Šta je novo?

OC. E6750 @ 3.8 GHz pitanje oko V

Ima mogucnost da hladis cipset vodom, nemas vodeno, niti si imao problema sa hladjenjem cipseta jer toliko bakra ima na sebi da nema sanse da se pregreje, plus ti je prvetreno kuciste.
I pored toliko bakra, Maximus Formula itekako moze da se pregreje (narocito SE verzija, ukoliko se vec ne koristi voda - jer nema profilisane finove tacno iznad NB-a za njegovo hladjenje), cak i sa niskim vrednostima napona... jednostavno, toplota nastaje, bakar je prima - ali ako nema nicega da je rastera, nekakvog ventilatora, samo ce doci do pregrevanja.
Rekao bih da je aktivno hladjenje NB-a, i pri najblazem overkloku, apsolutno nepohodno.

Gresis sinak, grdno gresis, temperatura kod mene ne prelazi 50 C. Cak i sa 1.55 V na NB letos temperatura nije presla 58 C. Ima ona heat pipe ispod koji odvodi toplotu dalje. Drug koji ima obicnog Maximusa i drzi sve na Auto bez OC ima vise temp na NB od mene sa OC. Bas sam isao da uporedim jer ima isto kuciste. :)

Gresis sinak, grdno gresis, temperatura kod mene ne prelazi 50 C. Cak i sa 1.55 V na NB letos temperatura nije presla 58 C. Ima ona heat pipe ispod koji odvodi toplotu dalje. Drug koji ima obicnog Maximusa i drzi sve na Auto bez OC ima vise temp na NB od mene sa OC. Bas sam isao da uporedim jer ima isto kuciste. :)
Ne gresim, jer imam istu plocu... a ti pak imas Nine Hundred, odlicno kuciste po pitanju hladjenja, i pritom jos par S-12-ica, pa ti je odlicna promaja.

Bez ventilatora, NB iz zezanja prebacuje 60 stepeni... bas sam taj aspekat gledao, sav taj silni bakar... nista bez promaje. Ako se dobro secam, samo jedan ventilator koji pirka po NB-u smanjuje temperaturu i za neverovatnih 20-ak stepeni.

Ni tvoje kuciste nije za bacanje. Ako mislis da nesto gubis u odnosu na ne SE verziju, veruj mi da ne jer ima puno bakra pa se toplota rasporedi. Bakar dobro provodi toplotu a tesko odaje, zato je taj pajp koji prolazi preko NB na kraju prekriven alumonijumskim rebarcima na koje mozes da montiras onaj dodatni fan koji si dobio uz plocu ili da predjes na vodu ali ja mislim da stvarno nema potrebe. Svaki NB se greje, do 70 C mozes slobodno, mozes i u biosu da namestis da se iskljuci ploca na toliko ili vise.

Ni tvoje kuciste nije za bacanje.
Eeeee, ali ovo nije u kucistu... :) :p
Ovo radjeno na stolu, tj. na podu... i nema dodatnih fanova nigde, nema cirkulacije vazduha, nema promaje. Samo ona dva fana sto stoje na IFX-u :)

Eventualno ako onaj prvi malo pirne po NB-u... posto ovaj drugi uvlaci.
Ako mislis da nesto gubis u odnosu na ne SE verziju, veruj mi da ne jer ima puno bakra pa se toplota rasporedi. Bakar dobro provodi toplotu a tesko odaje, zato je taj pajp koji prolazi preko NB na kraju prekriven alumonijumskim rebarcima na koje mozes da montiras onaj dodatni fan koji si dobio uz plocu ili da predjes na vodu ali ja mislim da stvarno nema potrebe.
Za taj fan rekose tamo u uputstvu da se koristi *samo* kada je montirano vodeno hladjenje... jer ovako "remeti normalnu cirkulaciju vazduha" :d:d:d
(onolicni ventilatorcic tesko da moze ista da poremeti :p)

Ma, nije problem, to kada bude bilo u kucistu, imace jedan dedicated fan koji ce da duva samo po NB-u.
Svaki NB se greje, do 70 C mozes slobodno, mozes i u biosu da namestis da se iskljuci ploca na toliko ili vise.
Ma znam to... k'o i sto znam da mu nista nece faliti na tih 70 stepeni :d

BTW, ako se dobro secam, mislim da je neki normalan limit do koliko ga treba drzati (za dobar O/C FSB-a) 65 stepeni. Ili 60, zaboravih.

Za taj fan rekose tamo u uputstvu da se koristi *samo* kada je montirano vodeno hladjenje... jer ovako "remeti normalnu cirkulaciju vazduha" :d:d:d
(onolicni ventilatorcic tesko da moze ista da poremeti :p)

Bas tako kada je montirano vodeno ili kad nista ne duva preko tih Al rebarca, BOX kuler recimo tacno duva preko njih pa bi ovaj samo smetao. Po meni nema potrbe, to je samo za ne daj boze tj. ako ti bas trebaju nize temp.

Doduse nemam Intel 6750, ali imam "Kumu", hehehe!

default su sve voltaze, radi na 3ghz, a cipset sam prvo hladio nekim kineskim ventilatorcetom pa posto je bucnije bilo od CPU kulera, skinem to njesra, sad mi je cipset pod Orthosom i dok vam ovo pisem, i odradim ujedno i poneki screenshot u Photoshopu, zakucana na 70c! :D

Kinesce je drzalo na 62-65c. ploca u garanciji jos par godina, a meni bi ionako zbog ovog procesora pre legla neka ploca sa 780-790 cipsetom, pa cemo taman da vidimo koliko je kvalitetan ovaj biostar!!! :whip:

Bas tako kada je montirano vodeno ili kad nista ne duva preko tih Al rebarca, BOX kuler recimo tacno duva preko njih pa bi ovaj samo smetao. Po meni nema potrbe, to je samo za ne daj boze tj. ako ti bas trebaju nize temp.

A sta ako je to za daj boze!?? :d

Poslednja izmena:
To ako ces da drzis FSB na default-u... a ako ces da klokas, mora niza temperatura :)

Jel se ti zezas ? Ako je FSB na def. temperatura ne prelazi 45

Bez ventova? 'Ajde pogasi sve ventilatore, pa mi onda reci kolika ti je temperatura NB-a.
Idle/full load. Pusti Blend test, on ce da izmaltretira NB u prvih pola sata.

I da... mislim da si me pogresno razumeo. Cisto da (se) razjasnim:
Ako ce neko da drzi FSB na default-u, nebitno je kolika ce mu biti temperatura NB-a, moze da ide i do onih 70 stepeni... kao sto mu je i nebitno da ima neke ventilatore. Da li ce otici na tih 70 stepeni (a nece... default klok magistrale, default napon NB-a), zaista nije bitno. Radice bez problema. Za default klok, za 333MHz.
Medjutim, ako hoces na 450+ MHz... mora se hladiti NB. Samim tim sto mu je potrebno i podizati napon za takav FSB, a i zbog opste stabilnosti sistema.

Bolje ti lepo stavi tu jadnu plocu u kuciste gde joj je mesto a ne u neki dzak pa onda pricaj o temperaturama. :D

Ovako se bwe ladi NB :d
:wave:

To je kod tebe jel? Kakav bre mali čipset kuleri daj Hyper TX(ako se ne varam) i nema brige. :p

A kako si stavio, mislim kako paše? Kako si pričvrstio, nekim šrafovima? Nisam još eksperimentisao tako, tj nisam još stavljao CPU kuler na NB pa neam pojma.. :wave:

Ovako se bwe ladi NB :d

extra ideja!
zgodan je hyper tx jer je poprilichno uzan, pa ne smeta cpu kuleru, mada, sumnjam da bi tu stao neki "kockastiji" kuler, mozda bi mogao true ali horizontalno i samo sa jednim ventom i to da izvlachi vazduh :)

Hmm..na koj fazon je pricvrscen ? mislim vidim..ali, opet :D sta pase za NB ..rupe kako se nalaze ? Ja bi pre uzeo TX za chipset nego TR :D

Poslednja izmena:
E ovako, ortak ima E6750, Asus P35 P5K plocu, 4x1GB DD2 800MHz value memorije.
Tacno me mrzi sad da se cimam kod njega i da proveravam na kojoj voltazi za NB, CPU,... koliko GHz...
Ja sam njemu overklokovao na 3GHz (znaci 8x375), a napone sve ostavio na Auto (znaci ploca je postavila sama napone).
Probao sam da mu stavim 8x400 (isto naponi na Auto), cinilo se da radi normalno, ali cim smo usli u neku igru (CoD4 i jos neku), slika se bila shebala...

Pitanje (imate vec dosta iskustva, pa bi trebalo otprilike da znate):

Koji napon (cpu, nb) treba za 3,2GHz ?

Koji napon (cpu, nb) treba za 3,4GHz ?

Dalje ne bih isao, jer ortak ima Box cooler.

Ima Ati 4870 512MB, pa ko velim :D, da je ne gusi procesor ;).
Doduse max rezolucija monitora mu je 1280x1024 :D, al to nije ni bitno :d.

Samo da napomenem da se ja veoma NE snalazim :D, u Asus-ovom biosu, sve bre nekako tupavo pise, GA bios je keva :p.
Sta je to FSB strap (ima valjda 200, 266, 300MHz), nisam bas siguran za vrednosti, znaci sve u crevca mi napisite kako da podesim :D.

Hvala :wave:.

Poslednja izmena:
Pogledaj u CPUz koliko mu cita voltazu za idle prvo.

Metnes FSB 400, multiplier x8. RAM mu stavis na 1:1 tj. 800MHz. RAM voltazu ako je na auto stavi na ~1.9v. ( naravno ako je def. za RAM 1.8v kako bi i trebalo da je ako nista nije dirano i namestano )
NB voltazu stavi na 1.35v CPU voltazu ne diraj, ako nece. Ako CPUz npr. cita 1.25v ti stavi u biosu 1.3v pa kad se uracuna vdroop/drop bice nesto ispod toga i trebalo bi da je ok.

Dzaba mu, bas se i nece usreciti bez neke ljuce memorije ;)

Ma za RAM govorim, mlako mu je to za HD4870 :) Seti se dok sam se igrao na HD4850 i HD4870, mlele su kao lude, ali je RAM bio Cell Shock @1250, a CPU PE2180 @3150, a sve to na GA-P31-DS3L :d i oni sa Quadovima @3600 mi skoro uopste nisu bezali :)
Trazi ATI dobar RAM! Naravno i CPU, sta ce mu vise od 3200MHz?

Dzaba mu, bas se i nece usreciti bez neke ljuce memorije ;)

Kakava crna ljuta memorija ? Svaka moze na 850 MHz tada je CPU na 3.4 GHz, ja sam ga na toliko drzao na boxu ali treba jako dobro provetreno kuciste. Ako nije bolje stavite 3.2 GHz ili manje.

Mora da si genije pa te nista ne razumem :d
Ili sam previse zelen i ne upucen da ATI trazi vecu frekvenciju RAM-a da bi se pokazao u pravom svetlu :trust: Necemo se lazemo, priznajem da ovo cujem prvi put.

Mora da si genije pa te nista ne razumem :d
Ili sam previse zelen i ne upucen da ATI trazi vecu frekvenciju RAM-a da bi se pokazao u pravom svetlu :trust: Necemo se lazemo, priznajem da ovo cujem prvi put.

Lol :D. Ja takodje za ovo nesam znao :D.
Kolko uopste brzina Ram-a utice na performanse u igrama, skoro nista :).

Ja sam mu dao 2x1GB DDR2 Kingston VR, 'tela je bez problema na 900MHz, doduse ne na cl5, ostalih 2x1GB su noname :D.

@Pike
Ima Centurion 5 kuciste, ima napred ventilator. Nazad na kucistu nema :trust:.
Al ima stranicu sa srane na kucistu, sto ima levak na sebi :D, direktno ide na procesor, tj. na kuler :).

Inace, T mu nisu velike, na defu mislim da ima ispod 30C, merio sam sa 2 razlicita programa. Sad kad je na 3GHz (uz napone na Auto), T je 35-40C.

^ mozes samo da citas pa si lose shvatio. Ozbiljno mislim i kazem da za to nisam znao :)

A cekaj Zdravko, pa jel ortak ima 4x1Gb 800MHz ili gomilu onoga sto si naveo u predhodnom postu ?

Poslednja izmena:
Zasto se podsmevas, da li si probao :)
@ Zdravko
Ja sam se igrao na krshu DDR2 @800MHz pre dve godine ;)

Zvuci suludo, i dalje mislim da je suludo ;).
Znaci sad neko izbaci 4x1GB value i kupi 4GB neke besne memorije, sto kosta ko polovan auto, i sta, fps ima da mu skoci za 2% :D.
Preterujes ;).

Ja se i dalje igram na krshu na kom si se ti igrao pre dve godine, i nemam nikakvih problema. Game benchmark tema koju sam najvise posecivao je bila iz Crysisa, znaci benchmark test 1280x1024 high, ak ose dobro secam. Gooomila ljudi je dolazila, sa raznoraznim memorijama, sto value sto neke besne, pa su opet ljudi sa istim grafickama (i procesorima na slicnom kloku), bez obzira na memoriju, imali slicne fps-ove...

^ mozes samo da citas pa si lose shvatio. Ozbiljno mislim i kazem da za to nisam znao :)

A cekaj Zdravko, pa jel ortak ima 4x1Gb 800MHz ili gomilu onoga sto si naveo u predhodnom postu ?

Ima 4x1GB kao sto sam i napisao :). 2x1GB Kingston VR i 2x1GB Apacer (al nisam siguran). Al ko da je bitno, napisah da ima 4GB value memorije.

Nazad
Vrh Dno