Šta je novo?

Odrzavanje i ciscenje klime

frrka

Čuven
Učlanjen(a)
17.09.2005
Poena
595
Mozda ne bi bilo lose da imamo posebnu temu za odrzavanje i ciscenje klime koje su izasle iz garancije.

Prenosim tekst sa drugog foruma:

Odeš u prvu farbaru/gvožđaru, i tražiš prskalicu za vinograd - ona od 5 litara je ekstra. napuniš toplom/vrućom vodom (50-60C, ne više), sipaš neki dobar dezinfekcioni deterdžent koji ne sadrži kiseline (ja recimo koristim Scalla WC sanitar, ima samo anjonske tenzide - deterdžent) sipaš unutra i pomešaš, i spreman si.

Skineš onaj filter od plastične mrežice, odneseš ga u kadu, naprskaš celog vodom, namažeš sapunom, i trljaš filter među dlanovima - trljaš ruku o ruku, a filter između - četke mogu da ga oštete, zato samo tuš i ruke. Pustiš da se osuši.

Napumpaš pritisak u prskalici za vinogradarstvo (piše u uputstvu koliko), usmeriš mlaz i piči! Naravno, prvo si sve isključio iz struje. Unutrašnja jedinica je napravljena da bude mokra, jer kondenzuje vlagu iz vazduha tokom hlađenja - tako da joj voda ne smeta.

Kad potrošiš tih 4-5 litara razblažene tečnosti, pređeš na 4-5 litara čiste vruće vode. Ako možeš da vidiš crevo koje izlazi iz unutrašnje jedinice (ako je dovoljno vidlivo i providno): prvo će da izlazi blato, pa prljava voda, pa čista... Ne prestaješ ni kad je čista, nego potrošiš sve :)

Spoljna jedninica je sledeća: spremiš još 5 litara rastvora, klešta, šrafciger i četku koju žene koriste za farbanje kose, može i obična ali ova mi je baš super, jake i dugačke dlake. Skineš prednju mrežicu, onu preko ventikatora, pa skineš maticu sa ventilatora (KONTRA NAVOJ!!), pa svučeš ventilator. ventilator u kadu, na pranje nekim sunđerom. Četka (ona za farbanje plavuša:) ti služi da isteraš prašinu sa spoljne strane saća, to lepo i pažljivo uradiš. a onda napumpaš prskalicu, i kroz onu rupu gde je bio ventilatorimaš pristup celom saću - i ista priča kao i sa unutrašnjom. sprašiš 5 kila vruće vode sa deterdžentom, pa 5 kila čiste vruće vode, ili više po potrebi.

Vratiš sve na mesto, i uopšte nema potrebe za bilo kakvim sušenjem!!!! Klima je normalno mokra tokom rada (unutrašnja vlaži tokom hlađenja, spoljna vlaži dok greje, a i kad pada kiša :), samo vratiš sve na svoje mesto, i uključiš. vodi samo računa da nisi pokvasio neke gole žice, ostalo je OK.

Ukoliko je starija od dve godine, prljava joj je i turbina. uzmeš četkicu za zube (staru, pošto posle ovog zahvata četkice za zube dobijaju gadan ukus .), pustiš klimu da duva - ni hlađenje ni grejanje, nego samo ventilator, ako ima, a većina ima, i pažljivo gurneš četkicu za zube kroz otvor gde izlazi vazduh, pa laganim pritiskom skidaš prašinu. samo da znaš, to će sve da leti po sobi, i pravo u tebe, ali te spašava rasklapanja.
- - - - - - - - - - - -
Domaći serviseri, ne svi ali pojedini - čiste i sa onim tečnostima za pranje prozora, sa Fairy-jem, sa čime god stignu - nije po PS-u, ali radi. takođe, zaboravi na kompresor i na one vodene kompresore sa kojima se pere auto - pritisak iz svega toga može da savije saće bez problema, a onda si uništio klimu. pere se hemijom, i blagim pritiskom vode - prskalica kao ona za prskanje tečnosti po prozoru je dovoljna, ali otpadne ruka posle par minuta - zato, vinogradarska :) Ja sam prskalicu kupio za soma dindži, i ako potraje godinu-dve, isplatila se samo tako.
- - - - - - - - - - - - -
Eh, da, provera gasa (koji nije freon već 100 godina:) ide ovako: pustiš da hladi, i ako temperatura na saću bude oko +5Celzijusa (hladno ko u frižideru), ima dovoljno. pustiš posle da greje (klima pravi pauzu od 5-15 minuta između promene režima rada - izjednačava pritiske. samo je pusti na miru kad menjaš mod rada, proradiće:), ako tokom grejanja saće postiže temperaturu oko +55Celzijusa (toplo na granioci sa vruće. možeš da držiš ruku na njemu, ali nije prijatno) onda radi sve, i imaš gasa koliko treba za rad. ako slabo hladi, verovatno nema dovoljno.

Pravilno punjenje za neivertorske jedinice je:dopunjavanje uz kontrolu pritiska na isparivaču, tojest tačke isparavanja - meri se manometrom da li treba još gasa. punjenje za invertorske jedinice, jedino pravo, je da se ispusti sav gas (ili izvuče, ako klimadžija ima opremu za to) i onda naspe u gram precizno onoliko koliko piše u servisnom uputstvu za tu vrstu klime, plus ako treba još zbog dužine bakarnih cevi. Kod invertora nema preciznog merenja manometrom!! Može punjenje na sluh, i to će da radi, ali nije po PS-u.

Pre par godina jedam moj drugar resio da se obogati i zakupi restoran (kafancinu) koja je par godina bila zatvorena pa je morao generalno da je sredi. Naravno u restoranu su bile 3 klime koje nisu nikada do tada ociscene, bile su ispravne ali su smrdele ko sam djavo, pozutele od duvanskog i rostiljskog dima a sa jedne unutrasnje jedinice koja je bila u kuhinji cedila se masna smola!!! Covek nije imao kuda pa pozove servis za odrzavanje, doslji ljudi u radnim kombinezonima sa reklamom na ledjima, sluzbeni auto naravno sa velikom reklamom na karoseriji, reklo bi se profesionalci, i dva dana su cistili, prali, izduvavali,...ali zutu katransku smolu od duvanskog dima nisu mogli da skinu ni sa plastike ali ni sa saca unutar klime! Pokusali su sa raznoraznim sredstvima i na kraju su predlozili da demontiraju unutrasnje jedinice i da ih nose za Bgd. u centralni servis pa da ih potope u kadu sa specijalnom tecnoscu za ciscenje pa da ih vrate, namontiraju i napune gasom jer je stari OSLABIO i ta operacija bi bila oko 100 evra po klimi!!! U to vreme bila je neka akcija u Metrou, klima se prodavala za oko 120 evra, gazda naravno nije prihvatio tu ponudu, platio ljudima dvodnevni rad i dosao do mene da idemo i kupimo nove klime. Kada sam saznao u cemu je problem sinula mi je jedna ideja, posto se bavim i servisiranjem televizora pa kada mi ih donesu onako musave i prljave prvo sto uradim je da ih ocistim i za to se najbolje pokazao onaj plavi MER za staklo, ne ostecuje plastiku a smole i prljavstinu skida u jednim potezu! Predlozio sam da pokusamo i ... naravno uspeli!!!! Plastika se zabelela, ne bas kao nova ali... aluminijumsko sace posle druge flase MER-a se pocelo nazirati!!! Ispod odvodnog creva iz klime sam stavio jednu belu plasticnu kofu, to je bilo strasno, to sto je MER ocistio u klimama licilo je kao da smo prali solje od turske kafe, tecnost je poprimila tamno braon boju. Tri flase MER-a smo potrosili za klime u sali i 5 flasa za klimu u kuhinji, i sto je najbitnije, uspeli smo da ih ocistimo za male pare, nesto oko 1000 dinara. Posle toga smo kupili sprej za ciscenje klima u automobilu, nesta sa jonima srebra sto ne dozvoljava da se klime kontaminiraju bakterijama i ne smrde ali se jednom nedeljno moraju tretirati MER-om jer je u restoranu dozvoljeno gusenje u duvanskom dimu!!! Od tada i ja svoju klimu cistim MER-om, otvorim unutrasnju jedinicu, izvadim filtere, naprskam ih MER-om i ostavim u kadi da malo odstoji pa ih isperem toplom vodom. Sace unutar klime dobro isprskam i ostavim da se klima sama osusi, naravno sve to radim sa iskljucenom klimom, preko leta jednom mesecno. Obzirom da sam nepusac i da ne dozvoljavam pusenje u kuci, vrlo malo prasine se uhvati na sacu. Na filterima postoje jastucici od filca, na njih nakapam par kapi etericnog ulja, npr. lavanda, bor ili sl. ima ga svaka apoteka, i kada pustis klimu cela kuca prijatno zamirise. Nadam se da sam pomogao mnogima koji procitaju ovaj post, pozdrav svima!!!

Дефинитивно морам да пробам чишћење у сопственој режији, пре неки дан ми је био мајстор и мало опрао климу, по први пут од кад смо се уселили (7 година), а не знам кад је пре тога била чишћена. Нема потребе да плаћам за тако једноставан посао, једино треба да набавим неку добру хемију за прање измењивача. Већ се примети велика разлика јер та клима греје цео доњи спрат, прошлу зиму је осетно лошије грејала.

Дефинитивно морам да пробам чишћење у сопственој режији, пре неки дан ми је био мајстор и мало опрао климу, по први пут од кад смо се уселили (7 година), а не знам кад је пре тога била чишћена. Нема потребе да плаћам за тако једноставан посао, једино треба да набавим неку добру хемију за прање измењивача. Већ се примети велика разлика јер та клима греје цео доњи спрат, прошлу зиму је осетно лошије грејала.
Ovo sto mi pricamo u DIY je kao dubinsko pranje klime koje koliko sam video kosta 100e u srbiji.

Jedino ne znam da li klime imaju neke stikere zbog garancije.. Ali verujem da vecini klima kojoj treba dubinsko pranje je izaslo iz garancije

Zavisi od uslova. Imas klime koje i posle godinu dana treba dubinsko. Kafancuge neke teske. Ali uglavnom posle isteka garancije treba dubinsko

Код мене кошта око 200 евра, при чему није ни расклапао целу унутрашњу и прао турбину. Нема ни потребе додуше, јер се користи само за грејање, али у сваком случају је велика уштеда за 45 минута до сат времена посла.
20230830_094728.jpg
20230830_092014.jpg20230830_105339.jpg

Nije bas iz dobrog ugla, ali na osnovu kanalice spolja, tebi je unutrasnja montirana ispod prozora, na oko 1m od poda? <3

Код мене кошта око 200 евра, при чему није ни расклапао целу унутрашњу и прао турбину. Нема ни потребе додуше, јер се користи само за грејање, али у сваком случају је велика уштеда за 45 минута до сат времена посла.
Da se nadovezem samo za kotao na pelet. Trazili su mi 70eur prosle godine da ociste kotao detaljno. Malo na netu listao i sam to uradio, za 3h ustedeo taj novac, jedino ovo sa klimom zbog garancije

Кућа је укопана, клима је на око 3 метра од пода на доњем спрату, монтирана на степеништу, дува на доле и греје цео доњи спрат, и ходник горе.

Screenshot_20180609-184136.jpg

Retko se kod nas vidja ukopana kuca.

Ukopao zbog terena ili izolacije?

Због терена.

Hvala ti puno. A jesi li cistio i turbinu ili samo puz i turbulatore?

Ako adminin dozvole evo i fotografije mog kotlaIMG_20210908_195220.jpg
Hvala ti puno. A jesi li cistio i turbinu ili samo puz i turbulatore?
Turbulatore samo, turbinu nisam dirao, puza mozes nevezano od ovoga da ocistis, samo ispraznis rezervoar, jedino da bas rastavis kotao na delice, kod mene vec 7g nijedan problem nisam imao.

Detaljno kako se ugrađuje klima. Neka ostane ovde mozda nekome zatreba.

Sve je to fino ali... Neko ko prvi puta to radi a nebavi se majstorlukom onda se neisplati.
Konkretno ovaj borer kosta 170€, Busilica sa sds max, znaci ko ima normalnu sds+ nepase borer, pumpa za vakumiranje 140€, alat za pertlovanje cijevi oko 50€... Uz to jos dosta sitnog alata. Takodje osnovno poznavanje struje kako bi se moglo skopcati. Haj sonda za curenje pline i "netreba" moze i sa pjenom kontrola. Ja da se nebavim strujom nebi se upustao, ne samo posao vec i trosak sto ce jednom koristiti. Neznam koliko ugradja kosta ali mislim da ne vise ( u bivsoj jugi ) od 200€ jos imas garanciju...

I na sve to posle samostalne ugradnje nemaš garanciju.

Урадио човек лагано и педантно, за своју душу. Кад прочитам да неки мајстори нису у стању да напертлују цеви, или стегну као магарци, па спој попуца/попусти после због тога...
На западу не сме да се уграђује у својој режији више због прописа о гасовима. Алат може и да се позајми, купи па прода итд, није да је фиксан трошак, мада се дефинитивно не исплати за једну климу. Али мерак нема цену.

Урадио човек лагано и педантно, за своју душу. Кад прочитам да неки мајстори нису у стању да напертлују цеви, или стегну као магарци, па спој попуца/попусти после због тога...
На западу не сме да се уграђује у својој режији више због прописа о гасовима. Алат може и да се позајми, купи па прода итд, није да је фиксан трошак, мада се дефинитивно не исплати за једну климу. Али мерак нема цену.
U dosta drzava vec postoji zakon da bi dobio novi freon moras da stari dostavis... Samo sto ljudi to ispuste i kazu da je iscurilo iz klime prije servisa ili mjenjanja tako da.... Zakon na papiru samo.

Sve je to fino ali... Neko ko prvi puta to radi a nebavi se majstorlukom onda se neisplati.
Konkretno ovaj borer kosta 170€, Busilica sa sds max, znaci ko ima normalnu sds+ nepase borer, pumpa za vakumiranje 140€, alat za pertlovanje cijevi oko 50€... Uz to jos dosta sitnog alata. Takodje osnovno poznavanje struje kako bi se moglo skopcati. Haj sonda za curenje pline i "netreba" moze i sa pjenom kontrola. Ja da se nebavim strujom nebi se upustao, ne samo posao vec i trosak sto ce jednom koristiti. Neznam koliko ugradja kosta ali mislim da ne vise ( u bivsoj jugi ) od 200€ jos imas garanciju...
I tebi je normalno da ugradnja kosta 200e?
Za uredjaje od gde je naveci promet oko 400-500e po klimi?

Da li postoji jos neki posao gde se barata sa takvom vrednoscu robe (400-500e) i u tom vremenskom periodu (2-3 sata) moze da se uzme 200e?

I tebi je normalno da ugradnja kosta 200e?
Za uredjaje od gde je naveci promet oko 400-500e po klimi?

Da li postoji jos neki posao gde se barata sa takvom vrednoscu robe (400-500e) i u tom vremenskom periodu (2-3 sata) moze da se uzme 200e?
Ta tema je vrlo diskutabilna... Iz toga razloga sam ja sebi prvu klimu ( mjesto Wien ) sam ugradio pa onda i ostale. Malo mi falilo alata i dokupio sam. Naj jeftinije na crno sam nasao 450€... E sad ti kazes klima 400€ a ruke 200€ nije realno. Majstor/monter, kako god, kaze, meni je isto jel ti platio klimu 2000€ ili 200€... Vreme montaze je naprimjer 3h i moj posao toliko kosta, moje vreme, materijal... A ta cifra cesto premasuje ako su cijevi duge, jos treba dizalica ako se nemoze prici itd. Iz tog razloga podrzavam ovakav vid komunikacije ( forume ) gdje ljudi nesebicno djele iznformacije i iskustva jer su dragocijeni. A na pitanje dali mi je normalno... Druze moj nista nije normalno danas, nazalost. Sretan je onaj ko zna i hoce nesto sam da uradi.

Prilozi

• IMG_20230810_195821.jpg
    IMG_20230810_195821.jpg
    124.8 KB · Pregleda: 227
meni je npr jasno da je neki skup uredjaj npr auto koji kosta 50-100k pa je 200e ruke za 2-3 sta jer treba znanje i odgovornost ako nesto zeznes na tom autu to kosta.. ali nesto mi je to nenormalno da se toliko naplacuje za ugradnju gde su uredjaji 500-600e koji se prozivode po istom principu vec koliko godina...

Kazem ne znam nijednu sferu gde tako mala vrednost uredjaja u tako kratkom roku moze da naplati toliko novca. Ispada da bi opravdali cenu ugradnje moramo da uzimamo klime od 1500+e 😅

meni je npr jasno da je neki skup uredjaj npr auto koji kosta 50-100k pa je 200e ruke za 2-3 sta jer treba znanje i odgovornost ako nesto zeznes na tom autu to kosta.. ali nesto mi je to nenormalno da se toliko naplacuje za ugradnju gde su uredjaji 500-600e koji se prozivode po istom principu vec koliko godina...

Kazem ne znam nijednu sferu gde tako mala vrednost uredjaja u tako kratkom roku moze da naplati toliko novca. Ispada da bi opravdali cenu ugradnje moramo da uzimamo klime od 1500+e 😅
Auta i klime nisu isto. Kod auta imas cijenu servisa i satnice koje se razlikuju a klime sve iste za spajanje ( mislim na vanjsku i 1 unutrasnju, naprimjer ) faza + nula na vanjsku ( moze i obratno ) i vuces opet kontra napon plus data kabal. Ok, imas nosace, busenje rupe, vakumiranje... Ali to je to, isto! Bila ona Daikin ili Gree. Evo primjera jos jednog. spajanje indukcione ploce.. Ti kupio gorenje ili Bora, Neff, Miele, spajanje je isto. Dve faze, nula i uzemljenje. Isto vreme za skupo ili jeftino. Milion primjera... Nece ti kulturan covjek nista reci, ali u sustini realnost ( nazalost ) je takva da nikog ne interesuje dali ti imas ili nemas ( nemislim konkretno na tebe, nego na sve pa i mene ) posao toliko kosta.

Auta i klime nisu isto. Kod auta imas cijenu servisa i satnice koje se razlikuju a klime sve iste za spajanje ( mislim na vanjsku i 1 unutrasnju, naprimjer ) faza + nula na vanjsku ( moze i obratno ) i vuces opet kontra napon plus data kabal. Ok, imas nosace, busenje rupe, vakumiranje... Ali to je to, isto! Bila ona Daikin ili Gree. Evo primjera jos jednog. spajanje indukcione ploce.. Ti kupio gorenje ili Bora, Neff, Miele, spajanje je isto. Dve faze, nula i uzemljenje. Isto vreme za skupo ili jeftino. Milion primjera... Nece ti kulturan covjek nista reci, ali u sustini realnost ( nazalost ) je takva da nikog ne interesuje dali ti imas ili nemas ( nemislim konkretno na tebe, nego na sve pa i mene ) posao toliko kosta.
Izgleda da serviseri klima najvise prate inflaciju :)

Xaxax, tako je skoro sve danas. Frkka je sa jedne strane u pravu i pristupa toj tematici sa ljudske i realne cinjenice. Samo nazalost ja se tih situacija puno nagledam.

Da li je obavezno da bi garancija bila vazeca da servis koji je ugradio klimu je i servisira? Ako su oba servisa npr ovlascena kod tog proizvodjaca, kod jednog je servis 3000 drugi 5000, da li je moguce da se promeni servis i da bude vazeca garancija

Nazad
Vrh Dno