Šta je novo?

Nvidia tvrdi - CPU je mrtav

Ja ne mislim da ce morati da se eksplicitno koriste fat jezgra da bi se postigao visok ILP ili jos gore TLP. Po nekim pricama Bulldozer bi mogao da bude sastavljen iz gomile mini jezgara koje zajedno rade kao veliki OoO endzin, a odvojeno kao SMT azdaja. Vrlo verovatno je da ce proizvodjaci procesora, Intel i AMD koristiti GPU hardver za izvrsavanje vektorskih operacija, AVX i SSE, a znamo koliko i najslabiji GPU ima veci FP potencijal od najjacih procesora.

Sto se tice diskretne grafike, tesko da ce ona izgubiti svoj primat na trzistu. Integrisana resenja ce uvek biti korak iza ovoga. nVidia moze da izgubi trziste integrisanih GPU-ova, gde Intel ionako vec ima monopol.

edit.
u svakom slucaju ne znam nikog ko je dao vise para za procesor nego za graficku
obicno je daj cpu za 150 evra i graficka 250 tako da eto zasto je cpu mrtav

Glupa demagogija. Cist primer je bio kada sam ja uzimao q6600 i 8800gt koji se tek pojavio. Zamisli, kostao je cak 30 EUR vise od procesora 😀

Glupa demagogija. Cist primer je bio kada sam ja uzimao q6600 i 8800gt koji se tek pojavio. Zamisli, kostao je cak 30 EUR vise od procesora 😀

Aaaauuuuu... ala si se ti isprsio....:d:d😛.... Cak 30e....

Pa da... pogresio si....:d Za taj cpu si trebao da sacekas 9800GX2:d

a jel se zna koja će cena biti tog larabee-a,ja u opšte ne verujem da će to tako brzo zaživeti kad se bude pojavilo ako bude skupo. Šta će biti sa korisnicima koji jedva sakupe za 8600gt ili neku jeftiniju.

Da bi naterali ljude da predju sa klasicnih grafickih na larabi, mislim da ce morati maltene dzabe da ih dele (odnos troskovi-prodajna cena-zarada) tj. po neke smesne pare, kao i kad su krenuli da "teraju" ljude da prelaze na c2d...

Jel se uopste zna, za pocetak, na koji segment puca Intel ovim projektom? Da li je to i dalje u domenu integrisane grafike ili pucaju na segment gde nVidia suvereno vlada?

I naravno da nije za ocekivati ne znam kakve performanse u prvoj generaciji, ako cela prica bude imala uspeha procice mnogo vode ispod Brankovog mosta dok to ne bude koliko-toliko od koristi za neke druge stvari sem za ono za sta je klasicna integrusa vise nego dovoljna.

Ma , to je samo tako sednes i za mesec dana napises gotove drajvere za prvu generaciju procesora. NVIDIJA ima CUDA biblioteku, intel nema nista tako da za sada ne znam o cemu se ovde prica. Procesor nije izaso, samo se spekulise sta ce da bude, ne zna se ni namena i kao intel ce da ubije nvidiju..

vidi genuine, intel ima x86 kompatibilnost, nema veze sto nema bibliotke i da li ce imati DX10, "vidim ja da se vi ne raumete u to" 😀 ni to sto je IBM materializovao slicnu ideju 6 godina pre intela nema veze... 😛 😛

ja bih pre rekao da je intel u problemu - sto vise opada dominacija windowsa to ima manje stega x86 😉

vidi genuine, intel ima x86 kompatibilnost, nema veze sto nema bibliotke i da li ce imati DX10.
Kakve ima veze. Nvidia ima CUDA biblioteku, a x86 stege mogu samo da uspore stvari kod Laughbee! :d
Koliko znam Laughbee :d je namenjen diskretnim grafickim karticama. Plasim se da na tom trzistu ne prodje gore od starog dobrog i740.
larrabee-pci.gif

... ovo naravno, ne znaci da se nece naci u nekim novim integrisanim cipsetovima.

Poslednja izmena:
Pazi, za pare koje je kostao, u igrama u kojima je radio, je i740 imao vrlo dobre performanse, za 1998. i prvu polovinu 1999. Open GL ga je ubijao, mada sam do kraja uspeo da odigram Q2 u OGL modu. Unreal je bio, QQL3L3. Battlezone, Freespace i ostala "raja" je radila bez po muke, kao i cuveni Rage Incoming. Jeste, par meseci kasnije je izasao Savage koji je bio brzi i kompatibiliniji po igrama, mada je do kraja sve sto nije D3D i OGL zaboravljeno.

Ali. Sve to nema veze sa Larabijem. Problem je sto Intel masta a arhitekturi i metodologiji razlicitoj od trenutnih...

Da, ali i740 je bio namenjen igrama. Ovo što se sada pravi je namenjeno svemu osim tome (ili bolje rečeno, donosi radikalan otklon od arhitekture koja je usmerena prema gejmingu), a kome će to trebati u situacijama kada će u igrama raditi gore od klasičnih diskretnih grafičkih, a sa druge strane nezahtevni korisnici će imati situaciju da jedno jezgro procesora radi grafiku, što će im biti sasvim dovoljno? Meni to nije jasno. Ako ima posebne primene, programabilnost, i predstavlja neko nativno pomaganje procesoru u obradi njegovih i drugih zadataka bla bla sve je to lepo, ali na nas nema uticaja. Studiji i preduzeća - samo napred.

Poslednja izmena:
jel gleda neko zauzece procesora dok igra najzahtevnije igre... sta ce ti tu procesor 🙂

Pa da "emulira" grafiku? :d

Ma , to je samo tako sednes i za mesec dana napises gotove drajvere za prvu generaciju procesora. NVIDIJA ima CUDA biblioteku, intel nema nista tako da za sada ne znam o cemu se ovde prica. Procesor nije izaso, samo se spekulise sta ce da bude, ne zna se ni namena i kao intel ce da ubije nvidiju..

E daj ne s.ri vise majke ti. NVIDIA ima CUDA, Intel nema nista?!?

A sto ta CUDA radi na CPU sve sto ne moze na GPU?
A sto jos ne podrzava 3D nizove i teksture?
Zasto CUDA sporije izvrsava krace operacije?
Sta ima gotovo u CUDA biblioteci osim FFT-a (i to ne najboljeg algoritma koji postoji nego klasicnog) i malo BLAS-a?

Intel ima Performance Primitives, Math Kernel Library...

Sta CUDA eksponira od funkcija za DSP obradu audio i video signala?
Sta CUDA eksponira od mp3, mp4, h264 enkodera i dekodera?
Sta CUDA podrzava od algoritama za enkripciju i kompresiju?!?

Znaci samo te gledam kako lupetas i cekam da prestanes ali ti mislis da si uhvatio Boga za m... od kako si u NVIDIJI sta li? :trust:

Kada izadje Larrabee sa 24 jezgra koja imaju siri SIMD vektor od NVIDIA GPU-a sav odavno threadovan SIMD kod iz IPP biblioteke koja nudi sve gorepomenute funkcije ce raditi na njemu -- sta mislis koliko brze?

Ako ces vec da kudis konkurenciju prvo ih upoznaj, umesto sto pricas napamet kako nemaju nista.

NVIDIJA je u mojim ocima pala kad je pocela da se sluzi marketingom i (ponovo) lazima. Obecali su da ce do kraja prosle godine (2007) izaci GPU sa double precision FP aritmetikom sa >1TFLOPS. Gde je taj hardver? Evo proslo je vise od godinu dana od tog obecanja, a za celih 6 meseci je probijen termin koji su sami sebi zadali. Tesko nama ako CPU bude mrtav pa budemo zavisili od njihovih obecanja o napretku.

E audio , bas si me razocarao. Samo ti nastavi da optimizujes za sse i bice sve 10-30 % posto brze. Predzi na cuda i dobije 10x brze.

Posto vidim da radis u intelu pa znas, koliki ce da bude memory bandwidth tog novog procesora, da ne bude malo memory bound pa onda moze da ima i 1000 jezgra koja zvrje u idle... Ako ne radis u intelu onda ga hvalis iz nekih drugih psiholoskih razloga.
I objasni mi nedostatak skalarnog proizvoda u SSE. Kazi mi zasto toga nema pre sse 4 a ima svih prepakivanja i horizontalnih sabiranja koja su totalna budzenja..
oni kao da gledaju kako da naprave neupotrebljive instrukcije

Poslednja izmena:
edit.
u svakom slucaju ne znam nikog ko je dao vise para za procesor nego za graficku
obicno je daj cpu za 150 evra i graficka 250 tako da eto zasto je cpu mrtav

🙂

Не може то да се пореди.

Процесор је само један чип а графичка је плоча са меморијом и још по нечим.

Када сабереш видећеш да је процесор скупљи од графичког чипа.

Da li bi pre dao 100 evra vise za graficku ili procesor? Odgovor ti se sam namece

Ti onda izbaci MoBo, CPU i RAM potom nabodi taj GPU u .... i uzivaj!
Sta ces ti sa takvim tonom, bez konkretnog objasnjenja nama prikazati/ objasniti :d
:wave:

Уосталом ја сам дао 10 евра више на процесор. 8800гт и интел 6600

Код нас у фирми све машине имају процесоре који су коштали од 200 до 400 евра (зависно када су машине набављане) а графичке су 60 евра.

Ok, moja poslednja poruka ovde, posto se samo iznerviram jer hvalite star koja nije izasla i ne zna se ni kakva ce da bude i govorite da ce da propadne nesto sto svi gledate samo kako da nabavite sto pre i sto bolje ( a to je nvidijina graficka) ovako. Brz cpu ti ne znaci nista ako imas slabu graficku za igranje igrica. mozes da ga dignes na duplo veci takt i opet isti frejmrate. Ako pare koje das za cpu prebacis na graficku pa uzmes dovoljno dobar cpu i 3x brzu graficku za razliku u cuni dobices 3x bolje performanse u igrama.
Procesor mozes da klokces koliko oces , sa grafickim je malo drugacije. Zato je cpu mrtav jer za igre prestaje da bude bitan faktor. Sto se tice racunanja sva filtriranja, kodiranja dekodiranja ce da se prebace na graficku ako vec i nisu. koliki je bandwidth za intelov cpu a koliki je za graficku karticu to je odgovor za performanse.

p.s.
@golden boy i si se ovajdijo od tog procesora.. odgovor je za igranje jok.

Naravno da u serverima baza podataka ne treba graficke kartice da stoje, ali pogledajte sta moze cuda pa vidite koliku primenu ona moze da ima

Poslednja izmena:
I to je razlog smrti pokojnika sa konkretnim objasanjenjem uzroka navedenog nam pogreba :zgran:
:wave:

Poslednja izmena:
Pope, to je razlog isti kao sto ce nvidija da propadne zbog intela tako da gasite thread. Originalno je tred bio da je cpu mrtav , pa je nvidija mrtva a intel vaskrso, pa je opet nvidija medju zivima a intel je nepotreban i tako redom... znaci sranj.e

Mrtav znaci nekoristan cisto da se razumemo. Procesor treba da vrti samo operativni sistem i da hrani graficku i to je to. U igrama je tako, simulacijama fizickim a bice i sira primena .

Poslednja izmena:
Sudeci po kolichini znanja i pameti na ovom forumu, chovek bi se lako prevario pa pomislio da su ljudi koji prosipaju pamet ovde u stvari veliki profesionalci, specijalizovani za procesorsku arhitekturu, napredne algoritme, marketing, sales, sve sve sve vezano za IT.

Istina je, verujem, dosta daleko od toga 🙂

Da menadzeri i inzenjeri u Intel i Nvidia znaju srpski i posecuju Benchmark forum, slatko bi se ismejali ovim predvidjanjima velikih eksperata shto bolje znaju arhitekturu drajvera od ljudi koji na tom drajveru i rade. Pa chak i obaveshtavaju Intelovo marketing odeljenje o uchestalim napadima NVidia marketing team-a!

Prosto neverovatno, kao da sedim na tribini fudbalskog stadiona, igra se derbi, a ja moram da slusham morone koji bolje znaju od trenera i igracha kako treba igrati fudbal.

Na forumu stvarno ima pametnih stvari za prochitati, ali ovo prelazi svaku meru i granicu pristojnosti i ukusa.

@mucky
Dobro je dok pišu samo marketinškom odeljenju, ne bi me čudilo da počnu da dele savete R&D odeljenju. 😀

@genuine
Čoveče, jesu li tebe zaposlili u marketinškom odeljenju ili u odeljenju za razvoj drivera? 🙂
Ne sumnjam ja da si ti tamo video ili načuo nešto što te je fasciniralo i navelo da napišeš sve ovo, ali mogao bi da budeš malo konkretniji (ako ti je dozvoljeno). 😉

Nije mi dozvoljeno ali niko ne zna kakav ce intelov procesor da bude a ljudi pricaju svasta, to me nervira

Pazi, za pare koje je kostao, u igrama u kojima je radio, je i740 imao vrlo dobre performanse, za 1998. i prvu polovinu 1999. Open GL ga je ubijao, mada sam do kraja uspeo da odigram Q2 u OGL modu. Unreal je bio, QQL3L3. Battlezone, Freespace i ostala "raja" je radila bez po muke, kao i cuveni Rage Incoming. Jeste, par meseci kasnije je izasao Savage koji je bio brzi i kompatibiliniji po igrama, mada je do kraja sve sto nije D3D i OGL zaboravljeno.

Ali. Sve to nema veze sa Larabijem. Problem je sto Intel masta a arhitekturi i metodologiji razlicitoj od trenutnih...

PROBLEM je sto na vecini ploca NIJE RADIO. Ja sam 3 karte na 2 ploce probao i nisu radile. Ni slike nije bilo.

E audio , bas si me razocarao. Samo ti nastavi da optimizujes za sse i bice sve 10-30 % posto brze. Predzi na cuda i dobije 10x brze.

Da, a ti nastavi da obecavas kule i gradove iako znas (ili mozda ne znas?) da to sto pricas nije tacno. Ja sam radio GPGPU kod sa ortakom dok jos CUDA nije postojala (OpenGL + Cg). Cisto da ti kazem da je taj super GPU kod koji smo napisali ipak jedva 2x brzi od naseg threadovanog CPU koda, a mislim da imam pravo da kazem da nismo pocetnici u optimizaciji bilo za CPU bilo za GPU.

Posto vidim da radis u intelu pa znas, koliki ce da bude memory bandwidth tog novog procesora, da ne bude malo memory bound pa onda moze da ima i 1000 jezgra koja zvrje u idle... Ako ne radis u intelu onda ga hvalis iz nekih drugih psiholoskih razloga.

Ne radim u Intelu pa ne znam, ali makar nisam toliko naivan da smatram da ce Intel trositi pare da razvije nesto lose kao sto ti izgleda ocekujes.

I objasni mi nedostatak skalarnog proizvoda u SSE. Kazi mi zasto toga nema pre sse 4 a ima svih prepakivanja i horizontalnih sabiranja koja su totalna budzenja..
oni kao da gledaju kako da naprave neupotrebljive instrukcije

Sta ima tu da se objasnjava? Kolikom procentu x86 aplikacija je potreban skalarni proizvod? S druge strane zna se da GPU ne moze da radi bez toga. Koja je poenta trositi dragocen silicijum (dragocen dok je jos bio krupniji proizvodni proces) na instrukciju za skalarni proizvod koju ce koristiti 5% aplikacija, a pride moze da se emulira bas tim "budzenjem" od horizontalnog sabiranja?

Nisi uopste realan, imas arogantan stav, ne baratas cinjenicama, i to je sasvim dovoljno razloga da ne zelim da diskutujem dalje ali ako nastavis da pricas kojesta budi ubedjen da cu nastaviti sa demantovanjem.

bas ste u nezgodnoj situaciji sada. Sa jedne strane su ljudi koji vole i brane intel i veruju da ce larabi biti nesto sto moze da zameni i hi-end segment grafike, a sa druge strane imamo one koji cene intel i njihova dostignuca (i podnistavaju AMD kao i oni prvi (na neki nacin)) ali se ne slazu i neveruju da larabe tako nesto moze.

Iskreno, mislim da preuranjujete. Dok ne vidimo preview tipa: lara vs 9800gtx ovoj raspravi nema mesta.

Ok, moja poslednja poruka ovde

Vidim drzis rec 😀

posto se samo iznerviram jer hvalite star koja nije izasla i ne zna se ni kakva ce da bude

Ko sta hvali?!? :trust: Samo ti NVIDIJU koliko ja vidim.

Brz cpu ti ne znaci nista ako imas slabu graficku za igranje igrica. mozes da ga dignes na duplo veci takt i opet isti frejmrate.

Procitaj par puta ovo sto sam podvukao da utone u mozdanu koru. E sad, kad smo to savladali -- brza graficka ti ne znaci nista za sve ostalo sto radis na racunaru.

Drugim recima, mozes da stavis 10x brzu graficku, ali DivX encoder i WinRAR ce raditi isto kao i sa S3 Virge PCI.

Zato je cpu mrtav jer za igre prestaje da bude bitan faktor.

Sta si ti pio danas?!? Pitam da se ja slucajno ne zeznem da narucim isto.

Sto se tice racunanja sva filtriranja, kodiranja dekodiranja ce da se prebace na graficku ako vec i nisu.

Tu pricu NVIDIJA i ATI plasiraju vec godinama. Guess what? Jos uvek nema VIDEO ENKODERA, jos uvek nema ARHIVERA, jos uvek nema _______... and the list goes on.

Koliki je bandwidth za intelov cpu a koliki je za graficku karticu to je odgovor za performanse.

Nema smisla porediti bandwidth sadasnjih procesora i grafickih karti jer:

1. Nece se sadasnji procesori takmiciti sa grafickim kartama nego Larrabee
2. Bandwidth zavisi od memorije i kontrolera, a ne od procesora
3. Dzaba veliki bandwidth ako je RAM skup i ima ga malo, a ima ga jako malo na danasnjim grafickim kartama za bilo koju iole ozbiljniju primenu, multi-tasking da i ne pominjemo
4. Dzaba veliki bandwidth ako je operacija compute bound, a ne bandwidth bound

...pogledajte sta moze cuda pa vidite koliku primenu ona moze da ima

Kljucna rec -- "moze", a zapravo bi trebalo da glasi "bi mogla". Jer je nema osim u istrazivanjima, i u privatnim aplikacijama velikih korporacija.

Bilo bi lepo kad bi se osvrnuo i na to sta CUDA ne moze za promenu.

@gx-x:
Ja ne hvalim Larrabee, ja samo hocu da podsetim ljude da su isto tako podcenjivali i Conroe pre nego sto se pojavio. Takodje, tvrdim da CPU nije mrtav niti ce ikad biti prosto zato sto covek bez ociju moze, a bez mozga tesko, mada se neki ovde svim silama trude da me ubede u suprotno. 😉

Da sam ja na genuinovom mestu ja ne bih ulazio u dalju raspravu sa audiom (ustvari uopste ne bih ulazio) dok dobro ne izucim materiju.
Jeli genuine ti verovatno radis u marketingu ili pre ce biti kao neki prodavac ili jos pre ce biti kao promoter delis majce,nalepnice...?

P.S. Audio imaj malo milosti.😉

Poslednja izmena:
@audio: na odgovor koji si meni dao:

sve je to lepo, ali conroe je brzi 10-20%, a ostatak superiornosti nadoknadjuje overklokingom. Ako lara postigne rezultate dasnjeg 9800, bice cool, al nece postici, videces. Bice tona izgovora i [ar demoa koji prikazuju da to sve moze ali nista konkretno tu nece biti/

Pre nego sto pitas, da, kristalna kugla je tako rekla 😀

Nazad
Vrh Dno