- Učlanjen(a)
- 30.07.2000
- Poena
- 770
Shang Tsung je napisao(la):Ok, ove cinjenice koje su navedene od strane ljudi koji se bave ovim poslom su stvarno neoborive. Troskovi jesu veliki a prodaja klimava, medjutim ono sto audiofreak oce da kaze je da ako se roba uvozi u Austriju (EU generalno, austriju pominjem onako) iz recimo Kine, i u austriji su cene tolke i tolke. E pa sto su onda cene kod nas vece kad se roba moze narucivati iz istoga izvora? Eventualno, sta, transport iz Kine u Austriju (ili iz USA u Austriju) je extra jevtiniji nego za ovu nasu "sakatu" zemlju)?
Jedini moguc odgovor na ovo vidim u obliku loseg menadzmenta nase IT industrije... (govorim o onim najvecim uvoznicima). Sto bi ja sad kupovao iz prve ruke, kad moj kum ima extra vezu iz druge...
but Cheers, bitje bolje... nadajmo se.
Zato sto kad odes u Maxtor, AOpen, Samsung ili neku drugu firmu i kazes "Dobar dan, ja bih hteo da budem ovlasteni distributer i uzimam mesecno toliki-i-toliki kontigent robe", oni ti ne kazu "Super, nadji gde mozes povoljnije, a mi cemo ti dati sve pecate da si ovlasceni distributer". To nije kupovina bombona pa da se sve svede samo na izbor najnize ulazne cene, vec mora x stvari dodatnih da se formiraju, kao sto je recimo kanal za reklamacije, servisiranje i slicno. Ne moze Pera ili Laza svakih nedelju-dve da ubaci stvari za reklamaciju u kombi i krene caskom do San Franciska po novi kontigent.
Druga stvar (malo globalnija) koju stalno zaboravljate su ekonomske zone; i ja kada ovde u Germaniji narucim nesto iz US ili Kanade, oderu me ne samo za troskove transporta, nego i za (nimalo malu) carinu. Na taj nacin recimo EU zemlje osiguravaju da i evropske firme imaju sta da rade, inace bi sve puklo i svi bi isli samo u US da kupuju.
Tako da ti taj covek iz Maxtora, Samsunga, itd sa pocetka price kaze "Super, javi se Jovici u Bechu, on je nadlezan za tvoj region". Samim tim i ti proizvodjaci mogu da regulisu razlicite cene za razlicite regione.
Poslednja izmena: