Šta je novo?

[Oblivion split] hw, tweaks, bugs, mods

Rax13 je napisao(la):
Ne mogu da snimim screenshot!!! Pre je radilo i odjednom vishe nece. Naravno podesheno mi je bAllowScreenShot=1
Zna li neko u cemu je problem???

Provalio sam u cemu je fora. Kad se u igri upali AA, onda ne moze da se snimi screenshot, ali kad se upali iz nvidia control panela, onda moze. Evo kako kod mene izgleda Bloom+AA i HDR. Leva slika je Bloom+AA, a desna HDR. Obratite paznju na fps.

Prilozi

• Bloom + AA.jpg
    Bloom + AA.jpg
    161.8 KB · Pregleda: 161
  • HDR.jpg
    HDR.jpg
    155.7 KB · Pregleda: 179
nex999 je napisao(la):
paz' sad ovo: editujem ti ja tako ini fajlic po tvojim preporukama, sve ok, kad ono: ZUTA TACKA!!!!Meni se digla kosa na glavi:zgran:...a imam club3d 6800gt...odma' gasih oblivion vracaj stari ini fajl, i sad je sve ok...
Mislim da si nehotice od tog .ini-ja napravio ubicu 6800-ki :D :D :d

Hahahahah, neverovatno... Ko zna mozda je chovek podesio tako da mu se od silnog bloom-a i osvetljenja tolko u jednoj tachki presvetlila slika da mu je pochela da se przi kartica i kako se primakao toj tachki, progutala mu je ceo ekran i sprzila mu celu karticu.... Spooky..... :p

DjoleNS je napisao(la):
Hahahahah, neverovatno... Ko zna mozda je chovek podesio tako da mu se od silnog bloom-a i osvetljenja tolko u jednoj tachki presvetlila slika da mu je pochela da se przi kartica i kako se primakao toj tachki, progutala mu je ceo ekran i sprzila mu celu karticu.... Spooky..... :p

:D :D podrzao bih tu teoriju, al HDR nisam dirao, tj nisam ukljucivao bloom...tako da, ljudi, pazite se...opasnost vreba. :crash:
pitanjce:kako da ubacim one nove teksture za teren? kod mene se u oblivion folderu teksture nalaze u data, pod nazivom ''oblivion-textures-compressed.bsa''...cime da ih otpakujem? mislim da ubacim one sa .dds ekstenzijom...nije mi bash jasno, ajte neko objasnjenje
@Bad MF:muchas gracias

Agilni je napisao(la):
Da li bi neko bio voljan da okači .ini fajl za 6600GT (256MB) koji se pokazao uspešnim? Stvarno sam se pogubio u brojkama (AKA mrzi me da editujem :D ).

Probaj moj ini fajl,imam 6600gt 128mb,dosta je grafika sredjena(voda,lod...) ,samo se odluci sa ili bez hdr-a.Solidno je igrivo u 800x600 i lepo izgleda mada nekad dobro padne fps .Ubaci i clear water u pocetni folder i ucitaj ga u data files preko oblivion launcher-a.

Prilozi

• Oblivion.rar
    6.4 KB · Pregleda: 70
  • clearer_water.rar
    437 bajta · Pregleda: 221
@nex999, gledaj... Ne znam u kom si stanju dobio taj spakovani fajl, ali trebalo bi da bude u vec spakovanom folderu.. Ako nije onda napravi foldere /data/textures/landscapelod/generated/...... i tamo strpaj sve te texture i to ti je to...
kad uchitash igru imacesh drugachije LOD texture...
Izgledaju stvarno lepshe, plus shto ne oslabljuju uopste performanse... I uradi onaj tweak za vodu shto sam ostavio... Ej pa evo upravo sam video da je nenad ostavio isti taj mod za lepshu vodu... Ali pogledaj uputstvo koje sam napisao koju stranu pre da znash kako da odradish... :)
Ajd..

Moram priznati da sam nakon istalacije Obliviona odustao od ugradea sa Radeona 9700 na 6600GT. Na starom dobrom radetu apsolutno igrivo na 1024x768 sve na max (bez HDR, bez bloom), sa frejmovima od 18-60 (prosek oko 25). Samo cini mi se da mi se voda nekako izbaguje sa vremena na vreme - jednom izgleda fenomenalno, a nakon pola dana nekako muljavo. :trust: Ima li u onim optimizacijama i "sredjivanje" vode?

P.S. Aha, procitao sam :d

Poslednja izmena:
Zar svi furate:
SIntroSequence=bethesda softworks HD720p.bik,2k games.bik,game studios.bik,Oblivion Legal.bik ?

Pravi redosled je SIntroSequence=
nista vise od toga. To je tweek za brze ucitavanje :)

Darko je napisao(la):
Moram priznati da sam nakon istalacije Obliviona odustao od ugradea sa Radeona 9700 na 6600GT. Na starom dobrom radetu apsolutno igrivo na 1024x768 sve na max (bez HDR, bez bloom), sa frejmovima od 18-60 (prosek oko 25). Samo cini mi se da mi se voda nekako izbaguje sa vremena na vreme - jednom izgleda fenomenalno, a nakon pola dana nekako muljavo. :trust: Ima li u onim optimizacijama i "sredjivanje" vode?

P.S. Aha, procitao sam :d
Kada li će ljudi prestati sa ovim "super mi radi na mx-u" sindromom :d

Radi ti dobro kad se pola stvari ni ne prikazuje. :) Tako je i na Ti4200 super radio Far Cry, samo što je to bila potpuno drugačija igra u odnosu na 9600. Valjda smo još tada raskrstili sa činjenicama oko optimizacija za high, medium i low setovanja za prethodne generacije grafičkih, kada igra jednostavno ne prikazuje efekte, a neretko ni objekte. O osvetljenjima i senčenju da ne govorim.

@nenad&djole:hvala...proradilo je.Teksture nisu lose, zaista bolje izgleda.jes da se malo jace vidi tajling al ajde...samo da se ne pojavi opet ona zuta tacka...

Spirit je napisao(la):
Zar svi furate:
SIntroSequence=bethesda softworks HD720p.bik,2k games.bik,game studios.bik,Oblivion Legal.bik ?

Pravi redosled je SIntroSequence=
nista vise od toga. To je tweek za brze ucitavanje :)

To sam prvo uradio kad sam poceo sa tweak-ovanjem .ini fajla :D

@nex999:

:d vodi racuna ! menije ta tacka bila bela i tacno je pokazivala pravac (po x i y osi) osobe do koje sam trebao da dodjem :d E ali ona se pojavila tek kad sam ukljucio AA (iz same igre), nista drugo nisam menjao, tako da nije do .ini fajla :D (verovatno lol )

@spiriti, a shta bi konkretno taj tweak trebalo brze da uchita? Meni potpuno isto radi.. Neshto nema razlike bez i sa...

DjoleNS je napisao(la):
@spiriti, a shta bi konkretno taj tweak trebalo brze da uchita? Meni potpuno isto radi.. Neshto nema razlike bez i sa...

Taj tweak samo gasi intro.

filipenko je napisao(la):
Kada li će ljudi prestati sa ovim "super mi radi na mx-u" sindromom :d

Radi ti dobro kad se pola stvari ni ne prikazuje. :) Tako je i na Ti4200 super radio Far Cry, samo što je to bila potpuno drugačija igra u odnosu na 9600. Valjda smo još tada raskrstili sa činjenicama oko optimizacija za high, medium i low setovanja za prethodne generacije grafičkih, kada igra jednostavno ne prikazuje efekte, a neretko ni objekte. O osvetljenjima i senčenju da ne govorim.

Dobro receno.Htedoh i ja ovako nesto da mu napisem.Strasno me podseca na jednog mog ortaka kome sve prosto leti i "samo malo secne" kad mu bace magiju i malo u borbama....Sto "neko" rece u SK za ugodno igranje u 1024 je potrebno imati procesor na 3500,2 GB rama i 7800 karticu.

A zašto mora da se igra na max. detaljima? :) ja sam na P4 3.0GHz, 2GB, X800PRO lepo na 1280x1024 smanjio senke, isključio bloom i igra leti. :)

Nego... jel moguće dobiti quest od nekoga da se ubije Gray Fox (pošto je grad izlepljen njegovim poternicama) ili je jedino moguće, što se tiče njega, učlaniti se u Thieves Guild.

zeleni_zub je napisao(la):
A zašto mora da se igra na max. detaljima? :) ja sam na P4 3.0GHz, 2GB, X800PRO lepo na 1280x1024 smanjio senke, isključio bloom i igra leti. :)

Nego... jel moguće dobiti quest od nekoga da se ubije Gray Fox (pošto je grad izlepljen njegovim poternicama) ili je jedino moguće, što se tiče njega, učlaniti se u Thieves Guild.

E shto volim kad neko ko nema shader 3.0 karticu pita shto mora sve sa max detaljima.... Evo napravicu ti poredjenje, malo cu preuvelichati ali otprilike to je to:
Dodje neki smeshan pogubljeni smotani tip kod nekog don Zuana punog para, strashne harizme i strava izgleda koji je totalno klasa iznad i na koga se sve ribe pale i koji iskljuchivo dobre ribe sheta, i pita ga "a zashto ti volish samo sex bombe??" ili "a shta fali malo ruznijim ribama, shto morash uvek lepu da imash?" :eyebrows:
Daleko od toga da je x800pro toliko loshija kartica, nisam to mislio, vec jednostavno je jedna generacija iza...
I jednostavno ako ovi ljudi su kupili hardware bash zbog toga da bi sa njim bili u stanju da uzivaju u max napucanim igrama potpuno je nepotrebno pitati ih "a zashto"... Zato shto imaju strast prema tome... Eto zashto... :)
I potpuno ih razumem kad se nerviraju shto neka igra nece da radi na max podeshavanjima i sa najskupljim hardware-om, to je totalna nebuloza i chista prevara...

Poslednja izmena:
AAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Čačkao sam podešavanja, ali ne Obliviona već svoje mašine. Naime, ispostavilo se da mi Obliviona najviše zeza download program koji radi u pozadini :trust: Bez njega fps ne opada ispod 24 (a sada gledam neke rezultate na firingsquadu gde sa 6800 GT i daleko napucanijom konfom imaju 26 fps) po danu, sa HDRom i svim mogućim stvarima uključenim, bez AA i AF.

Ispalo je da sam podešavanja tražio na pogrešnoj adresi pokušavajući da Obliviona nateram da radi na nižim setovanjima, dok je u stvari svo vreme problem bio u pozadinskim programima koji su radili :D I neopisivo mi je drago zbog toga.

Ipak se vraćam svojoj mirisnoj ljubičici :) Cyrodille, stižem, nemoj tugovati, vraćam ti se kao svojoj dragoj posle noći pijančenja u birtiji...

edit: igra je umela da mi pukne, a sada ni pod razno, ali nisam turio ono što svi turaju. Možda je bolje da svi koji se žale na bagove probaju sa clone varijantom - ne treba nikakva specijalna verzija, samo nemojte stavljati ono što se inače stavlja.

Poslednja izmena:
filipenko je napisao(la):
Radi ti dobro kad se pola stvari ni ne prikazuje. :)
... kada igra jednostavno ne prikazuje efekte, a neretko ni objekte. O osvetljenjima i senčenju da ne govorim.
Pa dobro jel Shader 3.0 toooliko mocniji od 2.0 pa da ne vidim pola objekata/efekata? :trust: HDR je druga stvar ali koliko vidim obara frejm na pola te se u principu ne isplati na slabijim kartama. Sudeci po okacenim screenshotovima (ne mislim na shot od ti4200 koji je blago receno bljutav :d) igra izgleda gotovo isto kod mene, a problem sa travom koja se ne renderuje u daljini ima i Max na X1900.

DjoleNS je napisao(la):
E shto volim kad neko ko nema shader 3.0 karticu pita shto mora sve sa max detaljima.... ...podeshavanjima i sa najskupljim hardware-om...

Pa da ali ako bi na recimo, 6800GS imao sa svim podešavanjima na max. oko 60fps, čemu bi onda služile SLI mašine i jače grafičke? Ono šta sam hteo da kažem je da ne razumem zašto se digla tolika frka oko toga. Podesiš je da radi brzo na onome šta imaš i igraš. Ili je podesiš na max. i gledaš slide show. Ili ne igraš.

Uostalom i Morrowind je , kada je izašao, bio extra zahtevan i nije lepo mogao da se igra na aktuelnom hardware-u. Ali je sve jedno bio extra dobra igra.

Darko je napisao(la):
Pa dobro jel Shader 3.0 toooliko mocniji od 2.0 pa da ne vidim pola objekata/efekata? :trust: HDR je druga stvar ali koliko vidim obara frejm na pola te se u principu ne isplati na slabijim kartama. Sudeci po okacenim screenshotovima (ne mislim na shot od ti4200 koji je blago receno bljutav :d) igra izgleda gotovo isto kod mene, a problem sa travom koja se ne renderuje u daljini ima i Max na X1900.
To nema tolike veze sa shader modelom po difoltu. Naravno, sve što se odrađuje sa 3.0 može i sa 2.0 varijantom, samo što je onda zahtevnije. E tu dolazi do odluke razvojnog tima koji onda ubaci u igru da ukoliko se ne detektuje odgovarajuća klasa karte/određena količina memorije/ne očitaju određene mogućnosti GPUa/xyz kriterijum onda ti osakati detalje, bez obzira da li bi tvoja karta teoretski mogla da ih eventualno podrži itd. Džaba tebi što to teoretski može da izgleda kao i nekom sa 7900 GTX kad igra sama kaže da ti možeš da imaš medium teksture maksimalno, i nadalje ne konstatuje kolika setovanja ti odabereš.

Što se tiče efekata koji obara fps da pojasnim moj slučaj :) - 30 fps sa HDR ili 50 bez? Definitivno 30 fps sa HDR. Posebno kad je ovakva igra u pitanju. Da je nešto drugo u pitanju pa ajde, ali ovo je igra koja sate provedene u igri nagrađuje eksponencijalnim osećajem užitka, blagostanja i osećaja potpunog prezira prema okolnom svetu koji nije iskusio avanture širom Imperije Tamrijela!

zeleni_zub je napisao(la):
Pa da ali ako bi na recimo, 6800GS imao sa svim podešavanjima na max. oko 60fps, čemu bi onda služile SLI mašine i jače grafičke? Ono šta sam hteo da kažem je da ne razumem zašto se digla tolika frka oko toga. Podesiš je da radi brzo na onome šta imaš i igraš. Ili je podesiš na max. i gledaš slide show. Ili ne igraš.

Uostalom i Morrowind je , kada je izašao, bio extra zahtevan i nije lepo mogao da se igra na aktuelnom hardware-u. Ali je sve jedno bio extra dobra igra.

Paaaa.. sluzile bi da bi imao 100fps :d :smoke:

A shto se tiche konkretno u ovoj igri pad performansi sa hdr-om uopste nije sa 50fps na 30fps ko shto je filipenko rekao... Pre bi bilo sa 35 na 30.... Shto uopste i nije toliki troshak... Poena u zahtevnosti ove igre uopste nije u tim silnim efektima, vec jednostavno neshto ne valja u endzinu... Ne moze da izgurava sve texture i travu ni u niskim rezolucijama na max a kamo li u vishim...
Pa evo vam test... Popalite svu travu i senke (bez soft shadows) i sve na max bez hdr-a i bloom-a i probajte da igrate u 1024x768.... Nema shanse...

Kada sam rekao 50 na 30 fps nisam mislio da se tako dešava u Oblivionu, već sam uzeo kao malo ekstremniji primer onoga što sam hteo da dokažem, da bih se uvek pre igrao sa HDRom. Kod mene inače bez hdra imam oko 38 fps, sa njim 25-6.

Evo meni sa hdr - 25fps, bez hdr - 28fps, u 1280x1024 (BEZ trave) napolju naravno.... A BEZ hdr-a sa travom na max - samo 19fps... Al to samo na tom delu mape.. Inache ima nekih krajolika gde mi padne i do 5fps kad bi drzao travu upaljenu... Znachi tu bre neshto ne valja...
A inache ko nije ukinuo travu, ali bi voleo malko da je redukuje a da to ne bude proredjivanje, ima ovaj mod za smanjivanje visine travi za 50%... :eyebrows:

http://www.tessource.net/files/uploads/1013-Short Grass-TESSource.esp

Isto se ubacuje kao i onaj za vodu, pokrene se iz predmenija ono "data files" i tamo se chekira... :)

Poslednja izmena:
I meni izgleda kao da nešto ne valja. Ide oko 40-70 FPS, i onda odjednom padne na jednocifreni broj, da bi se opet posle 1-2 sekunde popelo na 40-70. U borbama zna JAKO da smara.

Trek je napisao(la):
I meni izgleda kao da nešto ne valja. Ide oko 40-70 FPS, i onda odjednom padne na jednocifreni broj, da bi se opet posle 1-2 sekunde popelo na 40-70. U borbama zna JAKO da smara.
To ce biti da je do memorije ili do HDDa; Filipenko je mozda nalozeni manijak :d ali poslao mi je jedan zgodan link:http://www.tweakguides.com/Oblivion_4.html tamo je objasnjen taj pad frejmova na kratko.
Ne znam sta se desava sa tom vasom travicom ali na radetu 9700 pro izvlaci sasvim pristojan frejm sa max travicom na 1024. Probacu za vikend sve one silne LOD modove pa cu da vidim da li ce mi ubiti frejm ili ne. Inace, za igru ovakvog tipa je 25 fps sasvim dovoljno. Narocito kad se igrate u ulozi assasina, pa tu nema nekog posebnog batinanja :d

Evo mog INI fajla sa podesavanjima kojima sam ja zadovoljan, pa ako neko zeli moze da proba (vise je orijentisan ka performansama, nego ka izgledu).

Prilozi

• Oblivion.zip
    6.5 KB · Pregleda: 64
Nazad
Vrh Dno