Šta je novo?

[Oblivion split] hw, tweaks, bugs, mods

starac je napisao(la):
Da, ali kako objasniti ovoliku razliku između recimo tvoje mašine i gore navedene koja je u principu jača?
Dok se jedni žale drugi su zadovoljni sa 1900 xtx performansama. Ista stvar je i sa 7900 gtx.

Nema to veze sa detonatorima,nego sa Bethesda-om.

4400+ radi na koliko? moja je na 2.7 giga, sa giga 2.5-4-4-8 memorije na 270 MHz. Ne verujem da je bas toliko jacha...

Igra je veoma igriva na P4 3.3, 1 GB DDR400 i R9800pro ;) 1024x768 sa vecinom setovanja na high.

A o samoj igri... WOW, sjajno. Koliko me je smorio Morrowind, toliko me odusevljava Oblivion :) Odoh da igram :)

Igra definitivno trazi 256 MB na grafickoj da radi lepo. I bez HDRa se vuce. Slicno je i sa starim drajverima (82.nesto). Ne zelim da foliram bilo koga i pisem kako igra leti, sto zaista ne stoji, ovo je jedva igrivo. Dobro, nekom je sasvim dovoljno i 15 FPS i manje. S obzirom da unutra glatko ide skoro na apsolutnom maksimumu mislim da je nedostatak memorije osnovni uzrok slabog frameratea outdoor scena.
Nakon nekoliko sati igranja utisci o igri su mi vise nego pozitivni. Upozorenje svima koji jos nisu igrali, ovo je zaraza ogromnih razmera, da se ne upustaju u avanturu ako zaista nemaju viska slobodnog vremena. Grafika je prelepa (indoor), dopadljiva (outdoor) ali mrljave teksture trave moram i ja pomenuti jer stvarno bodu oci. Mogli su bar za one koji imaju jak hardver da to malo drugacije rese. Ovo je dobro ispeglani Morrowind, dosta unapredjen. Sistem borbe je bas kako treba, na inventar se navikne, fizika povecava igrivost, sunjanje u senkama takodje. Magicka koja se dopunjava vremenom je pun pogodak tako da je koriscenje magije vrlo cesto. Razne rusevine na koje se nailazi su ogromne, mastovito dizajnirane, gotovo uvek imaju neke zamke za neoprezne (razne siljke na tavanu ili ispod poda, otrovne oblake i sl.). AI me nije odusevio, za sada ovaj segment necu ni hvaliti ni kuditi kao ni kvestove. Mapa je velika, ali ne i ogromna. Da rezimiram igra je must have, pogotovo za ljubitelje Morrowinda. Davno nije izaslo ovako kvalitetno parce softvera, sve pohvale Bethesdi.
Da ima sta da se doradi u tehnickom smislu takodje stoji (jednom sam propao kroz teksturu poda i dva puta me je igra izbacila u win) ali sve se ovo moze srediti i ne moze mi pokvariti krajnje pozitivni utisak nakon relativno kratkog igranja.

He he, i ja konacno dobih Oblivion! :D Za sada mi se jako svidja! Bice dobar za trosenje vremena dok ne dodje Gothic 3 :D :D :D

Inace, onaj pocetni deo u tamnici mi je bio prilicno igriv na 1024x768 sa medium detaljima bez blooma i hdra, na masini barton 2500+, GF 6600 i 512 rama + drajveri 84.21.E sad, na povrsini je pocelo malko da secka ali i dalje je igrivo, al sam ipak spustio rezoluciju na 800x600 (tako je igrivije :) )

Nego, KAKO SE BACAJU STVARI IZ INVENTARA?!

Iako je ovaj novi inventar nasminkan i preuredjen, nekako mi je lakse da baratam sa onim starim, prakticiniji je i jednostavniji..

Poslednja izmena:
Oblivion je extra,nemam nista novo da dodam,sve je vec receno.Maximalno nafrizirani i ispeglani morrowind,sto uopste nije mana vec prednost.Sistem borbe je stvarno dobar,grafika zadovoljava,ima bugova,nista sto par pacheva ne mogu ispraviti.
Shobe je napisao(la):
Nego, KAKO SE BACAJU STVARI IZ INVENTARA?!

Probaj na z...

Momci, kupio i ja Oblivion, pa eto da se javim :) Utisci su fenomenalni, igra prosto ocarava grafikom i gameplayom. Svidja mi se borba u tamnicama i ta tamna atmosfera da se prosto najezis. Na 5.1 sistemu se fino cuje, nema nikakvih bagova, pucketanja, itd. Definitivno ce mi ovo biti zanimacija narednih mesec dana ;)
Anywayz, kako je nVidia izbacila 'patch' detonator za Oblivion, neki likovi sa neta kazu da su se smanjili skorovi u 3D Markovima i da se to moze resiti instaliranjem XTreme-G 84.25 detonatora sa: http://www.tweaksrus.com/index.php?option=com_content&task=view&id=449&Itemid=1
Licno nisam testirao ponasanje 3D Marka 03 pre i posle ovih drajvera, ali odlucio sam da ih stavim (what the hell...)

LM, stavio sam drajvere, nisu bagovani (nema nikakvih crnih prozora u winu pri instalaciji) i cini mi se da Oblivion radi malko brze u odnosu na obicne 84.25 BETA. Pored toga, nema onaj nVidia bug kada se ide na Desni Klik > nVidia Properties > (vas monitor) i secne mis (ili samo desni klik). U opcijama je ukljuceno sve sto je potrebno za advanced user-a (coolbits, refreshrate overrides, additional info...).

Topla preporuka :wave:

Evo i ja sam ga danas pokrenuo pa da javim utiske. Na masini iz potpisa i sa instaliranim 84.25 drajverima u tamnici se frame rate krece od 60fps do 30fps u zavisnosti sta se trenutno desava, kolko ima svetla itd.
Inace rezolucija je 1280x1024 i sve pojacano na max i HDR ali sa smanjenim senkama, nema seckanja za sada ali ce verovatno morati da se smanji kad izadjem napolje :(
Utisci su uglavnom kao i kod ostalih, sve u superlativu, samo jos uvek ne znam dal smem da se upustim u ovo CUDO jer prilicno kuburim sa slobodnim vremenom. Posle samo sat vremena mi nekako deluje da ako nastavim necu spavati danima tako da.... :wall:

Poslednja izmena:
goran.rs je napisao(la):
Da,i to je najjeftiniji (dzabe) a i najbrzi nacin da dodjete do konja.Upravo sam odveo Martina u tu tvrdjavu gde je najbezbednije.I sad imam svog lepog konja :) .Nego nikako nece da mi izbaci stvari iz inventara a nekad mi je potrebno....

Obelezi sta oces da izbacis, drzi Shift i opet klikni na obelezeni item.

Poslednja izmena:
zeljko je napisao(la):
@svima kojima secka lepo iskljucite travu skroz... jes da malo sugavo izgleda ali pecurke, travuljine za alchemi posle toga ima da vidite na kilometar a ne da zverate po travi da bi ste ih ugledali a i preglednost u sumi je tada mnogo bolja pogotovo kad te napada neko ;)
@Don cini mi se da je to zbog toga sto imas samo 128MB ram-a na grafickoj pa izgleda moras neke detalje da smanjis kako bi stale u video meoriju ...

DA, ocigledno zbog rama na grafickoj.
Ja imam Sapphire X1600 sa 512 ddr i 1 gb rama Geil i igra leti u
1024x768
sve na max
hdr
8AF
8AA

Dorry je napisao(la):
Momci, kupio i ja Oblivion, pa eto da se javim :) Utisci su fenomenalni, igra prosto ocarava grafikom i gameplayom. Svidja mi se borba u tamnicama i ta tamna atmosfera da se prosto najezis. Na 5.1 sistemu se fino cuje, nema nikakvih bagova, pucketanja, itd. Definitivno ce mi ovo biti zanimacija narednih mesec dana ;)
Anywayz, kako je nVidia izbacila 'patch' detonator za Oblivion, neki likovi sa neta kazu da su se smanjili skorovi u 3D Markovima i da se to moze resiti instaliranjem XTreme-G 84.25 detonatora sa: http://www.tweaksrus.com/index.php?option=com_content&task=view&id=449&Itemid=1
Licno nisam testirao ponasanje 3D Marka 03 pre i posle ovih drajvera, ali odlucio sam da ih stavim (what the hell...)

LM, stavio sam drajvere, nisu bagovani (nema nikakvih crnih prozora u winu pri instalaciji) i cini mi se da Oblivion radi malko brze u odnosu na obicne 84.25 BETA. Pored toga, nema onaj nVidia bug kada se ide na Desni Klik > nVidia Properties > (vas monitor) i secne mis (ili samo desni klik). U opcijama je ukljuceno sve sto je potrebno za advanced user-a (coolbits, refreshrate overrides, additional info...).

Topla preporuka :wave:

ATI nema problema kao NVidia, a Oblivion bukvalno leti na Ati x karticama.

Poslednja izmena:
Зашто на Ati-ју не ради Hdr+aa?

Poslednja izmena:
Zato sto ne radi ni na NVidiji ;)
Nije podrzano od same igre, isti slucaj je i sa Far Cry-jevom HDR implementacijom, a zasto je tako verovatno ce ti bolje objasniti neki graph expert, verovatno Max.
Meni sa mojim poznavanjem HDR, iz 3D Maxa, ovo nema nikakve logike, ali verovatno je neko logicno objasnjenje

Doktor je napisao(la):
1024x768
sve na max
hdr
8AF
8AA

lazes ko ker ili jos nisi usao u neku guscu sumu.

Ehm jel uspeo neko da pokrene igru na GF4 Ti 4400? Meni nikako ne uspeva :(
Skinuo sam nove drivere, probao da spustam grafiku ali i dalje nista, sve je belo. :(

A ovo za Titanium kartice, juče sam pronašao na drugom forumu komentar za Ti4200, nakon što je neko rekao da sa njom Oblivion ne radi:

Imam isti komp. I pazi sad. Igram.

Naravno da postoji kvaka. Ekipa na elderscrolls forumu je skuzila kaj treba ukljucit a kaj ne i nekaj kemijala u .ini file-u i igru mozes pokrenuti na toj konfi.

Sam skines jedan program, nes promijenis u Oblivion.ini (jako jednostavno) i to je to. Neces imati SVE teksture, morat ces igrat na 640*480 itd. Al s obzirom da nisi mogao pokrenuti uopce, bolje ista nego nista

Vise informacija na:
http://www.elderscrolls.com/forums/index.php?showtopic=288783&st=0

Atomizer je lik koji je to sve sredio prvi koliko sam skuzio. Uglavnom, napravi kak on kaze i radit ce ti

Poslednja izmena od urednika:
Sad ili mi je neko obrisao prethodnu poruku (why?!?) ili nisam lupio post |[
Elem napisao sam da je ocigledno oblivion puno bolje raspolozen da lepo trci na atiju, a u medjuvremenu sam konstatovao i da mu se bas svidja 2gb rama...
znaci meni se igra na x1600pro setovala sama na high, a ja sam joj samo promenio rezoluciju na 1440x900 i sasvim sam zadovoljan kako radi (ne znam da vidim kolko imam fps, video sam da je neko dao komandu, ali me mrzi da kopam po celom topicu)

sto se igre tice, svidja mi se, ali nemam ja vremena za to |[ nema je smisla igrati dva puta dnevno po 30 minuta, a za vise nemam kad (mada bese ona prica da su ljudi morrowind prolazili za 10 min?!?) |[ mozda mi je jedino malo previse arkadna... vise bih voleo frp koji se igra jednom rukom...
takodje sam zamolio za nas duduke par pocetnickih hintova, ali sam se u medjuvremenu snasao za official strategy guide, koji inace valjda dolazi uz neku specijalnu ediciju... tu je SVE o igri (ako mi dosadi da se igram cu lepo da procitam sta se desi u igri ko roman |)))
ono shift za bacanje itema mi se vrlo dopalo, ja sam ih dosad izvlacio misem iz inventara, ali se tu nesto zaglupljivalo itd... jos uvek sam level 1, idem po main questu, pa sam se razocarao sto tako sporo napredujem (necu sad da pisem sta sam dosad uradio zbog spoilera)

Šta si ti to direktno usporedio sa nekom Nvidija karticom??

gx-x je napisao(la):
lazes ko ker ili jos nisi usao u neku guscu sumu.

Znas sta.
Delujes mi na nekog ko ima *****o djubre od NVidie i krivo ti je sto neko uziva sa dobrom Ati karticom :d

Bre, nema seckanja. Uzivam, jer imam Ati. Sve na max.

E ljudi ima li neko slican problem cim pokusam da udjem u Imperial City on me izbaci iz igre
inace imam 84,25 drivere :mad:

Samo jedna napomena: Gx-x je master of framerate, tako da ne ulazite u raspravu sa njim oko toga. :) Mada, Doktore, malo teze da ti tako radi kao sto kazes. Na kraju krajeva, blago tebi ako je tako (nema razloga da ti ne verujem).

Poslednja izmena:
Doktor je napisao(la):
1024x768
sve na max
hdr
8AF
8AA
od kad HDR+AA radi u oblivionu? :S:
jos kad bi sa tom sakatom kartom igra mogla da bude igriva na tim podesavanjima :smash:

@danijel00:
instaliraj fraps.

Ja kad udjem u gušću šumu framerate mi je skoro jednocifren u toku borbe.
Naravno sve na full u 1280x1024.

Poslednja izmena:
Doktor je napisao(la):
Znas sta.
Delujes mi na nekog ko ima *****o djubre od NVidie i krivo ti je sto neko uziva sa dobrom Ati karticom :d

Bre, nema seckanja. Uzivam, jer imam Ati. Sve na max.

x1600xt, nije chak sve na max, prosek (po frapsu) 25fps.
nemo' se lazemo ;)

Direktno mogu da uporedim sa 6600gt, bratovom gde na slicnoj masini igra u 1024x768 na medium radi ko kod mene na high (napominjem jos jednom igra se sama setovala na high, a na 6600gt se setuje na medium) pri 1440x900, ali definitivno i 2gb rama doprinosi igrivosti... ukljucicu danas da vidim koliki mi je framerate...

@mLaki

[a uclani se u neki guild, recimo fighters guild. Takodje sve sto cujes i sto ima potencijala za bilo kakvim kvestovanjem ti se nalazi u tvom quest logu pa tamo procitaj sta ima da se radi. Uzmi pricaj sa ljudima, ja tako banem nekom u kucu, malo popricam i desi se da neki od njih ima da mi da neki kvest, nekoj ribi sam nasao muza, nekom gariju uterao dug i tako to... :)

@Ostali:

jel sam ja lud ili se ostali proseravaju ili mi nesto ne valja (mada je sve sem obliviona ok). ja imam prosek od ~25fps na 6800GT 400/1150 i na athlonu XP na 2.2ghz (10x2200fsb). Pa jel moguce da kad bi imao A64 neki da bi imao duplo veci min framerate ? Kad sam prvi put izsao iz one pecine docekalo me je ~22fps na podesavanjima koje je igra preporucila, onda sam cackao, digao sam rezoluciju na 1280x960 (imam TFT ***. jako mi je gadno 1024x768), smanjio nivo senki, iskljucio distant land stavio sve one visibility slidere na pola, iskljucio HDR, iskljucio senke na travi i drvecu i na istom mestu dobio ~29fps :( a posle sam zasao u neku gustu sumu i tamo sam imao ~10fps

Stavio sam ove 84.25 drajvere, slider za kvalitet je na high performanse, v-sync off, pre render limit sam cackao i imam 2fps vise kad je na 1,2 i 3 nego kad je na 0 (neko rece da sa 0 dobijes 50% ubrzanja, a ja izgubim 2 fps, mada mi nije ni jasno kako bi ta opcija mogla da radi kad je to iskljucivo za v-sync on ali...). Znaci nema ni govora da ukljucujem distant land a kamoli da namestim konfig da tu LOD bude jos veci. U gradovima imam 20-30fps, kako u kom, u nekim imam i 50, ali ako ukljucim distant land onda opadne dosta. Nije mi uopste jasno... (po pecinama i podrumima imam ~50-60fps). Inace nemam seckanja i swapovanja tj. nemam simptoma manjka memorije (768mb ram) load je kratak... Nije mi jasno.

@gx-x: Ja kada udjem u neki sator/pecinu/zatvoreno mesto imam 100-140FPS-a (1024x768x32 sve skoro na high, v-sync off), ali kada izadjem na cistinu... - UZAS... citavih 15FPS-a ako izvucem :S: Iskljucio sam distant land opciju i sve slajdere ispod nje sam stavio na medium i igrivo je kolko-tolko, mada neki minimum za igrivost je 30FPS-a...

@gx-x
druze izgleda da je vreme da nase kante od procesora (Barton 2200@200x11) zamenimo sa A64 :(
ja dobijam igrivost taman koliko sam se i nadao (gorepomenuti procesor, 6600GT@default(500/900), 1.5GB memare) 1024, sve na polovicno (HDR i bloom na off) i imam ~35-40 fps, a u sumama i borbama do 20-tak :)

ToxiC je napisao(la):
@gx-x
druze izgleda da je vreme da nase kante od procesora (Barton 2200@200x11) zamenimo sa A64 :(
ja dobijam igrivost taman koliko sam se i nadao (gorepomenuti procesor, 6600GT@default(500/900), 1.5GB memare) 1024, sve na polovicno (HDR i bloom na off) i imam ~35-40 fps, a u sumama i borbama do 20-tak :)

zainteresovan sam za toga Bartona, ako mislis da ne valja :D

inace, bas citam kontradiktornih izjava o performansama, od onih kojima navodno sve leti na max sa 6600/x1600 i slabijima, do onih koji sa x1900 xtx nemaju zadovoljavajuce performanse ni na 1024/768

Vrh Dno