Šta je novo?

Nvidia tvrdi - CPU je mrtav

Pa nije gadan problem ali prepolovljava performanse i onda mora vise jezgara da se ubaci 🙂 ( malo teze za intel a lakse za gpu).. Graficke imaju mnogo puta veci bandwidth od cpu-a, imaju 30 puta vise jezgara tako da u opste nije problem ubaciti fp64. Problem je ako ljudi bezpotrebno krenu da ga koriste.
Ako ga ubacis u sse kao sto jeste tada ti program radi duplo sporije mozda i vise posto ti treba veci broj insturkcija jer pakujes po dva fp64.
Da je logican nastavak uopste nije. Intel je video sta gpu moze i uplasio se toga tako da zato to radi. Da je logican nastavak poceo bi pre 5 godina. Quad core za obicnog gejmera nema uticaja , graficka ima. Ako hoces office onda ti ne treba ni jedno ni drugo, ako hoces dizajn onda ti treba slabiji cpu i jaca graficka pod pretpostavkom da se predje na cuda-u polako a hoce.

Makoliko bile velike teksture u photoshopu bilo koja operacija na njima ide u rendertarget texturu ( filtriranje, rotiranje sta oces ) a posle renderujes iz render targeta kao sourca na primarnu povrsiu. Mnogo brze nego da cpu skine sliku iz memorije , da je izobrce sse-ovima i da je posle da grafickoj.. Ovako je svo vreme slika u memoriji graficke... i sto je bitnije radi brze sa brzom grafickom i ne zavisno je od brzine cpu-a..
Video si primer simulacije fizike intel 15 frejma i nvidija 300 frejma a plus razlika u broju kuglica. pa kazi ko ima vece performanse

p.s.
kolika je razlika u performansama sse-a kada se sa fp32 predje na fp64... bas to pokusavam da kazem ovde nista drugo.. tehnicki gledano nije problem, problem je potrosnja memorije i bandwidth. zamisli tvoju sliku u photoshopu u 6000x6000 piksela de je svaki rgba u fp64(32 bajta po pixelu) oko giga rama.. koliko bi cpu-u trebalo vremena da uradi filtriranje takve..

U SUSTINI, NEMA POENTU DA PRICAMO STA JE BOLJE A STA GORE.. SACEKACEMO INTEL DA NAPRAVI SVOJE CEDO PA CEMO DA VIDIMO O CEMU SE RADI. ako u istim problemima koje je nvidija resila 100x brze u ondnosu na najjaci intelov quad core intel odgovori sa jacim performansama onda je intel cool, ako ne onda mora vise da se potrude.

Poslednja izmena:
@genuine ali jedno je poznato Nvidia od pojave prvog Geforce chipa kad se borila za dominaciju na trzistu (a i unistavanje konkurencije koja je bar tada bila veoma raznovrsna i puna ideja) ama bas nista inovativno nije uradila...... sad odjedom opet obecava i izbacuje CUDU bas u vremenu kad AMD kupuje ATI i intel ukljucuje u GPU trziste ozbiljnije 🙂
Slucajnost ? 😉

Pa Zeljko, gde je atiju CUDA ??? Ako tebi 100x ubrzanje nije inovativna stvar onda dzabe da ti objasnjavam. Ko jos ima gpgpu na trzistu?
Intel na svojim integrusama dx10 kompatibilnim ne moze da potera ni 1/3 igrica ( bukvalno ne moze da se startuju ).. Za ati ne mogu da kazem nista lose ali su slabiji od nvidije trenutno.

Ako hoces nesto da kazes ozbiljno, a da ne zvuci Srbija ce za 5 godina da bude 10 godina ispred Slovenije, objasni mi trenutnu poziciju intela, ati/amd-a, nvidije, ibm-a na trzistu i ko sta ima da ponudi ( a ne sta ce da naprave i cemu se nadaju) i objasni mi sto si ti uzeo 8800 a ne atijevu..

Poslednja izmena:
Pa Zeljko, gde je atiju CUDA ??? Ako tebi 100x ubrzanje nije inovativna stvar onda dzabe da ti objasnjavam. Ko jos ima gpgpu na trzistu?

AMD nema CUDA već CTM, s tim da više nije javno dostupan dok ga ne dovedu u red: link.

Ali bez obzira na to, cenim da globalno više mašina koristi CTM nego CUDA, jer se pre oko mesec dana pojavio novi Folding@Home GPU2 klijent koji koristi upravo tu novu biblioteku (koja se i dalje dorađuje u saradnji sa Stenfordom). Nekoliko hiljada korisnika već koristi taj novi klijent. Trenutno se ažurira statistika pa se ta brojka ne može videti, ali u toku dana bi trebalo da se pojavi na ovoj stranici.

Uzgred, već sam kačio na benchu vesti o ovome: link. S tim da treba da napomenem da su se u međuvremenu pojavili kompleksniji proteini, koji bez problema iskorišćavaju u potpunosti i najjače čipove. Ali kao što se može videti, interesovanje na forumu za ovu stvar je bilo "izuzetno". 🙁 Očito naši vajni overklokeri, kao što je svojevremeno i bilo reči u temi o OCu, nisu spremni da uposle nečim pametnim svoje nasvirane aždaje, i na taj način pomognu naučnoj zajednici i generalno čovečanstvu. No nebitno, bitno da oni imaju najveći score u 3DMark-u i posle tako nasviranu mašinu ostave besposlenu, ali zato kada ortak dođe ili ih "prozove" neko sa foruma mogu u bilo kom trenutku da mu pokažu kako njihova mašina odrađuje 3DMark. :S:

F.L.C.X Opet nesto sto ne postoji. cuda mozes da skines i programiras ovo za mene ne postoji.. 🙂 Bice kad ga dovedu u red je isto sto i napravicu i ja moj gpu samo da vidim kako da podelim banke u fpga tako da mi dac radi paralelno sa glavnim psdram chipom a da mu ne jede bandwidth koji je namenjen za rasterizaciju...

jako je bitno koliki je skor u 3dmarku a posebno 3d mark vantage posto on oslikava za sada najbolje realne aplikacije (igrice). a to na sta neko trosi pare je relativna stvar.. igrao igrice ili bavio se naucnim radom sve jedno te isto. bitno da se prodaju graficke 🙂

p.s.
pre ce ovo drugo da se desi 🙂

Poslednja izmena:
F.L.C.X Opet nesto sto ne postoji. cuda mozes da skines i programiras ovo za mene ne postoji.. 🙂 Bice kad ga dovedu u red je isto sto i napravicu i ja moj gpu samo da vidim kako da podelim banke u spartanu 3 tako da mi dac radi paralelno sa glavnim psdram chipom a da mu ne jede bandwidth koji je namenjen za rasterizaciju...

p.s.
pre ce ovo drugo da se desi 🙂

Ne znam da li postoji, ali znam da ga Stenford koristi i da se vrti na mojoj karti. Moguće da su ovi sa Stenforda zapravo jako dobri iluzionisti. 😉

genuine! tema...

Uuuu .... Nvidia GPUovi su toliko značajni da "svoju" novu Via platformu reklamiraju kao 1+8 🙂. Čekaj Genuine još koju godinu i to bi mogla biti jedina Nvidijina PC platforma (to je razlog zašto Jensen toliko "laje").

Jos malo Jensena:
"We would love it if people would buy more GPUs, but the fact of the matter is, we don't have Intel's budget to tell you to buy something you don't need. We're going to let the market decide for itself," he said."
Kad malo bolje razmislim, covek je u pravu!

Samo je pitanje sledece, koliko procenata ljudi je iskoristilo svoj quad core do maximuma a koliko procenata je iskoristilo svoj gpu do maximuma...
odgovor je verovatno na strani gpu-a. Ja ne mogu dual core da opteretim ali zato graficku mogu uvek 🙂

Pa dovoljno je pokrenuti Orthos ... otprilike dobijes istu korist koju ti daje 9800GTX dok vrti 3DMark ili Crysis na 100% opterećenja 🙂. Područje primjene GPUova u general purpose computingu je izuzetno usko, daleko smo od toga da se GPU koristi kao akcelerator za većinu poslova koje sada radi CPU. Ako Larabee zbog svoje arhitekture bude imao šire područje primjene, badava će Nvidji biti 10x bolje performanse u 2 specifične namjene. U tome leži i trenutni problem Nvidije, pljuju s jedne strane po Intelovim procesorima, s druge po AMDu, a sami ne nude prihvatljivu alternativu ... badava ti GigaFlopsi, ako ih ne možeš uposliti u svakodnevnom radu.

Poslednja izmena:
Pa nije gadan problem ali prepolovljava performanse i onda mora vise jezgara da se ubaci 🙂 ( malo teze za intel a lakse za gpu)..

Prepolovljava performanse samo u tom smislu sto ne mozes 4x fp32 odjednom nego samo 2x fp64. AVX ekstenzije za Sandy Bridge ce prosiriti XMM registre na 256 bita pa ce moci 4x fp64 i 8x fp32 na procesoru. Nesto ne vidim u skorijoj buducnosti da ce GPU moci to sa svojim registrima.

Sto se tice tvoje opaske da je teze za Intel da ubaci vise jezgara opet nisi u pravu. Vec sada imaju superioran tehnoloski proces (45nm), a dok Larrabee izadje bice i 32nm. Jedino sto je tacno je da je lakse dodati jezgra na GPU jer tim jezgrima fali upravo ona gomila stvari koja cini CPU jezgro univerzalnim.

Graficke imaju mnogo puta veci bandwidth od cpu-a, imaju 30 puta vise jezgara tako da u opste nije problem ubaciti fp64. Problem je ako ljudi bezpotrebno krenu da ga koriste.

Ima tu par stvari koje ljudi ne uzimaju u obzir pri poredjenju:

1. Graficke imaju veci bandwidth u sintetickim testovima.
2. Graficke imaju veci bandwidth ali imaju mnogo manje memorije
3. Graficke imaju veci bandwidth dok ne krene random pristup memoriji

Evo na primer na Penrynu na 2.66GHz bandwidth je ~32GB/sec izmedju jezgra i L1. Ako je kod dobro optimizovan i ako je dataset izdeljen tako da staje u L1 onda procesor ne zaostaje 10x ili 100x za grafickom kartom jer vuce podatke iz L1 a ne iz glavne (i spore) memorije.

Ako ga ubacis u sse kao sto jeste tada ti program radi duplo sporije mozda i vise posto ti treba veci broj insturkcija jer pakujes po dva fp64.

Ne treba ti vise instrukcija, niti mora biti 2x sporije.

Da je logican nastavak uopste nije. Intel je video sta gpu moze i uplasio se toga tako da zato to radi. Da je logican nastavak poceo bi pre 5 godina.

E genuine vidis bre da nemas pojma o cemu pricas posto ocigledno mislis da je Larrabee projekat poceo pre mesec dana, a ono ljudi vec imaju silicijum koji radi.

Quad core za obicnog gejmera nema uticaja , graficka ima. Ako hoces office onda ti ne treba ni jedno ni drugo, ako hoces dizajn onda ti treba slabiji cpu i jaca graficka pod pretpostavkom da se predje na cuda-u polako a hoce.

Uzmi ti lepo na primer Rainbow Six Vegas 2 i alt-tabuj se iz igre na desktop pa vidi koliko je zauzece procesora. Sto da ne, uzmi Crysis pa uradi to isto. Ako procesor idluje onda ga ti lepo izvadi i baci u kantu pa igraj bez njega. Naigraces se.

Sto se tice dizajna bolje da ne pocinjemo tu temu. Dovoljno je reci da NVIDIA prodaje rebranded gamerske karte kao Quadro za skoro 4x vise novca i onda je svima valjda jasno cije interese oni stite celom ovom pricom.

Sto se tice CUDA bas me zanima ko ce to da koristi kada to zahteva da imas dva GPU-a (i to oba od NVIDIJE) jer GPU koji se koristi za CUDA ne moze biti primarni osim ako ti 5 sekundi nije dovoljno da zavrsis proracun.

Ma koliko bile velike teksture u photoshopu bilo koja operacija na njima ide u rendertarget texturu ( filtriranje, rotiranje sta oces ) a posle renderujes iz render targeta kao sourca na primarnu povrsiu. Mnogo brze nego da cpu skine sliku iz memorije , da je izobrce sse-ovima i da je posle da grafickoj.. Ovako je svo vreme slika u memoriji graficke... i sto je bitnije radi brze sa brzom grafickom i ne zavisno je od brzine cpu-a..

Opet pricas gluposti. Da bi slika bila svo vreme u teksturi mora Photoshop da je tamo posalje i drzi sto koliko ja znam nije slucaj niti je moguce posto je maksimalna velicina pojedinacne teksture svega 8192 x 8192 piksela. Plugin dobija sliku u sistemskom RAM-u i mora da je posalje grafickoj na obradu i da je vrati odatle.

Drugacije ni ne moze jer gde bi graficka drzala sliku od recimo 7,500 x 21,250 pixela koja ima cetiri 16-bitna kanala?

Video si primer simulacije fizike intel 15 frejma i nvidija 300 frejma a plus razlika u broju kuglica. pa kazi ko ima vece performanse

PA JEL CITAS TI STA JA PISEM UOPSTE?!?

Koja je poenta 300 FPS ako je to jedino sto moze da radi u tom trenutku?!?

ako u istim problemima koje je nvidija resila 100x brze u ondnosu na najjaci intelov quad core intel odgovori sa jacim performansama onda je intel cool, ako ne onda mora vise da se potrude.

Sad mi vec ides debelo na zivce 😡

Prekini vise o tih 100x kad i deca znaju da su to CUDA PR brojevi.

A gde je NVIDIJIN folding@home klijent?!? I ATI i IBM i Intel i Sony imaju svoj -- gde ste vi junaci sa svojih izmisljenih 100x?!?

jako je bitno koliki je skor u 3dmarku a posebno 3d mark vantage posto on oslikava za sada najbolje realne aplikacije (igrice). a to na sta neko trosi pare je relativna stvar.. igrao igrice ili bavio se naucnim radom sve jedno te isto. bitno da se prodaju graficke

Aman bre budalo kome je bitan skor u 3DMarku?!? Samo retardima! Koje realne aplikacije?!? Daj prekini vise da me nerviras glupostima. Mislio sam da si pametniji ali sad mi se cini da ce NVIDIA uskoro da prodje kao i ATI s obzirom koga zaposljava. :trust:

Samo je pitanje sledece, koliko procenata ljudi je iskoristilo svoj quad core do maximuma a koliko procenata je iskoristilo svoj gpu do maximuma...

Ako je tebi "koriscenje" igranje igrica odgovor se sam namece.

Ajde kutija molim te tarabi ovo, nemam vise snage da se objasnjavam sa nekim ko odbija da shvati neke osnovne stvari.

ja nisam znao da mi graficka karta poslednje generacije treba za ista osim za igre. Ocigledno je audio nasao neku siru ulogu grafickih karti na trzistu pa se iznervirao Genuinovim postovima 🙂 Pa covek prica o igrama i relaciji graficka -> igra vs larabee -> igra . kolko kapiram, zabole ga za folding@home, a i mene iskreno. 🙂 Ocu jaku graficku, dobar framerate i sto manje (moguce) grejanje i potrosnju i sto bolji 3D prikaz i inovativnih 2D/video implmentacija i poboljsanja.
Ja sam consumer, kupac, igrac, veliko dete 😀 Zabole me za folding@home, ČUDA tehnologiju i te stvari 🙂
Ja sam consumer iz sirokih narodnih masa slicnog misljenja i istih potreba. ja sam U PRAVU !:smash:

PS. Ako mi za ovo gore navedeno ne bude trebao CPU - intel ga je ugasio osim ako lara ne bude radila "as promised" !

Poslednja izmena:
Ma sve je to ok GX-X-e (to sve i ja trazim od graficke),ali ovde se povela polemika oko toga sta jos moze ili ce moci GPU da radi osim da nam crta video igre 🙂

1. Audo ne meri se memory bandwidth transferom iz jednog registra u drugim ili iz kesa u registar.
2. ne moze nista drugo dok radi 300 frejma za fiziku, a sta drugo moze intel dok radi tih 15 ? jedno jezgro da povuce neki drgui nerelevantan podatak ima da skrsi ceo kes i ode tih 15 frejma u 5.
ako si gledao specifikacije directx-a video bi da ima vise kanala i da na jednom moze da bude cuda a na drugima normalne 3d stvari.
3. kolika god da je maximalna velicina texture si cuo da moze da postoji vise textura u video memoriji istovremeno. protok podataka je sledeci disk->systemski ram-> video ram ->obrada-> systemski ram->disk..tako bi bar trebalo. obrada moze da traje koliko ti traje manipulacija sa slikom, zumiranja rotiranja i crtanja i sl stvari. isto tako el znas da graficka moze da skida teksture diretko iz operativne memorije bez stavljanja u video memoriju tako da je nebitna velicina video memorije 🙂
4. ako je dataset dobro optimizovan i mali da stane u l1,l2 kes znaci da je isto optimizovan i za cuda- pa staje u jednu texturu i onda radi jos brze na grafickim 🙂

p.s.
kad ce intel da se seti da ubaci , sin,cos i ostale u sse pa da ne moram rucno da ih pravim
kad ce da optimizuju standardni sinf koji traje 100-200 klokova
kad ce da ubace jos po neki registar, sta da radim sa 8 sse u 32bitnom modu. poredi broj registara gpu sa sse samo pa ces da vidis

Poslednja izmena:
Prvo, ljudi koji uzimaju Kvatro su i dalje uglavnom grafičari i renderaši koji ga vala koriste. Jako malo još uvek ima keša da uzme QC za igru.

PS. Sin, cos i ostala kompanija se mogu razlicito izvoditi za razlicite potrebe i okolnosti, tako da licno ne vidim nista lose u tome da ti Intel lepo kaze sta imas na raspolaganju pa ti lepo

asm {
...

Poslednja izmena:
Makoliko bile velike teksture u photoshopu bilo koja operacija na njima ide u rendertarget texturu ( filtriranje, rotiranje sta oces ) a posle renderujes iz render targeta kao sourca na primarnu povrsiu. Mnogo brze nego da cpu skine sliku iz memorije , da je izobrce sse-ovima i da je posle da grafickoj.. Ovako je svo vreme slika u memoriji graficke... i sto je bitnije radi brze sa brzom grafickom i ne zavisno je od brzine cpu-a..

na konto ove price:
Apple exploatise GPU vec neko vreme (kao i SIMD za GUI vec pola decenije unazad...) sa Core Images - RealTime PhotoShop like effects for Mac OS X:

"When a compatible GPU is available, the Core Image compiler generates commands using a subset of the OpenGL Shading Language (GLSL).[5] If the GPU supports the shading language, it will be the preferred renderer for Core Image. If such a GPU is not present, the compiler will work in CPU fallback mode, generating commands suitable for the current CPU architecture.[6] CPU fallback utilizes the vector processing capabilities of the current CPU or CPUs, and it is multi-processor aware. Thus, Core Image performance depends on the GLSL capabilities of the GPU or the processing power of the CPU. With a supported GPU, most effects can be rendered in realtime or near-realtime.[7]" (doduse ovo nije vezano za GPGPU ali ipak... 😉 )

link

i pre godinu dana sam postovao PDF analize upotrebe fp32 na Cellu i pad performansi usled kao i optimizacije i bla, bla... nista novo, osim sto intel opet kasni (npr. AltiVec vs. SSE)

Ma sve je to ok GX-X-e (to sve i ja trazim od graficke),ali ovde se povela polemika oko toga sta jos moze ili ce moci GPU da radi osim da nam crta video igre 🙂

MA, znam ja to ali sam morao da banalizujem posto se ova dvojica maltene zakrvishe oko nicega. Jedan o pekari, drugi o mlekari...Ja licno kontam da nema sanse da komp radi bez nekog CPU, takodje kontam da sigurno necu menjati OS da bi mogao da teram sve bez x86 CPU-a na nVidia resenju (ili bilo cijem), a SIGURAN sam da VIA cpu nece uci u moju kucu u vidu necega veceg od hand-held uredjaja.
Iz gore navedenih razloga mislim da je prepirka, iako kvalitetna sto se podataka tice, bespredmtna i off topik posto nVidia nije rekla da je CPU mrtva tj da se nece koristiti vec da nece biti potreban jak CPU. Verovatno imaju nesto u planu. Ako je to VIA, onda su ga nahebali ko zuti. Pa ***, sad kupujemo c2d da bi klokovali i dobili neki % vise iz graficke i sistema, a placamo to relativno mnogo, ko bi se od entuzijasta zadovoljio VIA-om ?!

Ostaje da stvarno vidimo intel sa larom u akciji i da li to drzi vodu ili ne, posto vecinu nas ne interesuje da li ce CAT skener raditi bolje sa nvidijom ili intelom.

1. Audo ne meri se memory bandwidth transferom iz jednog registra u drugim ili iz kesa u registar.

Pa ni bandwidth koji se citira za GPU se ne meri tako kao ga vi merite. NVIDIA citira prenos iz GPU memorije u GPU memoriju sto je potpuno besmisleno dokle god te memorije nema barem 2GB odnosno dok ne prestane potreba da se svaki cas poteze u sistemski RAM sa kojim CPU ipak ima veci bandwidth nego GPU.

2. ne moze nista drugo dok radi 300 frejma za fiziku, a sta drugo moze intel dok radi tih 15 ? jedno jezgro da povuce neki drgui nerelevantan podatak ima da skrsi ceo kes i ode tih 15 frejma u 5.

Ma nije u tome poenta. Poenta je u tome da ces morati bar 90% resursa da odvojis za samu igru, onda ti za fiziku ostaje ne 300 nego 30 FPS. To je bolje od CPU-a ali je i dalje slabo upotrebljivo pogotovo uzevsi u obzir da Crysis-u na primer nije dosta ni 190%.

3. kolika god da je maximalna velicina texture si cuo da moze da postoji vise textura u video memoriji istovremeno.

Moze ali je broj takvih tekstura ogranicen memorijom koje ima jako malo za iole ozbiljniju primenu.

Uzmi prost primer sa linka koji sam dao -- prva fotografija od 7500 x 21,022 pixela x 3 kanala x 16 bita (2 bajta) = 902.2 MB. Koja graficka to moze da ucita? A gde su layeri, undo buffer?

4. ako je dataset dobro optimizovan i mali da stane u l1,l2 kes znaci da je isto optimizovan i za cuda- pa staje u jednu texturu i onda radi jos brze na grafickim 🙂

Ne mali da stane u L1 nego optimizovan streaming da radi u blokovima koji staju u L1 cache.

kad ce intel da se seti da ubaci , sin,cos i ostale u sse pa da ne moram rucno da ih pravim

sin/cos imas izvedene preko SSE u runtime biblioteci Intel (a mislim cak i Microsoft) kompajlera. Imas takodje i approximate math library sa sve source code-om za sve trigonometrijske funkcije i to vektorizovane preko SSE.

kad ce da optimizuju standardni sinf koji traje 100-200 klokova

na Penryn-u traje 82 takta. 100-200 je cifra iz vremena Prescotta.

kad ce da ubace jos po neki registar, sta da radim sa 8 sse u 32bitnom modu. poredi broj registara gpu sa sse samo pa ces da vidis

Nece skoro jer nije potrebno, procesor interno poseduje vise registara za hardversko preimenovanje, a kompajler se sasvim dobro snalazi i sa ovoliko koliko ima. Ako ti ne umes da se snadjes, tvoj problem.

gx-x je napisao(la):
MA, znam ja to ali sam morao da banalizujem posto se ova dvojica maltene zakrvishe oko nicega.

1. Ne treba nam drveni advokat.
2. Nije "oko nicega" (sic) -- genuine tvrdi:
- da je jak CPU nepotreban (da ne kazem beskoristan)
- da GPU moze sve 100x brze
- da Larrabee nema sanse
- da se Intel uplasio

Ja s druge strane tvrdim da to uopste nije tacno i da nije sve tako crno-belo kao sto nekim navijacima ovde izgleda 😉

Procitajte samo Jensenov interview, covek pati od paranoidne shizofrenije 😀

Prilozi

• fotka.png
    fotka.png
    4.6 KB · Pregleda: 82
Poslednja izmena:
Ako nesto ne staje u video memoriju, gpu moze da cita teksturu i iz sistemske memorije znaci ne mora da je dovlaci u svoju lokalnu, neki mogu cak i da rendiraju u sistemsku, to je valjda turbo cache ili kako se vec zove.
A sto se vije tice, jedva cekam da izadje nova, ako je stave u laptop ima da ga kupim posto trosi mnooooogo manje a radi skroz lepo

p.s.
salio sam se za kupovinu vije , vec sam uzeo penryn laptop

Poslednja izmena:

1. Ne treba nam drveni advokat.
2. Nije "oko nicega" (sic) -- genuine tvrdi:
- a) da je jak CPU nepotreban (da ne kazem beskoristan)
- b) da GPU moze sve 100x brze
- c) da Larrabee nema sanse
- d) da se Intel uplasio

a) realno 80%, ako ne i vise PC korisnika svoj CPU uposljava maksimalno samo kad se igra i za njihovu upotrebu PC-a: word, IE ili FF, WinAMP, BS Player, Igrice, Igrice i jos malo igranja, brze od procesorske ponude koja je danas aktuelna zaista teskod a im treba

b) pa zar to nije ocigledno?! CPU nikada nece moci da renderuje Simse brzinom kojom to moze GPU!

c) Realno sira javnost nema pojma sta je i sta TACNo moze larrabee

d) tesko da si Intel uplasio, ali da pricaju nebuloze na temu smrti resterizacije (i 'vidije sa njim) i renesansi RT-a, pricaju i to sa najvisih vrhova (kicking Pat)

Ono oko cega se nesumnjivo slazemo jeste da nista nije crno-belo, a u tom kontekstu jensenove izjave o balansiranom pristupu i "kohabitaciji" CPU-a i GPU-a su mnogo vise na mestu u odnosu na pricu koja stize iz Intela i koja iz dobro poznatih razloga minimalizuje bilo kakav znacaj GPU-a:

http://en.expreview.com/2008/05/12/intel-upgrade-gpu-have-no-benefit-to-users/

najjace mi je za taj rendering. Pa koliko je dizajnerima potrebna brza graficka da bi sto pre izmodelirali svoje projekte. Ne potrosi se 95% u renderingu nego u razvoju, pravljenju modela i sveta a to je cist gpu + malo cpu-a... video enkoding moze da radi gpu a isto i audio i to mnooogo brze ali to je kampanja intel-a.. gpu znaci samo za igrice i nista drugo.. ali videcemo

Mene smorio . . . A đavo mi ne da mira, pa redovno čitam . . .

Zamisli kako je tek meni

ja ne razumem... da li ti pises ovde kao zaposleni u nV ili kao obican korisnik foruma?

Ako nesto ne staje u video memoriju, gpu moze da cita teksturu i iz sistemske memorije znaci ne mora da je dovlaci u svoju lokalnu, neki mogu cak i da rendiraju u sistemsku, to je valjda turbo cache ili kako se vec zove.

To je jezivo sporo. Ubiće FPS samo tako. PCIE bandwith nije baš dovoljan za tako nešto. Radi mislim, ali nije 512MB sada već minimum za grafu bez razloga.

Hajde ti lepo proveri sta moze i kako, a sta ne moze, pa mi reci koliki je onda bandwidth kad se vuce iz sistemskog RAM-a.

Koliko ja znam host-to-device i device-to-host transferi na PCI-Express 2.0 dostizu oko 4.5GB/sec u najboljem slucaju, sto je manje nego sto prosecan CPU ima na raspolaganju kad radi sa sistemskom memorijom. Da ne pominjem desetostruko veci adresni prostor i sire registre koji su procesoru na raspolaganju.

realno 80%, ako ne i vise PC korisnika svoj CPU uposljava maksimalno samo kad se igra...

Realno 80%, ako ne i vise PC korisnika svoj GPU uposljava maksimalno samo kad se igra. Sta si ono hteo da kazes?

pa zar to nije ocigledno?! CPU nikada nece moci da renderuje Simse brzinom kojom to moze GPU!

Sad me i ti zezas? CPU nece moci skoro (nikad je prejaka rec), ali Larrabee nije CPU!

Realno sira javnost nema pojma sta je i sta TACNo moze larrabee

Realno sira javnost ne zna ni sta je GPU, GeForce, niti koja je razlika izmedju 7100LE TurboCrap Edition i 9800GTX.

Medjutim, ono sto je zalosno (i zasto sam se iznervirao i popio warning) je sto ne znaju ni sta CPU moze.

Evo mogu da vam okacim obican C kod za mnozenje matrica. Microsoft kompajler 61.67 sec, Intelov kompajler 7.55 sec za istu stvar. I onda dodje genuine sa CUDA verzijom koja radi to isto za 3.02 sec i kaze da je GPU 20x brzi od CPU jer poredi sa neoptimizovanim single-threaded kodom. Tako se ne zadobija poverenje developera u novu platformu -- to je PR spin i nista vise.

Poslednja izmena:
Sta je Larrabee onda po tvojoj ili intelovoj definiciji ? Ja sam zbunjen. Intel kaze ne treba GPU, a Larrabee nije CPU, nvidia kaze ne treba CPU, a intel i ne pravi CPU da zameni GPU...opsti haos u mojoj glavi kad mislim o ovoj tematici. Molim te razjasni i definisi LArrabee da znamo o cemu pricamo. Ja sam mislio ako radi x86 onda je CPU, ocigledno sam lose mislio ili je i to samo neki PR spin...

Nazad
Vrh Dno