Šta je novo?

Obaranje cena graf. kartica?

Shang Tsung

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
12.05.2005
Poena
349
Kada, gde? Jos malo pa ce se stvoriti svi uslovi za obaranje cena starih kartica (cim se novi radeoni pojave u prodaji kod nas).
Pitanje za sve bencharkovce: Da li se isplati kupovati kartu u ovom trenutku ili sacekati jos koju nedelju (pa kupiti istu kartu koju ste hteli ali po nizoj ceni)?
I uopste da li je pad cena zaista za ocekivati u ovom trenutku?
Da li cemo uskoro moci da procitamo u cenovnicim, recimo, asus 6600gt: cena 120 e? Ili ce dileri da vestacki drze cenu dok ne isprazne svoje stare police?

U svakom slucaju ce biti pojeftinjenja ali ne nekog ekstremnog ja mislim. Ipak ce morati da se rasprodaju zalihe koje su nabavljene po starim cenama.

Dok se ne rasproda nista. Sta mislis, gde zivis? :S:

Shang Tsung je napisao(la):
Da li cemo uskoro moci da procitamo u cenovnicim, recimo, asus 6600gt: cena 120 e??

Necemo!(u skorije vreme)
Pa pogledaj cene ASUS 9600XT modela(SVGA ASUS A9600XT TD 128MBDDR
127e), pa se zapitaj malo. Nvidiin model 6200ge je jede za dorucak iako joj je cena 95e.
Kao sto sam vec spomenuo, treba videti koliko ce kostati X1600Pro i X1300Pro modeli. Ako sve bude kako su najavili cena ce im biti 160e tj. 120e. Ako se to desi 6600GT moze u penziju! :)

Ja sam se nameracio na Club3D 7800GT (iz Imtela) ako mu cena padne za 2-3 meseca sa 430e na 400-410e ja cu biti zadovoljan.

Pa dobro, nisam sad mislio nesto lose o dilerima. Ipak, svestan sam da te ulozene pare moraju da se povrate, nekako... Medjutim, ono sto sam ja mislio je to da bi mogli da nama, potrosacima, izadju u susret i odreknu se makar jos kojeg procenta zarade. Mada, ipak je ovo Srbija...
Mozda ipak neko da pogura stvari malo.

Stvar je u tome sto u Srbiji nema dovoljno konkurencije po pitanju direktnih uvoznika, ali i pored toga, pred Novu Godinu, morace da padnu cene, jer nece uspeti po ovim cenama da prodaju dovoljno robe, pa ce hteli ne hteli da ih smanje.

bigone je napisao(la):
Stvar je u tome sto u Srbiji nema dovoljno konkurencije po pitanju direktnih uvoznika, ali i pored toga, pred Novu Godinu, morace da padnu cene, jer nece uspeti po ovim cenama da prodaju dovoljno robe, pa ce hteli ne hteli da ih smanje.

Apsolutno tacno.Manjak ozbiljnih direktnih uvoznika doveo je do slivanja
vecine brendova u par uvoznickih kuca koje normalno,precutnim dogovorom
drze ovako visoke cene.Narocito za hardware kojeg napolju prakticno
vise i nema gde da kupis jer je zastareo i neinteresantan.

Pa sve ove pomenute kartice realno(da nije megalomanije)bi mogle biti
ponudjene za najmanje 30% ispod sadasnjih cena.

Ali zato,hvala svevisnjem,postoje Hongkong i Singapur.... ;)

Evo ja sam razgledo cene po dojče sajtovima, ima da se pazari 7800GTX za nekih ~450 evra i 7800GT za ~350 evra, što mu ga dođe da naši uvoznici uzimaju od 120 do 140 evra po jednoj kartici - što je stvarno previše, pravi lopovluk!

Poslednja izmena:
Pa i kod nas mozes da kupis 7800GTX za 450 e "samo" preko racuna za "firmu" :d

Koliko vidim na nemačkom Amazonu 7800GTX košta od 520e (Galaxy) do 570e (Gainward) a oni su on-line prodaja, valjda povoljnija od proseka. Nemojte potezati cene sa rasprodaje, gašenja lagera, bez MwSt, uslovljene prodaje, reklama za privlačenje a-kad-tamo-ono-nema... i sl.

Problem našeg tržišta nije što nema dovoljno uvoznika (i svi su lopovi), već što nema dovoljno kupaca (prosek plata 210e). Jedva sam namolio firmu da uveze 2 komada 7800GT i 1 komad 7800GTX s obrazloženjem 'nećemo zaraditi ali mi treba za zaokruživanja ponude'. Ako to bude stajalo mesec-dva (a stavljene minimalne cene: 433e/545e) i padne cena, sledeći put nema šanse. Npr. za AMD X2 su me odbili, samo ako neko (diler, tender...) unapred naruči više komada, umesto toga uvezli hiljadu Semprona i rasprodali za manje od sat vremena. Odbijaju da uplate CoolerMaster program već 2 meseca, ne isplati se (prosek prodaje: 1-2 kućišta nedeljno a magacin iznajmljen i košta više od cene kućišta a kamoli zarade)... Jedno je šta bi mi voleli da imamo ili vidimo ovde, a drugo kad odgovaramo za finansije firme i redovnu platu (minimalac) za 70 ljudi. Profit za vlasnike? To je u celoj IT grani poslednji put viđeno u decembru pred uvodjenje PDVa, lepo beše i rado ga se sećaju...

Rezime: dok naše tržište ne ojača, vi retki kojima treba egzotika bolje da naručujete sami napolju. Učinićete uslugu sebi (veći izbor, bolja cena) i uvoznicima (ne vezuju pare u robu koja ovde ne prolazi).

ma pusti ih zormi,vecita kuknjava za cenama ovde...a one generalno uopste nisu inferiorne u odnosu na zapadnu evropu,cudan smo narod
neko je video da ima u americi 7800GT za 350$ pa to pomnozio sa 0.85 i odmah skovao teorije zavere kod domacih uvoznika,a sve to zbog enormne zarade od 200€(ako se racuna ugradnja od 100€ po karti,a 2 kom. su uvezena)...mislim,ajde malo se uozbiljite...

O boze, u sha ste ovo pretvorilo?
Razlike u cenama kod nas i u USA ili Germaniji su vec prezvakana tema (e kad ja to kazem), nego ovde je poenta o "mainstream" sektoru trsista. Te egzoticne kupovine ce nam ostati samo u snovima, ali nije sve crno .... (ustvari jeste.)
Ehmm, poenta je da posto trenutni razvoj grafickih kartica prednjaci u odnosu na razvoj grafickog softvera, onda cemo biti u mogucnosti da se uz neku srednju graficku kartu (koja ce kostati oko 140-150e) moci da se lepo igramo i u novijim igrama. To je po nekoj mojoj slobodnoj proceni (mozda i gresim, ko zna). E pa ja govorim bas o tim karicama...

Pa, da uvek se nadju neki sto ce da kukaju, sada mi nismo u pravu, shame on us, sram nas bilo, kako smo i smeli da pomislimo, da kritikujemo cene! Ljudi, ja ne kazem da obicni radnici i sitni ovi sto prodaju preko foruma da su se oni obogatili, ali svako ko drzi i to ide unazad dosta godina, racunarsku firmu, odvalio se od para, odvalio, za kratko vreme, manje vise legalno, i cekaj zar bi to bilo moguce da ne deru sa cenama. Ja kada sam kupio RIVA TNT Diamond Viper V550, daleke neke godine, ja sam je ovde platio 260 maraka tada, istog tog trenutka je u Zapadnoj Evropi kostala, 250 maraka TNT2, koja je tada tek izasla. A od tada ima 100 godina, a ovde stvari se nisu promenile o tome se radi.

@ Floyd
@ Zormi
Kome se ne isplati nek zatvori firmu, sta to mene briga? Znaci ja treba da imam razumevanja pa da placam nesto 80-100 eura skuplje? A svima se isplati bas zbog toga, pa se samo sve vise i vise otvara firmi.

I opet nek je u toj Jevropi i skpulje, ali zna se da su plate vece, a stvar je u tome sto je i pored toga jeftinije u nekim zemljama.

I nemojte da me vucete za jezik da sad' ovde na forumu krenem sa objavljivanjem dilerskih cenovnika, pa da se vidi koliko se ugradjuje onaj najobicniji krajnji prodavac na jedan Venice 64 ili Winchester 64, i ostale komponente.

bigone je napisao(la):
Pa, da uvek se nadju neki sto ce da kukaju, sada mi nismo u pravu, shame on us, sram nas bilo, kako smo i smeli da pomislimo, da kritikujemo cene! Ljudi, ja ne kazem da obicni radnici i sitni ovi sto prodaju preko foruma da su se oni obogatili, ali svako ko drzi i to ide unazad dosta godina, racunarsku firmu, odvalio se od para, odvalio, za kratko vreme, manje vise legalno, i cekaj zar bi to bilo moguce da ne deru sa cenama. Ja kada sam kupio RIVA TNT Diamond Viper V550, daleke neke godine, ja sam je ovde platio 260 maraka tada, istog tog trenutka je u Zapadnoj Evropi kostala, 250 maraka TNT2, koja je tada tek izasla. A od tada ima 100 godina, a ovde stvari se nisu promenile o tome se radi.

@ Floyd
@ Zormi
Kome se ne isplati nek zatvori firmu, sta to mene briga? Znaci ja treba da imam razumevanja pa da placam nesto 80-100 eura skuplje? A svima se isplati bas zbog toga, pa se samo sve vise i vise otvara firmi.

I opet nek je u toj Jevropi i skpulje, ali zna se da su plate vece, a stvar je u tome sto je i pored toga jeftinije u nekim zemljama.

I nemojte da me vucete za jezik da sad' ovde na forumu krenem sa objavljivanjem dilerskih cenovnika, pa da se vidi koliko se ugradjuje onaj najobicniji krajnji prodavac na jedan Venice 64 ili Winchester 64, i ostale komponente.

O cemu ti bre bulaznis!!

NEMA POREDJENJA USA-EU-SCG BREEE!!!

U USA sve ali sve je jeftinije nego u Evropi, racunarske komponente, pribor za lov, pecanje, sportska oprema, muzicki aparati, bela tehnika, automobili, camci, motori ....(nemam vise snage da nabrajam)

Zasto je to tako?

Zato sto USA predstavlja najveci potencijal za zaradu, zato sto se najbolje i najlakse prodaje sve, zato sto su jedno veliko potrosacko drustvo i proizvodjaci bi dali sve samo da prodju na trziste USA!

I hajde postavi dilerske cenovnike racunarskih komponenti da vidimo koliko se to ugradjuje prodavac. Ja kazem plafon 10%.
Zasto ne pogledas koliko se ugradjuje vlasnik kafica na sok, pivo.. , vlasnik butika na garderobu, vlasnik apoteke na lekove,... nego si nasao tu da tupis kako se silno obogatise vlasnici racunarskih firmi!

Ej bre, kafedzija nece da radi bez zarade x3 !!!!

Recimo da sam i ja video (nije vazno gde, tj. kod koga) neke nabavne cene iz Madjarske i iz nekih "second hand" kanala i u najmanju ruku su cene kod nas kradja! :S:

A ako je tacno to sto ti kazes, kako to da mali dileri koji kupuju od velikih firmi prodaju te iste stvari i vise od 10% jeftinije nego te iste velike firme u svojim maloprodajama, a uz to sve ti mali dileri i dalje lepo zive? :S:

Naravno, ne "krade" taj mali diler, nego oni od koga on nabavlja robu, posto i prodajom njemu zaradjuju do jaja dobro... :S:

I pored svega, "cujem" da neke velike domace firme polako pocinju da pucaju. Moje skromno misljenje je da vode pogresnu politiku, a to su ili kasno skontali ili nisu uopste ni skontali. :S:

Zasto je cena za 6800-tku u EU 150 evra, a kod nas i dalje preko 200?
Ja kazem da je zbog toga sto nase "velike" firme jako plitko razmisljaju i nece ni na jednoj komponenti da izgube ni jedan je*eni cent, iako bi sa novim jeftinijim cenama i novim kontigentom robe mogli da zarade mnogo vise na kolicinu. Srbija, brale... :wall:

Koje lozenje!
Da li vi sto gledate cene po netu znate da su to cene bez poreza ? I u Americi i u Evropi. Dodajte na to 15-20%.

Drugo, koliko se ko ugradjuje, nije vase da razmisljate.
Oces platis ili neces, jedino to treba da ti je u glavi. Ko nece, nece, ali da naziva prodavce i uvoznike lopove takodje ne moze. Ko misli da moze da prodaje jeftinije, eto mu madjarske, a ni karta do tajvana nije skupa, napravi dil pa dovuci do Srbije pa da vidimo.

Eh... bila bi ova Srbija dobro mesto za zivot, samo da pocnu Srbi svako svoj posao da gleda, a ne da samo u tudjem dvoristu da nalaze neke gluposti.

Pozdrav!

Znas kako, Sasa, komsija koji su se "nafatirali love" :S: za vreme poznatog nam diktatora :S: nam je pun q :mad:, pa zato moramo malo da bacimo oko i u "tudje dvoriste" da se slucajno u istom ne nadje i nesto nase! ;)

Uglavnom su te "velike" firme i otvorene od strane pomenutih "komsija" ili njihovih sinova, a mali posteni ljudi nemaju kako da zarade kapital da bi poceli neki ozbiljan posao! :wall: :mad:

p.s. Cast izuzecima! ;)

Poslednja izmena:
Takvo razmisljanje moze samo da te uzruja i oneraspolozi, korisno nista od toga neces imati.

Zato ja o tome ne razmisljam i preporucujem ljudima da paznju usmeravaju na ono na sta mogu da uticu. Dzaba nerviranje je kontraproduktivno.

Ni ja ne volim sto mi lik trazi 300€ za polovne felne i gume, ali necu da lupam glavu koliko ih je platio i koliko zaradjuje, Ili cu mu dati ili necu. ***

bigone je napisao(la):
Kome se ne isplati nek zatvori firmu, sta to mene briga?
Naravno. Zatvaraju se i zatvoriće se još mnoge, svi su u dugovima i kreditima do guše. Ali ti zbog toga nećeš plaćati manje karticu. To što će preživeti manje uvoznika neće podstaći konkurenciju.

Gledam Club-3D proizvođački cenovnik za ovlašćene distributere (stigao faksom pre neki dan): 7800GTX košta $460 u pakovanju od pet komada na vratima fabrike. Da ti rasture pakovanje obično neće, a kad hoće onda je skuplje, recimo $465 / 1.21 = 384e. Transport, špediter, takse... recimo da izadje 395e (ako je velika ukupna pošiljka) na ulazu carine koja ne znam kolika je recimo 5%. Na izlazu sa carine je 415e (tu se odmah plaća i PDV koji se doduše kasnije vraća, ali pare ostaju vezane dok se ne proda). Neka je ukupna zarada uvoznika 6% (sa troškom garancije, vezanim parama u lageru i PDVu, platama službenika, marketingom, dostavom dileru...) i dilera koji drži prodavnicu 6% (sa rizicima da se ne proda, vezanim parama, platom prodavca, prostora, kaznama inspekcija...) to izadje: 415e + 6% + 6% + PDV 18% = 550 evra. Toliko i košta. Gde ti ovde vidiš toliku ugradnju i kome bi odbio od zarade pa da ispadne 90e jeftinije?

Delija je napisao(la):
Recimo da sam i ja video (nije vazno gde, tj. kod koga) neke nabavne cene iz Madjarske i iz nekih "second hand" kanala i u najmanju ruku su cene kod nas kradja! :S:

A ako je tacno to sto ti kazes, kako to da mali dileri koji kupuju od velikih firmi prodaju te iste stvari i vise od 10% jeftinije nego te iste velike firme u svojim maloprodajama, a uz to sve ti mali dileri i dalje lepo zive? :S:

Naravno, ne "krade" taj mali diler, nego oni od koga on nabavlja robu, posto i prodajom njemu zaradjuju do jaja dobro... :S:

I pored svega, "cujem" da neke velike domace firme polako pocinju da pucaju. Moje skromno misljenje je da vode pogresnu politiku, a to su ili kasno skontali ili nisu uopste ni skontali. :S:

A kako objasnjavas zasto Abit iz Madjarske nema 2 god garancije, Asus 3 godine, GA i Club3D takodje 2 god....
I zasto niko od ovdasnjih velikih uvoznika ne uvozi nista iz Madjarske, zar se nisi zapitao zasto je to tako?

Veruj mi da se svi dileri drze preporucene cene uvoznika, lakse i lepse bi bilo svima. Na ovom forumu niko nebi pomenuo nesto vezano za (ne)postovanje garancije...

U pravu si za garanciju u vezi stvarcica iz Madjarske... Mada, mnogima ne treba garancija od 3 godine, koju ce platiti 100evra (ili 25-30%) vise nego garanciju od godinu dana. Em ono sto radi godinu dana uglavnom radi i duze, em' posle tih godinu dana ta komponenta vredi bas tu razliku u ceni ili jedva nesto vise. :)

Ali onaj drugi deo u vezi cena sitnih dilera koji daju garanciju od velikih takodje stoji...

poz.

Poslednja izmena:
Jeste, musterija nikad' nije u pravu!

@ Simpson, ja prijatelju ne bulaznim, bas zbog toga sto je Amerika takva kakva je, ja je ni jednom nisam pomenuo, ne znam koj' ti je pa si ti zalupao kao benav o Americi!

Drugo dilerski cenovnik jedne manje vise obicne firme, A 64 3000+ Winchester - 128 eura, aj ga nadjite na zvanicnom cenovniku za manje od 165 eura negde? Sempron 2500+ 64 - 47,7 eura. MSI 6800 GT (to necu da kazem jer sam upravo odlucio da krenem sa prodajom hardvera, i to po nizim cenama od onih koje svi drze, eto ja cu biti skroman pa cu da se ugradjujem samo 20 eura po grafickoj, zainteresovani javljate se na PM, garantovana usteda od 50 eura)

@ Sasa, tebe necu ni da komentarisem, takav stav nas je i doveo do 13 godina unistenja pod Slobom, a sad' i ovi nastavise.

---

Sta ovo znaci, da prodavac mora da se ugradi na skuplje proizvode minimum 30 eura, pa navise sto je skuplji proizvod? Jos nesto vrlo bitno taj koji daje dalje dilerima, takodje ima finu zaradu :) Mislim tezak posao, dobar dan, dobar dan, hocu graficku karticu, moze evo ti izvoli, cekaj da ti napisem garanciju i ako si krajnji prodavac cing, 30 eura, vrlo tesko zaradjene pare!

bigone je napisao(la):

@ Simpson, ja prijatelju ne bulaznim, bas zbog toga sto je Amerika takva kakva je, ja je ni jednom nisam pomenuo, ne znam koj' ti je pa si ti zalupao kao benav o Americi!

Drugo dilerski cenovnik jedne manje vise obicne firme, A 64 3000+ Winchester - 128 eura, aj ga nadjite na zvanicnom cenovniku za manje od 165 eura negde? Sempron 2500+ 64 - 47,7 eura.

Cene koje navodis su bez obracunatog PDV-a - kada na 128€ dodas 18% dobijas nesto preko 150€... Cena od 165 je cena za krajnjeg kupca (sa obracunatim PDV-om)...

bigone je napisao(la):

Drugo dilerski cenovnik jedne manje vise obicne firme, A 64 3000+ Winchester - 128 eura, aj ga nadjite na zvanicnom cenovniku za manje od 165 eura negde? Sempron 2500+ 64 - 47,7 eura. MSI 6800 GT (to necu da kazem jer sam upravo odlucio da krenem sa prodajom hardvera, i to po nizim cenama od onih koje svi drze, eto ja cu biti skroman pa cu da se ugradjujem samo 20 eura po grafickoj, zainteresovani javljate se na PM, garantovana usteda od 50 eura)

@ Sasa, tebe necu ni da komentarisem, takav stav nas je i doveo do 13 godina unistenja pod Slobom, a sad' i ovi nastavise.

---

Sta ovo znaci, da prodavac mora da se ugradi na skuplje proizvode minimum 30 eura, pa navise sto je skuplji proizvod? Jos nesto vrlo bitno taj koji daje dalje dilerima, takodje ima finu zaradu :) Mislim tezak posao, dobar dan, dobar dan, hocu graficku karticu, moze evo ti izvoli, cekaj da ti napisem garanciju i ako si krajnji prodavac cing, 30 eura, vrlo tesko zaradjene pare!

Bulaznis, sumanuto.
Ako nisi sposoban da procenis da je neka cena bez PDV-a, najpametnije bi ti bilo da cutis, a sa bilo kakvom trgovinom ni ne pokusavas da se bavis.

Sto se tice razlike u stavovima, samo ti gledaj tudje dvoriste, pa se nerviraj, zakeraj pokusavaj da ispravis, a tvoje "ko sisa nema veze".
Pametnjakovic.

Drzi se onoga sto znas, ako ima takve delatnosti, u tudji posao se ne mesaj.
Da je bilo takvog stava ne bi proziveli proslih 14 godina, ne na ovaj nacin.

Pozdrav!

Delija je napisao(la):
Mada, mnogima ne treba garancija od 3 godine, koju ce platiti 100evra (ili 25-30%) vise nego garanciju od godinu dana.
Nedavno su pristigli Maxtor diskovi sa 3 godine garancije, skuplji su za 100-300 dinara (2-3%) od istih sa 1 godinom garancije. To je otprilike i očekivani godišnji procenat reklamacija za sve PC komponente.

Veće razlike u ceni koje pominješ postoje, između OEM verzija (koje Madjari kupuju na sanduke, kao za proizvodnju, pa onda krčme nama) i retail full pack verzija. Ne samo zbog duže garancije i šarene kutije, nego i dodatne opreme (npr. softvera koji napolju nije jeftin), tehničke podrške i garancije samog proizvođača (za OEM daje proizvođač konfiguracije)... a često su to probrani modeli i bolje testirani jer idu krajnjem kupcu (reklamacija je tu veći trošak), dok OEM ide system builderu koji će testirati pri ugradnji, neispravne skupiti u sanduk i vratiti nazad odjednom.

Sasa je napisao(la):
Koje lozenje!

Eh... bila bi ova Srbija dobro mesto za zivot, samo da pocnu Srbi svako svoj posao da gleda, a ne da samo u tudjem dvoristu da nalaze neke gluposti.

Pozdrav!
Sasa je sad stvarno u pravu. :trust:

bigone je napisao(la):
MSI 6800 GT (to necu da kazem jer sam upravo odlucio da krenem sa prodajom hardvera, i to po nizim cenama od onih koje svi drze, eto ja cu biti skroman pa cu da se ugradjujem samo 20 eura po grafickoj, zainteresovani javljate se na PM, garantovana usteda od 50 eura)

Zelim ti puno uspeha u buducem radu, ili sto kazu ameri "break a leg" :d :d

Vrh Dno