Šta je novo?

Nvidias kepler(gf6xx) comes in to focus.

Ako se nVidia bazira na GK110 core bice da je tacno..
Ja nemam jos ni jedan pouzdan podatak osim nagovestaja koji scenario moze da se desi ..
Obzirom da su plan promenili sa GTX6xx mislim da i sad sve zavisi od konkurencije..
Tekst mi je realan..
Ipak bilo bi lepo videti velikog gazdu da zasija u pravom svetlu,vreme je ;)

Poslednja izmena:
Moje neko mišljenje je da će GTX 780 koristiti, ipak, GK114 čip (koji je blago doteran GK104 sa dodatnim optimizacijama i funkcijama) iz PROSTOG razloga što je GK110 čip PREVELIK i PRETEŽAK za iole masivniju proizvodnju kakva se zahteva za igračko tržište.

Eventualno, videćemo GK110 u igračkoj varijanti sa 13 SMX-a baš kao na Tesla K20 seriji ali sa mnogo višim taktovima GPU-a i memorije, naravno.

Ne verujem da TSMC može toliko usavršiti 28 nm proces da bi svih 15 SMX-ova bilo uključeno po defaultu, tj. 2880 cuda cores. Stoga, moje neko predviđanje je da će GTX 780 biti baziran na GK114 čipu a da će, malo kasnije, izbaciti GTX 785 npr koji će imati aktivnih 13 SMX jedinice na 384-bitnoj memorijskoj magistrali.

Pretpostavljam da će Nvidia probati da na GK114 čipu takođe progura 384-bitni memorijski interfejs, ali to bitno povećava kompleksnost i cenu tako da...

Nvidia releases CUDA 5 to support Kepler GPGPU features

CHIP DESIGNER Nvidia has updated its CUDA programming language to take advantage of its Kepler based GPUs.

Nvidia's Kepler architecture brought with it a number of advances in GPGPU with the firm touting the ability to 'vary the parallelism' depending on workload characteristics. Now the firm has released CUDA 5 to support such features, including GPU Direct and the Nsight Eclipse integrated development environment (IDE).

Nvidia's CUDA 5 programming language will be of particular interest for those developing applications that run on Kepler GPGPUs, with the firm claiming the code changes required to make use of Kepler's dynamic parallelism features are minimal. The firm also introduced the ability to directly access libraries from object code.

However Nvidia's biggest new feature in CUDA 5 is GPU Direct, which allows CUDA applications to access memory on other GPUs using the PCI-Express bus and the network card. According to Nvidia, the technology for accessing the memory of other GPUs through the PCI-Express bus can be used to lower the latency of memory accesses rather than increase the local memory available to CUDA applications.

The Achilles' heel of GPGPU accelerators is their relatively small amount of local memory. When working with large datasets that can span tens of gigabytes the card has to request data from main memory, resulting in a significant bottleneck as the GPU waits to be fed data.

Nvidia also announced its Nsight Eclipse IDE that not only includes CUDA syntax highlighting but also a debugger and a code profiler that the firm claims can identify performance issues with code. The firm said that its Nsight IDE is available for Linux and Mac OS X.

http://docs.nvidia.com/cuda-toolkit-release-notes/index.html

Ako se nVidia bazira na GK110 core bice da je tacno..
Ja nemam jos ni jedan pouzdan podatak osim nagovestaja koji scenario moze da se desi ..

Imas li preko svojih insajdera neki info kolika ce biti potrosnja? Ove Tesle trose previse (225W na 705Mhz i sa iskljucena 2 SMX-a), GeForce sa takvim specifikacijama bi bio nekih ~15% brzi od GTX 680.

Ista situacija kao i sa Fermi. GF104 je bio odlican cip u poredjenju sa jacim iz serije i da ga nisu sami obogaljili niko ne bi ni kupio jaci.
Jedino sto su sad naucili lekciju pa su odustali od izbacivanja monstruma u siroke mase.

Ovo za sada ne izgleda lepo - 2 SMX-a iskljucena i klok od samo 705 MHz, jeste da su Tesle po pravilu znatno redukovane u odnosu na Geforce-ove, ali opet..

Za Geforce ako uspeju da izbace sa svih 15 SMX-ova na ~800MHz, bice uspeh.

Imas li preko svojih insajdera neki info kolika ce biti potrosnja? Ove Tesle trose previse (225W na 705Mhz i sa iskljucena 2 SMX-a), GeForce sa takvim specifikacijama bi bio nekih ~15% brzi od GTX 680.

Nesto slicno kao sa GF110,i povrsina se pominje u tom opsegu sto i laik moze sam da zakljuci..
Radi se o Premium gaming chipu..

Ne znam tacno koliko je SMX-a u opticaju,trebalo bi i to da saznam ,nadam se..
Ipak mislim da je chip prepeglan i dobro istweakovan ;) Tako kazu pticice :D

Ja sam ti jos ranije pricao na p.m. da je jedan ovakav chip vec bio spreman u prvoj turi 28nm
u momentu kada je GTX680 trebao da bude GTX660 Ti ;)
Sad definitivno je red da ga predstave u 7xx seriji mada im vise nista ne verujem..
Moze vrlo lako da se desi da se baziraju na GK114 ,mozda mu eventualno prosire mem magistralu i dobiju taman toliko
performansi dovoljno da su u skladu ili nesto iznad konkurencije a opet ce da stavljaju pare u dzep..
E sad,mnogi korisnici su izrazili nezadovoljstvo povodom GK104 u smislu da su svi svesni da to ipak nije vrh ponude i
da je od nV ocekivano vise..Koliko ce to imati uticaj na njihovu konacnu odluku zaista ne znam ali smatram da je sve sto se
moze naci na netu u opticaju..
Pa cak i da se odluce na GK110 izbacice prvo GK114!

P.S.I da,ovo ce definitivno biti presek na polju gaming/pro raspodele..
Imacemo potvrdu kada se karta pojavi..

Poslednja izmena:
Inside the Titan Supercomputer: 299K AMD x86 Cores and 18.6K NVIDIA GPUs

http://www.anandtech.com/show/6421/...-299k-amd-x86-cores-and-186k-nvidia-gpu-cores

Ono sto je zanimljivo za ovu temu:

NVIDIA's K20 is the server/HPC version of GK110, a part that never had a need to go to battle in the consumer space. The K20 features 2688 CUDA cores, totaling 7.1 billion transistors per GPU built using TSMC's 28nm process. With a 1:1 ratio of CPUs and GPUs, Titan adds another 132.68 trillion transistors to the bucket bringing the total transistor count up to over 177 trillion transistors - for a single supercomputer.

Dakle samo jedan SMX iskljucen, dok dogura do graficke karte, bice valjda ceo :)

.. i vreo :D.

Možda bude brža od 680, ali od nasvirane 7950 neće sigurno.

onda menjam ovu moju dok ne nestane

Dobar start GK110 chipa (tj. Tesle), sa Oak Ridge-om :)
Izgleda da nemaju znacajnih problema sa yield-om, barem za sada dok se jos uvek prodaju samo u Teslama.
Jedam SM manje i nizak klok su normalni za Tesla karte, tako da dok izbace gaming kartu baziranu na GK110, trebalo bi sve da dodje na svoje mesto.

Da prebacim pricu ovde,da se ne polemise mnogo o nV u Oland temi ali da se svakako nadovezem...

Evo jos nesto interesantno i opet cini mi se (nisam siguran) da sam i ovo negde procitao na netu..
nV koliko mi je poznato planira GTX-e da plasira negde po izlasku Crysis 3..
Zanimljiva stvar je sledeca :

Hi-Performance PC Specifications: (malo pre videh na guru3d)

Windows Vista, Windows 7 or Windows 8
Latest DirectX 11 graphics card
Latest quad core CPU
8GB Memory
Example 1 (Nvidia/Intel):
NVidia GTX 680
Intel Core i7-2600k
Example 2 (AMD):
AMD Radeon HD7970
AMD Bulldozer FX4150

Ovo nije the best possible gameplay vec nesto sto je optimalno za ovaj nivo zahtevnosti sto ce znaciti da GTX680/7970 definitivno nisu dovoljni za
full gameplay sto opet implicira da sledeca GTX karta mora biti osetno jaca - nema ovo veze sa Crysis 3 ali na neki nacin i ima odredjenim logickim putem
obzirom da ce se marketinski oglasiti po pitanju ove igre..Siguran sam da ce GTX-e da uguraju u pricu Crysis 3,"smooth gaming on GeForce 7xx" i sl :)

Ja bih rekao da je ocekivano ali ajde..

GTX 660 SE kartica ,malo zakasnila ali eto stize i ona..
Po svemu sudeci ovo spada u rang 7850 ,perf/price.

2zqezrr.png

Nesto vise o tome ovde i ovde .

Ovo je dobra stvar ako kartica bude u rangu HD7850, a vjerovatno hoce, valjda ce i cjene da idu na dole, steta samo sto je nvidiji trebalo toliko vremena na predstavi konkurentna HD7850 kartici.

Vrh Dno