Šta je novo?

Nvidia SLI - cista glupost?!

• Začetnik teme Začetnik teme Zveki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Zveki

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2003
Poena
620
Koliko ima smisla kupiti dve graficke karte od po 350EUR da bi se dobile duplo bolje performanse? Zar nije logicniji napredak u vidu DUAL GPU kartica? (s obzirom da se u SLI modu bukvalno ODBACUJE VRAM sa jedne kartice, i samo GPU vrsi svoju funkciju). Koliko bi jeftinije bilo (a i tehnicki i po karakteristikama brze) da se napravi JEDNA karta sa DVA procesora? Mislim, ako je SLI toliko iventivan...

Zveki je napisao(la):
Koliko ima smisla kupiti dve graficke karte od po 350EUR da bi se dobile duplo bolje performanse? Zar nije logicniji napredak u vidu DUAL GPU kartica? (s obzirom da se u SLI modu bukvalno ODBACUJE VRAM sa jedne kartice, i samo GPU vrsi svoju funkciju). Koliko bi jeftinije bilo (a i tehnicki i po karakteristikama brze) da se napravi JEDNA karta sa DVA procesora? Mislim, ako je SLI toliko iventivan...

Da je on toliko bio invetivan opstao bi do dan danas a ne bi ga sada NVIDIA budila iz mrtvih....kao vampira.
Neko od 3dfx-ovih inzenjera u NVIDIA-i je SLI nostaligichan i ne moze da zaboravi staru slavu...😀 Kad se pojavio PCI-E i videle njegove mogucnosti odmah su se bacili u akciju... :smash: Samo pogreshno su ga implementirali...
To je sve moglo jeftinije...Ali Marketing je chudo...i psiholohki gledano...nekako mocno izgleda videti dve karte u mashini...ali to zadovoljstvo koshta.

PCI-E 32x(nadam se da takav slot nece biti dugachak kao tastatura...😀) i dualgpu i reshen posao..ali ne moz' sve na mala vrata odjednom.
Vrh ledenog brega je 2x manji nego onaj deo pod vodom. Idemo redom.

Serial tehnologija dozoljava "budzenje" laichki recheno. Posmatrajmo to kao kad zabodemo USB HUB u USB na plochi, i tako imamo vihse konektora i vishe mogucnosti. Pojavljuju se sad i SATA HUB-ovi..do 15 uredjaja...pomenu neko SCSI...da batalimo sad to.... ,)

To shto je uradio Gigabyte je pokazatelj koliko je SLI loshe reshenje kad se gleda odnos cena/performanse/ulozenasredstva za proizvodlju...
Iz svega toga ispada da je to sve moglo na jednom PCB-u i sa poboljshanjem gore pomenutog odnosa.

U ATi-ju su iskulirali donekle SLI...ali marketing je chudo i on tera takodje i tu kompaniju da izbaci neshto "slichno". Samo poznavajuci kanadjane oni to dobrano isplaniraju i ispituju a ne trche kao zdrebe pred rudu...

I shta sad bi NF4Ultra i SLI varijanta chipa su potpuno isti...a tu "razliku" je NVIDIA napravila samo da se ne bi jeftinji NF4Ultra stavljao na SLI ploche....

interes/biznis/tehnologija/novac/marketing/.....se tu ipak okrecu.

Zveki je napisao(la):
Koliko ima smisla kupiti dve graficke karte od po 350EUR da bi se dobile duplo bolje performanse? ..

da se bar dobijaju duplo bolje performanse....

ivica je napisao(la):
To shto je uradio Gigabyte je pokazatelj koliko je SLI loshe reshenje kad se gleda odnos cena/performanse/ulozenasredstva za proizvodlju...

Gigabyte ih je jako zeznuo sa dual Gpu-om :banana:

Ivice, nemas pojma 🙂

Za PEG karticu je x4 vise nego dovoljan, posebno kada sa drugom karticom komunicira putem posebne veze kakav je nVidin "SLI mostic".

Ne bi me cudilo da nVidia izbaci karticu koja ide u x1 slot sa SLI konektorom, nista joj ne bi falilo ni u njemu.

Sva ta naglabanja, PEG je brzi od AGP8x jer moze da 3x vise gigabite jesu marketinski trikovi.
Ali SLI nije.
Kada se dobro optimizuje SLI radi. E sad, sto su ovo prve verzije drajvera pa SLI dobro radi samo u 3DMarku, problem jeste, ali bice sigurno resen.

Drugo, sta mislis kako radi ta dvoglava kartica, pa i ona se u drajverima vidi kao dve SLI vezane kartice. I jednako brzo radi.

To sto je Gigabyte uradio je gurajne SLI-a kroz PEG, ali to nije brzo kao sa nVidiinim "mosticem" on je direktnije vezan na GPU i brze prebacuje podatke.

Stoga sam siguran da i ATI kada izbaci svoju verziju SLI-a, koristice nekakvu posebnu vezu. A koliko ce performanse skociti ili cak opasti (2 kartice u SLI su recimo u CoD sporije od jedne 🙂) zavisi samo od optimizacije, snaga je tu, samo je treba iskoristiti.

Pozdrav!

Zveki je napisao(la):

Potpuno pogresno razmisljanje. Ideja uopste nije realna. Takva dual GPU kartica bi bi se proizvodila i prodavala u veoma ograniucenim kolicinama i samim time sa drasticno vecom cenom od cene dve koliko toliko "standardne" karice. Sva prednost ustede u materijalu (memorija, PCB...) bi se izgubila. Da ne govorim dalje o problemima napajanja takvog cuda od kartice.

Istorija je vise puta pokazala da su igracke kartice sa dva procesora uvek bile promasaj.

Bogda je napisao(la):
Potpuno pogresno razmisljanje. Ideja uopste nije realna. Takva dual GPU kartica bi bi se proizvodila i prodavala u veoma ograniucenim kolicinama i samim time sa drasticno vecom cenom od cene dve koliko toliko "standardne" karice. Sva prednost ustede u materijalu (memorija, PCB...) bi se izgubila. Da ne govorim dalje o problemima napajanja takvog cuda od kartice.

Istorija je vise puta pokazala da su igracke kartice sa dva procesora uvek bile promasaj.

Ova izjava mi lici na politicku raspravu..? Otkud ti znas da tvoje razmisljanje nije pogresno? Sve u svoje vreme...
Znaci u cenu "standardne" kartice (koja je minimum FX6600GT) ulazi do 16 diskova sa igrama i drugim softverom, eventualnih 256MB DDR3 memorije, fancy kuler i jeziv layout... Pa koliko kosta sam GPU koji je u stvari sve sto ostaje od jedne karte u SLI modu? Znaci ako SLI nastavi kako je do sada predstavljan, bice debelih razloga da se predje na Dual GPU karte!
A koliko je normalno da dve graficke karte zauzmu 5 od 7 PCI slotova (a i glupo je da das tolike pare za ostalo, a nemas Audigy, pa neku besnu TV kartu, paa...to je TO?)?
U kakvom napajanju je problem, sta bi tu zahtevalo vise struje od dve kartice? Ne razumem.
Sem toga komunikacija izmedju GPUa i memorije bila bi sigurno brza preko procesorske magistrale, koliko god PCI-E bio brz. A i koliko sam shvatio kartice u SLI modu zajedno rade u 16x rezimu.
Ne zelim da raspravljam, vec pokusavam da sagledam stvari iz ugla realnog razvoja tog vida tehnologije, jer mislim SLI ima vrednost samo kao pocetak novog pravca u konstruisanju graf. karti.
P.S. Gigabytova tehnologija omogucava "uparivanje" dve kartice koje ne moraju biti SLI verifikovane, ali je poboljsanje nekih 30ak posto.

ljudi manite se jalovih rasprava jer niko od nas ne zna troskove izrade kartice sa jednim a posebno sa dva vpu-a. mi ovde samo spekulisemo i nema razloga za flambirane dijaloge🙂

Zveki, odakle ti to da memorija na jednoj kartici u SLI modu ostaje neiskorišćena? To nema veze sa životom.
Dalje, moguće je napraviti karticu sa dva GeForce 6600 GT čipa, ali kako zamišljaš karticu sa dva GeForce 6800 Ultra GPU-a. Kako da to napajaš? Čime da hladiš takvog monstruma?
Slažem se da su dva GPU-a rešenje za budućnost, iz istog raloga zbog čega se prelazi i na dvojezgarne procesore. Dakle, manje zagrevanje i potencijalno više performanse. S tim što se na kartice verovatno neće postavljati dva identična GPU-a, već će postojati nešto kao grafički čipset, sastavljen od dva ili više različitih čipova.

morbius je napisao(la):
... Čime da hladiš takvog monstruma? ...

Ovim?! :-devil-:

gwsli1.jpg

gwsli.jpg

znam, malo je offtopic
but still kicks ass :-devil-:

Poslednja izmena:
morbius je napisao(la):
Zveki, odakle ti to da memorija na jednoj kartici u SLI modu ostaje neiskorišćena? To nema veze sa životom.

Ima, ali nije bitno, stvarno mi nije ideja da nesto dokazujem (testirana ploca - ASUS A8N-SLI Deluxe, cistokrvni nForce4 SLI MCP - na slici iznad ;-), 2 grafike od 128MB u SLI modu imaju 128MB VRAM-a... Pozdrav, :,,:
@Falcon - prava slika u pravo vreme, DUAL pozdrav!

Poslednja izmena:
Bogda je napisao(la):

Ako se dobro sećam svoje Voodoo2 kartice, ona je imala čak 3 čipa, a voodoo1 2, zar ne?

Nazalost SLi ovakav kakav je ima previse nedostataka da bi vecini obicnih korisnika bio od koristi!
Sustina SLi-a je u drajveru i bukvalno rucnoj optimizaciji istog za svaku igru ponaosob. To je ogroman minus i nepostojanje nekog "smart algoritma" u kompajleru za drajvere da na osnovu nekih kljucnih parametara oceni koji mod je u kom momentu podoban za odredjeni naslov, znaci da se programeri drajvera moraju iscrpno igrati i tweakovati drajver mic-po-mic.
SLi je jako dobarza programere igara koji mogu adekvatno da optimizuju endzin i da zahvaljujuci snazi SLi-a mnogo bolje projektuju 3D masinu. U principu razlika izmedju pocetka programiranja endzina i njegove konkretne implementacije, odnosno izlaska igre je 2-3 godine u najboljem slucaju! Do tada se mogu promeniti i do dve generacije GPU-ova. Zahvaljujuci SLi-u programeri mogu da napisu mnogo bolji engine nego sto je to do sada bio slucaj!
Sto se tice Gigabyte Dual kartice, GPU-ovi na njoj su povezani putem SLI linka, laicki receno, integrisanog u samu karticu! Nazalost zbirnih 256 MB se ne moze sherovati i svaki GPU koristi svojih 128 MB, kako za frame-buffer, tako i za teksture. Efektivno, u radu se ove kartice ponasaju kao da imaju 128MB rama na raspolaganju!
I zrazloga sto je nVidia tako napisala drajver, GA-ov DualGPU "freak" moze da radi samo na plocama sa nF4 SLi chipsetom, sto je veliki minus, ali to je nVidijina politika, kojoj se jedino moze doakati sa famoznim modovanjem samog nF4 chipa, odn. njegovog LGA pakovannja (cuveno spajanje kontakata).
Takodje, ne treba zanemarti shirinu PCIEx linka, jer se ne moze identicna kolicina podataka u jedinici vremena preneti izmedju CPU-a i Master GPU-a kroz x2 i kroz x8 PCIEx BUS. otuda i razlike u performansama izmedju MSI-ove "kvazi SLI" i prave "SLI" tehnologije na Platinum i Diamond plocama!

Za sve TVRDE glave iz prethodnog dopisa upravo Gigabyte salje odgovor GV-3D1! Ajd pa da vidimo nastavak te price u vidu odgovora konkurencije...

Nedjo je napisao(la):
Nazalost SLi ovakav kakav je ima previse nedostataka da bi vecini obicnih korisnika bio od koristi!
Sustina SLi-a je u drajveru i bukvalno rucnoj optimizaciji istog za svaku igru ponaosob. To je ogroman minus i nepostojanje nekog "smart algoritma" u kompajleru za drajvere da na osnovu nekih kljucnih parametara oceni koji mod je u kom momentu podoban za odredjeni naslov, znaci da se programeri drajvera moraju iscrpno igrati i tweakovati drajver mic-po-mic.
SLi je jako dobarza programere igara koji mogu adekvatno da optimizuju endzin i da zahvaljujuci snazi SLi-a mnogo bolje projektuju 3D masinu. U principu razlika izmedju pocetka programiranja endzina i njegove konkretne implementacije, odnosno izlaska igre je 2-3 godine u najboljem slucaju! Do tada se mogu promeniti i do dve generacije GPU-ova. Zahvaljujuci SLi-u programeri mogu da napisu mnogo bolji engine nego sto je to do sada bio slucaj!
Sto se tice Gigabyte Dual kartice, GPU-ovi na njoj su povezani putem SLI linka, laicki receno, integrisanog u samu karticu! Nazalost zbirnih 256 MB se ne moze sherovati i svaki GPU koristi svojih 128 MB, kako za frame-buffer, tako i za teksture. Efektivno, u radu se ove kartice ponasaju kao da imaju 128MB rama na raspolaganju!
I zrazloga sto je nVidia tako napisala drajver, GA-ov DualGPU "freak" moze da radi samo na plocama sa nF4 SLi chipsetom, sto je veliki minus, ali to je nVidijina politika, kojoj se jedino moze doakati sa famoznim modovanjem samog nF4 chipa, odn. njegovog LGA pakovannja (cuveno spajanje kontakata).
Takodje, ne treba zanemarti shirinu PCIEx linka, jer se ne moze identicna kolicina podataka u jedinici vremena preneti izmedju CPU-a i Master GPU-a kroz x2 i kroz x8 PCIEx BUS. otuda i razlike u performansama izmedju MSI-ove "kvazi SLI" i prave "SLI" tehnologije na Platinum i Diamond plocama!

Ne znam sto ponavljas vec recheno. Sve to sam napisao u GV-3D1 vs. 6600GT SLI dve nedelje pre ovoga. Medjutim, napravio si jednu gresku. Ne moraju da tvikuju drajver mic po mic niti bilo sta slicno. Dovoljno je da naprave tri reda teksta i definisu profil - kazu drajveru da li da koristi AFR i SFR algoritam (provere koji daje bolje rezultate). To su mogli da urade u panelu samih drajvera da su hteli. Kazu "advanced users only", detekcija 3D moda postoji kod svake kartice, stave opciju - "use dual gpu in every 3d app." sa dva checkbox-a : SFR i AFR, oznachis jedan, proveris sam koji u tvojoj 3D igri radi bolje (mozda sa nekom igra puca, recimo, ali nek se ograde od toga) i eto ti. A ne fora kad je sa nekim 66.xx drajverima bilo podrzano 9 igara, a sa 71.40 isto tih devet, iako je 5 meseci razmaka medju njima... Tuga! Uopste se ne trude oko softverske podrske za SLI, u suprotno niko ne moze da me ubedi.

nHancer resava sve probleme po pitanju ukljucivanja SLI podrske za nepodrzane naslove, a kao sto rece Max, dovoljno je pustiti neki timedemo i proveriti u konkretnoj igri da li je bolje AFR ili SFR (generalno AFR je "safe bet", dok SFR ume da pravi probleme u nekim igrama)
BTW, ja bi voleo da vidim 2 Gigabyte karte sa po 2 GPU-a u SLI-u 😀

Dok to ne naprave, nije lose ni ovako:

Prilozi

• 3dmark03_9x267_sli6800_420_850.gif
    3dmark03_9x267_sli6800_420_850.gif
    133.9 KB · Pregleda: 164
  • 3dmark05_9x267_sli6800_420_850.gif
    3dmark05_9x267_sli6800_420_850.gif
    130.2 KB · Pregleda: 145
byMaX je napisao(la):
Dovoljno je da naprave tri reda teksta i definisu profil - kazu drajveru da li da koristi AFR i SFR algoritam (provere koji daje bolje rezultate).

Jeste, i time iskoristis mozda ... 40% onoga sto bi 2 gpu-a u stvarnosti mogla da urade.

Nedjo je potpuno u pravu sto se tice toga da je i oooogorman deo posla oko optimizacije SLI-a na prgramerima engina. AFR i SFR algoritmi nisu jedino i najbolje resenje (tj. AFR bi trebao da bude ali ... )! Moguce su bukvalno optimizacije na nivou scene pa cak i odredjenog vremeskog dela animacije u samom enginu! Najbolje su predefinisane animacije jer se tu tacno zna ko-sta-kako-kad i koliko.
Takve stvari traju, ali ce po mom misljenju biti neophodne. Ako nista drugo, svima nam poznata TWIMTBP kampanja ce to da plati ne sekirajte se 😀

SLI tehnologija je namenjena nekome kome trebaju izuzetne performanse, i meni to ne deluje kao glupo resenje, iskreno jedva sam cekao da se to desi...Kome to ne odgovara ima dual GPU...i to je vrlo elegantno reseno...

Wolfman je napisao(la):
SLI tehnologija je namenjena nekome kome trebaju izuzetne performanse, i meni to ne deluje kao glupo resenje, iskreno jedva sam cekao da se to desi...Kome to ne odgovara ima dual GPU...i to je vrlo elegantno reseno...

Dual GPU, ovo sto sada ima, 6600GTx2 radi samo u SLI plocama.

Ja sam mislio na jednu usamljenu 6600GT.Ovo je bilo moje misljenje vezano o SLI tehnologiji, nevezano sa predhodnim postovima...Jel neki nesporazum.

Izvini sto smo mi skapirali onako kako si ti napisao. Ne citamo misli, pa da znamo da nisi mislio kao sto si napisao 😉

Poslednja izmena:
Da znas da si u pravu, Sale...

nisu na onom MSI-u performanse nesto drasticno slabije, jos kad uporedite cene te ploce i full nf4 ultra SLI ploce... Taman da za razliku uzmes dva 6800gt-a umesto 2x6800

MAD_MUzzY je napisao(la):
Jeste, i time iskoristis mozda ... 40% onoga sto bi 2 gpu-a u stvarnosti mogla da urade.

Nedjo je potpuno u pravu sto se tice toga da je i oooogorman deo posla oko optimizacije SLI-a na prgramerima engina. AFR i SFR algoritmi nisu jedino i najbolje resenje (tj. AFR bi trebao da bude ali ... )! Moguce su bukvalno optimizacije na nivou scene pa cak i odredjenog vremeskog dela animacije u samom enginu! Najbolje su predefinisane animacije jer se tu tacno zna ko-sta-kako-kad i koliko.
Takve stvari traju, ali ce po mom misljenju biti neophodne. Ako nista drugo, svima nam poznata TWIMTBP kampanja ce to da plati ne sekirajte se 😀

Ma jok, kakva crna optimizacija enginea. To su priče za malu decu. Kad nešto ne radi kako je obećano uvek se vade na optimizacije odnosno njihov nedostatak. Pre će u pitanju biti ljakavo isprojektovan hardver i nogama napisani drajveri, ne bi bilo prvi put da nvidia uradi tako nešto.

Konretno, određene SGI desktop grafičke (Maximum Impact, MXI, MXE) su sve u suštini SLI. Postoji zajednički frame buffer, ali svaki komplet 3D čipova (komplet čine geometrija, rasterizacija, teksturiranje, neki efekti i još par sitnica) ima odvojenu memoriju. MaxImpact je 3 kartice (1 2d izlaz i 2 za 3D), MXI i MXE su fizički 2x veće od slabijih modela. Tako npr. MXE fizički ima 8 MB TRAMa, ali logički 4 jer svaki čip za teksturiranje ima svojih 4 MB. SLI u takvoj varijanti je kompletno nevidljiv za programe, sem naravno 2x veće brzine. Drajveri odrađuju ceo posao, a da radi oko 2x brže vide se u testovima, programima i igrama. Bilo bi bolje da nvidia lepo sedne i uradi stvar kako treba. Uostalom, brzina PCI-X je nebitna jer nijedna kartica još uvek ne radi teksturiranje a da teksturu vuče direktno iz sistemske memorije (bajka sa kojom je ušao AGP). Kad to bude bilo bitno, tada neka razmišljaju o tome, dotle slobodno mogu da zaborave na to. Bitno je da brzina komunikacije između 2 kartice bude velika i da bude direktna. "Nazad za crtaću tablu." 😀

Nema sumnje da ti MadTexelu mnogo znas o profi akceleratorima, ali si ovde poredio babe i zzabe!
A da ce biti optimizacija enginea, bice! Pomenu li su nam 2-3 masine, najpopularnije su svakako Unreal3 i Morrovind 4 (Verujem da ce se i JC prikloniti ovim ekipama sa svojom masinom upriremi, ipak id i nVidia imaju veoma tesnu saradnju)
nVidia je svu svoju energiju usmerila na SLI i verujem da ce oni izgurati da za 12-18 meseci vecina masina (svih vrsta) bude isporucivana sa ili sa SLi ili sa mogucnoscu SLi upgradea.
u njihovim planovima do G70 nema nicega, tako da je ocekivano da se oni R520ki suprotstave sa SLIjem, barem u pocetku... obzirom da se njihov 16pipe PCI Express akcelerator i dalje pravi u 0.13 mikrometara, vrlo je moguce da ce u drugoj polovini godine napraviti NV40-like (16pipe) GPU, ali u usavrsenom proizvodnom procesu, cisto kako bi spustli proizvodnu cenu 6800tke i u krajnjoj liniji samog SLI-a.
Cinjenica je da je Dual GFX Card (DGC) kombinaciju moguce postici i na efikasniji nacin, ali SLi je bio najbrzi, a biti lider i trend setter na ovom trzistu je ekstremno vazno, makar i po cenu komplikacija sa drajverima...

@Nedjo: bas sam to i ja hteo da kazem. Profi masine su profi masine, skroz drugacije rade i cena je skroz drugacija.

@MadTexel: Jednostavno nema potrebe za brzom karticom od 6800ultra, a na raspolaganju imas opciju da stavis dve takve 🙂 SLI ne radi samo ako u drajverima nema podrsku za igricu koju si poterao. SLI nije namenjen (nvidijin SLI) za upotrebu u profesionalnim aplikacijama, niti ih podrzava kolko znam, za sada.

gx-x je napisao(la):
SLI nije namenjen (nvidijin SLI) za upotrebu u profesionalnim aplikacijama, niti ih podrzava kolko znam, za sada.

Da, on je za sada namenjem samo 3D Markovima... I ponekoj igri, ali ne vidim ko ne bi mogao da igra nesto najnovije i najbrutalnije u 1280x1024 na primer sa sve AF i FSAA, sa nekom X800XT ili 6800Ultra karticom...?

Nedjo je napisao(la):
Nema sumnje da ti MadTexelu mnogo znas o profi akceleratorima, ali si ovde poredio babe i zzabe!
A da ce biti optimizacija enginea, bice! Pomenu li su nam 2-3 masine, najpopularnije su svakako Unreal3 i Morrovind 4 (Verujem da ce se i JC prikloniti ovim ekipama sa svojom masinom upriremi, ipak id i nVidia imaju veoma tesnu saradnju)
nVidia je svu svoju energiju usmerila na SLI i verujem da ce oni izgurati da za 12-18 meseci vecina masina (svih vrsta) bude isporucivana sa ili sa SLi ili sa mogucnoscu SLi upgradea.
u njihovim planovima do G70 nema nicega, tako da je ocekivano da se oni R520ki suprotstave sa SLIjem, barem u pocetku... obzirom da se njihov 16pipe PCI Express akcelerator i dalje pravi u 0.13 mikrometara, vrlo je moguce da ce u drugoj polovini godine napraviti NV40-like (16pipe) GPU, ali u usavrsenom proizvodnom procesu, cisto kako bi spustli proizvodnu cenu 6800tke i u krajnjoj liniji samog SLI-a.
Cinjenica je da je Dual GFX Card (DGC) kombinaciju moguce postici i na efikasniji nacin, ali SLi je bio najbrzi, a biti lider i trend setter na ovom trzistu je ekstremno vazno, makar i po cenu komplikacija sa drajverima...

Ne bih rekao da je poređenje baba i žaba. Da jeste, ne bi bilo ove priče nego bi profi 3D kartice bile ono što su bile, a mi bi i dalje imali 2D kartice u mašinama.

Radi se o sledećem (kad me vučete za jezik :-devil-: ). Maximum Impact je imao vertikalno preplitanje, znači neparne kolone je rendao jedan deo, parne drugi deo (to može svako da proveri ako ima dovoljno para da kupi mašinu i karticu, i ako je dovoljno lud da ošteti kabl koji vezuje 2 kartice, 3D slika će izgledati kao da je prošla kroz radijator). Cilj je isti, ili bi barem trebao da bude: uparivanjem 2 3D čipa ostvariti veću 3D brzinu. Ne vidim šta smeta ako se uzme rešenje sa radnih profi kartica, pa ove kartice su manje više sve pomažnjavale sa njih. 😀

Optimizacije engina... pre bih rekao da se radi o nečem drugom, a ne o samoj optimizaciji za SLI. Engine mora da radi još dosta stvari sem 3Da, tako da ako one nisu ubrzane ili engine dobro organizovan, te stvari će biti usko grlo, a ne sama brzina 3D renderinga (postoji Amadhl-ov zakon koji definife gornju granicu ubrzanja i nijedan program ne može da radi brže od te granice). Takođe, SLI ubrzanje treba pažljivo meriti da bi se videlo šta je zasluga SLIa, a šta bržeg procesora.

Moje poimanje situacije je, da bi SLI trebao da bude 100% transparentan za igre i programe, sem naravno veće brzine. Teško mi je da zamislim neku nv_sli ekstenziju za OpenGL. I dalje sam zadrti pobornik teze da oni treba da bolje odrade međusobnu saradnju 2 3D čipa i da ispeglaju drajvere (nešto mi se čini da tu lekciju nisu sasvim savladali ni od Rive 128). Jasno mi je da oni žele da budu prvi i da zato jedu ono što ljudi ne jedu (a muve vrlo rado). Samo onda ne treba pričati u fazonu "eno super SLIa, ali loši 3D enginei ga ne koriste do kraja", kada je stvarnost sasvim drugačija (sam SLI nije dobro isprojektovan). Brže čipova nastale (skoro) prostim prepakivanjem u bolji tehnološki proces teško bih nazvao velikom novinom, to je pre doterivanje.

@gx-x
Nije stvar u tome da li je nvida SLI za profi aplikacije ili igre. Reklo bi se da nvida SLI nije ni za šta drugo sem za pokazivanje, frljanje teorijskim performansama i sličnim glupostima, od kojih nema realne koristi. MaxImpact je pravljen za profi aplikacije, ali mu to ni malo ne smeta da na njemu sasvim fino rade Quake 1/2/3. Mogao bih da zaključim (a vi se složite ili nemojte), da dobro urađen SLI bez problema sve što se potera na njemu. Voodoo 2 svakako nije bio profi kartica (mada su ga ljudi koristili za neke specifične profi poslove, pre svega zbog velike brzine, pa se moglo zažmureti na 16b rendering), ali je njegov SLI donosio vidljivo ubrzanje u igrama koje nisu imale pojma o tome. Mislim na OpenGL igre, a ne Glide-only. Ovo sve se odnosi na V2 SLI koji posedujem, kako je radio u drugim varijantama stvarno ne znam. Ipak, to je dokaz da se sve to može napraviti po relativno pristupačnoj ceni, mada takva rešenja nikad nisu bila jeftina zbog 3D čipa (ili čipova) i memorije.

Nadam se samo da će ATI da uradi posao kako treba. Ako nvidia SLI u skorije vreme ne donese opipljiv realan dobitak mislim da će celu priču progutati mrak ili će da završi kao onaj nesrećni Voodoo sa 4 VSA 100 čipa.

Nazad
Vrh Dno