Šta je novo?

Nvidias kepler(gf6xx) comes in to focus.

Sta je to AMD napravio nesto vrhunski. HD7970? GPU koji je 30% manji, 15% manje trosi, 20% brzi i 20% skuplji od GF110, a izradjen je u duplo manjem procesu i godinu i kusur kasnije. Pa taj GF110 da su uradili u 28nm bio bi po svakom mogucem parametru bolji od tog "vrhunskog" AMD-a. Zato sto je taj AMD "vrhunski", mi cemo sad da GK104 placamo 500 umesto 250-300$.
A kada sam ja u decembru ovo pricao Nedjo je hteo da me "ubije". :D

GTX 685 (GK110)

3DCenter.org posted their new analysis of latest rumors about upcoming high-end gpu chip named GK110. This Kepler based gpu is planned for August, but there is no verified information about this at the moment. Nevertheless, 3DCenter decided to compile first performance predictions of GK110 in comparison to GTX 680, which will be released tomorrow.

According to 3DCenter, new GK110 chip may have up to 550mm2 of die size. This would be 87% more than actual GK104. Some say this is too much, and NVIDIA will not release gpu that large, because cost production of such gpus is significantly higher. But latest rumors suggest that it may be somewhere in those dimensions. Bigger die allows engineers to put more SMX’s on new gpu. It is said that GK110 may have up to 2304 CUDA cores. NVIDIA is already preparing their GeForce GTX 690, a dual-GK104 card, which will have 3072 CUDA cores. This would put AMD in very bad position. AMD is already preparing factory overclocked Radeon HD 7970 as a response to GTX 680 performance. There are also plans for Radeon HD 7990, which will put AMD on the top position of performance race for a moment. NVIDIA will release their dual-gpu GTX 690 card right after that, which will replace a winner once more.

Going back to GK110, a card built in 28nm process, which will likely have 2304 CUDA cores, may have completely reorganized GPU structure. Streaming multiprocessors may rise to 10 (in comparison to GTX 680). NVIDIA could use 512-bit memory interface on this one. It is rumored that GK110 will consume around 250 Watts. Card should be prepared for August 2012. Naming is not yet revealed, but since GTX 680 is already taken, this card may be called GTX 685 (leaving GTX 690 brand for dual-gk104). It is also possible that NVIDIA will decide to release new GK110 gpu as a card from GeForce 700 series, but this would be a marketing failure as owners of GTX 680 would feel confused – having a graphics card which is a generation old after 5 months.

2zrl2sx.png

E dobra je ova karta samo je problem što je za bogataše kao i 7970 ;), cena će malo možda pasti kasnije, verovatno za 50$ i to je to. Interesantno je balaviti ovako ali u suštini totalno nepotrebna za normalan PC gejming. I da ne mislite da sam u hejterskom fazonu, svaka čast nvidiji za ovo, ovo je značajan/pravi napredak u odnosu na prethodnu generaciju.

Problem je shto ni ova karta ne daje ono shto "bogatashima" treba - odlichne performanse u svim igrama u 2560x1600 sa 4xAA... Tako da, shto se mene tiche, chekam GTX685 i nadam se da ce to biti prva single chip karta koja ce da radi idealno sa danashnjim naslovima u 2K+ rezoluciji.

Ali zasto me ovo apsolutno ne bi iznenadilo :p

Ja sam upravo i objanjavao da bi to bila greska i ukazivao da su takve prognoze "pogresne"
ali u pravu si,nasa logika nije u njihovim glavama ;)
Jedino mi je bilo drago da ipak "cuju" ,svideo mi se onaj deo u onoj video promociji gde kaze
korisnici su izneli "primedbu" da bi mogli da porade na tome da smanje potrosnju chipova uprkos dobrim performansama.

Poznavajuci nVidia-u,u poslednjih par godina se bas bahato ponasala prema korisnicima i "terala" svoju pricu.
Ovo je pozitivan preokret!Mada ,cena GK104 nije bas "humano" delo,ipak su to sve interesi ;)

@zerbah
A da ne ocekujes mnogo od mainstream chipa?Ovo je tek nesto malo iznad 7970,nije klasa karte hi end produkta uprkos renamingu!

Poslednja izmena:
Problem je shto ni ova karta ne daje ono shto "bogatashima" treba - odlichne performanse u svim igrama u 2560x1600 sa 4xAA... Tako da, shto se mene tiche, chekam GTX685 i nadam se da ce to biti prva single chip karta koja ce da radi idealno sa danashnjim naslovima u 2K+ rezoluciji.

Za ovako nesto su dvoglave karte po meni...

Jedino mi je bilo drago da ipak "cuju" ,svideo mi se onaj deo u onoj video promociji gde kaze
korisnici su izneli "primedbu" da bi mogli da porade na tome da smanje potrosnju chipova uprkos dobrim performansama.

Poznavajuci nVidia-u,u poslednjih par godina se bas bahato ponasala prema korisnicima i "terala" svoju pricu.
Ovo je pozitivan preokret!Mada ,cena GK104 nije bas "humano" delo,ipak su to sve interesi ;)

Ja se iskreno nadam da su oni ista culi ali cisto sumnjam, mislim da je bas ta recenica sa videa cist marketing, kao oni su nesto culi... Iskreno ne znam koji bi to gamer hteo da mu manje trosi, 90% nas bi bolje performanse u odnosu na potrosnju, kao kad bi profi trkac hteo manju potrosnju, ne logicno je a i plus onaj indijac u video kao da se malo zbunio kad je to rekao, kao da nije znao sta da kaze pa ajde neka bude da smo mi to trazili...

Poslednja izmena od urednika:
Ali zasto me ovo apsolutno ne bi iznenadilo :p

Pa realno i nema iznenadjenja, i AMD je vec objavio i zvanicne slajdove za GCN Tenerife, negde u Q3 se ocekuju, cak se vodi i kao nova generacija, dok je kod nVidia-e barem ista. ;)

Lici na situaciju 5xxx/6xxx tranzicija vs Fermi 4xx/5xx. Stim da je sada nVidia u povoljnijem polozaju, jasno.

Poslednja izmena:
Pazi ne vidim kako to moze da im se isplati, znam da nama moze ali njima nikako... Kapiram ok, najavili su novu grafiku, preskocicu ovu pa cu uzeti sledecu... To je moja neka logika i po istoj ne vidim kako im se ikako moze da im se isplati da izbacuju generacije na manje od 6 meseci.. Plus bi to znacilo i da su razlike izmedju generacija, pogotovo u performansama manje, nista ja tu vise ne kapiram... Ok nVidia moze da je nazove GTX685, al iskreno mislim da ce neko u AMD-u da popije otkaz zato sto se 7970 nije zvao 7870 i tako bi mogli tenerife da stave u high-end :p

Poslednja izmena:
Za ovako nesto su dvoglave karte po meni...

Ja se iskreno nadam da su oni ista culi ali cisto sumnjam, mislim da je bas ta recenica sa videa cist marketing, kao oni su nesto culi... Iskreno ne znam koji bi to gamer hteo da mu manje trosi, 90% nas bi bolje performanse u odnosu na potrosnju, kao kad bi profi trkac hteo manju potrosnju, ne logicno je a i plus onaj indijac u video kao da se malo zbunio kad je to rekao, kao da nije znao sta da kaze pa ajde neka bude da smo mi to trazili...

Ma jasno..Kako god okrenes bar je pozitivno sto su se obratili korisnicima na tom nivou da li je marketing ili ne opet su ponudili proizvod kakav je danas malo ko ocekivao zar ne?
Da li je strateski potez i borba za trziste ili su navodno hteli da poslusaju i nas.
Sto se tice potrosnje i pravog gamera,svaka ti je na mestu.Ja to godinama govorim i polazim od samog sebe.
Naravno ne zelim neke nenormalne cifre u potrosnji ali nesto poput GTX 580 sa super performansama je idealno.Ne znam da li se slazes samnom?
Kapiram da ce i GTX 685 da bude takav samo sto mislim da se nece pojaviti verzija u 512 bit-a ,odustace od tog koncepta.

Ok, kepler ima bolji performance per watt... ali posto je ovo prvi pokusaj AMD-a u "compute" arhitekturi, ocekujem da ce poboljsati preformanse u novoj seriji. Meni svejedno, necu kupovati nista u skorije vreme.... ali bilo bi lepo da bliska konkurencija pocne da obara cene u svim cenovnim rangovima.

Pazi ne vidim kako to moze da im se isplati, znam da nama moze ali njima nikako... Kapiram ok, najavili su novu grafiku, preskocicu ovu pa cu uzeti sledecu... To je moja neka logika i po istoj ne vidim kako im se ikako moze da im se isplati da izbacuju generacije na manje od 6 meseci.. Plus bi to znacilo i da su razlike izmedju generacija, pogotovo u performansama manje, nista ja tu vise ne kapiram... Ok nVidia moze da je nazove GTX685, al iskreno mislim da ce neko u AMD-u da popije otkaz zato sto se 7970 nije zvao 7870 i tako bi mogli tenerife da stave u high-end :p

Sto da ne, ako im ta nova serija nosi manje troskove proizvodnje i potencijalno vecu profitnu marginu, nije nelogicno, naprotiv. Posebno kad se ima u vidu da TMSC po obicaju, ne moze da nastanca dovoljno karti da zadovolji traznju bez obzira na cenu, ne bi apsolutno bili na gubitku.
Druga stvar, Tenerife je prakticno refresh, moze se reci generacija koju AMD radi "u hodu".

Poslednja izmena od urednika:
Ma jasno..Kako god okrenes bar je pozitivno sto su se obratili korisnicima na tom nivou da li je marketing ili ne opet su ponudili proizvod kakav je danas malo ko ocekivao zar ne?
Da li je strateski potez i borba za trziste ili su navodno hteli da poslusaju i nas.
Sto se tice potrosnje i pravog gamera,svaka ti je na mestu.Ja to godinama govorim i polazim od samog sebe.
Naravno ne zelim neke nenormalne cifre u potrosnji ali nesto poput GTX 580 sa super performansama je idealno.Ne znam da li se slazes samnom?
Kapiram da ce i GTX 685 da bude takav samo sto mislim da se nece pojaviti verzija u 512 bit-a ,odustace od tog koncepta.

Pa slazem, ali da dodam da bih ja, koliko god cenio sto mi stede pare za napajanje, tolerisao i vecu potrosnju kad bi kartica kostala manje, ali svi znamo da to ne ide tako.. A ne vidim sto GTX685 ne bi bio u 512bit kad vec ima prostora i previse...

Sto da ne, ako im ta nova serija nosi manje troskove proizvodnje i potencijalno vecu profitnu marginu, nije nelogicno, naprotiv. Posebno kad se ima u vidu da TMSC po obicaju, ne moze da nastanca dovoljno karti da zadovolji traznju bez obzira na cenu, ne bi apsolutno bili na gubitku.
Druga stvar, Tenerife je prakticno refresh, moze se reci generacija koju AMD radi "u hodu".

Tako kad ga srocis mogu da skapiram kako tako nesto moze da im se isplati :)

Poslednja izmena:
Pa slazem, ali da dodam da bih ja, koliko god cenio sto mi stede pare za napajanje, tolerisao i vecu potrosnju kad bi kartica kostala manje, ali svi znamo da to ne ide tako.. A ne vidim sto GTX685 ne bi bio u 512bit kad vec ima prostora i previse...

Sto se tice GTX 685 ne mogu da tvrdim sa sigurnoscu osim da karta postoji kad kazem karta mislim na chip.
Ali iz razloga cenovne pozicije/zarade/smanjene potrosnje kao i bolje pozicioniranje kroz performanse mislim da cemo pre videti kartu sa
384 bit-nim mem bus-om i 3GB radne memorije nego 512-bit-a i 4GB!
Ono sto vam prenesem na forumu je inffo koji ja dobijem + razvijena logika godinama unazad.
Mozda zvucim prepotentno ali do sad nisam pogresio u procenama bar se ja ne secam.
Nemojte zameriti sto se ovako izjasnjavam.

Za GTX685 ne tvrdim nista ali definitivno su pobegli od koncepta pa sam i ja malo "zbunjen"
Drugo za sad je samo jedna jedina karta iz nVidia ponude dok ATI vec ima 4 komada sto je po meni prednost
u odnosu na stanje na trzistu.Smatram da ce od GK104 da prave derivate a da ce GK110 ipak da saceka svoje vreme..
Ipak trziste malo drugacije funkcionise i treba vremena da bi neke stvari realizovale i dosle na svoje mesto.

Jel ima nekih informacija o izlasku ostalih kepler karata?

Verujem da ce na leto izlaziti derivati 104-ke.

Ovaj Acer Timeline Ultra M3 ultrabook se greje na rekordnih 126 stepeni pri gamingu... Bolje da trpaju 6xxM graficke u neke vece laptopove koji imaju resenja za hladjenje.

Ovaj Acer Timeline Ultra M3 ultrabook se greje na rekordnih 126 stepeni pri gamingu... Bolje da trpaju 6xxM graficke u neke vece laptopove koji imaju resenja za hladjenje.
126 stepeni Fahrenheit.

Jos nije skapir'o izgleda:D:p:D

Poslednja izmena:
Svejedno. Cak i posle konverzije far>celzijus to predstavlja preko 53 stepena za dno laptopa [pcper kaze da dno laptopa se greje na 128stepeni]. Ajd to drzi u krilu jedan minut, totalno unaceptable. Po njima, centralni deo tastature ide do 105farenajta [40.5C].

Bas bi voleo da vidim bilo koji gaming laptop ( ili ultrabook stagod je vec ovaj acer) , da ga neko drzi u krilu dok igra ...

Poslednja izmena:
Svejedno. Cak i posle konverzije far>celzijus to predstavlja preko 53 stepena za dno laptopa [pcper kaze da dno laptopa se greje na 128stepeni]. Ajd to drzi u krilu jedan minut, totalno unaceptable. Po njima, centralni deo tastature ide do 105farenajta [40.5C].

Jel ti stvarno možeš da zamisliš 128°C na laptopu? Jesu stepeni ali farenhajta, a ne celzijusa. 53°C nije ništa neuobičajeno. Tu temepraturu možeš da postigneš na eksternom disku u nekoj heavy duty primeni veoma lako. U laptopu je uobičajeno da pojedini delovi dostižu takve temperature.

Bas bi voleo da vidim bilo koji gaming laptop ( ili ultrabook stagod je vec ovaj acer) , da ga neko drzi u krilu dok igra ...

Ultrabook ne služi za gaming, a u krilu se može držati svaki ma šta radio na njemu. Da je prijatno kad se ugreje nije ali svakako nije opasno po život niti su zaštitne rukavice neophodne.

Poslednja izmena:
Bitno je da se dize frka :)

Lepo ti novi čipovi izgledaju u PowerPointu ali će se još mesecima prodavati stari Fermi derivati i naravno pod novim imenima. Nije ni AMD sjajan ali je nVidia ipak rodonačelnik rebrandinga.
E sada živo me zanima da li je moguće da najaviti novi automobil, reklamirati sjajan novi efikasni motor, a u suštini prodavati stari pod istim imenom dok novi motori ne stignu iz proizvodnje.

O kakvim rebrandima pricas?
NV ce prodavati ove mobilne cipove sa gornje slike kao rebrand? Moze neki link ili pojasnjenje...

A to. Pa standardna praksa godinama unazad...A nv ih i ne reklamira kao kepler ili novu arhitekturu kao ove gorepomenute. I to nije svojstveno samo za nv...ni za autoindustriju lol

Nazad
Vrh Dno