Nedjo je napisao(la):
Nema sumnje da ti MadTexelu mnogo znas o profi akceleratorima, ali si ovde poredio babe i zzabe!
A da ce biti optimizacija enginea, bice! Pomenu li su nam 2-3 masine, najpopularnije su svakako Unreal3 i Morrovind 4 (Verujem da ce se i JC prikloniti ovim ekipama sa svojom masinom upriremi, ipak id i nVidia imaju veoma tesnu saradnju)
nVidia je svu svoju energiju usmerila na SLI i verujem da ce oni izgurati da za 12-18 meseci vecina masina (svih vrsta) bude isporucivana sa ili sa SLi ili sa mogucnoscu SLi upgradea.
u njihovim planovima do G70 nema nicega, tako da je ocekivano da se oni R520ki suprotstave sa SLIjem, barem u pocetku... obzirom da se njihov 16pipe PCI Express akcelerator i dalje pravi u 0.13 mikrometara, vrlo je moguce da ce u drugoj polovini godine napraviti NV40-like (16pipe) GPU, ali u usavrsenom proizvodnom procesu, cisto kako bi spustli proizvodnu cenu 6800tke i u krajnjoj liniji samog SLI-a.
Cinjenica je da je Dual GFX Card (DGC) kombinaciju moguce postici i na efikasniji nacin, ali SLi je bio najbrzi, a biti lider i trend setter na ovom trzistu je ekstremno vazno, makar i po cenu komplikacija sa drajverima...
Ne bih rekao da je poređenje baba i žaba. Da jeste, ne bi bilo ove priče nego bi profi 3D kartice bile ono što su bile, a mi bi i dalje imali 2D kartice u mašinama.
Radi se o sledećem (kad me vučete za jezik :-devil-: ). Maximum Impact je imao vertikalno preplitanje, znači neparne kolone je rendao jedan deo, parne drugi deo (to može svako da proveri ako ima dovoljno para da kupi mašinu i karticu, i ako je dovoljno lud da ošteti kabl koji vezuje 2 kartice, 3D slika će izgledati kao da je prošla kroz radijator). Cilj je isti, ili bi barem trebao da bude: uparivanjem 2 3D čipa ostvariti veću 3D brzinu. Ne vidim šta smeta ako se uzme rešenje sa radnih profi kartica, pa ove kartice su manje više sve pomažnjavale sa njih.
😀
Optimizacije engina... pre bih rekao da se radi o nečem drugom, a ne o samoj optimizaciji za SLI. Engine mora da radi još dosta stvari sem 3Da, tako da ako one nisu ubrzane ili engine dobro organizovan, te stvari će biti usko grlo, a ne sama brzina 3D renderinga (postoji Amadhl-ov zakon koji definife gornju granicu ubrzanja i nijedan program ne može da radi brže od te granice). Takođe, SLI ubrzanje treba pažljivo meriti da bi se videlo šta je zasluga SLIa, a šta bržeg procesora.
Moje poimanje situacije je, da bi SLI trebao da bude 100% transparentan za igre i programe, sem naravno veće brzine. Teško mi je da zamislim neku nv_sli ekstenziju za OpenGL. I dalje sam zadrti pobornik teze da oni treba da bolje odrade međusobnu saradnju 2 3D čipa i da ispeglaju drajvere (nešto mi se čini da tu lekciju nisu sasvim savladali ni od Rive 128). Jasno mi je da oni žele da budu prvi i da zato jedu ono što ljudi ne jedu (a muve vrlo rado). Samo onda ne treba pričati u fazonu "eno super SLIa, ali loši 3D enginei ga ne koriste do kraja", kada je stvarnost sasvim drugačija (sam SLI nije dobro isprojektovan). Brže čipova nastale (skoro) prostim prepakivanjem u bolji tehnološki proces teško bih nazvao velikom novinom, to je pre doterivanje.
@gx-x
Nije stvar u tome da li je nvida SLI za profi aplikacije ili igre. Reklo bi se da nvida SLI nije ni za šta drugo sem za pokazivanje, frljanje teorijskim performansama i sličnim glupostima, od kojih nema realne koristi. MaxImpact je pravljen za profi aplikacije, ali mu to ni malo ne smeta da na njemu sasvim fino rade Quake 1/2/3. Mogao bih da zaključim (a vi se složite ili nemojte), da dobro urađen SLI bez problema sve što se potera na njemu. Voodoo 2 svakako nije bio profi kartica (mada su ga ljudi koristili za neke specifične profi poslove, pre svega zbog velike brzine, pa se moglo zažmureti na 16b rendering), ali je njegov SLI donosio vidljivo ubrzanje u igrama koje nisu imale pojma o tome. Mislim na OpenGL igre, a ne Glide-only. Ovo sve se odnosi na V2 SLI koji posedujem, kako je radio u drugim varijantama stvarno ne znam. Ipak, to je dokaz da se sve to može napraviti po relativno pristupačnoj ceni, mada takva rešenja nikad nisu bila jeftina zbog 3D čipa (ili čipova) i memorije.
Nadam se samo da će ATI da uradi posao kako treba. Ako nvidia SLI u skorije vreme ne donese opipljiv realan dobitak mislim da će celu priču progutati mrak ili će da završi kao onaj nesrećni Voodoo sa 4 VSA 100 čipa.