Šta je novo?

NVIDIA vredi preko 1 biliona dolara

ma gde pre si mogao premium karticu da kupis za 600-700e sada ti treba 3k eura

Razlika je da sada možeš kupiti pojedinačnu karticu, a ne paletu od 100 komada. Recimo Sapphire Nitro se prodavao tako 😀.

Ma da otkrili smo vrucu vodu, pa taj monopol postoji od kad su se neke stvari definisale evo vec par decenija da se preko tih par kompanije ubire lova od hardvera softvera.

mmc9a6ic4u1g1.png

A fascinantno je da u stvari direktno zavise od ASML-a 🙂

Microsoft has AI GPUs “sitting in inventory” because it lacks the power necessary to install them
Neznam vidi li tko problem tu? Dakle, imamo bitan faktor koji ograničava rast.

Nije to samo vezano za grafičke. Ako u Azure-u tražiš zone-redundant resurs (npr. neki tip VM-a), od tri zone je dostupan samo u jednoj ... jer su ograničeni, ne toliko kapacitetima, koliko strujom. Onda otvaraš tickete da ti to omoguće u ostalim zonama. Znači, zone redundant, ali ne po defaultu. Pretpostavljam da je s novim AI data centrima situacija još složenija.

Nekoliko godina unazad su se blokchainovi migrirali sa Proof of Work (PoW) na Proof of Stake (PoS) model iz sličnih razloga.

Poslednja izmena:
Juče pročitao da je lik koji je predvideo svetsku krizu 2008, da se kladio protiv NVIDIA i još jedne firme.

Taj lik predvidja krizu svakih 18 meseci, tako sa nema bas neku veliku tacnost istorijski gledano. Doduse, sada je ulozio veliki novac protiv Palantira i NV, pa cemo videti sta to znaci.

Значи ми само купимо монитор и периферије и нет па онда плаћамо стотине и стотине евра, долара или чега већ да би имали пристојан рачунар а за дизајнере, програмере, видеографе итд ко зна колико 🤬
Нема када преслушати ово али хоћу.

Pa tako vec rade u Americi/Kanadi firme,ne bas programeri i dizajneri,ali osiguravajuce kuce,advokati,itd itd. VPN do RDP-a i to je to. Gratis voip centrala.

Значи ми само купимо монитор и периферије и нет па онда плаћамо стотине и стотине евра, долара или чега већ да би имали пристојан рачунар а за дизајнере, програмере, видеографе итд ко зна колико 🤬
Tako je.
Najpre ćeš imati preskupe komponente kao rešenje da imaš svoj hardver, a ako im to ne uspe, neće ga ni biti, pa ćeš morati da ga rentaš po nekoj “simboličnoj” ceni.

Još gore, za bilo šta, uz naravno, originalan softver, nešto kao GeForce Now ali za desktop aplikacije, što će, npr, Microsoft silno sponzorisati. Hoćeš neku Word aplikaciju? Evo imaš kod nas, zaboravi na Linuxu, Libre Office i sl. Da se ovo ostvari i za 10 godina, kada sve pocrka (sto moze i teledirigovano da se odradi uz aktiviranje "killswitcha"), njima dobro.

Office poslove i sve ostalo ionako preuzima AI, posebno dizajnere i videografe.

Pa tako vec rade u Americi/Kanadi firme,ne bas programeri i dizajneri,ali osiguravajuce kuce,advokati,itd itd. VPN do RDP-a i to je to. Gratis voip centrala.
Пошти спадам у ову групу “не баш” али свакако ће доћи ускоро и за нас.

Донекле ће нас замијенити али се надам да ћемо на некако успјети се прилагодити и преживјети.

Ne vredi toliko, prenaduvano je. Sto se tice ocekivanja od AI-a jako lepo zvuci za kompanije medjutim daleko je od toga sto zvuci. AI nije ni zamisljen kao nesto sto ce da radi nesto umesto nekoga to je besmislica. Onada neka AI postavlja dijagnoze umesto lekara, projektuje putevie umesto inzinjera i sl. NIje tako ni zamisljeno.

Nije bitno za sta je neka stvar inicijalno zamisljena, vec gde se pokaze korisna.
Puna je istorija izuma koji su uneli revoluciju u polja i primene za koja inicijalno nisu konstruisana.

"AI" doneo revoluciju u pisanju bullshit corporate email ova, prvo napišem šta mislim da kažem a onda kažem AI da ga ulepša da zvuči profesionalnije.

Primalac emaila verovatno koristi AI da prevede primljeni mail na ljudski jezik.

Nije bitno za sta je neka stvar inicijalno zamisljena, vec gde se pokaze korisna.
Puna je istorija izuma koji su uneli revoluciju u polja i primene za koja inicijalno nisu konstruisana.
Korisan jeste ali da zameni, izinnjera lekara pa i programera itd tesko, lepo zvuci ali samo zvuci. Inace vise od 80% potencijala Ai-a se koristi za raznorazne budalstine.
Morbidne beskorisne video klipove, Fotografije koje ne sluze nicemu i sl.

Nekada (pre 20+ godina) vaskularni hirurzi nisu ni razmisljali o daljim koracima dok se ne uradi koronarografija, pa su se sa uvodjenjem multislajsnih skenera shvatanja i pristup poceli menjati i danas je u dosta slucajeva CTCA logicniji pristup. Sahovski program nije uspeo da pobedi sampiona sveta do pre 30 godina, a danas se ni najbolji sahisti na svetu ne mogu nadati remiju protiv Stockfisha.

Jednostavno, stvari se menjaju. Cinjenica jeste da se AI trenutno najvise koristi za budalastine, posebno kada je siroka publika u pitanju, ali me ni najmanje ne bi iznenadilo da za 20 godina istisne ljude iz gomile profesija (pa i iz nekih grana medicine, sto je nesto za sta sam se skolovao 😉 ). Mozemo da debatujemo da li je to dobro, "pametno" ili sta god, ali nadati se da se nece desiti nije bas idealan pristup.

Opet kazem, samo mojih 0.02$ vezano za temu 🙂

Nekada (pre 20+ godina) vaskularni hirurzi nisu ni razmisljali o daljim koracima dok se ne uradi koronarografija, pa su se sa uvodjenjem multislajsnih skenera shvatanja i pristup poceli menjati i danas je u dosta slucajeva CTCA logicniji pristup. Sahovski program nije uspeo da pobedi sampiona sveta do pre 30 godina, a danas se ni najbolji sahisti na svetu ne mogu nadati remiju protiv Stockfisha.

Jednostavno, stvari se menjaju. Cinjenica jeste da se AI trenutno najvise koristi za budalastine, posebno kada je siroka publika u pitanju, ali me ni najmanje ne bi iznenadilo da za 20 godina istisne ljude iz gomile profesija (pa i iz nekih grana medicine, sto je nesto za sta sam se skolovao 😉 ). Mozemo da debatujemo da li je to dobro, "pametno" ili sta god, ali nadati se da se nece desiti nije bas idealan pristup.

Opet kazem, samo mojih 0.02$ vezano za temu 🙂
Cak i da je tehnicki moguce da AI radi posao lekara, u medini 2+2 nisu ivek 4 i stvari se nekada ne resavaju tu po tacnom algoritmu. Nisam iz te struke ali znam toliko. Moze da bude ali ne morra da znaci. Po toj logici bi onda svako mogao sam da se leci...

Tako je, ima varijacija od pacijenta do pacijenta, ali ogromna (i bas mislim ooooogromna) vecina lekara ionako samo sledi postojece protokole lecenja. Probaju sa jednim, pa ako nema poboljsanja menjaju terapiju, podesavaju doze i slicno.

Jednostavno, uzdanje u to da je medicina (ili bilo sta drugo, da se razumemo) kreativan posao koji masine nikada nece moci da rade nece biti dovoljno. Mozda ne za 3 ili 5, ali za... 20 godina?

Mozda ce NVIDIA tada vredeti par kvintiliona 😉

nije tema o AI, postoji ceo podforum. hvala na razumevanju

Nazad
Vrh Dno