet rasklapao i vadio turbinu, nego samo skinuo metalne resetke i pvc usmerivace. Mislim da i ovako sada turbina i prostor iza nje moze da se bez problema odlicno i brzo opere. Turbina za nuzno zlo, ako nije mnogo prljava, sada moze i cetkicom za farbanje kose da se za 10min sredi. Jer se pola njenog obima vidi i dostupno je prstima. Pranje uradjeno odmascivanje ... mlakom mesavinom 50-50 Sgrasso-voda, ispiranje ... toplija voda u vinogradarskoj rucnoj boci od 10l. Potroseno po svakoj klimi oko 20l vruce vode.

Sve radi za sada kako treba. Malo sam doduse oklevao oko skidanja usmerivaca vazduha, ali sam ipak resio da ih skinem, jer ih u principu nisam kod nijedne godinama uopste pomerao, a mislim da od bilo kakvog njihovog pomeranja i nema neke velike vajde. Koliko sam mogao da primetim, klime i bez njih normalno duvaju (ispravite me ako gresim-pa da ih vracam nazad
smile.gif
). Oni, za pranje turbine, ne smetaju koliko resetka, ali ja odlucih tako.

Sto se tice skidanja resetke zbog koje ne moze turbini da se pridje, ima nekoliko zackoljica za njeno skidanje, ali je bolje da to u narednim danima na slici skinute resetke opisem, ako nekoga interesuje. Znaci ona moze da se skine i bez rasturanja cele unutrasnje.

Nazalost, posto sam sve radio sam, bilo je mnogo nezgodno da fotografisem.

Znaci, pricam o modelima 12LMCA, 12 LMCE, 07LMCE, 09LLCA

Poslednja izmena:
Sve super ,problem je garancija ,ako ih ne zoves zakazes 1x godisnje i naravno platis nema 7 god garancije vec samo 2god
E sad isplati li se ili ne

Znas kako, ne kazem da nisi u pravu ... ali je kod mene u pitanju vise klima. Za neke poodavno i istekla bilo kakva garancija. Za neke je garancija odmah "ponistena" jer sam spoljne jos pre ugradnje sam otvarao i namestao grejace tacne, jer sam procenio da je na ta 3 kom to neophodno. Vremenom se pokazalo kao tacno. Sa druge strane detaljnije sam ih oprao nego servis. Sa trece strane sam jos jednu (vrv nepotrebnu :)) stvar u zivotu naucio.

Sve super ,problem je garancija ,ako ih ne zoves zakazes 1x godisnje i naravno platis nema 7 god garancije vec samo 2god
E sad isplati li se ili ne
Garancija je za devojčice. Ionako ako ne crkne u prvoj sezoni verovatno ni neće biti problema dok god je predviđen rok trajanja. Grafik koji prikazuje krivu verovatnoće da uređaj zvekne je u obliku latiničnog slova U. Najveća verovatnoća je upravo na početku i na kraju životnog veka uređaja. Što se tiče rešetke, ako u kući nema sitne dece i sitnih papagaja, to skinem. Na LT-u me mrzelo da odvijam one šrafiće, pa sam rešetku precvikao cvikcanglama i bacio u kantu. Usmerivače ne diram, koristim ih redovno na svim klimama da usmerim levo-desno

Ja sam obe 09LLCA prao turbine sad u septembru bez skidanja zice i usmerivaca (pa i lamele), samo masku sam skidao. Naprskam Axel pa prstom ili drzacem cetkice rotiram turbinu dok celu ne isprskam, posle isperem toplom vodom sa bastenskom prskalicom i to je to, kao nova.

Znas kako, ne kazem da nisi u pravu ... ali je kod mene u pitanju vise klima. Za neke poodavno i istekla bilo kakva garancija. Za neke je garancija odmah "ponistena" jer sam spoljne jos pre ugradnje sam otvarao i namestao grejace tacne, jer sam procenio da je na ta 3 kom to neophodno. Vremenom se pokazalo kao tacno. Sa druge strane detaljnije sam ih oprao nego servis. Sa trece strane sam jos jednu (vrv nepotrebnu :)) stvar u zivotu naucio.
Stavljao si grejače tacne u LMCA? Jel' tipski grejač? Kako si rešio napajanje grejača?

Te klime su spolja morale da se nameste na prilicno nezgodnom mestu, vrlo blizu ulaza zgrade. Odvod vode iz spoljnih je morao da se sprovede 3-4m, do prvog otvora u fasadi za to predvidjenog, jer ne ide da kape dole na plocnik. U pitanju je poslovni prostor. Spoljne su na oko 4m od kote zemlje. Kondenzat iz njih se sliva u pvc cevi 40mm, pa onda sve u jednu glavnu cev takodje 40mm,,. sve do otvora u fasadi. Obzirom da je morao da bude mali pad te glavne odvodne cevi, pretpostavljao sam da ce moze da bude problem ponekad. Stavljao sam obicne grejace za oluke oko 100 w/5m, dobrog kvaliteta. Nemaju nikakvu automatiku, iz svake spoljne je zajedno sa cevima usao i strujni kabal za grejace unutra u prostor. Jedva sam pronasao obicni suho tajmer da 24x dnevno moze da odradjuje zadato. Kada je podosta hladno i kada je prilicna vlaga napolju, praktikujem da sva tri grejaca ukljucim u tajmer. Recimo na ispod -7. Od 9-18 uvece je podeseno da se na svaki zapoceti sat grejaci ukljuce po 5 min, a 18-09 po 10 min. I nikada nisam imao problem, sem 2x kada sam zaboravio da to uradim (ukljucim grejace) a bilo je potrebno, pa se voda u glavnoj odvodnoj cevi do jutra zaledila. Tada ukljucim sva tri grejaca, sacekam 20 min, i iz najnizeg otvora na fasadi koji je predvidjen da izlazi sva voda i koji se nalazi van plocnika, krene vruca voda :). Verovatno je led vec bio i unutra spoljnih, a to ne mogu bas jednostavno da proverim, jer su klime visoko. Znam da je postojao vrv i bolji automatizovaniji nacin za sve to, ali nisam hteo puno da se cimam. Ovo radi kako treba, jedino sto moram da razmisljam o tome kada je hladnije.

Da .. jos nesto .. mora malo da se prostudira i porazmisli kada se grejaci dole po tacni postavljaju .. tacna ima svoje kanale za slivanje vode prema glavnoj rupi za to. Nikako ne treba da se grejacima taj prirodni protok vode kroz tacnu zatvori i onemoguci. Grejac, kada prelazi preko takvog kanala (udubljenja na tacni) mora da bude kao neki mali mostic preko njega.

Poslednja izmena:
da bude jasnije ... ovako nekako sva ta budzevina izgleda, nije moglo drugacije nikako za pozicije spoljnih

cak su i pvc cevi ofarbane u boji fasade, tako da vrlo kulturno sve ovo izgleda :)

Poslednja izmena:
Te klime su spolja morale da se nameste na prilicno nezgodnom mestu, vrlo blizu ulaza zgrade. Odvod vode iz spoljnih je morao da se sprovede 3-4m, do prvog otvora u fasadi za to predvidjenog, jer ne ide da kape dole na plocnik. U pitanju je poslovni prostor. Spoljne su na oko 4m od kote zemlje. Kondenzat iz njih se sliva u pvc cevi 40mm, pa onda sve u jednu glavnu cev takodje 40mm,,. sve do otvora u fasadi. Obzirom da je morao da bude mali pad te glavne odvodne cevi, pretpostavljao sam da ce moze da bude problem ponekad. Stavljao sam obicne grejace za oluke oko 100 w/5m, dobrog kvaliteta. Nemaju nikakvu automatiku, iz svake spoljne je zajedno sa cevima usao i strujni kabal za grejace unutra u prostor. Jedva sam pronasao obicni suho tajmer da 24x dnevno moze da odradjuje zadato. Kada je podosta hladno i kada je prilicna vlaga napolju, praktikujem da sva tri grejaca ukljucim u tajmer. Recimo na ispod -7. Od 9-18 uvece je podeseno da se na svaki zapoceti sat grejaci ukljuce po 5 min, a 18-09 po 10 min. I nikada nisam imao problem, sem 2x kada sam zaboravio da to uradim (ukljucim grejace) a bilo je potrebno, pa se voda u glavnoj odvodnoj cevi do jutra zaledila. Tada ukljucim sva tri grejaca, sacekam 20 min, i iz najnizeg otvora na fasadi koji je predvidjen da izlazi sva voda i koji se nalazi van plocnika, krene vruca voda :). Verovatno je led vec bio i unutra spoljnih, a to ne mogu bas jednostavno da proverim, jer su klime visoko. Znam da je postojao vrv i bolji automatizovaniji nacin za sve to, ali nisam hteo puno da se cimam. Ovo radi kako treba, jedino sto moram da razmisljam o tome kada je hladnije.

Da .. jos nesto .. mora malo da se prostudira i porazmisli kada se grejaci dole po tacni postavljaju .. tacna ima svoje kanale za slivanje vode prema glavnoj rupi za to. Nikako ne treba da se grejacima taj prirodni protok vode kroz tacnu zatvori i onemoguci. Grejac, kada prelazi preko takvog kanala (udubljenja na tacni) mora da bude kao neki mali mostic preko njega.
Dakle provukao si grejače po tacni i u svakoj od cevi do spoja sve tri cevi? Ili skroz do spoja sa olukom? U tacni grejači treba da idu kako ide i izmenjivač, samo u petlju, tj u dva reda

Lose sam ipak skicirao, jer sam i zaboravio kako to napolju izgleda. Malopre sam pogledao :). Evo ispravio sam skicu. Ne postoji cvoriste za sve 3 klime, nego se svaka uliva u glavnu cev za odvod.

Iz klime 1 grejac ide i kroz pvc cev do uliva u cev koja se nalazi u fasadi zgrade, kod ostale dve samo do ukljucenja u glavnu cev za odvod. U klimama 2 i 3 su ja mislim grejaci koji imaju 2m duzine, ili mozda i samo 1m, nisam siguran, ali su kraci od grejaca iz klime 1 koji je vrv 6m.
@jozza
Grejace sam u tacni ipak postavljao celom povrsinom tacne. Stim sto sam pravio preskoke (male mostove) na mestima gde tacna ima udubljenja za slivanje vode prema rupi za odvod. Steta sto nemam nikakvu fotku kada sam sve to tada, mislim da je bila 2016. ta, radio.

Vrh Dno