Šta je novo?

Objektivi

Ja znam za stariju sigmu 18-50 2.8 ali svi koje znam a koji su je probali su rekli da nije nesto, a 17-50 2.8 hsm je poprilicno pouzdana i brza sto se tice fokusiranja. Sto se tice svega ostalog pogledaj na netu fotke - ostra, lep bokeh, lepa reprodukcija boja. Tamron imas sa stabilizacijom (novija verzija - nije bas ostar na 2.8), starija verzija bez stabilizacije (istar vec na 2.8), malo slabije fokusira od sigme i ok boje i canon je tu po svemu bolji od sigme i tamrona ali i skuplji. Na najsirem delu ces retko i primetiti razliku pogotovo kada imas stabilizaciju, uglavnom ti treba vise svetla sto ides na vecu ziznu daljinu...

Ja jos uvek imam i dvojku, ali nasprav dvojke mnogo bolje deluje - i izrada je bolja (nista ne pucketa i ne pomera se) i fokus je jako pouzdan + brz :)

Mislio sam prvenstveno zbog makroa i otvora blende. Ipak je znacajna razlika 2.8 v 3.5 na najširem dijelu. Nije neka para, pogotovo kada se proda kit. Mene samo interesuje da li je onako.. pouzdan. Tamorn je mozda bolje rješenje ali nisam nasao povoljno polovan.
Nit' je to makro, nit\ to ima veze sa f2.8 blendom, a kad na tim Sigi zumovima pise 2.8 to je cista makreting, najcesce je to ustvari blize f4, jer Sigiji kradu svetlo ko blesavi. Takodje, kako bre ogromna rzlika izmedju 2.8 i 3.5 blende, nije ni cela blenda. Da si rekao razlika tri blende pa da razumem ali ovako to nema veze sa zivitom. Te consumer Sigme i pouzdanost bas nesto ne idu u isto recenicu, a to ti postane jasno kad pazaris OEM objektiv slicnih karakteristika...

Mislim na te consumer zumove sa varijabilnom blendom, koji shatro imaju otvor blende f2.8 na sirem kraju...

Marti Misterija Ako je takvo stanje, to je nesto drugo i nisam rekao da je ogromna razlika vec znacajna/primjetna. Taj je objektiv na papiru u svim segmentima "malo" bolji od kit objektiva i po otvoru blende, i po rasponu i po makro mogučnostima.. druga je stavr sto ima kvalitetnijih makro objektiva ali 17-70 fata fokus na 2cm sto se karakterise kao makro objektiv. I moje je pitanje bilo samo da li je pouzda. Ako kazes da sigma "laže" ..onda, yebat je, preskacem. Hvala.

Ne hvata fokus na 2cm, to si se nesto zeznuo. I nema veze sa macro objektivom, nikakve. Sve u svemu krsh objektiv, u skladu sa cenom

Uzmes 24mm stm i resis problem. Em je ostriji od svih em ima taj macro sto trazis. Al pre ce biti nesto drugo nego pravi macro. Za crop telo meni jedan od omiljenih. Ne skidam ga sa tela a i malo fiskulture ne skodi da se iscimas za dobar kadar. Taj kit je odlican za napolje gde je ta blenda i vise nego dovoljna.

Specifikacije kazu, 0.22m closest focus (0.36x magnification)
Sa 0.36 uvecanjem to nema veze sa makroom

Ako se dobro secam pametnije ti je uzeti tipa 55-250 is II ili STM koji su telephoto, sjajni crop objektivi i nije bas macro ali je mnogo ispred te sigme sto se tice macro mogucnosti :)

Mkro sam onako spomenuo. Dobro bi dosao ali prvenstveno saM mislio naci zamjenu za kit. Vidjet cu sutra mozda uzmem 15-85mm.

Uzeo sam na kraju 15-85. Nije veliki upgrade sa kit objektiva (..i ako se onih 3mm dobro vidi) i mislim da je za takvu kupovinu jako skup. Cijena novog je izmedju 700-800€ sto je ludilo. Navodno je oštriji ali to još nisam primjetio. Ujedno je i mnogo mnogo tezi dok je blenda ista.

Nije da se kajem. Znao sam kakav ce biti rezultat. Raspon je odlican za street fotografije i za putovanja. Nisam jos uzeo 10-18mm ali cu u buduce i njega manje "traziti" jer mi je ovih 15mm nekako bas sjelo. Ja sam ga nasao za nekih 320€ i ne zalim pare ali opet.. da je 2.8-4.0 ili nesto slicno veca blenda, bilo bi super.

Dignes ISO za 1 stop i eto ti 2.8-4.0 :d
Elem, ako to pricas eventualno zbog bokeh ili ti bas treba vise svetla trebao si ili fixni 2.8 ili prime za zizu koja ti odgovara - tipa 50mm 1.8 stm ili 85mm 1.8 usm.

Uzeo sam na kraju 15-85. Nije veliki upgrade sa kit objektiva (..i ako se onih 3mm dobro vidi) i mislim da je za takvu kupovinu jako skup. Cijena novog je izmedju 700-800€ sto je ludilo. Navodno je oštriji ali to još nisam primjetio. Ujedno je i mnogo mnogo tezi dok je blenda ista.

Nije da se kajem. Znao sam kakav ce biti rezultat. Raspon je odlican za street fotografije i za putovanja. Nisam jos uzeo 10-18mm ali cu u buduce i njega manje "traziti" jer mi je ovih 15mm nekako bas sjelo. Ja sam ga nasao za nekih 320€ i ne zalim pare ali opet.. da je 2.8-4.0 ili nesto slicno veca blenda, bilo bi super.
Ne znam kakva su ti dosadasnja iskustva sa objektivima i opremom ali reci da 15-85 nije veliki upgrade sa kit objektiva!??? Pa recimo da se ne slazem, a evo i zasto.
Jedino sto je zajednicko je varijabilna blenda 3.5-5.6. Sve drugo je dupe i glava!
EF-s 15-85 ima fenomenalan raspon, ostar je na svakoj blendi, na svakoj duzini, ima USM motor za razliku od kit objektiva, fokusira brzo kao Milenijumski soko, ima IS sistem poslednje generacije sa approx 4 blende, ostriji je od kit-a, ima mnoooogo manje aberacija, kvalitet izrade je svetlosnim godinama ispred kit-a itd itd... Da ima vecu blendu bio bi mnooogo veci, ovako je bilo ili raspon ili blenda. Ako ti treba blenda ides na EFs 17-55, ako ni to nije dovoljno, a u zatvorenom najcesce nije, ides na prajmove i/ili kacis blic. Cena novog nije 800-900 evra vec oko 600 evra, kako se pogodis sa piratima u radnji.
Ne moze objektiv da bude 200 evra, da bude svetao kao L zumovi i da bude manji od case jogurta.

Nisam rekao da je oko 800-900 vec 700-800e.. lijepo pise. Na par mjesta u regionu sam gledao i najniza cijena je bila oko 685€ a najskuplji cak 870€ a na crno se moze nabaviti i po svakakvim cijenama. To mi bas nije relevantno. Vani je po sajtovima i recimo na amazonu oko 800$ sto je to ta cijena koju sam naveo. Nisam rekao da nema razlike, svatate bukvalno. Da smatram da je isti ne bi ga kupio.

Slazem se sa svim recenim osim sto nisam imao vremena da ga propisno testiram sto se oštrine tice. Ružo vrijeme brate. Morat cu ga malo u lightboxu probati ali po ovo malo fotografija vani i u stanu, meni je tesko vidjet irazliku u ostrini.. odnosno, ja sam i prije bio zadovoljan sa kit objektivom sto se oštrine tice i uradio sam dosta dobrih stock fotografija gdje mi je ostrina najbitnija. Modza me zapao ostar kit ako takvo nesto postoji.

Ja sam prezadovoljan pogotovo za koje pare sam ga dobio ali ako pricamo o tom cjenovnom rangu, ne vidim ko bi njega izabrao pored 17-55mm 2.8 IS. To je ono sto pokusavam reci. Ja jednostavno ne vidim opravdanej te cijene a ta dva objektiva su neka adekvatna zamjena za kit.

Poslednja izmena:
17-55 2.8 i 15-85 su ti 2 potpuno razlicita objektiva za crop. Jedan je svetlosno jaci zoom koji ti menja kit, a drugi je walkaround objektiv (da ga stavis i ne skidas ako si u tom fazonu). Ja cu ti opet reci - ako hoces wow efekat, kupi neki prime :)

Wow efekat - kada te parce stakla od tipa 150-300 eur iznenadi sa optickim kvalitetom jer za te pare ne ocekujes bog zna sta...

Canon EF 11-24mm f/4L jel ovo cudo zaista tako dobor kao sto se tvrdi u testovima ???

http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EF-11-24mm-f-4L-USM-Lens.aspx

http://www.the-digital-picture.com/...meraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=4

http://www.the-digital-picture.com/...meraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=7

Ili da idem na 14mm f2.8 II + 24mm f1.4 II ???

Ako moze bez diskuije na temu cene, zanima me sta bi neko od vas kupio da ima slicnu dilemu... Sluzice mahom za pejzaznu fotografiju i arhitekturu, mada sa ovim 24mm moze i po neka zanimljiva portretna fotografija da se napravi :)

Poslednja izmena:
Ja ću ti reći baš obrnuto, jer kad već možeš zašto da ne uzmeš ta dva prajma. Mislim da kod *******og ne važi takva stvar kao "sasvim dovoljno" :)

Ne znam kakav je ovaj zum na 14mm i na 24mm, pre svega ostrina u celom kadru sa f8, ako su ova dva prajma bolja po tom pitanju onda nemam dilemu... Ne znam sta generalno vazi za prajm objektive i zasto se uvek istice kao bolja opcija prajm u odnosu na zum...

Da li neko zna sta canon najvaljuje od objektiv u skorije vreme ? Ako ce skoro neki L prajm u rasponu do 24mm onda cu sacekati taj novi objektiv, a mozda i necu :p

To nisu stvari za poredjenje. Ako ti treba 11mm onda ti 14mm to ne menja nikako. Niti se 11-24 kupuje zbog 14 ili 24mm i ostrine na tim zizama. Ne vidim cemu bi uzimao 24mm 1.4 za to sto ti koristis pored 35ice. 11-24 Niko ovde nije imao prilike da proba, tako da neki komentar iz prve ruke ne mozes dobiti.
Sto se tice fiksnih, uglavnom imaju mnogo vecu blendu od zoomova, ostriji su, lepsi bokeh, opticki bolji sve u svemu

ako ti je 14mm zamena za 11mm onda ti 11mm i ne treba, vrlo jasno

Za arhitekturu nije jer distorzije su stravicne, to je prvenstveno landscape i urbanscape staklo.

Poslednja izmena:
@ Mladen
Pa da, jasno je valjda da jednom hobi fotografu kao sto sam ja :) 11 ili 14mm nije neka presudna razlika...

@ Marti Misterija
Sta je bolje po tebi, 11-24 ili ova dva prajma ?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno