Šta je novo?

Obaranje cena graf. kartica?

O tome, "zasto smo mi, Srbi, tu gde jesmo, a ne tamo gde smo bili" moze da se napise scenario za spansku seriju + esej u 12 tomova.... ali necemo o tome sada. :D

bigone je napisao(la):
hocu graficku karticu, moze evo ti izvoli, cekaj da ti napisem garanciju i ako si krajnji prodavac cing, 30 eura, vrlo tesko zaradjene pare!
Šta da se kaže osim - ko tako zamišlja neka proba. I nije 30e nego 25e po ruci (PDV dođe na kraju). Da li bi rizikovali svojih 500e na nabavku kartice s prosečnom šansom da se proda u roku od nekoliko nedelja i zaradi 25e, a ako padne cena da se izgubi toliko ili više? Bolje ići u kladionicu, a ovim se bave oni koji ne prate sport. :d

Što se tiče trik pitanja 'od koga bi mogao da odbiješ tih 90e pa da cena bude 450e', ko se nije dosetio - od države. Jedino ona se ugradjuje 20-25% (carina + PDV), dakle siva ekonomija. Isplati li se? Vrlo nategnuto.

Da malo računamo kad se već igramo. :-devil-: S obzirom da nema više izjava (pranja robe) i PDV vezan sistem još od granice, morao bi da odeš u Nemačku, kupiš na vrlo povoljnoj rasprodaji, povratiš MwSt, prošvercuješ preko naše carine... i recimo da ti 7800GTX izađe samo 430-450e. Put košta reda 200e (noćni bus za Minhen, takse, klopa) ako ideš samo zbog toga treba ti više komada da se isplati. Šansa da te pretresu na granici, oduzmu sve i još naplate kaznu je bar jednom u deset tura (dakle još 10% računati za taj 'trošak' ili 'vezu' da te provodi). A ovde se kupci razmazili, traže fiskalni račun i pisanu garanciju, neće da rizikuju ako te dobro ne poznaju i nisi bar 10% jeftiniji od regularnih prodavnica... dakle možeš prodati za 500e u najboljem slučaju. Šansa da ne radi kartica je oko 2%, da li je onda vraćati nazad ili baciti ili se kriti od klijenta? Ostane li nešto zarade? Teško.

Kao što rekoh iznad, na sivo se možda isplati doneti komad za ličnu upotrebu ako i inače putuješ nekim poslom. Preko toga ne. Ja sam '91 išao u Minhen samo da kupim sebi jedan modem i telefon, bio zabranjen uvoz takvih stvari. A poslednji upgrade pre mesec dana sam obavio iz prodavnice po ovdašnjim ('lopovskim') cenama dok sam sa putovanja prošao mirno kroz 'zelenu' kapiju Surčina (nosio samo dva viskija i par igračaka detetu)... došlo takvo vreme i kod nas.

Sve u svemu zacin C!

@ Sasa ima te delatnosti gde sam dobar, i nema veze sa prejebavanjem ljudi. Pa samim tim ni zarada nije bas laka.

Ma kako ti neverovatno zvucalo, postoje delatnosti od kojih se odlicno zivi i zaradjuje, a ne ukljucuju prejebavanje ljudi.

Jos jedna tipicna Srpska predrasuda/misao koju treba eleminisati u "general population".
Nazalost, tesko ce se to desiti, duboko ukorenjeno.

Sasa je napisao(la):
Koje lozenje!
Da li vi sto gledate cene po netu znate da su to cene bez poreza ? I u Americi i u Evropi. Dodajte na to 15-20%.

Moram da se ne slozim s tobom. Meni je ortak iz Njujorka sa newegg.com porucio procesor (630) i kostao me tacno koliko pise tamo -- 230 USD u to vreme kad se tek pojavio. Nikakav porez na kompjuterske delove ne postoji u USA osim u dve-tri nenormalne drzave (poput nase!) za koje je to na sajtu i naznaceno, a i tada nije vise od 8%. Dalje, tih mojih 230 USD je ovde nakon placanja carine (10%) i krvnickog poreza (18%) izaslo 225 EUR. Sad mi TI reci koliko je kostao 630 kad se pojavio kod nas po radnjama?!? Imaj pritom u vidu da uvoznici imaju popust na kolicinu pri kupovini i da najcesce placaju carinu/lezarinu kao i troskove transporta na kilogram.

Ne da se ugradjuju nego izuvaju.

Sve u svemu nije za ocekivati da ce pasti cene grafickih iz nize klase jer se to uvozi na veliko i mora se rasprodati po "zakovanoj" ceni -- setite se samo prodavaca na pijacama letos koji su radije bacali maline u kontejnere za djubre nego da ih prodaju jeftinije!
Ono sto moze kostati priblizno koliko i napolju su top i mainstream modeli jer se to uvozi maltene na kasicicu (da ne kazem po porudzbini).

Pa bre audiofreak sada ga i ti pretera!

Intel 630 kada se pojavio kod nas kostao je isto (ili par evra razlike) kao i 3.0 1MB L2 i opet poredis USA gde su cene EXTRA u odnosu na ceo svet!
Sto ga ti nisi porucio iz Francuske , Svajcarske, pa i Nemacke nego bas iz USA?
I zasto niko ne komentarise sto se kupcima drzava ugradi na svaki komad HW 18% i zaradi 50 i kusur % vise od uvoznika?

Nije da se pravim pametan, al' mislim da je ceo ovaj thread zreo za kantu...

audiofreak je napisao(la):
Moram da se ne slozim s tobom.

Da li si ti svestan marzi i nabavnih cena u USA ?
Da li znas da recimo da odes kod baje koji vodi newegg.com i pokusas da kupis 100 tih P4 630, mozes najvise da se nadas 1% nizoj ceni ?

Moj drugar uvozi robu iz amerike, i ima 2% nize cene od maloprodajnih kada naruci vise od 20k dolara.

Pitas se, kako to tako moze ?
Moze, zato sto drzava ima 200njak miliona gradjana, koji imaju extra plate i menjaju hardver i ostalu elektorniku na polugodisnjem nivou. Da ne pricamo sto oni ne znaju ta je Celeron ili GF 6200, to je socijala za istocnu evropu i zemlje u tranziciji, tamo se kupuje smao najbolje, pobogu, imaju plate par hiljada dolara + kamate na kredite od par % godisnje.

ALI TO JE USA, OVO JE SRBIJA!
Ovde su MP cene mnogo razlicitije od VP, jer su troskovi mnogo visi u odnosu na zaradu, jer se ovde P4 630 proda dva puta mesecno (prosecan diler/manja maloprodaja). Zarada je 5-10%, ali priznaces 5-10% na 50evra je prakticno nista.
Mnogo je bolje 2% na 200€ x 100 vise prodatih komada.
Ovo ces morati da se slozis.

Do sada je uvezen jednocifren broj 7800GT(X) kartica, svih proizvodjaca i da, na njima se zaradi 20-50 evra, ali ju je prodalo/kupilo mozda 5 ljudi u ovoj drzavi!

Da li kapiras te relacije ?

Dosta bre ljudi glupiranja, ili razmisljajte ili ne lupajte gluposti.

Ko misli da je sposoban da prodaje HW, neka to radi, pa cemo da pricamo nakon 6 meseci. Broj ljudi koji se obogatio od prodaje racunara je znacajno manji od gradjevinaca, arhitekta, lekara, autodilera itd. pa niko "ne sere" po njima. To niko ne primecuje ?

Cenite bre sto imate na ovom forumu 10 stvarno dobrih prodavaca, koji se razumeju u svoj posao. Ugradjuju se koliko moraju da bi se *****o zivelo.
Znate ih svi, jel neko od njih vozi auto od 20k evra ili ima 20 zaposlenih u firmi ? Pa gde ode onda ta silna zarada ?

Ne, lakse je svirati penisu i pricati napamet.

Over & out.

Ma i ti i Simpson ste pobrkali loncice, osim ako niste vi direktni uvoznici.

Niko bre nije govorio o VASIM cenama (mislim na dilere), vec o onima koje diriguju uvoznici.

Bigone i jos poneko konkretno govori o dilerima.

Ti pricas o uvoznicima ?
Da li ti Zormi nije vise nego jasno izlozio tu matematiku ?
Nesto ti i dalje nije jasno ili samo tezis da kontriras, ono, iz principa "ne mozes da se slozis sa necim" ?

Poslednja izmena:
Evo i ja se ne slazem,sve cene na sajtu,recimo geizhals.at su sa porezom,dakle krajnja cena za zadnju kariku u lancu.

Za US nisam siguran, ali barem u Germaniji (i verovatno u okviru EU) je zabranjeno kupcima dati cenu bez poreza, inace se pije masna kazna. Krajnji kupci - krajnja cena. Cena bez poreza se moze videti jedino na cenovnicima za dalju prodaju, pa i tada mora ispod cene da pise najmasnijim slovima da je to cena bez poreza i da on trenutno iznosi toliko-i-toliko.

A sto se tice poredjenja cena "tu i tamo", izgleda da treba zakaciti jedan sticky:
1. ne mogu se porediti cene u US i Evropi odnosno kod nas
2. ne mogu se porediti "poslao mi brat od strica jedan komad" i "uvoz opreme kao redovan i legalan biznis"

Ovde se daju cene sa i bez poreza, jedan pored druge, s time sto je ona bez poreza vecim brojevima :D
Inace zivim u zemlji sa najskupljim hw u EU osim UK, i mogu vam reci da se ovde celeroni, 6200, semproni i ostala low class roba prodaje ko' luda.
Primer, Ati x1800XL se prodaje za oko 540e sa porezom dok u susednoj germaniji 450e. Primerak mora da se posebno naruci jer niko ne drzi tako skupu robu, neisplativo im je....

Poslednja izmena:
Ako smem da primetim, ovde je najviše lupetanja došlo od strane ljudi koji se nikada nisu bavili nabavkom i prodajom hardvera.
Ljudi treba već jednom da shvate da hardver nije isto što i pecivo, kafa ili turske krpice iz butika pa da može da ga prodaje svako, isto kao što zube može da popravlja samo zubar. Nažalost, kod nas je velika većina onih koji su u ovaj posao ušli ne zato što im je to struka ili ga vole, već zato što su imali keša a učinilo im se kao "dobar biznis". Samim tim je i odnos prema tom poslu lošiji, odnos prema kupcima još gori i vremenom su zbog takvih i sličnih stvari ljudi stekli neko generalizovano mišljenje da su trgovci hardverom prevaranti, lopovi i secikese (kao što većina nas verovatno misli i da su svi doktori neznalice, podmitljivi i korumpirani, a među njima ipak ima i normalnih i poštenih).
Ako neko i dalje misli da se prodavci hardvera u ovim uslovima kakvi vladaju kod nas razvaljuju od para, predlažem da se ljudi lepo prijave da žele da rade taj posao i da im se omogući da dođu do dilera, uvoznika, da ih lepo sa preporukama uputimo kod istih ako baš ne mogu sami (poverenje i beneficije u poslovnoj saradnji je nešto što se stiče godinama fer i ispravnog poslovanja) pa neka krenu i sami da uživaju u svim blagodetima ovog posla :S:
Neko ovde reče "ako se ne isplati baviti se hardverom, zašto ne zatvori?"
Izvini a na šta da pređe? Na burek? Pa ja znam koji mi se burek sviđa a koji ne ali ne znam da ga pravim. Što bih se petljao u nešto što mi nije struka?

@Marti

Pa cekaj, zar nisu otvorene granice kod vas?
Zar se ne isplati da narucis iz Dzermanije? :)

Poslednja izmena:
Sasa je napisao(la):
Ko misli da je sposoban da prodaje HW, neka to radi, pa cemo da pricamo nakon 6 meseci.
Ko nije probao pa kaže 'zarada od 30e po kartici je super, meni bi bilo dosta i 20e' razmišlja iz svog stana i ne shvata - troškove. Evo, meni bi bilo dosta i 3e zarade po 7800GTX kartici! Za toliko me ne mrzi da dohvatim sa police, napravim račun i garantni list, naplatim, udarim pečat, zapakujem u kesu i kažem 'hvala, dodjite nam opet'. U čemu je štos? U reči 'zarada'. Tih 30e nisu zarada, retko i pokriće troškova. Evo opet malo matematike...

Mala PC firma neka ima 3 zaposlena: gazdu (koji radi i kao direktor, komercijalista, naručuje, ide na sastanke, pregovara, upravlja...), pile u miniću (sekretarica, javlja se na telefon, kuca ugovore i fakture, kuva kafu, odlazi u banku...) i dečka koji se razume (student-haker, sklapa računare, servisira, odgovara na tehnička pitanja, reinstalira, ide na teren, provlači kablove, održava lokalno računare, ponešto isprogramira...).

Koliko za plate? Recimo piletu 200e, dečku 300e (ako se razume) i gazdi 500e (inače čemu je gazda), dakle 1000e mesečno. Medjutim, inspekcija rada kontroliše, mora da prijavi i da im bar nešto isplati preko računa (na svaki isplaćeni dinar ide još 0.7 poreza i doprinosa), recimo da isplaćuje 500e preko računa (ostalo na ruke je sve veći rizik a i 'pranje' košta 10-20%), dakle dodatni trošak još oko 400e. Ukupno reda 1400e mesečno.

Poslovni prostor na prometnom mestu sa izlogom za maloprodaju košta bar 300e mesečno i to u unutrašnjosti (mora po zakonu da ima i odvojen magacin i proizvodnju zbog internog protoka papira). Agencija koja firmi vodi knjige uzima 150-200e mesečno. Već smo blizu 2000e.

Treba mu još bar 10k evra za obrtni kapital (minimalni lager makar i sa odloženim plaćanjem, rezerva na računu, pokriće za pare koje čeka od kupaca, depoziti državi, vezani PDV, ovo-ono...). Mora da ima neki polovni pikap i osnovna sredstva - još 5ke. Ako ima šta da založi na hipoteku dobiće kredit od banke sa kamatom oko 1.5% mesečno, pa na 15ke plaća oko 200-250e kamate. Da ne nabrajamo dalje redovne takse državi, gprs tužibabe, provizije banci, troškovi reklamacija, otpisa, kradja, ovo-ono...

Rezime: mala firma ima 2000-2500e troška mesečno. Ne radi nedeljem i radi pola subote, recimo 22 radna dana. SVAKOG DANA MORA DA ZARADI PO 100 EVRA DA BI BILA NA NULI.

Dakle, po 2 prodate konfiguracije svakog dana uz po nekoliko miševa, tastatura, disketa, ponekad i hard disk, procesor ili skuplja grafička... meni prvom nije jasno kako iko uopšte preživljava.

uz to, postavlja se pitanje opravdava li zarada od 500 € svu odgovornost i obaveze koje proisticu iz vodjenja jednog takvog posla.

Ovaj gornji deo će mnogi ovde razumeti jer svaki dan lupaju glavu sa sličnim ciframa, ali i matematika za velikog uvoznika nije lepša, ali da ne gušim...

gde su nestali moji postovi? kakva je politika ovog foruma? brisemo i neobavestavamo?

Jeste, brise se i neobavestava se jer onda modovi ne bi nista drugo radili 24h nego vas samo obavestavali sta su sve obrisali.

pa ok, ali zasto su obrisani moji postovi? zato sto spominjem navodno kradenu robu pa ste iz predostroznosti obrisali ove postove ?!?!? pa lepo i simpson H spominje da su njega opljackali. ako vama odgovara da se sve ovo lepo zataska onda ok!

@kovacm nije brisano vec je deo stranice spitovan u drugi topic pogledaj "kradena roba na forumu..."

zeljko hvala ti! evo vidite moderatori zasto bi trebali makar da obavestite sta se desava a ne da ja bacam pasulj!
hvala ti zeljko jos jednom.

Moderatori nemaju obavezu za takve stvari da obavestavaju. Kod deljenja topika je izabran korektan i deskriptivan naziv novog threada, a i u opisu (slovca ispod naziva) lepo pise dodatno "kovacm". Da si pri ulasku u sobu "Video karte..." obratio i najmanju paznju na listu tema, ne bi uopste dizao nikakav problem - a i tebi je valjda lakse od bacanja pasulja. Please, prvo pregled stanja, a onda reakcija.

Poslednja izmena:
ok, ok... da smo pricali o posalju ne bi dizao prasinu :>

simpson H je napisao(la):
Intel 630 kada se pojavio kod nas kostao je isto (ili par evra razlike) kao i 3.0 1MB L2 i opet poredis USA gde su cene EXTRA u odnosu na ceo svet!

Sta se primas kao da tebe licno neko napada? Ja ga nisam u tom trenutku video kod uvoznika/distributera za manje od 265 EUR, govorim o njihovim cenama, a ne o cenama kod simpson H, Gedze, i sl. Jedino je IT Leskovac nudio za 245 EUR i to dok ga u Beogradu jos nije ni bilo.

Sto ga ti nisi porucio iz Francuske , Svajcarske, pa i Nemacke nego bas iz USA?

Zato sto sam u USA imao prijatelja, a u Francuskoj, Svajcarskoj i Nemackoj ne. To je jedan razlog, drugi je naravno cena. Molim te ako mozes objasni mi zasto bih ja kao kupac trebao da imam razumevanja za firme koje nabavljaju robu iz Evrope umesto direktno iz Amerike gde je kako sam kazes extra jeftinije i da im zbog toga placam extra skuplje?

U Americi se Audigy 2 ZS Retail mogao naci za ~85 USD kad se pojavio novembra 2003, ovde se to prodavalo za 140 EUR, sada posle 2 godine u Americi i dalje kosta 85 USD a ovde se prodaje za 160! Bas mene briga sto Computer Land uvozi iz Irske gde placaju 95 EUR/kom, zasto ja da placam njihovu poslovnu nesposobnost (i bezobrazluk) extra?!?

I zasto niko ne komentarise sto se kupcima drzava ugradi na svaki komad HW 18% i zaradi 50 i kusur % vise od uvoznika?

Komentarisem ja, skaredno je da uopste postoji porez na IT, a kamoli to sto je veci cak i od carinskih dazbina!

Sasa je napisao(la):
Da li si ti svestan marzi i nabavnih cena u USA ?
Da li znas da recimo da odes kod baje koji vodi newegg.com i pokusas da kupis 100 tih P4 630, mozes najvise da se nadas 1% nizoj ceni ?

Ja nisam ni rekao da treba nasi uvoznici da narucuju 630 od newegg.com!!! Valjda ovlasceni distributeri nabavljaju od Intela procesore?!? Ako ne, to je njihov problem, a ne moj.

Sasa je napisao(la):
jer se ovde P4 630 proda dva puta mesecno (prosecan diler/manja maloprodaja). Zarada je 5-10%, ali priznaces 5-10% na 50evra je prakticno nista.

Aman sta me se to tice?!? Moja plata je ionako 10x manja od americke, zasto jos da mi cena bude 2x veca!?! Uzmi primer, postar u Americi ima 4000 USD platu, placa flat cable internet 45 USD mesecno a download je 5 MB (megabajta!) u sekundi. Ja imam oko 400 USD i da ti ne pricam koliko placam i koliki protok. Malo mi je muka od toga svega, posebno od trazenja opravdanja za jadne prodavce.

Sasa je napisao(la):
Da li kapiras te relacije ?

Ma kapiram ja sve, ja Leadtek 6600GT PCI-E nisam mogao da kupim kad sam hteo jer Pin (Leadtek distributer) uvozi 5 kom za celu Srbiju jednom u dve nedelje (znaci 10 kom mesecno) iako je potraznja prilicna, a ovo znam iz razgovora sa njihovim komercijalistom. To znaci da nemaju lager zar ne? Onda mi ti objasni ima li razloga da cene 6600GT ne padaju istom brzinom kao napolju?!?

Sasa je napisao(la):
Cenite bre sto imate na ovom forumu 10 stvarno dobrih prodavaca, koji se razumeju u svoj posao. Ugradjuju se koliko moraju da bi se *****o zivelo.
Znate ih svi, jel neko od njih vozi auto od 20k evra ili ima 20 zaposlenih u firmi ? Pa gde ode onda ta silna zarada ?

Ja nisam na njih mislio. Na meti su velike firme koje imaju maloprodajnu mrezu.

Inace, nedavno sam kupio LC Power 550W za tricavih 55 EUR ali sam se slogirao kad sam ga video u Austriji za ... 37 EUR!!! Koja li je tek onda nabavna cena kod proizvodjaca na neku vecu kolicinu ovog inace odlicnog napajanja koje se pravi u Kini kada ga poslovicno skupi Austrijanci prodaju jeftinije nego mi?!?

Meni tu nema ama bas nikakve logike, i mozete ti Sasa i ti Simpsone da vicete na mene do mile volje i da tvrdite da ste u pravu ali ne mozete nikad da mi objasnite zasto ja sa srpskom platom moram da platim 55 EUR za nesto sto Austrijanac sa svojom 5x-10x vecom platom placa 37 EUR.

@ZorMi:
Shvatam ja da su uslovi za poslovanje daleko od idealnih, ali to ne treba nama kupcima da se lomi na grbacu. I opet napominjem da pricamo (ili bar ja pricam) o velikim distributerima, a ne o malim firmama i drzimo se toga.

Btw, sad sam bas gledao:

Logitech Z-5500 ovde 435 EUR, u Americi 276 USD (230EUR). Koji porez, koja carina, koji troskovi bre, pa da ga porucim preko e-Ducana vise mi se isplati!!! Nek' mi neko sad kaze da to nije vacarenje?!?

Poruka velikim uvoznicima/distributerima -- pocnite vec jednom da uvozite iz Amerike, bice bolje i vama i nama...

P.S. Sale, reci kolegama u SK da je onaj oglas za Digitech posao za trzisnu inspekciju. Hajde sto su navedene cene bez PDV-a, to pise dole sitnim slovima, nego sto su navedene VP cene (valjda na 1000 kom) za medije, a to se nigde ne pominje u oglasu. Koliko znam takav oglas nije po zakonu.

nije to nista... vezano za Amerika vs. ostatak Sveta. vrh je PalmTreo. nisam skoro gledao cene ali odes na www.palm.com i tamo odaberes US i cena za Palm treo je 650$ dolara (520 evra). zatim se ponovo vratis na pocetnu stranicu i izaberes Germany i cena tog istog Palm Trea 700 evra ?!?%$@#$^!???

pa sto je mnogo mnogo je. oduvek sam se pitao sta se desava kad nemac naruci iz amerike palm treo? da li ga izadje skuplje od 700 evra?

audiofreak je napisao(la):
opet napominjem da pricamo o velikim distributerima, a ne o malim firmama i drzimo se toga.
Nisam (još) vodio takvu firmu ;) pa nemam tačne podatke, ali evo prilično pouzdanog modela poslovanja:

Ovdašnji uvoznik-distributer ima u obrtu 1-10 miliona evra. Uzmimo nekog manjeg sa 2 miliona kakvih ima više (ovih od 10M ima samo dva). Od tih 2 miliona u obrtu 1 milion mu duguje dilerska mreža (uzeli robu na odloženo 7-30 dana), pola miliona mu je u lageru i pola miliona na računima, u robi na putu, kod dobavljača, kod države, vezano u PDVu, reklamacijama, sredstvima... itd.

Struktura troškova

Za 2 miliona u obrtu plaća banci mesečno 20-30 hiljada evra kamate tj. 1.0-1.2% (još i dobro kako je do skoro bilo) ako ima nekretninu za hipoteku da bi uopšte dobio kredit, sve u devizama vezano za neki koeficijent inflacije u EU. Ima 50-70 zaposlenih, za plate i doprinose daje 30-40 hiljada evra mesečno (kod velike firme nema muvanja s kešom jer su pod mnogo strožim nadzorom). Ima poslovni prostor 500-1000 kvadrata koji plaća 10-15ke i još 5kE komunalije, klimatizaciju, zemljište i druge troškove. Ima 3-4 kombija za raznošenje robe, par automobila, daje par hiljada za oglase, kursne razlike, procente bankama za konverzije i sviftove... da skratimo: ima troškove 80-100 hiljada evra mesečno.

Struktura prihoda

VP cenovnik (tzv. dilerski) se formira sa 10-12% iznad nabavnih cena (koje nisu neke za količine koje naš uvoznik vuče) zavisno od vrste robe (za skuplju manje, za sitnice više). Ima dilersku mrežu od npr. 500 dilera koje obično razvrsta u kategorije, recimo:

1. sitni dileri (SZTR) koji odskora kupuju: plaćaju avansno po ceni iz VP cenovnika
2. sitni dileri koji duže sarađuju: imaju odloženo oko 7 dana i popust 1-2% od VP cena
3. krupniji dileri sa većim prometom: odloženo 15 dana i ekstra popust 3-4%
4. velike firme (kolege uvoznici): odloženo 15-30 dana i popust 5-8%

E pazi sad: ovih poslednjih ima samo nekoliko, ali oni vuku 70-80% prometa (!) a svi ostali zajedno vuku 20-30%. Zbog toga izađe da je ukupna prosečna zarada oko 7% od prometa (u top sezoni se pela i do 9% ali prošle godine), a ukupan prosečni rok naplate robe oko 2 nedelje - ako svi plaćaju na vreme (u praksi par stotina hiljada evra je dospelo nenaplaćeno, onda se zovu i mole oni se kunu da nemaju čekaju pare, onda se pusti menica za prinudnu naplatu a nema ništa na računu skida se po par hiljada dinara dnevno, tužba dugo traje...). Problem naplate je trenutno najveći problem distributera.

Kalkulacija

Da bi se pokrili mesečni troškovi od oko 100k evra sa lagerom od oko 500k evra i sa 7% razlike - lager mora da se obrne 3 puta mesečno (!), tj. da roba u proseku ne stoji duže od 10 dana. I to je ključna stvar. Da li ima dovoljno sposoban menadžment da organizuje ljude, resurse, asortiman i proceni tržište pa da to postigne? Ako obrne lager samo 2 puta napraviće par desetina hiljada evra gubitka, ako obrne 4 puta biće i profita ali i većeg duga u dilerskoj mreži pa će morati još para da upumpa... a banka ne da nego vreba da uzme hipoteku.

Naravno, sve ovo kupce ne treba da interesuje, samo ilustruje da nikome u ovoj zemlji nije lako. Lakše je ljutiti se na neke 'lopove' koji se 'bogate' nego na svoju 'sreću' da živimo u zemlji sa slabašnim tržištem, a u kapitalističkoj hiperprodukciji sve je u prometu. Brži obrt i veći promet => manji troškovi po jediničnom artiklu => osetno niže cene. Zato je roba jeftina baš tamo gde je standard visok a usluge skupe, dok su kod nas rad i usluge jeftini a roba skupa iako su nam plate male.

Ok, ove cinjenice koje su navedene od strane ljudi koji se bave ovim poslom su stvarno neoborive. Troskovi jesu veliki a prodaja klimava, medjutim ono sto audiofreak oce da kaze je da ako se roba uvozi u Austriju (EU generalno, austriju pominjem onako) iz recimo Kine, i u austriji su cene tolke i tolke. E pa sto su onda cene kod nas vece kad se roba moze narucivati iz istoga izvora? Eventualno, sta, transport iz Kine u Austriju (ili iz USA u Austriju) je extra jevtiniji nego za ovu nasu "sakatu" zemlju)?
Jedini moguc odgovor na ovo vidim u obliku loseg menadzmenta nase IT industrije... (govorim o onim najvecim uvoznicima). Sto bi ja sad kupovao iz prve ruke, kad moj kum ima extra vezu iz druge...
but Cheers, bitje bolje... nadajmo se.

Poslednja izmena:
respect 2 ZorMi

Nazad
Vrh Dno