Šta je novo?

oc q6600 g0 stepping

Nikola ta ploča je sasvim ok, ali za oc preko 3GHz definitivno nije, razlog toga je njena siromasna naponska jedinica koja je u 3 phase izvedbi, gde bi pri overkloku, a samim tim povećanjem napona isti dosta padao. Zašto je to loše? Loše je iz tog razloga sto bi idle napon morao da bude dosta veći od onog potrebnog. Koje su posledie? Odgovor je jasan, pošto bi ploča za određeni oc tražila veći idle napon, pojavila bi se i veća temperaturna anomalija, a samim tim od 100% oc iskorišćenja jednog Quad core procesora ne bi bilo nista.

Obicna P5K ima trostepenu naponsku tako da su navedeni negativni efekti jos izrazeniji. Bas me zanima kako bi quad core procesori radili na takvoj i slicnim plocama koje ih na papiru podrzavaju i to na defaultu, bez ikakvog oc-a.

E ovo mi je bilo potrebno da procitam,zato moj Q6600 nije stabilan ni na 3Ghz :wall::wall::wall: (Dobro,mozda ne samo zbog ploce,ima verovatno malo i do napajanja)
A sto se tice default-a radi besprekorno ako je za utehu :bottle:

A na dolazecem X38 chipsetu npr X38 DQ6 hoce li OC Q6600 G0 biti bolji?

Nisu bitni ventovi nego primerak, sa kojim sam izvukao 4.5GHz na vodi, naravno za slikanje ;)
Više o tome ovde http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=141737

Gledao sam sta si uradio i kakvu si masinu napravio. Svaka cast, za respekt.

Mene zanima posto sam dosta citao o Geminu, da koliko ce efikasno hladiti zavisi dosta od ventova. Posto cu uzeti taj procesor i kuler, zanima me koje si ventilatore na njemu koristio posto si procesor pored dobrog primerka i dobro ohladio da bi dobio onakav rezultat na vazdusnom hladjenju.

@Spacemaster video si plocu, a kada je ocekujes u prodaji? Ima li naznake cena?
Sorry za off ali def je povezano sa OC Q6600 ;)

Nikola ta ploča je sasvim ok, ali za oc preko 3GHz definitivno nije, razlog toga je njena siromasna naponska jedinica koja je u 3 phase izvedbi, gde bi pri overkloku, a samim tim povećanjem napona isti dosta padao. Zašto je to loše? Loše je iz tog razloga sto bi idle napon morao da bude dosta veći od onog potrebnog. Koje su posledie? Odgovor je jasan, pošto bi ploča za određeni oc tražila veći idle napon, pojavila bi se i veća temperaturna anomalija, a samim tim od 100% oc iskorišćenja jednog Quad core procesora ne bi bilo nista.

dali to vazhi i za Asus P5k-E plochu?

Gledao sam sta si uradio i kakvu si masinu napravio. Svaka cast, za respekt.

Mene zanima posto sam dosta citao o Geminu, da koliko ce efikasno hladiti zavisi dosta od ventova. Posto cu uzeti taj procesor i kuler, zanima me koje si ventilatore na njemu koristio posto si procesor pored dobrog primerka i dobro ohladio da bi dobio onakav rezultat na vazdusnom hladjenju.

Chieftec obične crne dvanestice, malo su bučnije, ali zato rade posao.

dali to vazhi i za Asus P5k-E plochu?

ASUS P5K-E ploča ima 8-phase naponsku, stoga tih problema sa tom pločom neće biti.
http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&l2=11&l3=534&l4=0&model=1866&modelmenu=1

Poslednja izmena:
Q6600 je zavrsio na GB P965-DQ6 sa GeminII kulerom...
...a na Asusu P5K je C2D 6300 koji radi na 3200MHz-a bez ikakvih dizanja napona sa box kulerom (pri najvecem naprezanju temp. 51). Dok je pre jedva dostizao 3000Mhz na gore pomenutoj DQ6 ali unajvece zbog slabe memorije (valjda:))...

Imam jedan problem sa Q6600 masinom. Naime svi Info programi (everest, cpu-z, itd) pokazuju razlicite informacije pri OC-u... Recimo Cpu-z, kada stavim mnozilac 8 on pokazuje 6 dok je FSB400 (u system propertis mi stoji 3.60GHz:sceptic:??) , kada stavim napon 1.3V on pokazuje 1.248V... itd... Sta se desava?

Inace procesor je stabilan na 3.40GHz-a sa naponom 1.35V (provera: 5 sati rendanja u 3ds Max). U Everestu pri tom naprezanju pokazuje temperature od 65 do 78 u zavisnosti od cora dok mu je ukupna 53???.. Koliko je to tacno i koliku max temperaturu moze da trpi ovaj procesor?

E da, bios je F11, na ploci je bio F9 ali sam ga flesovao jer sam mislo da zbog njega sve brljavi kad ono... medjutim.

Bih jako zahvalan za razjasnjenje...:)

Q6600 je zavrsio na GB P965-DQ6 sa GeminII kulerom...
...a na Asusu P5K je C2D 6300 koji radi na 3200MHz-a bez ikakvih dizanja napona sa box kulerom (pri najvecem naprezanju temp. 51). Dok je pre jedva dostizao 3000Mhz na gore pomenutoj DQ6 ali unajvece zbog slabe memorije (valjda:))...

Imam jedan problem sa Q6600 masinom. Naime svi Info programi (everest, cpu-z, itd) pokazuju razlicite informacije pri OC-u... Recimo Cpu-z, kada stavim mnozilac 8 on pokazuje 6 dok je FSB400 (u system propertis mi stoji 3.60GHz:sceptic:??) , kada stavim napon 1.3V on pokazuje 1.248V... itd... Sta se desava?

Inace procesor je stabilan na 3.40GHz-a sa naponom 1.35V (provera: 5 sati rendanja u 3ds Max). U Everestu pri tom naprezanju pokazuje temperature od 65 do 78 u zavisnosti od cora dok mu je ukupna 53???.. Koliko je to tacno i koliku max temperaturu moze da trpi ovaj procesor?

E da, bios je F11, na ploci je bio F9 ali sam ga flesovao jer sam mislo da zbog njega sve brljavi kad ono... medjutim.

Bih jako zahvalan za razjasnjenje...:)

Za početak pročitaj review te ploče na benchu, obrati dobro pažnju na BIOS sektor, tj. da si to uradio imao bi manje pitanja. Ali ajde. U biosu imaš podsekciju mislim da je druga po redu u kojoj se nalazi C1 i Eist opcija obe isključiš i neće biti variranja takta proceosra, tj. pada množioca. Zatim pad napona je prisutan u zadnjih 3 godine na pločama, tj. tesko će neka ploča na kojoj u biosu podesiš 1.35V u winu prijavljivati toliko, uvek će prijavljivati manje, koliko manje to zavisi od modela ploče. Fenomen koji definiše pomenute simptome naziva se vdroop i vdrop, vdroop to je ono sto tebe muči a ne bi trebalo jer je normalna pojava, tj. razika napona u biosu u poređenju na win, druga pojava je vdrop tj. fenomen vezan za razliku napona u idleu i napona u full loadu, odnosno pri punom opterećenju. Vdrop je kritičniji tj. može da smanji oc potencijal, o tome sam pričao gore i to ti je sva nauka. ;)

Poslednja izmena:
Niko ne kaže da neće da se klokuje ploča, samo je pitanje koliko će da se klokuje, jer ima dosta boljih ploča od tvoje za oc quada, a opet dosta jeftinijih. Po meni najbolji izbor je
http://www.pcberza.co.yu/komponente/detail.php?id=38114 i definitivno nema konkurenciju kada je oc pitanju, naravno u tom cenovnom rangu do 200eura.
A ni P35 DQ6 joj ne beži mnogo.

P35 ploca, ASUS iz P5 serije su fantazija. Ploce su za odlican overclock, odlicna stailnost i podrska za Intel's 45nm. Pogledaj moju konfu iz potpisa i sta sam ja uradio sa Quadom na ovoj ploci sa BOX kulerom. Radi bez ikakvih problema. Da ne razglabam o novim plocama iz X serije, jer ce Quad na njima da zdere.

Poslednja izmena:
P35 ploca, ASUS iz P5 serije su fantazija. Ploce su za odlican overclock, odlicna stailnost i podrska za Intel's 45nm. Pogledaj moju konfu iz potpisa i sta sam ja uradio sa Quadom na ovoj ploci sa BOX kulerom. Radi bez ikakvih problema. Da ne razglabam o novim plocama iz X serije, jer ce Quad na njima da zdere.

A citirao si me zbog?

Poslednja izmena:
@Spacemaster

Hvala :)... Od sad sve pazljivo citam... Iskljucio i sad je sve Ok. Sta ces, ja sam samo arhitekta koji hoce sto brze da renda:).

A sto se tice temperatura? Dali je to OK? Jedno jezgro bas odskace sa temperaturom +5do8 u odnosu na ostale. Da li je moguce da hladnjak nije dobro nalegao?

Fenomen koji definiše pomenute simptome naziva se vdroop i vdrop, vdroop to je ono sto tebe muči a ne bi trebalo jer je normalna pojava, tj. razika napona u biosu u poređenju na win, druga pojava je vdrop tj. fenomen vezan za razliku napona u idleu i napona u full loadu, odnosno pri punom opterećenju.
jeste to samo obrnuto :)
:wave:

@Spacemaster

Hvala :)... Od sad sve pazljivo citam... Iskljucio i sad je sve Ok. Sta ces, ja sam samo arhitekta koji hoce sto brze da renda:).

A sto se tice temperatura? Dali je to OK? Jedno jezgro bas odskace sa temperaturom +5do8 u odnosu na ostale. Da li je moguce da hladnjak nije dobro nalegao?

Kako od primerka do primerka zavisi kako će da se greje tako ista priča važi za Q6600 koji ima različite temp na svakom jezgru, pravila nema, ali nemaš brige to je normalna stvar.

Evo, ovoliki je OC na P965 DQ6... Sa Gemin II hladnjakom.Naprezao sam ga 3DS MAX-om i ovo je max temperatura (3-4 sata). Verovatno moze do 3800MHZ-a ali bi temperatura bila prevelika.
Hvala jos jednom na svim savetima :)

Prilozi

• 3600MHz.jpg
    3600MHz.jpg
    136.9 KB · Pregleda: 312
Evo, ovoliki je OC na P965 DQ6... Sa Gemin II hladnjakom.Naprezao sam ga 3DS MAX-om i ovo je max temperatura (3-4 sata). Verovatno moze do 3800MHZ-a ali bi temperatura bila prevelika.
Dobar VID! Koji je FPO/BATCH broj, ceo? Koliki je Vcore?

Poslednja izmena:

Ma pusti renderovanje u MAXu, ne opterecuje quada ni izbliza kao 4xprime95.
Nemoj samo da se razocaras ;)

Bio stabilan ili ne on radi ono sto meni treba :)... Ok probacu... Oce li neko da mi kaze da li je ova temperatura skodljiva za procesor? :)

Bio stabilan ili ne on radi ono sto meni treba :)... Ok probacu... Oce li neko da mi kaze da li je ova temperatura skodljiva za procesor? :)

Nije problem, sa box kulerom i procesorom da default frekvenciji i naponu se stiže na 80°C.

Evo momci jos malo novosti sta rade ludi naucnici u Vinci. Juce sam dobio od gazda Pere ( svaka cast al ih navata) dva Q6600 G0 po porudzbini. Ubacio u masinu sa GA 965 DS3 i vodenim TT dupli kiler i njihova pumpa P500 i pocnem da neverujem, temperatura oko 30 krenem da dizem klok i da ga krckam decko jedva prelazi 50 na 3.4 G. Nisam mogao da verujem pa sam zvao Nesu iz DPM oko voltaze jer ova ploca je kilava sto se tice toga da bih dobio 1.4V na procesoru u Biosu moram da setujem 1.5V u ovom trenutku dok pisem se krcka na 3.6 G i 1.392-1.404 po Cpu Z t je 58. Da nisu poceli da pustaju fals Penryne

Vray render u maxu ne opterecuje procesor kako treba?

Mozda to vazi za mental ray koji je difolt max render, ali iskreno meni je mnogo merodavniji i bitniji vray za bench nego npr prime.

Poslednja izmena:
Stigla je ploca X38 DQ6 za sada na brzinu Q6600 na 3.51G prvi utisak heat pajp je vreo morace neki kuler na to. Ne znam zasto ali po meni to se mnogo greje, 965 je bio cool . Vidim da je izasao novi BIOS pa cu da probam sa novim. Ima puno podesavanja u BIOSU uopste neznam sta je zasta Space ti si je imao u rukama .

Evo momci jos malo novosti sta rade ludi naucnici u Vinci. Juce sam dobio od gazda Pere ( svaka cast al ih navata) dva Q6600 G0 po porudzbini. Ubacio u masinu sa GA 965 DS3 i vodenim TT dupli kiler i njihova pumpa P500 i pocnem da neverujem, temperatura oko 30 krenem da dizem klok i da ga krckam decko jedva prelazi 50 na 3.4 G. Nisam mogao da verujem pa sam zvao Nesu iz DPM oko voltaze jer ova ploca je kilava sto se tice toga da bih dobio 1.4V na procesoru u Biosu moram da setujem 1.5V u ovom trenutku dok pisem se krcka na 3.6 G i 1.392-1.404 po Cpu Z t je 58. Da nisu poceli da pustaju fals Penryne

Izgleda mi da si ubo dobre primerke svaka cast nego ko ti je bre taj Nesa iz DPM i sata on zna o voltazama:trust:

Nazad
Vrh Dno