gx-x je napisao(la):
Ma ko te je to slagao ? Ako je tvoj 64-bit, onda su i svi preskoti pre njega Jedino si ti morao da platis da ti ukljuce instrukcije
Da, onda su i svi Prescott-i pre njega imali i 2MB L2, i EIST zar ne? I imali 32 C idle na 3.0 GHz kao ovaj?
gx-x je napisao(la):
Kolko ja znam 64bit registri postoje i u 32bit preskotima prosle generacije ali nisu aktivni. To sto je intel poceo da prodaje muda za bubrege... Sem naravno ako sve price oko toga nisu istinite, onda sam i ja wuna jelte
Hmm, onda je wuna i onaj ko kupi S754 Semp0rn-a pa kasnije S754 Athlon 64 jer i S754 Semp0rn bi trebao da ima 64-bitne ekstenzije samo iskljucene zar ne? Ili ako hoces ovako, wuna je i onaj ko kupi Newcastle pa posle plati za Winchester da bi mu bio hladniji CPU ili za Venice da bi dobio SSE3 ili bolju kompatibilnost sa pojedinim memorijskim modulima.
/begin offtopic rant
Svasta sam ja lose ovde o Intelu cuo:
1. Socket LGA775 je sr.nje
Ja se sa ovim uopste ne slazem, naprotiv, mislim da je to najbolji socket do sada napravljen. Pre neki dan sam imao prilike da skidam S478 HSF i izvukao sam i procesor sa njim i video Boga dok nisam ispravio 4 pina koja su se iskrivila svaki u razlicitom pravcu. Naspram toga, u petak sam skidao moj stari LGA775 procesor i montirao novi bez vadjenja ploce iz kucista i slicnih egzibicija koje su ponekad za obicne ZIF sockete potrebne i zavrsio sam zamenu procesora i HSF-a za 5 min bez ikakvih problema.
Dakle ko kaze da je LGA775 sr.nje taj ili laze ili nije nikad probao pa prica napamet -- ne mogu da se odlucim sta je gore od ta dva.
2. Prescott se mnogo greje
Istina da su se prvi S478 Prescott-i grejali dosta. LGA775 je potpuno druga prica pogotovo 6xx serija. Ako neko ima vecu temperaturu od 55 C pod opterecenjem, sigurno nesto u sistemu ne valja (napajanje, lose provetreno kuciste, lose montiran HSF). Video sam tipa na newegg.com koji je napisao review nakon sto je kupio ovaj Pentium 630 sto sad ganja i moju masinu. Kaze "morao sam da underclockujem na 1.5 GHz i da spustim napon i jos uvek imam preko 60 C, jel to normalno?" -- pa naravno da nije *****e kad nisi montirao HSF kako valja. Lepo pise u uputstvu pritisni dok ne cujes klik. Bas su mi nedavno doneli jednu LGA775 masinu koju je sklapao neki "strucnjak". Ukljucim je, digne se Windows i sam se ugasi. Otvorim kad ono HSF se drzi samo na jednoj zabici. Ne pise dzaba na kutiji od procesora "This product is intended to be professionally installed".
3. Intel je u svemu sporiji od AMD-a
To isto nije tacno. Sporiji je samo tamo gde se koristi bajati FPU kod. Gde ima SSE i SSE2 optimizovanog koda ili je jednako brz ili brzi od AMD-a sa odgovarajucom PR oznakom. Hvala Bogu pa je sve manje bajatih programa.
4. Intelovih 64 bita su emulacija
Nisu emulacija jer tako nesto nije bas izvodljivo. Ali za AMD-ov SSE2 sam cuo da je emuliran preko MMX-a, a to vec sa tehnicke strane zvuci izvodljivo pa posto i radi sporije nego Intelov SSE2 eto vama materijala za razmisljanje.
5. Intelovih 64 bita nisu kompatibilni sa AMD-ovim
I to nije tacno, to su izjavili ljudi koji su probali prvi build 64-bitnog XP-a koji je bio hard-coded za AMD procesore sto je da vas podsetim losa programerska praksa.
6. Intelovih 64-bita su sporiji od AMD-ovih
Ovo nije tacno u vecini slucajeva. Licno sam testirao i jedino gde je Intel mnogo sporiji je pri konverziji int64 vrednosti u float ili double (dve SSE2 instrukcije). To se na srecu moze izbeci u kodu. Interesantno je da je npr. mnozenje (mul i imul) na Intelu sporije u 64-bitnom modu za 27% dok je na AMD-u sporije za 33%. Deljenje (div i idiv) je na Intelu jednako sporo i u 32-bitnom i u 64-bitnom modu, dok je na AMD-u u 64-bitnom modu sporije nego u 32-bitnom i to do te mere (80%), da je dostiglo Intela po broju taktova. Samo treba imati u vidu da je kod Intela 1T vremenski kraci nego kod AMD-a jer AMD radi na manjoj frekvenciji. Tek ce se videti ko je i u cemu sporiji.
/end offtopic rant