Šta je novo?

oc q6600 g0 stepping

Podrazumeva se da iskljucis mashinu sa struje kad kratkospajas cmos (3-4 sec) tako nece ostati nista od predhodnih podesavanja bios-a

Podrazumeva se, al se sve sto sam opisao desilo bas sa iskljucivanjem iz struje i stavljanjem dzampera na clear cmos mesto po jedno 10-15 sekundi...

Probaj ovako, 3.6GHz, 9x400, stavi 1.425v
RAM stavi na 4-4-4-12 i 2.15v (+ 0.325v)
Stavi NB voltazu +0.10v
Ako nece, izvadi jedan stap od 2GB i probaj onda, i takodje skini neku drugu verziju Biosa.

Probao sam sa Kingston-om HyperX 2x1GB@800Mhz, takodje sam flash-ovao BIOS na verziju F8c i isto...RESET...ali sam otkrio jednu novost: kada stavim vcore na 1.60!!! -NE RESET-uje SE!!! ...ali u roku od 10sec. temp. se podigne na 98C!!! Tako da sam dosao do zakljucka da mi je zapao SHIT primerak :(

Nisu mi jasne dve stvari: otkud ovoliki CPU VID(1.325V) na G0 reviziji, i kako to da je Prime stabilan tri sata na 3GHz na 1.22V?? Prioritet na 10 i ukljuceno round off checking. Posto jos nisam uzeo dostojnu plocu, samo sam se zezao sa obaranjem napona. Na 1.208V je prosao cinebench10 i 10xCPU test u 3d marku 06, a mrzelo me da pustam prime posto nisam verovao da ce proci. U prime-u sam zayebo datum jer sam radio clear cmos za novi cpu i provalio da nije dobar date i menjao ga u sred testa. Vreme je tacno.

Poslednja izmena:
Ljudi pomagajte!

Imam Q6600, GA-X38-DS4, i ne mogu mašinu da nateram preko 300x9=2,7GHz.

Pokušao s naponima od 1.2625 - 1.4625 , podigao napon na NB za 0,15V, napon na mem za 0,1v (memorija je na 666 i proverio može do 800Mhz a i ne gazim je) isključio termalna ograničenja.

Na FSB 300 sve šljaka ali na 301 Win registry mi poludi, nestane...
E, da, proc je nov G0. Napajanje MSI 550W Grafika MSI 3870 OC,...

Da li je moguće da FSB WALL bude već na 2,7GHz?

Ljudi pomagajte!

Imam Q6600, GA-X38-DS4, i ne mogu mašinu da nateram preko 300x9=2,7GHz.

Pokušao s naponima od 1.2625 - 1.4625 , podigao napon na NB za 0,15V, napon na mem za 0,1v (memorija je na 666 i proverio može do 800Mhz a i ne gazim je) isključio termalna ograničenja.

Na FSB 300 sve šljaka ali na 301 Win registry mi poludi, nestane...
E, da, proc je nov G0. Napajanje MSI 550W Grafika MSI 3870 OC,...

Da li je moguće da FSB WALL bude već na 2,7GHz?
meni smrdi to napajanje...mada probaj da dignes tu memaru jos a samim tim i fsb jos malo, mozda te ogranicava mem, napon stavi na 1.3125 za pocetak, taj napon je dovoljan za do 3.2 sve preko toga jaci naravno

Hvala.

Probao sam da odspojim napajanje CD-a, jednog harda i flopyja i digao sam FSB na 310 MHz bez ikakvih problema.

Napajanje je MSI od "550"W i košta 30-tak jevrića. Bačena para...

Šta mi savetujete jer u "bliskoj" budućnosti hoću CF sa dve 3870 a bogami i 3 harda u RAIDu? Da li šta vredi čiftek, i jeli mi dosta 100 eura ili...

sistem:
Q6600, Gigabyte X38-DS4, CM Hyper TX2, MSI 3870 OC, DDR2 2Gb 667 NCP, XP 32, druga particija Vista 32 (zbog Crysis)

PS. Novi sam na forumu...:)

Pa nesto sto je oko 100e.
Thermaltake ToughPower ~700W, Corsair 520W/620W, Chieftec CFT serija, ~650-700W.
Nesto tog tipa je i vise nego dovoljno a mogao bi takva napajanja i koristiti za sl. komp.
BTW, dobro dosao :)

chieftec CFT serija i Thermaltake ToughPower serija su identicna napajanja, oba pravi CWT otvarao sam oba uporedjivao ih znaci identicna samo sto je TT malo jeftiniji zato sam ja i uzeo TT, eto on mi tera sve ovo iz potpisa cak ponekad budu nakacena 4 hdd-a ide sve bez problema. Znaci za Quad bez 600+ W ne razmisljaj ili u prevodu bez 80+ evra ne kupuj napajanje

Poslednja izmena:
Hvala momci. Biti će igranja čim stigne plata... za dan, dva ako ne pukne na druge stvari...
Sad jedno neobično pitanje: ČEMU OC Q6600 KAD GA NISAM USPEO UPOSLITI NI KOD RENDEROVANJA FILMOVA SA VIŠE OD 50%?
Da li se vidi kod klasičnih aplikacija, koje igre vide 4 jezgra, ili je sve samo priča zbog sintetičkih testova? Mislim, volim i ja brzo voziti ali kad putevi nisu puni džomba, tj volim i ja da imam konja za trku, ali...

chieftec CFT serija i Thermaltake ToughPower serija su identicna napajanja, oba pravi CWT otvarao sam oba uporedjivao ih znaci identicna samo sto je TT malo jeftiniji zato sam ja i uzeo TT, eto on mi tera sve ovo iz potpisa cak ponekad budu nakacena 4 hdd-a ide sve bez problema. Znaci za Quad bez 600+ W ne razmisljaj ili u prevodu bez 80+ evra ne kupuj napajanje

Bogami je situacija obrnuta, barem na primeru 750W. TT je skuplji 20-tak € od odgovarajućeg (isti CWT OEM proizvod) Chieftec napajanja.

Poslednja izmena:
Bogami je situacija obrnuta, barem na primeru 750W. TT je skuplji 20-tak € od odgovarajućeg (isti CWT OEM proizvod) Chieftec napajanja.
ee ne zezaj???!?!? nisam to znao, ja bas imam 750W TT platio sam ga letos skoro 140 evra nesto sitno ispod toga, ali tada je 750W bio pojam, ne znam koliko je sad

ee ne zezaj???!?!? nisam to znao, ja bas imam 750W TT platio sam ga letos skoro 140 evra nesto sitno ispod toga, ali tada je 750W bio pojam, ne znam koliko je sad

... i sad lepo ne moras o toj komponenti da razmiljas narednih 5 godina. Sto se mene tice - odlicna investija ! Mozda cak i najbolja od celog kompa ! Komp ces izmenjati jos 5 puta dok ti ne padne na pamet da menjas PSU. PSU najvise boli po dzepu jer ne osetis da ga imas, ali se najvise isplati, kasnije tek osetis koliko je to zapravo bio dobar potez ;) Jednostavno sto god da strpas u komp ako ne radi znas da nije do PSU, a to mnogo znaci !
Svaka cast na kupovini !
:wave:

Poslednja izmena:

U Eurolinku bio 8900 din. (toughpower 750w modular) ali nema vise,ja jurim da kupim nema nigde.

Poslednja izmena:
Hvala momci. Biti će igranja čim stigne plata... za dan, dva ako ne pukne na druge stvari...
Sad jedno neobično pitanje: ČEMU OC Q6600 KAD GA NISAM USPEO UPOSLITI NI KOD RENDEROVANJA FILMOVA SA VIŠE OD 50%?
Da li se vidi kod klasičnih aplikacija, koje igre vide 4 jezgra, ili je sve samo priča zbog sintetičkih testova? Mislim, volim i ja brzo voziti ali kad putevi nisu puni džomba, tj volim i ja da imam konja za trku, ali...

Sam si sebi dao odgovor. Probaj da to sto renderujes uradis sa C2D, pa ce zauzece da bude 100%. Znaci da ima smisla sto si uzeo bas taj procesor.Zasto ga ne uzeti kada mu je cena sada ista kao kada se pojavio E6300. Dobijas mnogo za malo para.

Stiglo napajanje! Čiftek 700W (PRAVIH). Piči na 3GHz bez ikakvih problema. Cifra...prava sitnica-100€. Posle vikenda (jer za vikend nisam tu) kreće igranka...
E, uzeo sam i neko polovno kućište- isto čiftek, sad se procesor ne greje iako je na većem kloku! WOW!
Hvala svima na savetu!
Čujemo se za koji dan

Ljudi pomagajte citam sve ovo i sledeca stvar mi se desava:

Cim podignem vrekvenciju na 2.8 (311x9)

procesor se greje preko 64 stepena u biosu i everestu pokazuje toliko dok u Core temp-u 0.97.1 pokazuje 58 c zasto ?

NA defaultu , znaci na 2.4 u Core temp-u 0.97.1 50,45,39,45 dok u everestu pise :

CPU: 55
core1 : 51
core2 : 46
core3 : 40
core4 : 45

Koji je problem i probao sam npr. Virtua teni3 i kom mi blokira posle kloka?

Znaci boks kuler je napajanje 650w mozete videti ostatak masine u opisu...?

Da li smem da ga drzim na 2.8 sa boksom i ako smem kako tacno da to odradim u biosu, zasto mi lose radi komp kada ga kloknem.

Hvala puno svima.

PS: Evo i slike kada je na defaultu.

Prilozi

• Help.jpg
    Help.jpg
    314 KB · Pregleda: 54
Ljudi pomagajte citam sve ovo i sledeca stvar mi se desava:

Cim podignem vrekvenciju na 2.8 (311x9)

procesor se greje preko 64 stepena u biosu i everestu pokazuje toliko dok u Core temp-u 0.97.1 pokazuje 58 c zasto ?

NA defaultu , znaci na 2.4 u Core temp-u 0.97.1 50,45,39,45 dok u everestu pise :

CPU: 55
core1 : 51
core2 : 46
core3 : 40
core4 : 45

Koji je problem i probao sam npr. Virtua teni3 i kom mi blokira posle kloka?

Znaci boks kuler je napajanje 650w mozete videti ostatak masine u opisu...?

Da li smem da ga drzim na 2.8 sa boksom i ako smem kako tacno da to odradim u biosu, zasto mi lose radi komp kada ga kloknem.

Hvala puno svima.

PS: Evo i slike kada je na defaultu.
proveri da li ti lepo nalezu sve 4 nozice od kulera, znaju ponekad da iskoce napolje pa onda ne naleze kuler ravnomerno na CPU. btw temp jesu bas visoke, ja imam tolike na 3.6 GHz pod blagim opterecenjem i vecim naponom jos mi je i poliran cpu. Proveri lepo kuler pa ako nije videcemo sta je

Ovo na default, meni deluje sasvim normalno za idle temp i box.
A koliko CoreTemp ocitava temp po jezgrima kad je na 2.8GHz ?
Ako ides na 2.8GHz samo stavi kako si i stavio 331x9, napon je ok, PCIe stavi na 100
EIST i C1E iskljuci i to je to.

P.S 1.3v VID ? woo a koliko vidim G0 je stepping

Poslednja izmena:
proveri da li ti lepo nalezu sve 4 nozice od kulera, znaju ponekad da iskoce napolje pa onda ne naleze kuler ravnomerno na CPU. btw temp jesu bas visoke, ja imam tolike na 3.6 GHz pod blagim opterecenjem i vecim naponom jos mi je i poliran cpu. Proveri lepo kuler pa ako nije videcemo sta je

Uf nisam bas vican za to , strucan.... Ovako pokuacu.

Sve cetiru nizce stoje kako treba cvrste su i kuler se ne drma , ne odvaja od ploce, Cpu-a , kako jos mogu da proverim?

Tebi na 3.6 radi sa box kulerom???:zgran:

@OCz SAcu da ga dignem ako budem umeo :( na 2.8 pa javljam koliko, 1.3v pokazuje u core temp dok u CPU-z pokazuje core voltage 1.264, u everestu pise ...evo slike ako je to to ...

Sta tu ne valja???

Evo slike kulera...

Prilozi

• 140320081502.jpg
    140320081502.jpg
    218 KB · Pregleda: 55
  • 140320081507.jpg
    140320081507.jpg
    460.6 KB · Pregleda: 54
Jos je na 2.4 sad ga dizem na 2.8 a pre toga evo iz everesta i da li je ovo voltaza?? Ne znam sto tamo pokazuje 1.3???

Prilozi

• CPU voltaza.jpg
    CPU voltaza.jpg
    155.8 KB · Pregleda: 55
Uf nisam bas vican za to , strucan.... Ovako pokuacu.

Sve cetiru nizce stoje kako treba cvrste su i kuler se ne drma , ne odvaja od ploce, Cpu-a , kako jos mogu da proverim?

Tebi na 3.6 radi sa box kulerom???:zgran:

@OCz SAcu da ga dignem ako budem umeo :( na 2.8 pa javljam koliko, 1.3v pokazuje u core temp dok u CPU-z pokazuje core voltage 1.264, u everestu pise ...evo slike ako je to to ...

Sta tu ne valja???

Evo slike kulera...
ma gde sa BOX-om :p sa njim nisam mogao preko 3.2 znaci 3.2 plafon da se ne pregreva, imam Zalman 9500 LED sa kojim bez problema moze i preko 4 ali nije to to za vazdusno hladnjenje ipak greje se quad kao lud, na 3.6 ga drzim super stabilan sa nekom umerenom temperaturom gde jezgra u full loadu ne prelaze 65 stepeni znaci kada se optereti divljacki svim mogucim testovima

a sto se tice tvog primerka, vidi jel si pogasio sve one gluposti u biosu koje ne sluze nicemu kada se oC, C1, EIST i ostale gluposti i vidi kuler da li ti je nastelovan na auto rpm tj q-fan mod ili radi uvek punom brzinom mozda ti to uzrokuje visoke temperature

Hm..meni sve ovo deluje ok, vidi, stavi ga na 2.8GHz, znaci kao sto sam ti napisao gore samo to.
I onda nam daj da vidimo sta kaze CoreTemp za idle temperaturu.
Inace, imas zanimljiv primerak, posto je tebi 1.3v default, a nisam mnogo bas vidjao G0 sa tom default voltazom.
Sve u svemu mogao bi i na 3.2GHz da ga drzis, bez promene napona, on bi trebao da se ne greje mnogo, sta vise mozes cak i da mu oboris napon na 1.25v ako ga drzis na recimo 2.8GHz.

Au kako je pocelo moracu da Vas vodim na klopu( ebem ti nista ne znam)...

Kako ovo da pronadjem da vidim sta je i kako je ja sam stavio 311x9 u nekom extreme twiker i tu ima svasta...

"vidi jel si pogasio sve one gluposti u biosu koje ne sluze nicemu kada se oC, C1, EIST i ostale gluposti i vidi kuler da li ti je nastelovan na auto rpm tj q-fan mod ili radi uvek punom brzinom mozda ti to uzrokuje visoke temperature" ZNACI GDE OVO NACI i VIDETI?

Pazi ovako ja cim sa stavio 311x9 (2.8) on mi je memoriju digao automatski na 93* mhz ja sam je rucno vratio na 829 (ima ta opcija) Zasto ovo radi???

PS: Bacite pogled na sliku zasto mi na gedzetu-everestu pokazuje CPU 57 kada mi ni jedan CORE nije preko 52 cak i u CPU temp pokazuje max 52 stepena?

Prilozi

• Za Bracu.jpg
    Za Bracu.jpg
    167.7 KB · Pregleda: 48
Ovo je polse 80 sekundi rada u everestu(sistem stabiliti testu) :mad:

Prilozi

• Hm.jpg
    Hm.jpg
    293.4 KB · Pregleda: 85
Ovako,
Prvo, memorija se clockuje zajedno sa procesorom, znaci kod procesora FSB se mnozi sa multiplierom i daje frekvenciju tj. 9x311 = 2799 tj. 2.8GHz zaokruzeno.
A memorija ima svoj multiplier isto, koji kao i na procesoru mozes takodje da namestis, situacija je RAM Multiplier puta FSB, znaci recimo 3x311=933MHz za memoriju itd...

E sad, ova idle temperatura ( kad je u leru i nista ne radi ) je sasvim ok za box i taj broj obrtaja kulera.

Load temp ( znaci pod opterecenjem ) je po meni mozda visa za 3-5c gledano da je tolika odma posle 1min ali je isto ok, zavisi znaci i od sobne temperature i kakav je protok vazhuda u kucistu.

Ako hoces da drzis procesor clockovan za 24/7.
I ako ti je 3GHz recimo dovoljno onda ga stavi toliko, znaci 9x333 ili 8x375, kombinuj sta ti je lakse zbog memorije, takodje, ako clockujes memorju znaj da ces joj verovatno morati podici malo voltazu ako ide recimo sa 800MHz na 900MHz.
A ako bi theo nesto vise tipa 3.4GHz-3.6GHz onda bi ti trebao neki "aftermarket" kuler.

Inace po meni je sve ok, e sad ono sto bi mogao da uradis da oboris malo temp je da mu stavis sam napon znaci CPU voltage na 1.250v to bi trebalo da je dovoljno i moci ce 2.8GHz-3GHz a temp ce malo pasti ( 2-3c sigurno u odnosu na ove )
Sve u svemu temp su tu i tamo u redu i mozes ga drzati na 2.8GHz.

Poslednja izmena:
Ovako,
Prvo, memorija se clockuje zajedno sa procesorom, znaci kod procesora FSB se mnozi sa multiplierom i daje frekvenciju tj. 9x311 = 2799 tj. 2.8GHz zaokruzeno.
A memorija ima svoj multiplier isto, koji kao i na procesoru mozes takodje da namestis, situacija je RAM Multiplier puta FSB, znaci recimo 3x311=933MHz za memoriju itd...

E sad, ova idle temperatura ( kad je u leru i nista ne radi ) je sasvim ok za box i taj broj obrtaja kulera.

Load temp ( znaci pod opterecenjem ) je po meni mozda visa za 3-5c gledano da je tolika odma posle 1min ali je isto ok, zavisi znaci i od sobne temperature i kakav je protok vazhuda u kucistu.

Ako hoces da drzis procesor clockovan za 24/7.
I ako ti je 3GHz recimo dovoljno onda ga stavi toliko, znaci 9x333 ili 8x375, kombinuj sta ti je lakse zbog memorije, takodje, ako clockujes memorju znaj da ces joj verovatno morati podici malo voltazu ako ide recimo sa 800MHz na 900MHz.
A ako bi theo nesto vise tipa 3.4GHz-3.6GHz onda bi ti trebao neki "aftermarket" kuler.

Inace po meni je sve ok, e sad ono sto bi mogao da uradis da oboris malo temp je da mu stavis sam napon znaci CPU voltage na 1.250v to bi trebalo da je dovoljno i moci ce 2.8GHz-3GHz a temp ce malo pasti ( 2-3c sigurno u odnosu na ove )
Sve u svemu temp su tu i tamo u redu i mozes ga drzati na 2.8GHz.

Memoriju sam kada je otisla na 933 vratio na 825 cini mi se posto mi je memorija obicna kingston 2x2gb KVR800D2N5/2G da li je to ok?
Load temp - sobna temperatura je bila oko 23c kuciste otvoreno sa strane, protok vazduha dve devetke kulera koje divaju sa strane u hardove i pozadi jedan Cm veliki svetleci 12cm.

Drazacu ga na 2.8 24/7 ma dovoljno mi je to za sad dok se ne uzme kasnije neki cooler, samo mi je bitno da mi ovako na 2.8 i memorija 82* radi ok? I da mi ne napravi neki dzumbus?

I dalje mi nije jasno zasto gde samo pise CPU stoji za 5 stepeni veca temp. nego bilo koja posebno kad se gleda na sva cetiri core-a?

Necu da davim vise sutra ili prekosutra cu da bacim jos neke slike pa kad budes(te) imali vremena ....

Hvala do neba:banana:

Auuuu evo sad sam npr. igrao 10tak minuta FEAR2 i kada sam izasao iz igre temperatura je bila 69 stepeni sad je npr. pala na 60c.?

Sve mi je nesto ovde sumljivo, da li smem da smanjim voltazu posto mi je sad 1.3 i kako to onda funkcionise kada je on sam povecao ma 1.3 pisalo je 1.26 pre kloka?

E sad mi nista nije jasno u biosu sam spustio voltazu kao sto mi rece na 1.25 i pogledaj sta mi sad pokazuje?????

E jesam baksuz.

Greska moja bio sam stavio 1.125 e jesam lud.

Sad sam stavio 1.25 i opet u everestu i CPU-z mi pokazuje 1.22

Ne znam ni sam sta da radim sta je bolje da stavim auto gde ce biti 1.3 ili da ostavim ovako?

Opet mi nije jasno sta mu znaci vrednost sa gornje slike CPU pise npr. 57 iako su svi core1,2,3,4 oko 50 ni jedan nije preko 52c ???

Ploca mi je sad oko 35c a cini mi se da je bila 28 pre svega ovoga. Da li je to ok?

Laku noc ja odoh da spavam poceo sam da zakucavam.

Prilozi

• Kako sad.jpg
    Kako sad.jpg
    202.6 KB · Pregleda: 64
Poslednja izmena:
E sad mi nista nije jasno u biosu sam spustio voltazu kao sto mi rece na 1.25 i pogledaj sta mi sad pokazuje?????

E jesam baksuz.

Greska moja bio sam stavio 1.125 e jesam lud.

Sad sam stavio 1.25 i opet u everestu i CPU-z mi pokazuje 1.22

Ne znam ni sam sta da radim sta je bolje da stavim auto gde ce biti 1.3 ili da ostavim ovako?

Opet mi nije jasno sta mu znaci vrednost sa gornje slike CPU pise npr. 57 iako su svi core1,2,3,4 oko 50 ni jedan nije preko 52c ???

Ploca mi je sad oko 35c a cini mi se da je bila 28 pre svega ovoga. Da li je to ok?

Laku noc ja odoh da spavam poceo sam da zakucavam.

Gledaj ovako, voltazu koju postavis u bios-u nikada neces imati u windows-u zbog pojave koja se zove vdroop tj. pad napona(po naski). Koliki ces vdroop imati zavisi konkretno od naponske jedinice same ploce i napajanja koje koristis kao i od trenutnog opterecenja cpu-a. U tvom slucaju vdroop je samo 0.03 sto je extra ali imaj u vidu da sto vise podizes napon i razlika ce biti veca. Probaj da postavis u bios-u voltazu 1,27-1,30 za potrebe koje si naveo pa vidi kako ce funkcionisati.
Sto se tice ocitavanja temp. ni meni nije bas najjasnije ali to je verovatno do samih senzora ploce ili mozda greske u bios-u koji ih ocitava. Vrednost za CPU se obicno uzima sa povrsine same plocice procesora(dela koji naleze na cooler) i obicno je niza od temp. CPU Core 1,2,3,4 koja se uzima sa povrsine samih jezgara unutar cpu-a. Mozda bi novija verzija bios-a ispravila dotican problem ukoliko uopste postoji :)
Sto se temp. ploce tice prilikom overclock-a blagi rast temp. je sasvim normalna pojava.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno