Šta je novo?

Objektivi

Ja prvi put cujem to za 70-200/4. Ja sam ga imao nekoliko godina i znam gomilu ljudi koji su ga imali i imaju ga, niko se nije zalio na to.

Smatram se koliko toliko iskusnim prodavcem.
Ali skoro sam kupio neki 550d sa 18-55 is i proveravao sam i čačkao, probao sve živo. Tek kući sam primetio da objektiv na manuelnom fokusu zaglavljuje i kači nešto. Pošto sam imao za rashod neki stari 18-55 zamenio sam mu komplet zupčanike i objektiv je na kraju super bio.
Ne razumem ljude koji prećute nešto sa namerom da drugog *****u. Pa treba mu glavu razlupati.
Ja npr. ne bih mogao da zahebem ikada ikoga, pa imam ženu i decu, ne treba da razmišljam kakva je kupac budilov i da li će mi doći na kuću :D

Poslednja izmena:
Pa eto ima i takvih. Zvao ga cim sam lepo natenane probao. Kao videcemo sutra. Zvao sutra slao poruke ne javlja se. Sta reci.

Da li ti je palo na pamet da mozda ni prosli vlasnik to nije primetio? Ja prvi ne bih proveravao da li objektiv hoce manuelno da fokusira okrenut ka nebu...

Pa ok jel bi prihvatio da ga vratim nazad zbog ovoga.

Najgore je u svoj prici sto sam objektiv uzeo od jednog clana ovde. Koji je rasprodao svu canon opremu. Necu ga imenovati iako je ispao da ne kazem sta. Objektiv sam probao bukvalno 5min i nisam znao da moram u nebo da okrecem da vidim da li radi manuelno. AF radi i to mi nije jasno kako nece manuelno. Jeste da u retkim situacijam koristim ali koristim. Al dobro. Ja sam kriv sto ljudima vise verujem nego sto bi trebalo

Zamoli ga lepo da mu vratis neispravan objektiv, on je svakako morao da zna da li je neispravan...

I eto opet ono o kupovini polovnih stvari... ali opet, razumem te, jer nikad ne bih ocekivao ovde da me neko prevari!

Ako je tako bilo onda treba reci i ko je prodavac. Takodje prvi put cujem za takav problem...

Evo opet ga kontaktirao ne odgovara. Prodavac je user @Atm0. Verovatno spisko pare pa sad se pravi lud. Al ok.

Mislim nije da branim ikoga ili bilo sta, ali ja prvih ne bih znao da mi na objektivu ne radi MF kad je uperen u nebo. Zasto bi neko uperio 70-200L u nebo i fokusirao na 1.2m?

A ti nikad nisi bacio dete u vis, izvukao fotoaparat, na brzaka ga manuelno fokusirao, opalio, i onda uhvatio dete?
Iskreno ne znam da li te je *****ao lik, ali eto i ja kada bi ti prodavao objektiv taj mogla bi se desiti takva situacija jer sam poprilicno siguran da nikad ne bih fotkao da repliciram to i da znam sam da mi je poluispravan objektiv. Da se trebao javiti ako je rekao, jeste...

Mislim nije da branim ikoga ili bilo sta, ali ja prvih ne bih znao da mi na objektivu ne radi MF kad je uperen u nebo. Zasto bi neko uperio 70-200L u nebo i fokusirao na 1.2m?
Ma problem je kad neko kaze stanje 10/10 perfektan ko nov bla bla. A ispostavi se da mu nesto fali. I sam sam rekao da cu u manuelnom modu bilo sta koristiti iznad sebe je mala verovatnoca. Al eto mozda pozelim nesto da fokusiram na grani ili plafonu ili pozidi... Nebitno.

Sad ce driver i bane da me grde, ali da li neko zna koliko se krece polovna Sigma 50mm 1.4 EX DG HSM (ne novija ART) verzija? Nisam je nesto nasao po oglasima, a zanima me koliko je (pretpostavljam) skuplja od Canon 1.4?

Što da te grdim, pa kupiti 50icu je najveća muka na svetu :). Nisam ni ja srećan što sam dao 900€ (i još dobro prošao) za 50mm 1.2, ali znaš kad više nisi pametan šta da radiš. Sve su bile u razmatranju i ta i Art i Canon 1.4 :), a ova je kupljena samo zato da ne razmišljam više o tome.

Canon 50mm 1.4 je sramota od objektiva. Bar iz mog ugla. Za video je dobar zbog velikog otvora ali zato photo na 1.4 je gotovo neupotrebljiv. Chromatic Aberration je uzasan.

Meni npr. ovo deluje savrseno upotrebljivo:

Julia #7 by Robin Geschonneck, on Flickr

A bas za to bi ga koristio u vecini slucajeva na crop-u - portreti ovakvi, ili headshots, a kad predjem na ff taman bi posluzio kao normalac :)
Iz istog razloga me bas zanima koliko je Sigma. Ako je poprilicna razlika onda bi ciljao Canon-a bez dileme. Za ART naravno nemam para, a i mislim da je bacanje para u mom slucaju...

Canon 50mm 1.4 je sramota od objektiva. Bar iz mog ugla. Za video je dobar zbog velikog otvora ali zato photo na 1.4 je gotovo neupotrebljiv. Chromatic Aberration je uzasan.

Bas obrnuto, za video je to neupotrebljiv objektiv jer je fokus prsten los. Za fotke ako mislis da za 250e mozes da dobijes super ostru fotku na 1.4, mora da si juce kupio prvi dslr....a pa i jesi :):)

Mnogo skuplje 50ice nisu nista bolje, sto ga cini najpopularnijom pedeseticom na planeti, zato postoji tolike godine i tek sad Canon izbacuje novi model

Poslednja izmena:
Pa ako se koristi na follow fokus dobar je. Za rucno korišćenje nije. Slazem se. Evo imam i 1.4 i 1.8 mk1 i ovaj mk1 je daleko upotrebljiviji. Bar meni ;)

Mnogo skuplje 50ice nisu nista bolje, sto ga cini najpopularnijom pedeseticom na planeti, zato postoji tolike godine i tek sad Canon izbacuje novi model
Kada?
To za novi model se prica vec 2 godine ako se ne varam, ali sve uskoro, uskoro, a niko konkretno ne zna ni otprilike kada ce... :d
Elem, ja se nadam da ce bar oboriti cenu 1.4-ke, ali cisto sumnjam, jer i ako se to desi, dok kod nas spuste cene, to ce biti kroz nekih godinu dana od izlaska istog.

Jel ja radim za japansku vladu ili ti :) izlazi novi i 1.4 i 1.2, stari nisu dovoljni za 50mpx.

I zasto gledas sigmu, koliko ti znaci ostrina sa omasenim fokusom ?:)

Ne znam koliko masi, ali mi se svidja bokeh generalno koji Sigme prave, pogotovo prime-ovi.
E sad - istu Sigmu bi razmatrao ako je ista cena kao Canon 1.4 (ili naravno jeftinije), ali ako nije, onda bih je izbacio iz bilo kakvih kombinacija.

Pa kad vec radis za japansku vladu jel se zna koji je kvartal u pitanju? :d

Ta sigma 50mm je poznata po tome da mnogo masa fokus, to ne bih razmatrao ni u ludilu... Ima je moj dobar drug, ne zna sta ce s njom...

Nek je proda meni upola realne cene... :d

Evo ja cu ti prodam auto bez motora u pola cene, ima se navozas :d

Elem, kako mi Yongnuo nece doci, a ne mogu da se smislim koju cu 50-icu uzeh 1.8 II dok se odlucim. Bio u Big Banga isprobao par komada, ovaj mi delovao najostrije i da je najbolje ubadao fokus. Jeste da ne ubode svaki put fokus na 1100D u uslovima slabog svetla (mada mozda se i ja malo napred nazad pomerim), ali ubada dovoljno cesto i korektno je ostar. Sledecu fotku sam opalio otprilike sve auto, samo sam stavio ISO na 100, pa je ekspozicija 1/5s. Mozda sam malo stresao, ali ne bi trebalo jer sam se oslonio rukom o sto. Ciljao sam levo oko sa fokusom:

Edit: default jpeg iz aparata (dakle onaj kompresovani), kontam da mogu bolje preko RAW i mozda probam za koji minut da vidim samo sto se tice ostrine i smanjenja kompresije.
Malo ispravljen WB, RAW, malo ostrenja, JPEG 100% quality:
https://www.dropbox.com/s/w65swmx7k6muj1s/063.jpg?dl=0

Poslednja izmena:
Jel ima neko canon 100mm 2.8 macro. Ili ga je imao i koristio. Upravo jedan sad probam i kilaviji objektiv nisam probao. Ako ne uhvati odmah fokus ode on tamo vamo 3-4s. Jel to normalno za ovaj objektiv ili nesto ne stima. Situacija pod dobrim svetlom je dobra ali ne i idealna.

Ako pogledas kod objektiva svih videces da tipa kod mera za fokus da sto je subjekat blize objektivu to je veci hod za fokus (fizika naravno), dakle normalno je. Sad koliko tacno u sekundama ne bih znao. Kod nekih macro objektiva imas opciju da prebacujes fokus modove izmedju macro i normal, gde npr. macro ide od 0.5m pa nadalje, a normal od 2m pa nadalje i samim tim je brzi fokus kada ga ne koristis za macro stvari - pogledaj na cemu ti je.

Vrh Dno