Šta je novo?

Nvidia PhysX

ccc...

Bolja grafika je Nvidijina sigurno ...dakle , mozemo da biramo izmedju dobre jeftine i malo bolje skupe . Doduse , postoji jedan problem u svemu tome , ako svi kupimo Atija jer je jeftiniji i koristimo Nvidijin physics , gde je tu ulaganje u Nvidiju da nastavi i napreduje u izradi physicsa ?
Totalno opravdano se Nvidia naljutila i obustavila dalji razvoj Physicsa koji moze da se koristi na ATI-ju , a te momke sto su prepravili driver tako da radi i za atija .. treba ih uhapsiti i na sud , sto im i zelim.

Bravo fanboy , ti imas para da te biju po đžepu...

Ne vidim zasto je lose sto PhysX radi na ATI-u? Sto mi dizemo Win7 vec dva meseca a on nije zvanicno jos izasao? Sto na Mac-u stavljaju Windows? I obrnuto? Zasto postoje emulatori konzola?
Otvorena platforma i nek hakuje ko sta hoce. Sta bi vi, podelu na PC gaming trzistu kao na konzolama? Svasta.
Ovo samo govori da je PhysX programski jezik koji moze da se izvrsava na bilo kom CPU/GPU. A da ga NVIDIA izmislila nije, zna se od koga ga je kupila.

Physx ne radi na ATi-ju.
I ne moze da se izvrsava na bilo kom CPU/GPU, ne ono o cemu je ovde rec.

Pa sta pricaju onda da moze na ATI-u? Ovaj je koristio ATI kao primarnu a NVIDIA-u za PhysX koliko sam ja razumeo?

Niko ne kaze da moze na Ati-ju, vec to drugo sto kazes.

Pa ne verujem da ATI nece imati fiziku preko GPU-a u buducnosti, samo ne valja sto svako vuce na svoju stranu.

Zasad postoji najava da ce ATi podrzavati open-source Bullet physics, preko OpenCL...sto ce reci, podrzavace ga i nV. I to je to. Havok je i dalje u magli...

Treba mi pomoc sa NPhysics-om. par pitanja..

Imam gtx285 + 8800gts

1. Ne vidim nikakav demo u Physics Control Panelu, imam najnovije drajvere , jel' ta opcija izbacena ili treba nesto dodatno instalirati ?

2. U Nvidia control panelu Physics dodelio sam 8800gts kartici , kada udjem u Batmanov meni za grafiku setting za physics stoji na high i pokazuje imena obe karte , stim sto za 8800 kaze da je dedicated ... jel tako treba ili je nesto zeznuto ? Hocu samo jedna karta da mi radi physics , ako je moguce.

3.Sva setovanja u batmanu su na maximum sa 2x AA + physics , igra ide malo sporije nego pre ,kada sam imao Windows xp (sada sam na win 7) + physics . Desava se pad fps tu i tamo , pre se nikad nije desilo . Da nije dx10 to sto me usporava ili sam zeznuo neka podesavanja za phisicsom ?

4. Jel postoji neko upustvo o instaliranju Physicsa hardware-ski i software-ski ? Za dummies po mogudjstvu ..slike i sve =)

1.Demoa i nema u nv Control Panelu, demoe skidas odavde.

2.Ako stoji "dedicated", to ti je to...8800gts je dodeljeno da radi fiziku.I tu je sve u redu.

3.Batman AA nema DX10 mod, a ako ti igra radi sporije nego pod XP, mozda je do win7 problem, ili (ako nisi koristio physx na xp) je do toga. Probaj sa vsync, mozda je ukljucen...pa ga iskljuci. Pad fps-a moze da bude iz raznih razloga, ali ne verujem da bi PhysX sa dodeljenom kartom bio uzrok...

4.Ne znam kakvo uputstvo da ti sastavim, ali stvar je jako prosta...
Softverski:
Add/remove programs, uninstall prethodnog physx drajvera, pa instaliras novi physx drajver
Add/remove programs, uninstall prethodnog physx drajvera, pa video drajvera, (zatim ja odradim restart u safe mod i ocistim driver sweeper-om) i instaliram novi video drajver, koji ima physx drajver u paketu
I samo proveris da li je u nV CP ukljucen GPU physics.
Hardverski:
Ubacis drugu graficku u slobodan PCI-ex slot, bez SLi mostica (ako je grafa ista kao primarna), ona bi trebalo da ima 512 vram-a, 8600GT neki minimum, i podesis u nv CP da je ona za PhysX.
To je to...

fala, izgleda da sam ipak sve uradio kako treba . probacu bez vsync.

Da, ali kakav ce kompromis da naprave ?

Ako ATI napravi svoju fiziku stvari se opet dele na 2 standarda.

Morali bi da koriste istu fiziku a meni se cini da Nvidia nije bas spremna da deli Aegiu sa drugima :)

Hoce li gtx285 i 8800gts da dele isti graphics driver ako ih ubodem u plocu ? ili moram zasebne drivera da instaliram ? Hocu 8800 za physics

Sta se dobija ovm kombinacijom? Mozes da okaci neki screen sa rezultatom u toj varijanti i varijanti gde ce 285-ica da radi i fiziku.

Veoma zanimljiv pristup iz kuhinje EVGA/Nvidia kako riješiti rendering i fiziku u jednom potezu.
Jednostavno staviš GT200b i G92b na isti PCB:
http://www.brightsideofnews.com/new...-launch-a-new-dual-gpu-card-on-halloween.aspx

G92b će biti dedicated PhysX GPU.

Slika karte je montaža, ali proizvod će izgleda biti stvaran:
EVGA_GeForce_PhysX_Mockup_6.jpg

NVDA_EVGA_PhysX_Halloween_3.jpg

S druge strane, povlači se pitanje ... čemu to, kad će "skoro" Fermi :D

Poslednja izmena:
Ovo je bez veze, sa chim ce da hlade ovu kartu.... sve za saku dolara....

Slično kao i GTX295, pretpostavljam
BTW, da li je isto moguće i na GTX295? (u smislu da jedan GPU bude PhysX dedecated)

Poslednja izmena:
A ciljna grupa za ovako nesto je... samo ljudi koji imaju 1 PCIe x16 slot, a hoce i PhysX. Mislim, ovo ce kostati toliko da ce se i njima vise isplatiti da samo uzmu drugu plocu, i dodaju polovnu 9600GT ili nesto slicno.

Kao koncept jeste interesantno, ali nece zaziveti.

...

Kakav je gubitak kada PCIe x16 slot radi kao x8 ?

Kada ubodem 2 graficke na ASUS P5Q-e PCIe se setuje na x8 za obe kartice. Testirano 3D vantage, benchmark za batman nema razlike u skoru pa cak i golim okom nisam primetio neku razliku izmedju x16 i x8 setovanja.
Ipak ima li razlike ?

Vreme koje je potrebno da se bradi fizika u jednom frejmu je mnogo manje od rendering tog frejma. Odvajati poseban GPU na dual karti za tako nesto je promasaj. Bolje je pustiti driver da odredi ko ce sta da radi.
Inace prednost renderinga i fizike na jednom GPU je u tome sto podaci o poziciji svih objekata nemoraju da se kopiraju sa karte na kartu (tj iz jedne vid. memorije u drugu vid. memoriju), vec sve stoji na jednom mestu.

Cak i da AMD finansira i napravi Bullet Physx koji radi na OpenCL-u ili DXC-u, treba ga napraviti i da radi na konzolama, (koji nemaju OpenCL ili DXC) sto je veliki posao.

Cak iako bi NVidia preradila Physx da radi na OpenCL ili DXC takva verzija bi bila sporija od CUDA (tj trenutne) verzije Physxa, zbog toga sto CUDA omogucava mnogo finije programiranje GPU-a.

Evo ubacih ati 5850 , ali nikako da natjeram 8800gt da radi fiziku , radi li kome odavde ???

A sta si tacno uradio po tom pitanju?

uh...

A sta si tacno uradio po tom pitanju?

1.ununstall svih drivera
2.install katalista
3.install forceware drivera
4.iskljucivanje svih nvidia procesa
5.disablovanje 8800gt
6.patchovanje po uputstvu sa linka na po;etku strane
7.reenablovanje svega

i nista ... da napomenem , nije mi trazio restart nakon instalacije forceware ...

Koji windows je u pitanju? Koji nv drajver? Mozda ce ti trebati dummy plug ili drugi monitor kako bi ti radio control panel za 8800gt da podesis fiziku ili patch za drajvere...
Ili recimo prvo spojis monitor na 8800gt instaliras drajvere, ne radis reboot, instaliras physx, uradis reboot i provjeris da li je physx on. Onda probaj da prebacis monitor na ati kartu. (ali bez tvikovanja tesko bez dummy plug-a... ili ako ti monitor ima dva ulaza)
Google is ur friend :)

evo ti i guide:
http://www.overclock.net/nvidia/586037-how-activate-hardware-physx-play-ati.html

Poslednja izmena:
1.ununstall svih drivera
2.install katalista
3.install forceware drivera
4.iskljucivanje svih nvidia procesa
5.disablovanje 8800gt
6.patchovanje po uputstvu sa linka na po;etku strane
7.reenablovanje svega

i nista ... da napomenem , nije mi trazio restart nakon instalacije forceware ...

Sa kojim napajanjem vozis sve to?

..................

Koji windows je u pitanju? Koji nv drajver? Mozda ce ti trebati dummy plug ili drugi monitor kako bi ti radio control panel za 8800gt da podesis fiziku ili patch za drajvere...
Ili recimo prvo spojis monitor na 8800gt instaliras drajvere, ne radis reboot, instaliras physx, uradis reboot i provjeris da li je physx on. Onda probaj da prebacis monitor na ati kartu. (ali bez tvikovanja tesko bez dummy plug-a... ili ako ti monitor ima dva ulaza)
Google is ur friend :)

evo ti i guide:
http://www.overclock.net/nvidia/586037-how-activate-hardware-physx-play-ati.html

Dozvoljava mi da u catalistu detektujem i drugi - zamisljeni monitor , ali ne mogu da mu dodjelim nistaosim radeona ... Nvidia control panel se i ne instalira , pa cak ni kad ga nadjem kao posebnu aplikaciju , samo zavrsi i javi da je proces instalacije prekinut i da nista nije instalirano. A physx control panel ne dozvoljava da ukljucim akceleraciju . Prvo sam probao sa 191.07 cinu mi se , a zatim i sa 190.68 ili 64 ...Sve se radi na win7 x64. Jeli tebi poslo za rukom da ovo namjestis ?

Dozvoljava mi da u catalistu detektujem i drugi - zamisljeni monitor , ali ne mogu da mu dodjelim nistaosim radeona ... Nvidia control panel se i ne instalira , pa cak ni kad ga nadjem kao posebnu aplikaciju , samo zavrsi i javi da je proces instalacije prekinut i da nista nije instalirano. A physx control panel ne dozvoljava da ukljucim akceleraciju . Prvo sam probao sa 191.07 cinu mi se , a zatim i sa 190.68 ili 64 ...Sve se radi na win7 x64. Jeli tebi poslo za rukom da ovo namjestis ?

Jeste, probaj sa malo starijim drajverima i patch-om. A ja mislim da za 186.xx i ne treba patch. Moras moci instalirati potpuno drajvere za nvidiu.

Uspio sa 186.68 na win7 , na xp64 bit nema sanse ...

Nazad
Vrh Dno