Šta je novo?

Nvidia tvrdi - CPU je mrtav

Jovyland

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
27.12.2006
Poena
595
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600
Matična ploča
MS B350M Mortar Arctic
RAM
16GB DDR4 HyperX 3200Mhz
GPU
XFX Qick RX 6700XT
Storage
1 TB SSDa + 3TB HDDa
Zvuk
WiiM Amp Pro + Mission LX-2
PSU
Seasonic MII EVO 520W
Monitor
DELL G2724D
Laptop
HP Pavilion Aero 13
Mobilni telefon
Pixel 9a
Pametni uređaji
Meta Quest 3S
Steam
jovyland
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Nvidia declares the CPU dead...

Santa Clara (CA) – Nvidia and Intel are on a crash course: With Nvidia moving its GPUs into potential CPU territory and Intel tuning CPUs to take over GPU territory, you have a classic scenario for a confrontation between two industry giants that have the same goal – to shape the era of visual computing. Nvidia’s chief executive officer Jen-Hsun Huang today lashed out at recent Intel announcements and claims that indicated how the company wants to build up its graphics front line. Huang chose strong, emotional words to strike back, calling Intel’s second discrete visual computing offering “Laughabee”.

Kompletan clanak na TG Daily.

Intel je preveliki i može si priuštiti svašta, AMD se "pokrio" ATIem, a NV nikad neće imati x86 licence. Prilično je jasno ko će dugoročno izvući kraći kraj.

Poslednja izmena:
Jaoj koji spiner je taj Roy Taylor!!!

The fact is that it no longer makes anything run faster. You don’t need a fast one anymore.

Pa da... uopste nam ne treba brzi CPU, Celeron i Sempr0n mogu da "hrane" 9800GTX... AL ZAMALO!

Kakva ego tripcina ih je ovo obuzela?!? :trust:

Kad bude GPU mogao da radi sve sto i CPU nek' se jave. U medjuvremenu bi im bilo bolje da srede anti-aliasing koji svaki cas prestaje da radi u novim drajverima, da ne pominjem BSOD-e u Visti.

Today your PC plays video (its our chip that makes that work), you play games (its our chip that makes that work), you rip movies (yup our chip again) – you get the picture?

Rip movies with their chip? Quick, someone call RIAA! 😀😀😀

Ja sam obavestio Intelov marketing o ovim sve ucestalijim "napadima" NVIDIJE na njih. Jedva cekam da vidim kakvu ce kontru da im udare.

Al' bilo bi lepo da dobijemo jš nekog proizvođača proceosra konkurta AMD-u i intelu, zar ne? :-devil-:

Da kao Vip shto je doshao MTS-u i Telenoru 🙂
Pa nas sada svi isto kradu,ali je bar puno manje nego pre!

s'ovim se ne bih slozio.

al kako je neko gore konstatovao - ovo je vikanje u etar, nema smisla razmishljati o takvim stvarima ... Nvidia se pokachila sa Intel-om, AMD kupio ATI, i Nvidia nema kom da se okrene, pa pokushava da pobedi riziko sa dva tenkica usred evrope ...

Intel je toliko iznervirao NVidiju da će ovi pod hitno da kupe AMD/ATI.
( Uvek aktuelan trač 🙂 )

Taj larrabee i gejming na njemu ce biti zastupljen ko AGEIA, tako mi se cini. Programere mrze da pisu dual core podrsku, a kamoli da se presaltavaju na ray tracing. Zaboga, pa mrzi ih da pisu igre u OGL3 kako bi ih prodavali na svim OS-evima, a ne da raytrejsuju...Da ne pominjemo portovanje igara sa konzola gde su u igri nvidia i ATI (u konzolama) pa se prebacuje na PC i portuje da radi na Larrabee hahahahah. how yes no 🙂

edit: sad vidim da nece raditi raytracing 🙂 Ali nema veze, sve ovo gore je primenljivo i na rasterizaciju. Ljudi ce za igre kupovati graficke karte, a ne Larrabee...U najboljem slucaju Lara ce zamenuti uboge G3x integracije...

Poslednja izmena:
@gx-x:
Nista ti nisi shvatio iz tog teksta 😀

Larrabee ce raditi rasterizaciju radi kompatibilnosti sa ostalim grafickim cipovima jer inace igre ne bi radile na njemu.

Ono sto ce Larrabee imati, a klasican GPU nece ce biti potpuna programabilnost koju dobija od x86 arhitekture. To ce omoguciti da se mnogo efikasnije na njemu izvrsavaju mnogi drugi algoritmi (sto da ne i raytracing) koji "ne leze" klasicnoj GPU arhitekturi. Takodje ocekujem da ce Larrabee prevazici i trenutno najveci problem GPGPU koncepta -- veliku latenciju koja GPU cini neupotrebljivim za manje/krace zadatke.

Evo Nebojsa Novakovic "analizira" rat izmedju NVDA i INTC : Link

sad vidim da nece raditi raytracing 🙂 Ali nema veze, sve ovo gore je primenljivo i na rasterizaciju. Ljudi ce za igre kupovati graficke karte, a ne Larrabee...U najboljem slucaju Lara ce zamenuti uboge G3x integracije...

Što se optimizacija tiče, nisam baš tako siguran da nove igre neće biti optimizovane za Larrabee.

Ne znam da li je još uvek aktuelno, ali kada sam pre par meseci na Intelovom sajtu gledao šta imaju u ponudi za studentsku praksu i zapošljavanje postojalo je more ponuda za rad sa 3D grafikom. Kratki opisi radnih mesta su se završavali sa rečenicom tipa: "Intel vam nudi da radite na izazovnim projektima iz oblasti 3D grafike, uključujući i saradnju sa najvećim proizvođačima igara za PC".

@audiofreak:

pa ne znam zasto se uopste i pominje potpuna programibilnost, mislim, logicno je da ce CPU biti kompatibilan sa ulogom koju treba da izvrsava 😀 Logicno je da nVidia to nema sobzirom da nema x86 licencu. A nije kao i da nam tako nesto treba za igranje. (Sorry, ja ne gledam GPGPU, pa u to necu da se mesam jer o tome jako malo znam. Ne znam kako bi se Larrabee kotirao pored Tesle ili neke buduce takve naprave )

@F.L.C.X.

Pa niko ni u sta jos nije siguran 🙂 Ja svoje misljenje baziram na osnovu danasnjeg iskoriscenja DX10, Dual, quad itd CPU-a bla bla. Iskoriscenje je uglavnom mizerno van profesionalnih aplikacija, a vecina igara silom prilike koristi oba core-a. Jedino UT3 tu i tamo koristi dva jezgra na nacin koji je optimalan. (Jednim racuna jedno, drugim nesto sasvim drugo, u prevodu ne deli posao malo levo malo desno vec je lepo thredovan).

Ono sto ce Larrabee imati, a klasican GPU nece ce biti potpuna programabilnost koju dobija od x86 arhitekture. To ce omoguciti da se mnogo efikasnije na njemu izvrsavaju mnogi drugi algoritmi (sto da ne i raytracing) koji "ne leze" klasicnoj GPU arhitekturi.

hm, ovo mi zvuci poznato... Cell anyone 😉

hm, ovo mi zvuci poznato... Cell anyone 😉

Paaa... ne bih se slozio. Cell ipak ima jedno jezgro i koprocesore (kojima mora da se zadaje "domaci" svako malo preko DMA). Ovde ce biti potpuno ravnopravna x86 jezgra u pitanju.

Ja uopste ne sumnjam da ce Intel napraviti nesto bolje od Tesle jer to nije tesko. Tesla ne podrzava Double Precision floating point, a kod koji ima dosta grananja mu ne lezi uopste jer performanse padaju drasticno. Tu je CPU jos uvek "tata".

Sve u svemu, NVIDIJA se utronjala skroz. Bolje bi im bilo da zalegnu na posao, da prestanu da cede ovaj G80 i derivate da izbace novi cip sa podrskom za 64-bit FP i obecanih 1TFLOPS.

Paaa... ne bih se slozio. Cell ipak ima jedno jezgro i koprocesore (kojima mora da se zadaje "domaci" svako malo preko DMA). Ovde ce biti potpuno ravnopravna x86 jezgra u pitanju.

jedno pitanje: da li to znaci da ce Larrabee moci da pokrene bilo sta kompajlirano za x86?
ako je tako koja je onda razlika izmedju C2D i Larabee (ako jedan i drugi CPU pokrecu isti kod a Larrabee ima 16 procesora u sebi za isti posao)?

ili drugacije: ako Larrabee pokrece bilo sta kompajlirano za C2D stace nam onda C2D uopste?

pise da ce Larrabee koristiti modifikovani x86 ISA - a vec si pisao da je poenta da se danas sto je moguce vise koristi SSE instrukcije a sad ce intel jos vise da modifikuje x86 za Larrabee i gde je onda tu prednost x86 kompatibilnosti - na sta se ona odnosi (x86 kompatibilnost) i koja je konkretna prednost ove kompatibilnosti (nevezano za FP preciznost, to si vec naveo)?

btw Cell koristi "ring" za prenos podataka izmedju SPEs lokalne memorije i glavne (96KB/taktu) - nesto slicno spominje i intel za Larabre koliko se secam... :/
svaki SPE ima svojih 256KB za instrukcije + podatke.

tek sad sam video da oni to planiraju tek za 2009/2010 Larrabee... :/ (isto ko i za AltiVec i SSE... ARM i Atom... dobro su se setili!)

"...or perhaps offline as a component of a supercomputer" - ono sto je Cell danas...
*dosadno*
IBM vec neko vreme ima RealTime RayTracingu na Cell-u (razvojne alate, biblioteke...) a ovi nemaju jos ni prototip gotov a *****ju RayTracing ovo, RayTracingu ono... bezveze.

Sta ce moci da pokrene direktno, zavisice iskljucivo od drajvera i stepena "virtuelizacije" koji doticni bude nudio.
Larrabee jezgra ce biti kompatibilna, SIMD ostaje (jer je pogodan za obradu pixela). Postoji varijanta da ce AVX koji se planira za Sandy Bridge biti dodat i na to kada i ako proces proizvodnje dozvoli.

To sto Cell ima nije L2/L1 to je lokalna memorija kojoj pristup ima samo taj SPE. Nema prefetch-a, sve se dovlaci programiranjem DMA transfera sa glavnog procesora. Kod Larrabee to nece biti tako.

Ne sekiraj se 2009 nije daleko, a Intel se zahuktao, mozda bude nesto i ranije ako im bude dobro islo, ko zna?

Intel ima RT demoe koliko ja znam i rade na tome. Sigurno ce im biti lako da stignu i prestignu IBM na klasicnim x86 procesorima.

Intel ima RT demoe koliko ja znam i rade na tome. Sigurno ce im biti lako da stignu i prestignu IBM na klasicnim x86 procesorima.

iskrno ja jedva cekam to da vidim... 😉 IBM vec ima nesto, ARM takodje... Intel tek dolazi na taj teren sa x86-4-everyone kampanjom koja je nikad jaca! :d

btw totalno ludilo - evo sad citam da je neko nabudzio Mac OS X na UMPC sa Via procesorom 😀 iskreno ovakva "sloboda" i "sarolikost" nije bila jos od sredine 80-tih!
:banana:

jedno pitanje: da li to znaci da ce Larrabee moci da pokrene bilo sta kompajlirano za x86?
ako je tako koja je onda razlika izmedju C2D i Larabee (ako jedan i drugi CPU pokrecu isti kod a Larrabee ima 16 procesora u sebi za isti posao)?

ili drugacije: ako Larrabee pokrece bilo sta kompajlirano za C2D stace nam onda C2D uopste?

Razlika je kljucna - mikroarhitektura. Koristice isti ISA ali dve drasticno razlicite mikroarhitekture.
Larrabee ce koristiti tzv. mini-cores. Jednostavno in-order jezgro sa sto vise isecenog sala (izbacice sve optimizacije sem za SIMD), tako da fizicki zauzima sto manju povrsinu. Samim tim je moguce staviti sto vise takvih jezgara na jednu plocicu. Ako se uzme u obzir da je svako jezgro 4-way SMT, da ima dve 512-bitne SIMD jedinice po jezgru i da ima 16 do 24 takvih jezgara na jednoj plocici, dobija se mass multithreaded SIMD procesorom koji je u sirovoj FLOPS snazi oko 5 do 10 puta jaci od jednog Sandy Bridge-a (tj. oko 20 puta jaci od aktuelnog Core 2 Quad-a).

Medjutim, cim bacis Larrabee-u kod koji mu ne odgovara on se sakrije u cosak i place. Zato su potrebna i uvek ce biti potrebna "fat" jezgra kao C2D koja ne zanimam kakav je kod, vec sve menju.

Dobra strana Larrabee-eve x86 kompatibilnosti nije toliko sam x86, vec cinjenica da su mu koreni u potpuno programabilnom ISA i da moze s njim da se radi sve. Klasican GPU ima tri rezima rada: 1) Posao za koji je namenjen i koji radi brzo. 2) Posao za koji nije namenjen i na koji se gusi. 3) Posao za koji nije namenjan koji uopste ni ne moze da radi.
Ako Larrabee od svoje fat brace nasledi par zgodnih stvari (npr. dobar branch predictor) verovatno ce se i u slucajevim sporijeg koda pristojno snalaziti.

Losa strana x86 kompatabilnosti je to sto mora da vuce ceo ISA ukljucijuci i propali x87...
Za matore instrukcije verovatno ni nece biti podrske u hardveru, nego ce ih sve microcode-ovati, ali opet... ima ih mnogo i sve je to salo. Pati od toga i Atom. Zato mi se i ne svidja x86 everywhere trend.
Sta bi samo bilo da se toliko vremena i para ulozilo u neki normalan ISA, umesto x86.

btw Cell koristi "ring" za prenos podataka izmedju SPEs lokalne memorije i glavne (96KB/taktu) - nesto slicno spominje i intel za Larabre koliko se secam... :/

Intel planira 256B/cycle ring bus.

tek sad sam video da oni to planiraju tek za 2009/2010 Larrabee... :/ (isto ko i za AltiVec i SSE... ARM i Atom... dobro su se setili!)

Eh, da DEC nije sahranjen, imali bismo jos 2006-e Alpha EV8 sa Tarantula vektorskom jedinicom koja izvrsava 32 DP flops-a po ciklusu...

Sta ce moci da pokrene direktno, zavisice iskljucivo od drajvera i stepena "virtuelizacije" koji doticni bude nudio.

Kakve veze imaju drajveri ako ce moci nativno da izvrsava x86 kod?
Za DirectX i OpenGL ce trebati driver, ali to je samo sto Intel hoce da Larrabee glumi GPU. Ako hoces direktno da programiras za njega, x86 i udri.

Larrabee jezgra ce biti kompatibilna, SIMD ostaje (jer je pogodan za obradu pixela). Postoji varijanta da ce AVX koji se planira za Sandy Bridge biti dodat i na to kada i ako proces proizvodnje dozvoli.

Imace Larrabee svoje posebne SIMD ekstenzije sa 512-bitnim vektorima.
Uz AVX i AMD-ov SSE5 to doprinosi sverastucem broju novih x86 ekstenzija. Oh well, keep them coming! Iskreno, mislim da je krajnje vreme za novi ISA. Ni Power, ni EPIC, ni Sparc, nego nesto potpuno novo za mainstream. Ali to se nece desiti skoro.

Pa moci ce nativno ali kovacm pita da li ce moci da uploaduje Zumu na GPU i da je igra bez procesora 😀

Pozdrav iz nVidije, i CPU jeste mrtav. 🙂 CPU sad sluzi samo da vrti OS i hrani graficku i to je to. Ako hoces nesto brzo , eto ti CUDA koja je reda 20x brza od bilo kog intela za pojedine stvari u paralelnom racunanju. A Intelu svaka cast za sse sto se setio da ubaci dot product u sse 4.1 ili 4.0 insturkcijama. Stvarno kad ih pogledam pitam se dal su moglu da smisle nesto gore i nista mi ne pada na pamet.
Maticna ploca sa memorijom procesorom i periferijama je samo kartica koja se steka na graficku, nekad je bilo obrnutu 🙂

Poslednja izmena:
Razlika je kljucna - mikroarhitektura.

...

Imace Larrabee svoje posebne SIMD ekstenzije sa 512-bitnim vektorima.
Uz AVX i AMD-ov SSE5 to doprinosi sverastucem broju novih x86 ekstenzija. Oh well, keep them coming! Iskreno, mislim da je krajnje vreme za novi ISA. Ni Power, ni EPIC, ni Sparc, nego nesto potpuno novo za mainstream. Ali to se nece desiti skoro.

Odlicno objasnjeno. Dobra stvar koncepta lezi u tome sto ce nakon sto se kompletira Larabee projekat, vrlo lako moci (tada cemo imati uveliko 32nm) ukombinovati fat i mini jezgra i napraviti multi-purpose chip koji ce raditi sve. Mislim da nece biti veliki problem napraviti monster cip koji kombinuje fat jezgra iz Nehalem arhitekture i mini jezgra iz Larabee-a. Uz integrisani DDR3 memorijski kontroler to je vec ozbiljan GPU integrisan unutrar CPU-a.

To nuzno ne mora da znaci da je GPU mrtav, ali ce jos vise korisnika biti zadovoljno ovim vidom integrisanog resenja sto ce trzisni udeo proizvodjacima klasicnih GPU-ova jos vise da smanji, kao svojevremeno integracije GPU-a u cipset. Mislim, prica je skoro identicna kao i prilikom integracije grafickog procesora u cipset.

Zato je nVidia i lansirala ovaj PR buslhit po kome njihov GPU radi sve, sto je besmislica svoje vrste i obicna demagogija. Na duge staze, jedino ce nVidia nuditi samo specijalizovana GPU resenja i, po mom misljenju, trziste ce im se jako suziti tj. bice bespotrebno kupovati discreete graphics u svim segmentima osim u HC gamingu i workstation segmentima sto je opet jako mali deo trzista nedovoljan da velika kompanija kao sto je nVidia ostane toliko velika...

Obrni okreni - nVidia ce izgubiti ogroman deo trzista kada budu lansirani Larabee i kanije Fusion projekti i jasno je da traze resenje za svoj problem.

Poslednja izmena:
Za larabi mogu samo da se nasmejem od srca. Sta bese oni hoce sa larabijem, software-ski rasterajzer, rejtrejsing... Koliki bandwidth to treba, koliko niti, kakav scheduling ? softverski ? ma , nema nista od toga

Poslednja izmena:
Za larabi mogu samo da se nasmejem od srca. Sta bese oni hoce sa larabijem, software-ski rasterajzer, rejtrejsing... Koliki bandwidth to treba, koliko niti, kakav scheduling ? softverski ? ma , nema nista od toga

Procitaj ponovo, ne radi se o softverskom resenju koje je ograniceno samo na Raytracing...

Intel je tek sad izbacio dx10 drajvere koji mozda rade ali nije 100% sigurno. Bas me zanima ko ce da programira larabi.. i kako. ljudi nisu naucili da pisu visenitne programe , a ovo je 10x gore. Inace pola ljudi koje sam pitao iz intela nisu imali pojma o arhitekturi larabija tako da...

Poslednja izmena:
Intel je tek sad izbacio dx10 drajvere koji mozda rade ali nije 100% sigurno. Bas me zanima ko ce da programira larabi.. i kako. ljudi nisu naucili da pisu visenitne programe , a ovo je 10x gore

Da, a ti DX10 drajveri su bili kljucna stvar na trazistu na koje Intel cilja sa svojim grafickim resenjima?

Ako Larabee bude ciljao na gaming trziste imace i odgovarajuce drajvere.

Ma , to je samo tako sednes i za mesec dana napises gotove drajvere za prvu generaciju procesora. NVIDIJA ima CUDA biblioteku, intel nema nista tako da za sada ne znam o cemu se ovde prica. Procesor nije izaso, samo se spekulise sta ce da bude, ne zna se ni namena i kao intel ce da ubije nvidiju..

edit.
u svakom slucaju ne znam nikog ko je dao vise para za procesor nego za graficku
obicno je daj cpu za 150 evra i graficka 250 tako da eto zasto je cpu mrtav

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno